Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Όλγα της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Βασίλισσα Όλγα, πίνακας του Γεώργιου Ιακωβίδη, 1915
Η Βασίλισσα Όλγα, πίνακας του Γεώργιου Ιακωβίδη, 1915

Η Βασίλισσα Όλγα των Ελλήνων ήταν σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων και για σύντομο διάστημα το 1920 ήταν Αντιβασίλισσα.

Γεννήθηκε στο Πάβλοσκ της Ρωσίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1851 ως Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας, κόρη του Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίν Νικολάιβιτς και της Μεγάλης Δούκισσας Αλεξάνδρας Ιωσηφίφοβνας. Η Όλγα είναι 27η κατευθείαν απόγονος της Βυζαντινής Αυτοκράτειρας Ευφροσύνης Δούκαινας Καματερίνας (1155-1211) (σύζυγο του Αλέξιου Γ' των Αγγέλων).

Πίνακας περιεχομένων

Οικογένεια

Παντρεύτηκε τον Γεώργιο Α΄ στις 27 Οκτωβρίου 1867 (Γεωργιανό Ημερολόγιο), στην Αγία Πετρούπολη.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Βασίλισσας Όλγας απο carte postale. Έκδοση: J.B. & Co. J. Beagles & Co.
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Βασίλισσας Όλγας απο carte postale. Έκδοση: J.B. & Co. J. Beagles & Co.


Απέκτησαν τα εξής οκτώ παιδιά:

Δράση

Η Βασίλισσα Όλγα ασχολήθηκε πάρα πολύ με φιλανθρωπικά έργα. Δημιούργημά της είναι το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο κέντρο της Αθήνας, όπως και το Ρωσικό Νοσοκομείο στον Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια επισκέψεών της στο μέτωπο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897, διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες δεν είχαν την ικανότητα να διαβάσουν την Βίβλο, διότι ήταν γραμμένη στην Καθαρεύουσα. Έτσι ξεκίνησε πρωτοβουλία για την έκδοση της Βίβλου στη Δημοτική, την απλή γλώσσα. Η έκδοση στη Δημοτική έγινε το 1901, χωρίς την επίσημη άδεια της Ιερά Συνόδου και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τα λεγόμενα Ευαγγελικά. Ταραχές έγιναν στην Αθήνα από τους φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναγκάσθηκε να παραιτηθεί καθώς και η κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη. Η μετάφραση τελικώς αποσύρθηκε.

Αντιβασίλισσα

Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Βασίλισσας Όλγας
Ασπρόμαυρη φωτογραφία της Βασίλισσας Όλγας

Η Όλγα ήταν το μοναδικό μέλος της βασιλικής οικογένειας που έδωσε άδεια, η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου για να δεί τον άρρωστο εγγονό της, Βασιλιά Αλέξανδρο Α'. Η Όλγα επιβιβάσθηκε στην Ιταλία σ΄ ένα μικρό ιδιωτικό κότερο, το οποίο συνάντησε στην Αδριατική σφοδρή τρικυμία και καθυστέρησε πολύ. Έφθασε στο Τατόι είκοσι τέσσερις ώρες μετά το θάνατο (σηψαιμία από δάγκωμα πιθήκου), του Βασιλιά Αλέξανδρου Α' στις 12/25 Οκτωβρίου 1920.

Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ανέθεσε την Αντιβασιλεία στον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη. Μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές της 1/14 Νοεμβρίου 1920 , την Αντιβασιλεία ανέλαβε η Όλγα. Η Αντιβασιλεία της Όλγας τελείωσε στις 19 Δεκεμβρίου 1920, ημέρα που επέστρεψε ο γιος της Κωνσταντίνος Α' από την εξορία, κατόπιν δημοψηφίσματος.

Εξορία

Μετά την έκπτωση της Δυναστείας το 1924, η Όλγα ακολούθησε τη βασιλική οικογένεια στην εξορία. Πέθανε στις 18 Ιουνίου 1926, στη Γαλλία. Η ταφή της έγινε στην Ιταλία όπου έμενε η εξόριστη οικογένειά της. Τα οστά της μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στις 17 Νοεμβρίου 1936 στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.