Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Τσεχοσλοβακία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°04′60″N 14°25′60″E / 50.0833, 14.4333

Σημαία της Τσεχίας
(Σημαία της Τσεχοσλοβακίας)
Επίσημες Γλώσσες Τσέχικα
Σλοβάκικα
Πρωτεύουσα Πράγα
Πολίτευμα Δημοκρατία,
από το 1969 μέχρι το 1992
Ομοσπονδιακή Δημοκρατία
Πρωθυπουργοί της
Τσεχοσλοβακίας
ιστορικό
Έκταση 127.876 km²
Πληθυσμός 15.700.000
(το 1991)
Εθνική επέτειο 28 Οκτωβρίου
(Ίδρυση του κράτους το 1918)

Η Τσεχοσλοβακία ήταν ένα κράτος που περιελάμβανε τα σημερινά κράτη της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συμπεριλάμβανε και ένα μικρό κομμάτι της σημερινής Ουκρανίας.

Ιστορία

Η Τσεχοσλοβακία ήταν χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Συνόρευε με την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία (τότε Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας), μέχρι το 1939 με τη Ρουμανία, με την Πολωνία και με τη Γερμανία (τότε Ανατολική Γερμανία, όπως και τη Δυτική Γερμανία).

Ιδρύθηκε το 1918 με πρότυπο τη Γαλλική Δημοκρατία, μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση της Αυστρουγγαρίας, από τον Tomas Garrigue Masaryk, ο οποίος χρίστηκε και πρώτος πρόεδρος της χώρας. Τον διαδέχθηκε ο συνυδριτής του κράτους Έντουαρντ Μπένες.

Οι δύο λαοί είχαν, και έχουν έως σήμερα, καλές σχέσεις μεταξύ τους. Βέβαια τα χρόνια που ήταν ενωμένοι, οι Τσέχοι, έχοντας κυρίως την βιομηχανία της χώρας, θεωρούσαν ότι συντηρούν τους Σλοβάκους. Και οι Σλοβάκοι από την πλευρά τους έχοντας κυρίως τη γεωργία της χώρας, θεωρούσαν ότι «ταΐζουν» τους Τσέχους.

Τα τσέχικα και τα σλοβάκικα είναι συγγενικές γλώσσες και ένας Τσέχος με έναν Σλοβάκο μπορούν να συζητήσουν μιλώντας ο καθένας τη γλώσσα του.

Τα δύο κράτη χωρίστηκαν ειρηνικά, με πρωτοβουλία κυρίως της Σλοβακίας το 1993. Η Πράγα παρέμεινε πρωτεύουσα της Τσεχίας και πρωτεύουσα της Σλοβακίας έγινε η Μπρατισλάβα.

Σήμερα οικονομικά η Τσεχία βρίσκεται σε κάπως καλύτερη θέση από την Σλοβακία, γεγονός που απεικονίζεται και στην ισοτιμία των νομισμάτων τους (η τσέχικη κορόνα είναι ισχυρότερη της σλοβάκικης).