Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Φρανθίσκο Πατσέκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Lo Judici Final, Λάδι σε μουσαμά, 3.40x2.36 μ., Μουσείο Γκόγια, Γαλλία
Lo Judici Final, Λάδι σε μουσαμά, 3.40x2.36 μ., Μουσείο Γκόγια, Γαλλία

O Φρανθίσκο Πατσέκο (Francisco Pacheco, 1564-1654) ήταν Ισπανός ζωγράφος και ιστορικός της τέχνης, γνωστός περισσότερο ως δάσκαλος του Ντιέγκο Βελάσκεθ αλλά και συγγραφέας της πραγματείας Arte de la pintura (1649), από την οποίο αντλούμε σήμερα πληροφορίες για την ισπανική ζωγραφική του 17ου αιώνα καθώς και βιογραφικές πληροφορίες για καλλιτέχνες της εποχής.

Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στη Σεβίλλη, που αποτελούσε σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο κατά το 17ο αιώνα, και υπήρξε μαθητής του Λουίς Φερναντέζ. Περίπου το 1611 ταξίδεψε στη Μαδρίτη και στο Τολέδο, όπου μελέτησε τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και αργότερα επέστρεψε στη Σεβίλλη ιδρύοντας μία ακαδημία ζωγραφικής. Ως δάσκαλος υπήρξε υπέρμαχος της ακρίβειας στην αναπαράσταση θρησκευτικών θεμάτων, γεγονός που συνδέεται και με την ιδιότητά του ως σύμβουλος της Ιεράς Εξέτασης σε καλλιτεχνικά ζητήματα, από το 1619. Ο Πατσέκο παρότρυνε πιθανά και τον Βελάσκεθ να καταπιαστεί με θρησκευτικά θέματα και σε αυτόν ίσως οφείλονται ορισμένες από τις ολιγάριθμες θρησκευτικές συνθέσεις που τελικά φιλοτέχνησε. Αν και ο Βελάσκεθ υπήρξε ο διασημότερος μαθητής του Πατσέκο, θεωρείται πως εν γένει ελάχιστα επηρεάστηκε από το έργο του δασκάλου του.

Βιβλιογραφία