Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Συμφωνία Κεττίγνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η λεγόμενη Συμφωνία Κεττίγνης είναι διμερής συμφωνία που συνάφθηκε στη πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Κεττίγνη μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου τον Μάρτιο του 1904.

Στις συζητήσεις της συμφωνίας αυτής εξετάσθηκαν εκ μέρους των δύο χωρών θέματα της μέχρι τότε πολιτικής εξέλιξης γενικά στα Βαλκάνια όπου και προσδιορίστηκε η ανάγκη της υπεράσπισης των σερβικών συμφερόντων στη Μακεδονία.

Κύριο σημείο αυτής της συμφωνίας ήταν η εφαρμογή της αρχής "Τα Βαλκάνια στους Βαλκανικούς λαούς" με προσδιορισμό κοινής πλέον άμυνας εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης.

Στα πλαίσια αυτών των συνομιλιών το Μαυροβούνιο πρότεινε ως διαιτητή της Συμφωνίας τη Ρωσία, τούτο όμως προκάλεσε και τον φόβο της Σερβικής πλευράς περί ύπαρξης άλλων μυστικών υποχρεώσεων μεταξύ Ρωσίας και Αυστροουγγαρίας, πιθανόν από την προηγηθείσα κατά ένα χρόνο γνωστή ήδη Συμφωνία Μυρστέγκ. Έτσι αντί της Ρωσίας η Σερβία προσπάθησε να εισαγάγει στις συζητήσεις αυτές την Ιταλία.

Τελικά η Συμφωνία αυτή δεν ολοκληρώθηκε εκ του γεγονότος ότι οι διμερείς συνομιλίες δεν διατύπωσαν επίσημα αμοιβαίες υποχρεώσεις που όμως παρέμειναν ως συνέχεια της συμφωνίας συμμαχίας μεταξύ των δύο Χωρών, γνωστής ως Συνθήκη Κεττίγνης που είχε συνομολογηθεί στην ίδια πόλη το 1866.

Πηγές

  • Δ. Τζώρτζεβιτς "Ιστορία της Σερβίας 1800-1918" - Θεσσαλονίκη 1970, σ 330-1
  • Χαραλ. Νικολάου "Διεθνείς Συνθήκες" Εκδόσεις Φλώρος - Αθήνα 1996, σ.176