Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Χαβάη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 21°18′41″N 157°47′47″W / 21.3114, -157.7964

Πολιτεία της Χαβάης
Σημαία της πολιτείας Χαβάη Έμβλημα της πολιτείας Χαβάη
Παρατσούκλι: The Aloha State
Χάρτης των ΗΠΑ με την πολιτεία Χαβάη σημειωμένη
Άλλες πολιτείες
Πρωτεύουσα Χονολουλού
Μεγαλύτερη πόλη Χονολουλού
Κυβερνήτης Linda Lingle (Ρ)
Γερουσιαστές Daniel Inouye (Δ)

Daniel Akaka (Δ)

Επίσημες γλώσσες Αγγλικά και Χαβαϊκά
Έκταση 29.311 χλμ² (43η)
 - Έκταση γης 16.638 χλμ²
 - Έκταση νερού 11.672 χλμ² (41,2%)
Πληθυσμός (2000) 1.211.537 (42η)
 - Πυκνότητα 42,75 /χλμ² (13η)
Είσοδος στην ένωση 21 Αυγούστου 1959 (50η)
Ζώνη ώρας Hawaii: UTC-10
Γεωγραφικό πλάτος 18°55'N με 29°N
Γεωγραφικό μήκος 154°40'W με 162°W
Μήκος 2.450 χλμ
Υψόμετρο
 - Ψηλότερο σημείο Μαούνα Κέα 4.205 μ
 - Μέσο υψόμετρο 925 μ
 - Χαμηλότερο σημείο 0 μ
Συντμήσεις HI  US-HI
Ιστοτόπος www.hawaii.gov


Η Χαβάη (αγγλικά: Hawaii, χαβαϊκά: Hawaiʻi), είναι η 50ή πολιτεία των Η.Π.Α., λαμβάνοντας το καθεστώς πολιτείας στις 21 Αυγούστου 1959. Πρωτεύουσά της είναι η Χονολουλού και βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του Ειρηνικού Ωκεανού, 3.700 km μακριά από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 1778 έως περί το 1898, η Χαβάη ήταν επίσης γνωστή με το όνομα Νήσοι Σάντουιτς.

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφία

Τοποθεσία, Τοπογραφία, Γεωλογία

Η Χαβάη είναι η μόνη πολιτεία των Η.Π.Α. που περιβάλλεται ολοκληρωτικά από νερό και μία από τις δύο πολιτείες (η άλλη είναι η Αλάσκα) που δεν μοιράζονται σύνορα με άλλη πολιτεία. Επίσης είναι το νοτιότερο σημείο των Ηνωμένων Πολιτειών, η μόνη πολιτεία των Η.Π.Α. που βρίσκεται ολόκληρη στην τροπική ζώνη, χωρίς έδαφος στην ηπειρωτική χώρα οποιασδήποτε ηπείρου και η μόνη πολιτεία που συνεχίζει να αυξάνει την έκτασή της στην περιοχή λόγω των ενεργών ροών λάβας, ειδικότερα από το ηφαίστειο Kilauea (Κιλαουέα). Εκτός από το Νησί του Πάσχα, η Χαβάη είναι το πιο απομονωμένο κομμάτι γης σε όλο τον κόσμο. Το υψηλότερο όρος της Χαβάης, το ηφαίστειο Μαούνα Κέα, φτάνει σε υψόμετρο τα 4.205 m.

Το αρχιπέλαγος της Χαβάης περιλαμβάνει δεκαοκτώ (18) νησιά και ατόλλες, και εκτείνεται σε απόσταση πάνω από 1.500 μίλια (περίπου 2.400 χιλιόμετρα). Από αυτά, τα οκτώ (8) θεωρούνται «κύρια νησιά» και βρίσκονται στο νοτιοανατολικό μέλος του αρχιπελάγους. Αυτά τα νησιά είναι, σε σειρά από το βορειοδυτικό στο νοτιοανατολικό σημείο, Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lānai, Kahoolawe, Maui και Hawaii. Το τελευταίο είναι με διαφορά το μεγαλύτερο νησί, και συχνά ονομάζεται το Μεγάλο Νησί (αγγλ. Big Island). Αυτή η ονομασία συχνά χρησιμοποιείται για να αποφθεχθεί η ασάφεια με τη «Χαβάη» σημαίνοντας ολόκληρη την πολιτεία (όλα τα νησιά), σε αντιδιαστολή με το νησί Χαβάη.

Όλα τα νησιά της Χαβάης διαμορφώθηκαν από ηφαίστεια αναδυόμενα από τον πυθμένα της θάλασσας από μια πηγή μάγματος , που περιγράφηκε στη γεωλογική θεωρία ως hotspot. Η θεωρία υποστηρίζει ότι ενώ η τεκτονική πλάκα κάτω από ένα μεγάλο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού κινείται με βορειοδυτική κατεύθυνση, το hotspot παραμένει στάσιμο, δημιουργώντας αργά τα νέα ηφαίστεια. Αυτό εξηγεί γιατί μόνο τα ηφαίστεια στο νότιο μισό του νησιού Χαβάη είναι προς το παρόν ενεργά. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη εκτός του νησιού της Χαβάης συνέβη στο Haleakala του Maui προς το τέλος του 18ου αιώνα (αν και πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η πιο πρόσφατη εκρηκτική δραστηριότητα στο Haleakala θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες έτη παλιότερη). Το νεώτερο ηφαίστειο που διαμορφώνεται είναι το Loihi Seamount, βαθιά κάτω από τα ύδατα της νότιας ακτής του νησιού Χαβάη.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και η συνεχής διάβρωση δημιούργησαν εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Το νησί Χαβάη είναι διακεκριμένο ως το πέμπτο υψηλότερο νησί στον κόσμο. Εάν το ύψος του νησιού μετριόταν από τη βάση του, βαθιά μέσα στον ωκεανό, ως την χιονισμένη κορυφή του Mauna Kea, θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα πιο ψηλά βουνά στον κόσμο. Η απομόνωση των νησιών της Χαβάης στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, και το ευρύ φάσμα των περιβαλλόντων που βρίσκονται στα ορεινά νησιά που βρίσκονται κοντά στους τροπικούς κύκλους, έχουν οδηγήσει σε μια απέραντη σειρά ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η Χαβάη έχει τα περισσότερα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πουλιών και ζώων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Κλίμα

Το κλίμα της Χαβάης δεν είναι τυπικό για μια τροπική περιοχή, και θεωρείται πιο υποτροπικό από όσο θα επέτρεπε το γεωγραφικό της πλάτος, λόγω της επίδρασης του ωκεανού που την περιβάλλει. Οι θερμοκρασίες και η υγρασία τείνουν να είναι λιγότερο ακραίες, με τις θερινές υψηλές θερμοκρασίες να φθάνουν σπάνια πάνω από 25-30°C και τις χειμερινές θερμοκρασίες σπάνια να πέφτουν κάτω από 10-15°C . Το χιόνι, αν και δεν συνδέεται συνήθως με τις τροπικές ζώνες, πέφτει στα μεγάλα υψόμετρα στο Mauna Kea και στο Mauna Loa στη νήσο Χαβάη κατά τους χειμερινούς μήνες. Το χιόνι σπάνια πέφτει στο Haleakala Maui.

Το όρος Waialeale, στο νησί Kauai, είναι χαρακτηριστικό για τις βροχοπτώσεις και έχει τις δεύτερες υψηλότερες μέσες ετήσιες βροχοπτώσεις στη γη: περίπου 11,7 μέτρα. Το κλίμα διαφέρει αρκετά από νησί σε νησί. Γενικά μπορούν να διαιρεθούν σε προσήνεμες και σε υπήνεμες πλευρές. Οι προσήνεμες πλευρές κοιτούν στα βορειοανατολικά και έχουν τις περισσότερες βροχοπτώσεις. Οι υπήνεμες πλευρές είναι ξηρότερες, με λιγότερη βροχή και λιγότερη συννεφιά. Αυτό το γεγονός χρησιμοποιείται και από την τουριστική βιομηχανία, η οποία συγκεντρώνει όλα τα θέρετρα στις ηλιόλουστες υπήνεμες ακτές.

Σημειώσεις

Το παρόν άρθρο έχει βασιστεί κατά μεγάλο μέρος στο αντίστοιχο της Αγγλικής Wikipedia.

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο