Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Όσλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 59°55′N 10°45′E / 59.91, 10.75

Oslo
...
Έμβλημα Τοποθεσία
Έμβλημα του Όσλο
Η θέση του Όσλο στη Νορβηγία
Στιχεια
περιοχή: Όσλο
Έκταση: 453 km²
Πληθυσμός: 550.000
Πυκνότητα πληθυσμού: 1.218 /km²
Τηλεφωνικός κωδικός:
Ταχυδρομικώς κωδικός:
Δικτυακός τόπος: oslo.kommune.no

Το Όσλο (Oslo στα Νορβηγικά) είναι η πρωτεύουσα της Νορβηγίας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 521.886 κατοίκους. Μαζί με την γειτονική αστική περιοχή, η πόλη έχει συνολικό πληθυσμό 1.090.012 κατοίκους. Τα γεωγραφικά όρια της κομητείας του Όσλου και του δήμου είναι κοινά, 22 τ.χ.. Παλιότερα, από το 1624 έως το 1924, ονομαζόταν Christiania και Kristiania.

Γεωγραφία

Πρόκειται για μια πολυεθνική πόλη που φιλοξενεί μισό εκατομμύριο κατοίκους. Το Όσλο βρίσκεται στο φιόρδ Oslofjord, όρμο του Shagerrak. Προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις, το Όσλο περιβάλλεται από πράσινους λόφους και βουνά κι επίσης από το Marka, ένα άγριο δάσος εύκολα προσιτό από την πόλη. Γύρω από την πόλη υπάρχουν 40 γειτονικά νησιά, εκ των οποίων το πιο μεγάλο είναι το Malmøya (0,56 τετρ. χλμ.). Το Όσλο έχει 343 λίμνες, εκ των οποίων η πιο μεγάλη ονομάζεται Maridalsvannet (3,91 τετρ. χλμ.). Αυτή η λίμνη είναι επίσης η βασική πηγή ύδρευσης για ένα πολύ μεγάλο τμήμα της δυτικής ζώνης του Όσλου, κυρίως το Vestre Aker e Nordre Aker. Το ψηλότερο σημείο της πόλης είναι το Kirkeberget, σε ύψος 629 μέτρων. Αν και ο πληθυσμός του Όσλου είναι μικρός, συγκρίσιμος με αυτόν άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, καταλαμβάνει μια ασυνήθιστα μεγάλη έκταση. Η πιο παλιά συνοικία του Όσλου βρίσκεται στα βόρεια του φρουρίου του Akershus και πρόκειται για το ζωτικό κέντρο της πόλης. Η κύρια οδός ονομάζεται Karl Johans Gate. Στην αρτηρία αυτή με μήκος ενάμιση χιλιόμετρο ορθώνονται τα ιστορικά κτήρια. Το Βασιλικό Ανάκτορο του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, το Εθνικό Θέατρο ρυθμού ροκοκό, η έδρα του Κοινοβουλίου του 19ου αιώνα, το Πανεπιστήμιο που χρονολογείται από το 1851.

Εξωτερικές συνδέσεις

Στο Wikitravel υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός για Όσλο