Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σλαβομακεδόνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σλαβομακεδόνισσα.
Σλαβομακεδόνισσα.

Οι Σλαβομακεδόνες (Σλαβομακεδονικά: Македонски Словени - αυτοπροσδιορίζονται ως Македонци, δηλαδή Μακεδόνες) είναι ένας σλάβικος λαός που κατοικεί στα κεντρικά Βαλκάνια. Μιλούν την Σλαβομακεδονική γλώσσα και οι περισσότεροι ανήκουν στην αυτοαποκαλούμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι περισσότεροι Σλαβομακεδόνες σήμερα κατοικούν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπάρχουν Σλαβομακεδονικές μειονότητες σε γειτονικές σλάβικες χώρες και στην Αλβανία.

Ιστορία

Η Στρατιωτική Εγκυκλοπαίδεια της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατατάσσει τους προγόνους των σημερινών κατοίκων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως Σλάβους, ανθρώπους των πρώτων Σλαβικών φυλών όπως οι Βερεζίτοι, Δραγουβίτοι, Σμόλιανοι, Ρίνχινοι, Βελεγιζίτοι και άλλοι, οι οποίοι κατέφτασαν στην περιοχή τον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Πληθυσμός

  • Στην ΠΓΔΜ: 1,297,981 (απογραφή 2002)
  • Στη Σερβία: 25,847 (απογραφή 2002)
  • Στη Βουλγαρία: 5,071 (απογραφή 2001).
  • Στην Αλβανία: 4,697 (απογραφή 1989).
  • Στην Ελλάδα: στις Ελληνικές απογραφές δεν τίθεται το ερώτημα της εθνικής συνείδησης και το ελληνικό κράτος δεν αναφέρει ύπαρξη Σλαβομακεδονικής μειονότητας. Η κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1993 ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν από 230.000 έως 270.000 «Μακεδόνες» (Σλαβομακεδόνες) στο ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας [1], και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι ισχυρίζεται ότι υπάρχουν από 10.000 έως 30.000 Σλαβόφωνοι με Σλαβομακεδονική εθνική συνείδηση στην Ελλάδα [2]. Το «Ουράνιο Τόξο» που αυτοαποκαλείται "Κόμμα της Μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα" συμμετείχε στις Ευρωεκλογές του 2004 και έλαβε στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας 6.176 ψήφους (0,10%), από τις οποίες οι 2.955 στις εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας.

Σημειώσεις