Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Τούνδρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη φυσική γεωγραφία η τούνδρα (επίσης Τούντρα) είναι περιοχή όπου η ανάπτυξη δέντρων εμποδίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βραχείες εποχές κατάλληλες για ανάπτυξη δέντρων . Ο όρος τούντρα προέρχεται από την γλώσσα των Σάμι ( δια μέσου των Ρώσικων ) και σημαίνει πεδιάδα χωρίς δέντρα .

Υπάρχουν τρείς τύποι τούντρας : η αρκτική τούντρα , η ανταρκτική τούντρα και η αλπική τούντρα . Και στους τρείς αυτούς τύπους η κυρίαρχη βλάστηση αποτελείται από χόρτα , βρύα και λειχήνες . Σε μερικά μέρη της τούντρας αναπτύσσονται και δέντρα .

Πίνακας περιεχομένων

Αρκτική τούντρα

Παράκτια βλάστηση τούντρας στην Αλάσκα, κατά το καλοκαίρι
Παράκτια βλάστηση τούντρας στην Αλάσκα, κατά το καλοκαίρι

Η αρκτική τούντρα συναντάται στο Βόρειο ημισφαίριο , βορείως της ζώνης τάιγκα . Ο όρος “τούντρα” συνήθως αναφέρεται μόνο σε περιοχές όπου το υπέδαφος είναι μονίμως παγωμένο και περιέχει μονίμως παγωμένο νερό . ( Μπορεί επίσης να αναφέρεται και σε μια άδεντρη πεδιάδα γενικά , οπότε συμπεριλαμβάνει και την βόρεια Λαπωνία .) Η μονίμως παγωμένη τούντρα περιλαμβάνει μεγάλες περιοχές της βόρειας Ρωσίας και του Καναδά . Η αρκτική τούντρα κατοικείται από κυρίως ομάδες νομάδων βοσκών ταράνδων όπως οι Νγκανάσαν και οι Νένετς στην μονίμως παγωμένη περιοχή ( και οι Σάμι στην Λαπωνία ) .

Η βιοποικιλότητα της τούντρας είναι χαμηλή : υπάρχουν λίγα είδη με μεγάλους πληθυσμούς . Βασικά ζώα της αρκτικής τούντρας είναι τα : καριμπού ή τάρανδοι , βόδια , τρωκτικά γένους lemmus , και πολικές αρκούδες ( μόνο στον ακραίο βορρά ) .

Εξαιτίας του σκληρού κλίματος της αρκτικής τούντρας αυτές οι περιοχές δεν έχουν γνωρίσει μεγάλη εκμετάλλευση αν και μερικές είναι πλούσιες σε φυσικές πηγές όπως πετρέλαιου και ουρανίου . Πρόσφατα αυτό έχει αλλάξει και έτσι στην Αλάσκα , τη Ρωσία και κάποια άλλα μέρη η τούντρα υφίσταται όλο και αυξανόμενη ανθρώπινη εκμετάλλευση .

Η παγκόσμια υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρή απειλή στην αρκτική τούντρα εξαιτίας της μονίμως παγωμένης φύσης της . Ουσιαστικά , το μονίμως παγωμένο υπέδαφος είναι παγωμένος βάλτος . Κατά το καλοκαίρι μόνο το επιφανειακό του στρώμα λιώνει . Σε περίπτωση που λιώσει εντελώς , ολόκληρο το οικοσύστημα θα καταστραφεί , ενώ τα αρκτικά είδη δεν θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε τόσο ξαφνική αλλαγή . Μια άλλη απειλή είναι πως το 1/3 του εδαφικού άνθρακα βρίσκεται στις περιοχές της τάιγκα και της τούντρας . Όταν το αειπαγωμένο έδαφος λιώνει αποδεσμεύει περισσότερο άνθρακα από αυτόν που μπορεί να δεσμεύσει . Το αποτέλεσμα έχει παρατηρηθεί στην Αλάσκα : τη δεκαετία του ’70 η τούντρα αποτελούσε λεκάνη-δεξαμενή άνθρακα , ενά σήμερα αποτελεί πηγή άνθρακα . Αυτό επιβαρύνει το πρόβλημα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης περαιτέρω .

Ανταρκτική τούντρα

Η Ανταρκτική τούντρα συναντάται στην Ανταρκτική και σε μερικά ανταρκτικά και υπόανταρκτικά νησιά , συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Νοτίου Γεωργίας και των Νοτίων Σάντουιτς Νήσων καθώς και των Νήσων Κεργκουέλεν . Η Ανταρκτική είναι βασικά πολύ κρύα και στεγνή για να υποστηρίξει βλάστηση και το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου καλύπτεται από περιοχές πάγου . Ωστόσο , κάποια μέρη της ηπείρου , ιδιαίτερα η Ανταρκτική Χερσόνησος , διαθέτουν περιοχές βραχώδους εδάφους ικανών να υποστηρίξουν την ύπαρξη τούντρας . Η χλωρίδα της αποτελείται από περίπου 250 λειχήνες , 100 βρύα , 25-30 βότανα και περίπου 700 χερσαία και θαλάσσια είδη φυκιών , που ζούν στις περιοχές με εκτεθειμένους βράχους και έδαφος γύρω από τις ακτές της ηπείρου .

Σε αντίθεση με την αρκτική τούντρα , η ανταρκτική τούντρα δεν διαθέτει μεγάλη θηλαστική πανίδα , κυρίως εξαιτίας στην φυσική της απομόνωση από τις άλλες ηπείρους . Θαλάσσια θηλαστικά και θαλασσοπούλια , στα οποία περιλαμβάνονται φώκιες και πιγκουίνοι , κατοικούν περιοχές κοντά στην ακτή και μερικά μικρά θηλαστικά όπως λαγοί και γάτες έχουν εισαχθεί από ανθρώπους σε μερικά από τα υποανταρκτικά νησιά .

Η χλωρίδα και πανίδα της Ανταρκτικής και των Ανταρκτικών Νησιών προστατεύονται από την Ανταρκτική Συνθήκη .

Αλπική τούντρα

Η αλπική τούντρα συναντάται σε αρκετά μεγάλα ύψη σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος της Γης . Η αλπική τούντρα δεν διαθέτει δέντρα , αλλά συνήθως δεν έχει μονίμως παγωμένο υπέδαφος και τα αλπικά εδάφη είναι γενικότερα καλύτερα αποξηραμένα από τα μονίμως παγωμένα εδάφη .

Βασικά ζώα στην αλπική τούντρα είναι η μαρμότα , η ορεινή αίγα κ.α. .

Εξωτερικές συνδέσεις