Τζώρτζια Ο'Κήφι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Τζώρτζια Ο'Κήφι στο Αμπικούιου (Abiquiu) του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ), φωτογραφημένη από τον Carl Van Vechten, 1950.
Η Τζώρτζια Ο'Κήφι στο Αμπικούιου (Abiquiu) του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ), φωτογραφημένη από τον Carl Van Vechten, 1950.

Η Τζώρτζια Ο'Κήφι [Georgia O'Keeffe: Σαν Πρέρι (Sun Prairie), Ουισκόνσιν, ΗΠΑ, 15 Νοεμβρίου, 1887 – Σάντα Φε, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ, 6 Μαρτίου, 1986] ήταν μια αμερικανίδα ζωγράφος.

Η Τζώρτζια Ο'Κήφι είναι γνωστή για τα τοπία της και τους πίνακες λουλουδιών της ερήμου, που συχνά ερμηνεύονται σαν σύμβολα γιονί. Χαρακτηριστικά του ύφους της είναι τα τονισμένα περιγράμματα και οι λεπτές τονικές μεταβάσεις, που συχνά μετασχημάτιζαν το θέμα σε μια γεμάτη δυναμική αφηρημένη εικόνα.

Σπούδασε ζωγραφική στο Ίδρυμα Τέχνης του Σικάγου και στο Art Students League της Νέας Υόρκης. Στο 1914 άρχισε να διδάσκει σε δημόσια σχολεία στο Αμαρίλλο (Amarillo) του Τέξας. Στο 1916 ξεκίνησε να διδάσκει στο κολέγιο Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας.

Ενώ ήταν στη Νότια Καρολίνα, ένας φίλος της έδειξε κάποια σχέδιά της στον φωτογράφο και γκαλερίστα Άλφρεντ Στίγλιτζ (Alfred Stieglitz). Εντυπωσιασμένος από τα σχέδια, ο Στίγκλιτζ άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την Ο'Κήφι για να διοργανώσει έκθεση των έργων της και τελικά η Ο'Κήφι τού επέτρεψε να εκθέσει μερικά. Ο Στίγκλιτζ εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα με τις αποδόσεις τοπίων της αμερικανικής Δύσης.

Το 1916, ο Στίγκλιτζ φρόντισε για την μετακόμιση της Ο'Κήφι στην Νέας Υόρκης και της εξασφάλισε ένα σπίτι. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ο'Κήφι και ο Στίγκλιτζ ερωτεύτηκαν, πράγμα που οδήγησε τον τελευταίο στο διαζύγιο. Το 1924, η Ο'Κήφι και ο Στίγκλιτζ παντρεύτηκαν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Νέα Υόρκη, η Ο'Κήφι δημιούργησε πολλά έργα ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένων αστικών και αρχιτεκτονικών εικόνων. Με τις διασυνδέσεις του Στίγκλιτζ στην καλλιτεχνική κοινότητα της Νέας Υόρκης, το έργο της Ο'Κήφι έγινε ιδιαιτέρως γνωστό. Ωστόσο η ίδια κουράστηκε από την ζωή στην Νέα Υόρκη και άρχισε να περνά όλο και περισσότερο χρόνο στην Δύση. Ο Στίγκλιτζ, πολλά χρόνια μεγαλύτερός της και με συχνά προβλήματα υγείας, δεν μπορούσε να ταξιδεύει μαζί της. Έτσι, τα ταξίδια της στην Δύση τής έδωσαν την μοναξιά που χρειάζονταν για να αφοσιωθεί στην τέχνη της.

Η Ο'Κήφι πέρασε πολλά χρόνια στο Τάος (Taos) του Νέου Μεξικού, και από το 1946, την χρονιά που πέθανε ο Στίγκλιτζ, μετακόμισε μόνιμα εκεί. Έζησε ανάμεσα στο Τάος και την Σάντα Φε (Santa Fe) μέχρι το τέλος της ζωής της το 1986. Το σπίτι της ήταν στο Αμπικούιου (Abiquiu) του Νέου Μεξικού.

[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι