Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Τζανής Τζαννετάκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Τζανής Τζαννετάκης του Πέτρου, είναι έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στο Γύθειο (Λακωνία) στις 13 Σεπτεμβρίου 1927. Φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (1945-1949), Σχολή Ηλεκτρονικού πολέμου ΗΠΑ 1957, Σχολή Πολέμου 1967, λαμβάνοντας πτυχίο Κυβερνήτη Υποβρυχίων το 1963. Υπηρέτησε στο Β.Ν (Βασιλικό Ναυτικό) 1949-1967, φθάνοντας μέχρι τον βαθμό του Πλωτάρχη (1961). Παραιτήθηκε στις 22 Απριλίου 1967 λόγω της αντίθεσής του με τη Δικτατορία.

Αργότερα συνελήφθη και εξορίστηκε απο το δικτατορικό καθεστώς στα Κύθηρα κατά το διάστημα 1969-1971. Από το 1971 μέχρι το 1974 διετέλεσε Διευθυντής "Corporate Planning" σε όμιλο ναυτιλιακών εταιρειών. Στη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με την πολιτική και εκλέχθηκε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Περιφέρεια Αθηνών. Διατέλεσε γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κατά την περίοδο 1974-1977. Εκλέγεται συνεχώς βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία απο το 1977 εώς σήμερα. Διατέλεσε ακόμη και Πρωθυπουργός και Υπουργός τουρισμού της κυβέρνησης Ν.Δ. και του Συνασπισμού της Αριστεράς απο τις 2 Ιουλίου 1989 εώς τις 11 Οκτωβρίου του ιδίου χρόνου.

Έπίσης, έχει διατελέσει Υπουργός Δημοσίων Έργων, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού. Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διατέλεσε Αντιπρόεδρος και Υπουργός Επικρατείας καθώς και Υπουργός Πολιτισμού. Σήμερα παραμένει στην ενεργό πολιτική ως βουλευτής.

Κατά την περίοδο που διατέλεσε Υπουργός Πολιτισμού, πρόσφερε (δώρησε) στον ΕΟΤ τον οικογενειακό του πύργο, που βρίσκεται στη νήσο Κρανάη στο Γύθειο, προς εκμετάλλευση. Κατά την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός έγινε η μεγάλη αναπροσαρμογή των μισθών των στρατιωτικών και των αστυνομικών μετά από μια υπερδεκαετή καθήλωση.

Είναι κάτοικος Κηφισιάς και ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.


Προηγούμενος:
Ανδρέας Παπανδρέου
Πρωθυπουργός της Ελλάδας
2 Ιουλίου 198911 Οκτωβρίου 1989
Επόμενος:
Ιωάννης Γρίβας