Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Χόγκουαρτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοποθεσία της σειράς Χάρι Πότερ
Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια
Εικόνα:HogwartsSeal.png
Αγγλ. Όνομα Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry
Μότο Draco Dormiens Nunquam Titillandus
(Λατινικά: «Ποτέ μην ενοχλάς ένα δράκο που κοιμάται»)
Έτος ιδρύσεως περίπου 1000 μ.Χ.
Τόπος Σκωτία
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Στην σειρά βιβλίων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια είναι ένα σχολείο για νεαρούς μάγους και μάγισσες μεταξύ των ηλικιών 11 και 18, που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία. Τα έξι από τα εφτά βιβλία της σειράς διαδραματίζονται κατά κύριο λόγο μέσα στο σχολείο, με το κάθε βιβλίο να διαρκεί όσο μια σχολική χρονιά. Στο έβδομο βιβλίο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, η ιστορία διαδραματίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της έξω από το Χόγκουαρτς, καθώς οι κύριοι χαρακτήρες της σειράς Χάρι Πότερ, Ρον Oυέσλι και Ερμιόνη Γκρέιντζερ δεν επιστρέφουν σ’ αυτό για την τελευταία τους χρονιά. Το τέλος της ιστορίας, και κατ’ επέκταση της σειράς, όμως, διαδραματίζεται στο Χόγκουαρτς.

Το Χόγκουαρτς φαίνεται ότι είναι το μοναδικό σχολείο του είδους του στα Βρετανικά Νησιά και βρίσκεται στη Σκωτία. Γύρω από το σχολείο είναι τοποθετημένα διάφορα ξόρκια που καθιστούν αδύνατη την ανεύρεσή του από τους μαγκλ (μη μαγικούς ανθρώπους) - όταν το πλησιάσουν το μόνο που βλέπουν είναι ερείπια και πινακίδες πρειδοποίησης. Η φοίτηση στο Χόγκουαρτς δεν είναι υποχρεωτική, αφού όπως φαίνεται στο εβδομο βιβλίο, μερικοί μαθητές λαμβάνουν ιδιωτική εκπαίδευση στο σπίτι.

Ο διευθυντής ή η διευθύντρια, μαζί με τον υποδιευθυντή ή την υποδιευθύντρια, είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση και τη λειτουργία του σχολείου. Αυτοί με τη σειρά τους είναι υπόλογοι στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από 12 μέλη.

Πίνακας περιεχομένων

Κοιτώνες

Οι μαθητές στο Χόγκουαρτς χωρίζονται σε 4 κοιτώνες, ο καθένας από τον οποίο είναι ονομασμένος από τον μάγο ο οποίος τον ίδρυσε. Οι κοιτώνες αυτοί είναι:

Ο καθένας από τους κοιτώνες έχει έναν υπεύθυνο καθηγητή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σωστή λειτουργία και πειθαρχεία του κοιτώνα. Στα πρώτα έξι βιβλία της σειράς οι υπεύθυνοι καθηγητές είναι η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ για τον Γκρίφιντορ, η Πομόνα Σπράουτ για τον Χάφλπαφλ, ο Φίλιους Φλίτγουικ για τον Ράβενκλοου και ο Σέβερους Σνέιπ για τον Σλίθεριν. Αργότερα, στο έβδομο βιβλίο, ο Σνέιπ αντικαθίσταται από τον Οράτιο Σλάγκχορν, αφού ο ίδιος διορίζεται σαν διευθυντής.

Οι κοιτώνες του Χόγκουαρτς

Γκρίφιντορ

Τοποθεσία της σειράς Χάρι Πότερ
Γκρίφιντορ
Αγγλ. Όνομα Gryffindor
Έτος ιδρύσεως πριν από περίπου χίλια χρόνια[1]
Τόπος Χόγκουαρτς
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Στον κοιτώνα Γκρίφιντορ κατατάσσονται οι γενναιότεροι και πιο τολμηροί μαθητές. Το σύμβολο του κοιτώνα είναι το λιοντάρι και τα χρώματά του το κόκκινο και το χρυσό. Το φάντασμα του κοιτώνα είναι ο Σχεδόν-Ακέφαλος-Νικ. Σύμφωνα με τη Ρόουλινγκ το Γκρίφιντορ αντιπροσωπεύει το στοιχείο της φωτιάς. Ο ιδρυτής του κοιτώνα είναι ο Γκόντρικ Γκρίφιντορ.

Ο κοιτώνας βρίσκεται σε έναν από τους ψηλότερους πύργους του κάστρου. Η είσοδος του βρίσκεται στον έβδομο όροφο και φυλάγεται από το πορτρέτο της Χοντρής Κυρίας. Αυτή επιτρέπει την είσοδο μόνο σε άτομα που γνωρίζουν το μυστικό σύνθημα, το οποίο αλλάζεται τακτικά από τους επιμελητές του κοιτώνα.

Ο υπεύθυνος καθηγητής του κοιτώνα είναι η Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ.

Από το Γκρίφιντορ έχουν περάσει επίσης οι:

Χάφλπαφλ

Τοποθεσία της σειράς Χάρι Πότερ
Χάφλπαφλ
Αγγλ. Όνομα Hufflepuff
Έτος ιδρύσεως πριν από περίπου χίλια χρόνια[1]
Τόπος Χόγκουαρτς
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Στον κοιτώνα Χάφλπαφλ κατατάσσονται οι μαθητές που εργάζονται σκληρά και χαρακτηρίζονται από αφοσίωση, τιμιότητα και ειλικρίνεια. Το σύμβολο του κοιτώνα είναι ο ασβός και τα χρώματά του το κίτρινο και το μαύρο. Το φάντασμα του κοιτώνα είναι ο Χοντρός Καλόγερος. Σύμφωνα με τη Ρόουλινγκ το Χάφλπαφλ αντιπροσωπεύει το στοιχείο της γης. Ο ιδρυτής του κοιτώνα είναι η Χέλγκα Χάφλπαφλ.

Ο κοιτώνας βρίσκεται στα υπόγεια του κάστρου, κοντά στις κουζίνες. Ο υπεύθυνος καθηγητής του κοιτώνα είναι η Πομόνα Σπράουτ.

Από το Χάφλπαφλ έχουν περάσει επίσης οι:

 • Σέντρικ Ντίγκορι
 • Πομόνα Σπράουτ
 • Ζαχαρίας Σμιθ
 • Έρνι Μακμίλαν
 • Νυμφαδώρα Τονκς
 • Σούζαν Μπόουνς
 • Χάνα Άμποτ
 • Τζάστιν Φιντς-Φλέτσλι

Ράβενκλοου

Τοποθεσία της σειράς Χάρι Πότερ
Ράβενκλοου
Αγγλ. Όνομα Ravenclaw
Έτος ιδρύσεως πριν από περίπου χίλια χρόνια[1]
Τόπος Χόγκουαρτς
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Στον κοιτώνα Ράβενκλοου κατατάσσονται οι μαθητές που τους χαρακτηρίζει η ευφυΐα, η δημιουργικότητα και η σοφία. Το σύμβολο του κοιτώνα είναι ο αετός (όχι το κοράκι όπως υποδεικνύει το όνομά του, αφού raven = κοράκι) και τα χρώματά του το μπλε και το χρώμα του μπρούντζου. Το φάντασμα του κοιτώνα είναι η Γκρίζα Λαίδη. Σύμφωνα με τη Ρόουλινγκ το Ράβενκλοου αντιπροσωπεύει το στοιχείο του αέρα. Ο ιδρυτής του κοιτώνα είναι η Ροβένα Ράβενκλοου.

Ο κοιτώνας βρίσκεται σε έναν από τους πύργους του κάστρου. Ο υπεύθυνος καθηγητής του κοιτώνα είναι ο Φίλιους Φλίτγουικ.

Από το Ράβενκλοου έχουν περάσει επίσης οι:

 • Τσο Τσανγκ
 • Λούνα Λάβγκουντ
 • Ξενοφίλιος Λάβγκουντ
 • Φίλιους Φλίτγουικ
 • Τέρι Μπουτ
 • Μάικλ Κόρνερ
 • Πάντμα Πατίλ
 • Η Μυρτιά Που Κλαίει

Σλίθεριν

Τοποθεσία της σειράς Χάρι Πότερ
Σλίθεριν
Αγγλ. Όνομα Slytherin
Έτος ιδρύσεως πριν από περίπου χίλια χρόνια[1]
Τόπος Χόγκουαρτς
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Στον κοιτώνα Σλίθεριν κατατάσσονται οι μαθητές που είναι φιλόδοξοι, πονηροί και που θα έκαναν τα πάντα για να πετύχουν το σκοπό τους. Το σύμβολο του κοιτώνα είναι το φίδι και τα χρώματά του το πράσινο και το ασημί. Το φάντασμα του κοιτώνα είναι ο Ματωμένος Βαρόνος. Σύμφωνα με τη Ρόουλινγκ το Σλίθεριν αντιπροσωπεύει το στοιχείο του νερό. Ο ιδρυτής του κοιτώνα είναι ο Σαλαζάρ Σλίθεριν.

Ο κοιτώνας βρίσκεται στα υπόγεια του κάστρου. Ο υπεύθυνος καθηγητής του κοιτώνα είναι ο Σέβερους Σνέιπ.

Από το Σλίθεριν έχουν περάσει επίσης οι:

Μαθήματα

Τον πρώτο και το δεύτερο χρόνο στο Χόγκουαρτς όλοι οι μαθητές διδάσκονται τα ακόλουθα μαθήματα:

 • Βοτανολογία
 • Φίλτρα
 • Μεταμορφώσεις
 • Ξόρκια
 • Άμυνα εναντίων των Σκοτεινών Τεχνών
 • Ιστορία της Μαγείας
 • Αστρονομία

Ακόμα όλοι οι μαθητές παίρνουν μαθήματα πτήσης με σκουπόξυλα.

Στον τρίτο χρόνο οι μαθητές πρέπει να διαλέξουν τουλάχιστον ακόμα δύο από τα ακόλουθα μαθήματα

 • Φροντίδα Μαγικών Πλασμάτων
 • Αρχαίοι Ρούνοι
 • Αριθμολογία
 • Μαντική
 • Μαγκλολογία

Ιστορία

Το Χόγκουαρτς ιδρύθηκε πριν από χίλια χρόνια (οι ακριβείς ημερομηνίες είναι άγνωστες) από δύο μάγους και δύο μάγισσες: Γκόντρικ Γκρίφιντορ, Σαλαζάρ Σλίθεριν, Χέλγκα Χάφλπαφλ και Ραβέννα Ράβενκλοου. Αυτοί ήταν μεταξύ των πιο διάσημων μάγων της εποχής. Ο καθένας διάλεγε τους μαθητές του με τα δικά του κριτήρια και τους δίδασκε προσωπικά. O Σλίθεριν όμως επιθυμούσε να γίνονται δεκτοί στο Χόγκουαρτς μόνο οι μαθητές οι οποίοι ήταν καθαρόαιμοι (οι γονείς τους δηλαδή ήταν και οι δύο μάγοι - όχι Μαγκλ). Αυτό τον οδήγησε σε ρίξη με τους άλλους ιδρυτές και ειδικότερα το Γκρίφιντορ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την φυγή του Σλίθεριν από το σχολείο.

Πριν όμως εγκαταλείψει το Χόγκουαρτς, ο Σλίθεριν έχτισε εν αγνοία των άλλων ιδρυτών την Κάμαρα με τα Μυστικά και έκρυψε μέσα έναν βασιλίσκο. Έκλεισε την κάμαρα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί κανένας να την ανοίξει εκτός μόνο από τον γνήσιο κληρονόμο του, όταν αυτός θα πήγαινε στο Χόγκουαρτς. Τότε αυτός ανοίγοντας την κάμαρα θα ελευθέρωνε το βασιλίσκο και θα τον έθετε εναντίον όλων των μαγκλογεννημένων μαθητών του σχολείου. Ο μόνος κληρονόμος για τον οποίο είναι γνωστό ότι ανακάλυψε την κάμαρα είναι ο Βόλντεμορτ, όταν ήταν μαθητής στο Χόγκουαρτς.

Η Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια στην σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, ιδρύθηκε πριν από μία χιλιετία «από τους τέσσερις κορυφαίους μάγους της εποχής εκείνης».[2] Αυτοί ήταν ο Γκόντρικ Γκρίφιντορ, η Χέλγκα Χάφλπαφλ, η Ροβένα Ράβενκλοου και ο Σαλαζάρ Σλίθεριν. Κάθε ένας από τους ιδρυτές ονόμασε με το επίθετό του έναν από τους τέσσερις κοιτώνες του Χόγκουαρτς.

Οι Ιδρυτές

Γκόντρικ Γκρίφιντορ

Χαρακτήρας της σειράς Χάρι Πότερ
Γκόντρικ Γκρίφιντορ
Αγγλ. Όνομα Godric Gryffindor
Κοιτώνας Ιδρυτής του Γκρίφιντορ
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

O Γκόντρικ Γκρίφιντορ (Godric Gryffindor) εκτιμούσε τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και την δύναμη της καρδιάς περισσότερο από όλες τις άλλες αρετές. Όντως, οι μαθητές που επέλεγε για τον κοιτώνα του χαρακτηρίζονταν από τις αρετές αυτές, σύμφωνα με το Καπέλο της Επιλογής.[3]

Τον Ιούλιο του 2007 ο Γκρίφιντορ ήταν «Μάγος του μήνα» στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η περιγραφή του ήταν: «Ένας από τους τέσσερις διάσημους ιδρυτές της Σχολής Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια, ο Γκόντρικ Γκρίφιντορ ήταν ο πιο χαρισματικός μονομάχος της εποχής του, πεφωτισμένος υπερασπιστής των διικαιωμάτων των Μαγκλ και ο πρώτος ιδιοκτήτης του περίφημου Καπέλου της Επιλογής».[4]

Το όνομα Γκόντρικ έχει Αγγλο-Σαξωνική καταγωγή, και μπορεί να έχει πολλές σημασίες, όπως «αυτός που βασιλεύει με το Θεό» ή «αυτός που βασιλεύει δίκαια».

Χέλγκα Χάφλπαφλ

Χαρακτήρας της σειράς Χάρι Πότερ
Χέλγκα Χάφλπαφλ
Αγγλ. Όνομα Helga Hufflepuff
Κοιτώνας Ιδρυτής του Χάφλπαφλ
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

Η Χέλκα Χάφλπαφλ δέχεται στον κοιτώνα της μόνο μάγους και μάγισσες με ψυχή που χαρακτηρίζεται από υπομονησία, πίστη και δικαιότητα.[5]

Τον Μάιο του 2007, η Χάφλπαφλ ήταν «Μάγισσα του Μήνα» στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Η περιγραφή της ήταν: «Ένας από τους τέσσερις διάσημους ιδρυτές της Σχολής Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια. Η Χάφλπαφλ ήταν ιδιαίτερα διάσημη για την ευστροφία της σε σχέση με ξόρκια τροφίμων. Πολλές συνταγές που σερβιρίστηκαν παραδοσιακά στις γιορτές του Χόγκουαρτς δημιουργήθηκαν από την Χάφλπαφλ».[6]

Ροβένα Ράβενκλοου

Σαλαζάρ Σλίθεριν

Χαρακτήρας της σειράς Χάρι Πότερ
Σαλαζάρ Σλίθεριν
Αγγλ. Όνομα Salazar Slytherin
Κοιτώνας Ιδρυτής του Σλίθεριν
Πρώτη εμφάνιση Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

Ο Σαλαζάρ Σλίθεριν (Salazar Slytherin) είναι ένας από τους 4 ιδρυτές του Χόγκουαρτς (Χέλγκα Χάφλπαφλ, Σαλαζάρ Σλίθεριν, Ροβένα Ράβενκλοου, Γκόντρικ Γκρίφιντορ). Στα πρώτα χρόνια της σχολής έμειναν όλοι αγαπημενοι καθώς καταπιάστηκαν με την εκπαίδευση. Όταν όμως ο Σλίθεριν ήλθε σε ρίξη με τον Γκρίφιντορ πήρε την απόφαση να φύγει από το σχολείο. Ένας μύθος λέει ότι έκτισε μια μυστική αίθουσα την "Κάμαρα με τα μυστικά" στην οποία και έκρυψε ένα τέρας, ένα βασιλίσκο και πως μόνο ο γνήσιος κληρονόμος του θα μπορούσε να ξεσφραγίσει τον τρόμο που κρύβει μέσα της. Η κάμαρα άνοιξε 2 φορές μέσα σε 50 χρόνια(1992-1993, 1942-1943).

Τοποθεσίες

Κουκουβαγιώνας

Ο Κουκουβαγιώνας είναι το μέρος που μένουν οι κουκουβάγιες των μαθητών του σχολείου. Όταν κάποιος μαθητής θέλει να γράψει ένα γράμμα στο σπίτι του, πάει στον κουκουβαγιώνα, το δένει στο πόδι της κουκουβάγιας και την στέλνει στο επιθυμητό πρόσωπο. Οι μαθητές που δεν έχουν κουκουβάγια μπορούν να δανείζονται τις κοινόχρηστες κουκουβάγιες ή τις κουκουβάγιες των φίλων τους.

Βρίσκεται στην κορυφή του Δυτικού Πύργου (West Tower) και από το παράθυρό του είναι ορατό το σπιτάκι του Χάγκριντ και το Απαγορευμένο Δάσος.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί συνδέσμοι

Πηγές

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (1999). Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά. Ψυχογιός, σελ. 166.
 2. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (1999). Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά. Ψυχογιός, σελ. 166.
 3. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (1998). Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος. Ψυχογιός, σελ. 136-137. “Μπορεί να ταιριάζετε στον Γκρίφιντορ, σπίτι των τολμηρών και γενναίων!”
 4. The Founders of Hogwarts: Godric Gryffindor. The Harry Potter Lexicon (02/08/2007). Ανακτήθηκε 26 Αυγούστου 2007.
 5. Ρόουλινγκ, Τζ. Κ. (1998). Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος. Ψυχογιός, σελ. 136-137. “Μπορεί να ταιριάζετε στον Χάφλπαφλ, όπου όλοι είναι πιστοί, υπομονετικοί και δίκαιοι.”
 6. The Founders of Hogwarts: Godric Gryffindor. The Harry Potter Lexicon (02/08/2007). Ανακτήθηκε 26 Αυγούστου 2007.


Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η Φιλοσοφική Λίθος Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Η Κάμαρα με τα Μυστικά Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Το Κύπελλο της Φωτιάς Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Το Τάγμα του Φοίνικα Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Ο Ημίαιμος Πρίγκιψ Βιβλίο (Ταινία)  
Οι Κλήροι του Θανάτου Βιβλίο (Ταινία)  

Τοποθεσίες
Χόγκουαρτς - Χόγκσμιντ - Διαγώνιος Αλέα - Κοιτώνες του Χόγκουαρτς

Πλοκή