Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σεϋχέλλες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 7°06′00″S 52°46′00″E / -7.1, 52.7667

 Flag ratio: 1:2
Flag ratio: 1:2

Οι Σεϋχέλλες είναι νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, που αποτελείται απο 115 νησιά με πρωτεύουσα τη Βικτώρια. Πρόεδρος είναι ο Τζέιμς Μισέλ και το πολίτευμα είναι δημοκρατία. Η τελευταία απογραφή (2005) κατέγραψε 80.699 κατοίκους.

Ιστορία

Το 1499 ο διάσημος πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα ανακαλύπτει τα νησιά σε ένα απο τα ταξίδια του στις Ινδίες και οι Σεϋχέλλες χαρτογραφούνται για πρώτη φορά. Από τότε πέρασαν απο τα νησιά οι Γάλλοι, στους οποίους οι Σεϋχέλλες οφείλουν το όνομά τους, και οι Άγγλοι, οι οποίοι το 1903 κηρύσσουν τις Σευχέλλες αγγλική αποικία. Το 1976 οι Σευχέλλες ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Ο Τζέιμς Μάνχαμ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος. Την επόμενη χρονιά γίνεται πραξικόπημα και την εξουσία αναλαμβάνει ο Γάλλος δικηγόρος Φρανσέ Άλμπερτ Ρενέ. Το 1991 η δημοκρατία επανέρχεται στο νησιωτικό κράτος με την επαναφορά του πολυκομματισμού.Το 1993 γίνονται ελεύθερες εκλογές και εκλέγεται ο Ρενέ ο οποίος κερδίζοντας και τις επόμενες εκλογικές διαδικασίες. Παρέμεινε πρόεδρος έως το 2004 οπότε αποσύρθηκε από την πολιτική για να αναλάβει ο Τζέιμς Μισέλ.

Στο νησιωτικό αυτό συγκρότημα, όταν ακόμα αποτελούσε κτήση της Αγγλίας, είχαν εκτοπίσει οι Άγγλοι τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο της Κύπρου, απ' όπου και επέστρεψε για να αναλάβει το 1960 πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.