Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Συμφωνία του Μονάχου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1938 υπογράφουν στο Μόναχο οι Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου (Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν), της Γαλλίας (Εντουάρ Νταλαντιέ) και ο ηγέτης της Γερμανίας (Αδόλφος Χίτλερ) την Συμφωνία του Μονάχου. Συμφωνούν εδώ στην προσάρτηση της Σουδητίας (περιοχή Γερμανόφωνων της Τσεχοσλοβακίας) στο Γερμανικό Ράιχ. Οικοδεσπότης της συνάντησης στο Μόναχο είναι ο Μπενίτο Μουσολίνι.

Πολιτικές συνθήκες

Η συμφωνία αυτή θεωρείται από Γάλλους και Άγγλους αναγκαίο μέτρο για να αποφευχθεί ο πόλεμος ενώ παράλληλα έγκεινται την διατήρηση του υπόλοιπου τσεχοσλοβακικού κράτους. Για τους εκπρόσωπους της Τσεχοσλοβακίας (με επικεφαλή τον Έντουαρντ Μπένες), στους οποίους ούτε καν επιτρέπεται να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις, η συμφωνία αυτή αποτελεί προδοσία. Γι αυτό το λόγο οι Τσέχοι ονομάζουν την συμφωνία αυτή και Υπαγόρευση του Μονάχου. Η Συμφωνία του Μονάχου αποτελεί μέχρι σήμερα τραύμα στην εθνική συνείδηση των Τσέχων.

Για τον Χίτλερ η συμφωνία αυτή αποτελεί διπλωματική ήττα, επειδή ήθελε να χρησιμοποιήσει το θέμα της προσάρτησης της Σουδητίας ως αφορμή πολέμου. Δεν πίστευε να συμβιβαστούν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως τελικά όμως έγινε. Τώρα είναι αναγκασμένος να βρει άλλη αφορμή πολέμου.

H ΕΣΣΔ είναι κατά της Συμφωνίας του Μονάχου και των συνεπειών της. Προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Γαλλία, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο σύμφωνο συμπαράστασης που ήδη υπάρχει με την Τσεχοσλοβακία. Η Γαλλία όμως απορρίπτει την σοβιετική πρόταση βοήθειας.

Συνέπειες

Οι περιοχές Γερμανόφωνων της Τσεχοσλοβακίας παραχωρούνται στο Γερμανικό Ράιχ. Οι Σοβιετικοί βλέπουν την Συμφωνία του Μονάχου σαν απόδειξη ότι οι δυτικές δυνάμεις προτιμούν να συνεργαστούν ακόμη και με τους εθνικοσοσιαλιστές, προκειμένου να αποκλείσουν την ΕΣΣΔ. Συνεπώς, αλλάζουν εξωτερική πολιτική και προσπαθούν να πλησιάσουν τους Γερμανούς. Γι αυτό το λόγο η Συμφωνία του Μονάχου θεωρείται προϋπόθεση για το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης του 1939.


Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται στο αντίστοιχο άρθρο της γερμανικής βικιπαίδειας.