Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Τελ Αβίβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 32°04′60″N 34°48′00″E / 32.0833, 34.8

Νυχτερινή άποψη του Τελ Αβίβ
Νυχτερινή άποψη του Τελ Αβίβ

Το Τελ Αβίβ είναι παραθαλάσσια πόλη του Ισραήλ και η πρώτη πρωτεύουσά του, όταν ιδρύθηκε το κράτος. Η επίσημη ονομασία της είναι Τελα Αβιβ - Ιόππη (Γιάφα). Βρίσκεται στα παράλια της Μεσογείου, στα νότια των εκβολών του ποταμού Γιαρκόν και περίπου 53 χλμ. βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ. Είναι κτισμένη στη κοιλάδα "Σαρών" και υδρεύεται από δύο μικρούς ποταμούς που παλαιότερα ξεραίνονταν το Καλοκαίρι. Παρά τη θέση της αυτή και του ακατάλληλου του λιμένα της η πόλη αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα από το 1909 που ιδρύθηκε. Η ίδια η πόλη το 1952 αριθμούσε 350.000, ενώ σήμερα έχει 384.600 κατοίκους ενώ η μητροπολιτική περιοχή έχει 3,15 εκατομμύρια κατοίκους.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Το ή η Τελ Αβίβ δημιουργήθηκε όταν το 1909 κτίστηκε ένα προάστιο προς τα βορειοανατολικά της Γιάφας. Η ανάπτυξη της πόλης υπήρξε τόσο ραγδαία που στο τέλος του Β' Παγκόσμιου πολέμου είχε 200.000 κατοίκους, κυρίως Ισραηλίτες και η μεταξύ των δύο πόλεων απόσταση είχε καλυφθεί. Το 1948 όμως συγχωνεύθηκαν οι δύο πόλεις σε μία (με τη Γιάφα), ενώ πρώτα αποτελούσαν χωριστούς δήμους, και δημιουργήθηκε η πόλη Τελ Αβίβ - Γιάφα. Παρά τις μεγάλες και σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν στη γύρω περιοχή κατά τον πόλεμο με τους Άραβες η πόλη δεν υπέστει μεγάλες ζημιές.

Οικονομία

Το Τελ Αβίβ είναι το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Εκεί βρίσκεται συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος της ισραηλινής βιομηχανίας και κυρίως βιομηχανίες υφαντουργίας, μεταλλουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας και κατεργασίας διαμαντιών. Αποτελεί επίσης σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο του Ισραήλ, με πολλά εκπαιδευτήρια.

Η περιοχή γύρω από την πόλη είναι καλλιεργήσιμη και παράγονται λαχανικά, σιτάρι, λεμόνια, οι ελιές και πεπόνια

Πολιτισμός

Το Τελ Αβίβ είναι πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ. Η Λευκή Πόλη είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του μοντερνισμού και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ αξιοθέατο είναι και το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ.

Αδελφοποιήσεις

Το Τελ Αβίβ έχει αδελφοποιηθεί με τις ακόλουθες πόλεις:

Πηγές

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.17ος, σ.617
 LP  Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται σε αντίστοιχο άρθρο της Live-Pedia δημοσιευμένο με την GFDL. (ιστορικό).