Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σοφία της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Βασίλισσα Σοφία, πίνακας του Γεωργίου Ιακωβίδη, 1915
Η Βασίλισσα Σοφία, πίνακας του Γεωργίου Ιακωβίδη, 1915

Η Βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας (14 Ιουνίου 1870 - 13 Ιανουαρίου 1932) ήταν η σύζυγος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Γεννήθηκε ως Πριγκίπισσα Σοφία Δωροθέα Αλίκη της Πρωσίας, στο Πότσδαμ, προάστιο του Βερολίνου, στη Γερμανία. Γονείς της ήταν ο τότε Πρίγκιπας Διάδοχος Φρειδερίκος της Πρωσίας (μετέπειτα Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Γ΄) και η Βικτώρια, Βασιλική Πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη κόρη της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οικογένεια

Στις 27 Οκτωβρίου(νέο ημερολόγιο) 1889, παντρεύτηκε τον τότε Πρίγκιπα Διάδοχο Κωνσταντίνο και απέκτησαν έξι παιδιά:

Βασίλισσα των Ελλήνων

Carte postale με τη Βασίλισσα Σοφία
Carte postale με τη Βασίλισσα Σοφία

Η Βασίλισσα Σοφία ήταν αδελφή του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄, και έτσι ήταν ένας εύκολος στόχος για να κατηγορηθεί η ίδια και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ώς φιλογερμανοί, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ήταν φανατική φιλοβρετανή λόγω της αγγλίδας μητέρας της Βικτωρίας. Σε μιά συνάντηση του Βασιλιά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν τελευταίος ανοιχτά κατηγόρησε τη Βασίλισσα Σοφία ότι κάνει φιλογερμανική προπαγάνδα, ο Βασιλιάς απάντησε ότι αυτός ήταν ένας σοβαρός λόγος για έκδοση διαζυγίου.

Αν και ανέπτυξε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, το έργο αυτό επισκιάστηκε από την τεταμένη πολιτική κατάσταση, τον Διχασμό.

Ακολούθησε τον σύζυγό της στην εξορία του 1917 - 1920 στην Ελβετία και μετά την δεύτερη εκθρόνισή του, το 1922, στην Ιταλία. Πέθανε από καρκίνο στην Φραγκφούρτη, στη Γερμανία, στις 13 Ιανουαρίου 1932. Ετάφη στην Ιταλία και στις 17 Νοεμβρίου 1936 τα οστά της μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι.