Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ροδόπολη Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ροδόπολη παλαιότερα αποτελούσε οικισμό της Κοινότητος Σταμάτας ονόματι Μπάλα. Σήμερα συνιστά μια μικρή, πεντελική κοινότητα της βορειοανατολικής Αττικής, 22 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αθηνών.

Ευρωπαϊκή Ένωση Ελληνική Δημοκρατία Ελλάδα

Κοινότητα Ροδοπόλεως Αττικής

Χάρτης Αττικής Συγκρότημα Βορείων Προαστίων Βορειοανατολική Αττική


Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
Νομός Αττικής
Περιφέρεια Αττικής
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Κεντρική Ελλάδα
Χώρα Ελλάδα
Έκταση 9,55 χμ2 (9.550 στρέμματα)
Υψόμετρο 400 μ
Πληθυσμός 2.090 κάτοικοι (2001)
Πυκνότητα Πληθυσμού 219 κάτοικοι/χμ2 (2001)
Ταχυδρομικός Κώδικας: 145 65
Πρόεδρος Κλεφτάκης Χρήστος (2006)
Διεύθυνση 25ης Μαρτίου 29
Τηλέφωνο 210-6210804
Αποστολή Fax 210-6210804
Ε-mail rodopoli@mail.gr

Συντεταγμένες: 38°06′56″N 23°52′16″E / 38.1156, 23.8711

Τοποθετείται στις βορειοδυτικές παρυφές της Πεντέλης και συνορεύει με το Δήμο Δροσιάς στα δυτικά, την Κοινότητα Σταμάτας στα βόρεια, το Διόνυσο νότια και περιβάλλεται από τα πεντελικά δάση στα ανατολικά. Τα σύνορα μεταξύ των διοικητικών οντοτήτων είναι λεπτά και αμφιλεγόμενα, ενώ η περιοχή καθίσταται προσβάσιμη μέσω των λεωφόρων Κηφισίας, Θησέως από την Εκάλη, Δροσιάς-Σταμάτας από τον κόμβο της Δροσιάς και λεωφόρο Ροδοπόλεως στη διαδρομή προς το Διόνυσο. Διοικητικά, ο οικισμός υπάγεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, αν και ουσιαστικά αποτελεί γειτονιά του ευρύτερου συγκροτήματος των βορείων προαστίων.

Το κέντρο της κοινότητας εντοπίζεται στην Πλατεία 25ης Μαρτίου, σε υψόμετρο περίπου 395-400 μέτρων, μετά τον καλαίσθητο Ναό του Προφήτη Ηλία. Τα διοικητικά όρια της κοινότητας καταλαμβάνουν έκταση 9.550 στρεμμάτων, αν και κυρίως εκτείνονται στην δασόφυτη κορυφογραμμή του πεντελικού, με την οικιστική ζώνη να αποτελεί ουσιαστικά μια γειτονιά γύρω από τη μικρή, φιλήσυχη πλατεία μέχρι και το λόφο Πνύκο στα νότια. Οι κάτοικοι της πεντελικής γειτονιάς ανέρχονται σε 2.090 σύμφωνα με την απογραφή του 2001, δηλαδή αναλογούν τυπικά 219 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αν και ουσιαστικά κατοικούν όλοι στη μικρή οικιστική ζώνη, απολαμβάνοντας όμως το καθαρό μικροκλίμα των πεντελικών δασών που την περιβάλλουν. Εξυπηρετούνται κυρίως από τις εμπορικές ζώνες των γειτονικών περιοχών (Δροσιάς, Νέας Ερυθραίας και Κηφισιάς), ενώ σε τοπικό επίπεδο είναι γνωστή η οικογένεια Μαγγίνα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών, αλλά με τις δραστηριότητές της να επεκτείνονται και στην ευρύτερη περιοχή. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το Ναό του Προφήτη Ηλία, να δει το κοινοτικό κατάστημα και το μνημείο πεσόντων στη γραφική πλατεία αλλά και να απολαύσει ένα περίπατο στις πευκόφυτες γειτονιές.

Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση παρατηρείται κατά τη δεκαετία του 1980-1990, ύψους 72,9%, αν και λόγω της περιορισμένης έκτασης του πολεοδομικού σχεδίου συνοδεύεται από μικρό ρυθμό ανάπτυξης.

Πρόεδρος της Κοινότητος διατελλεί ο κ. Κλεφτάκης Χρήστος.

Πίνακας περιεχομένων

Ετυμολογία

Η ονομασία της "Μπάλας" είναι σύμφωνα με μια εκδοχή τουρκικής προέλευσης και σημαίνει "γιαταγάνι" και σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή λατινογενούς. [1] Η ονομασία αυτή διατηρείται έως και το 1985, όταν οι κάτοικοι του γειτονικού οικισμού της Ροδοπόλεως (σημερινής Δροσιάς) έχουν πλέον απεμπολήσει την ονομασία αυτή ανακηρύσσοντας πιο χαρακτηριστική ονομασία το "Ρωσσοχώρι" λόγω της προελεύσεώς τους από τον Πόντο με καταγωγή τη Ρωσσία και αργότερα "Δροσιά" λόγω του κλίματος, δανείζοντας την αρχική ονομασία "Ροδόπολις" στην κακόηχη "Μπάλα". Πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύηχη ονομασία που αναφέρεται στην "Πόλη των Ρόδων", κάτι που φαίνεται να αρμόζει στο παραδείσιο πεντελικό τοπίο.

Ιστορική Εξέλιξη

Η ιστορική εξέλιξη της Ροδοπόλεως είναι στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της αγροτικής Κοινότητος Σταμάτας που στήνεται στους πρόποδες του πεντελικού, στο σταυροδρόμι μεταξύ του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της πεδιάδας του Μαραθώνα. Σύμφωνα δε με την ελληνική μυθολογία, αυτή τη διαδρομή διένυσε ο Θησέας, βασιλιάς των Αθηνών, προς το Μαραθώνα και στο όνομα αυτού τιμήθηκε η κομβική Λεωφόρος Θησέως στην περιοχή της Εκάλης, που σύμφωνα με τον ίδο μύθο πήρε την ονομασία της από τη γριούλα που φιλοξένησε το Θησέα στην καλύβα της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Την εποχή που η Αθήνα αρχίζει να έλκει το οικιστικό ενδιαφέρον των Ελλήνων, ο Μαραθώνας αναπτύσσεται στα πρότυπα ενός αγροτικού προσανατολισμού. Η προικισμένη πεδιάδα με το χαρακτηριστικό κοκκινόχωμα που βρέχεται από τον κόλπο του Μαραθώνος και περιβάλλεται από τις ορεινές απολήξεις του πεντελικού όρους υπόσχεται μια διαρκή πηγή παραγωγής ποιοτικών μεσογειακών προϊόντων (π.χ. ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά κ.α.) για τους κατοίκους του. Στην πεδιάδα εκτείνονται τα αμέτρητα αγροτικά κτήματα, ενώ πολλοί κάτοικοι αξιοποιούν τους δασόφυτους πρόποδες του όρους για να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Οι Σαρακατσαναίοι βοσκοί διαβιούν στο βουνό, ενώ πολλοί Μαραθωνείς αγοράζουν φθηνές εκτάσεις γύρω από το όρος, όπου στήνονται μικροί διάσπαρτοι οικισμοί. Διανύουν δε μεγάλες αποστάσεις για την πρόσβαση στα κτήματά τους όταν είναι η περίοδος της ελιάς. Οι οικισμοί αυτοί έλκουν σταδιακά το ενδιαφέρον παραθεριστών που αναζητούν το δροσερό κλίμα του πεντελικού όταν η Αθήνα αποσπάται από την Αττικοβοιωτία και υπόκειται σε μαζικό εποικισμό. Ένας από αυτούς τους οικισμούς είναι και η Σταμάτα που επίσης λαμβάνει αγροτικό χαρακτήρα.

Το 1922 η ελληνική ιστορία στιγματίζεται από τη μικρασιατική καταστροφή, με τους απόκληρους της Σμύρνης και των λοιπών πόλεων της Μικράς Ασίας να αναζητούν καταφύγειο μεταξύ άλλων προορισμών και στην Αττική. Πέραν των οικισμών που στήνονται γύρω από την Αθήνα (Νέα Ιωνία, Καισαριανή, Περιστέρι, Κοκκινιά κ.α.), ορισμένες πληθυσμιακές μάζες φαίνεται να μη "χωράνε" στην αναπτυσσόμενη πόλη. Για αυτούς το ελληνικό κράτος οργανώνει πρόχειρους καταβλυσμούς μεταξύ άλλων και στους βορειοδυτικούς πρόποδες του πεντελικού, ανάμεσα στο χωριό της Σταμάτας και το Μπογιάτι, στη διαδρομή μεταξύ Αθηνών και Μαραθώνος. Προς ανάμνηση της μικρασιατικής κληρονομιάς δίνονται τα τοπωνύμια της Μικράς Ασίας και του Πόντου στους καταβλυσμούς που στήνονται, όπως Εύξεινος Πόντος, Προκόνησσος κ.α. Με τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής να έχει αυξηθεί, δημιουργείται η ανάγκη να αναγνωρισθεί η αυτόνομη Κοινότητα Σταμάτας εσωκλείοντας στα διοικητικά της όρια πολλούς από τους οικισμούς αυτούς, ενώ άλλοι περιλαμβάνονται στα όρια του αχανούς Μαραθώνος (π.χ. Καλέτζι κ.α.), άλλοι υπάγονται στις Αχαρνές (Μπάφι), άλλοι στο Μπογιάτι (σημερινή Άνοιξη- π.χ. Νέο Μπογιάτι-σημερινός Άγιος Στέφανος). Μεταξύ εκείνων που εσωκλείονται στα όρια της Σταμάτας είναι η Ροδόπολις (σημερινή Δροσιά) και η Μπάλα (σημερινή Ροδόπολη). Στην Μπάλα διαβιούν λίγοι φιλήσυχοι κάτοικοι που ασχολούνται αποκλειστικά με αγροτικές εργασίες για τις οποίες προσφέρεται το προικισμένοι πεντελικό τοπίο (όταν πρωτοκατοικείται η περιοχή γύρω στο 1926).

Με την έλευση των ετών η Αθήνα αναπτύσσεται ραγδαία και δημιουργούνται σημαντικές εστίες εργασίας τόσο στο πεδίο της βιομηχανικής ανάπτυξης, αλλά και του τριτογενούς τομέα αργότερα. Ο Μαραθώνας και η Σταμάτα εξακολουθούν να στηρίζονται στην αγροτική ανάπτυξη προμηθεύοντας το λεκανοπέδιο και λοιπές πόλεις με τα ποιοτικά αγροτικά τους προϊόντα.

Το 1965, μετά την ανάπτυξη ανεξάρτητων παραθεριστικών εστιών στους νότιους πρόποδες του πεντελικού που "κοιτούν" στην Αθήνα (γύρω στο 1945-1949, όπως π.χ. Βριλήσσια κ.α.), αναγνωρίζεται η Ροδόπολη ως αυτόνομη κοινότητα της Αττικής, ακολουθώντας το παράδειγμα της Δροσιάς που έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από την περασμένη δεκαετία (1952, όταν παύει και η λειτουργία του σιδηροδρόμου που παρείχε πρόσβαση στα λατομεία του Διονύσου στη Ραπεντώσσα). Η κωλυσιεργία στην αυτονόμηση της Ροδόπολης οφείλεται στον περιορισμένο πληθυσμό της και την παραμονή στο πρότυπο της αγροτικής ανάπτυξης, σε αντίθεση με τη Δροσιά που γνωρίζει τεράστια τουριστική και παραθεριστική ανάπτυξη κατά τους θερινούς μήνες.

Κατά τις δεκαετίες του 1980, 1990 και 2000 η ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης πλήγεται από τις πυρκαγιές που περιορίζουν τις δασικές εκτάσεις της, ενώ άλλο ένα περιστατικό που συγκλονίζει την περιοχή είναι ο σεισμός του 1999 που παρά ταύτα δεν προκαλεί σοβαρές ζημιές στην περιοχή. Όταν συγκροτείται ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) η κοινότητα σπεύδει να συμμετάσχει στο εγχείρημα ως μέλος των 23 πλέον συμμετεχόντων. Το ανεξάντλητο οικιστικό ενδιαφέρον της Αθήνας ως μητροπολητικό κέντρο ολόκληρης της Αττικής φαίνεται πλέον να ξεπερνά τα στενά όρια του λεκανοπεδίου και να φτάνει έως τον Άγιο Στέφανο, το Κρυονέρι, την Άνοιξη, τη Δροσιά και το Διόνυσο που αναγνωρίζονται σταδιακά ως δήμοι, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Δήμων και Κοινοτήτων. Η προσβασιμότητα που παρέχει η Εθνική Οδός Αθηνών Λαμίας, η εκρηκτική οικιστική δημοφιλία του συγκροτήματος των βορείων προαστίων και η αστική ανάπτυξη που ξεπερνά την πόλη της Κηφισιάς και φτάνει μέχρι τη Δροσιά (με εξαίρεση την Εκάλη που θέτει αυστηρούς οικοδομικούς περιορισμούς λόγω των δασών που εσωκλείει και του εισοδηματικού προφίλ των κατοίκων της) φανερώνουν μια δυναμική στα δεδομένα του συγκροτήματος. Οι οικιστικές πιέσεις που ασκούνται στο συγκρότημα των "υπερβορείων", όπως αποκαλούνται προαστίων, μετά την οικοδομική εξάντληση του λεκανοπεδίου, φαίνεται να είναι επιτακτικές και να έρχονται σε σύγκρουση με τους δασικούς χαρακτηρισμούς, ενώ συχνά επωφαλούνται του γκρίζου νομοθετικού καθεστώτος στη χρήση γης. Η αδυναμία της ελληνικής πολιτείας να επιτρέψει την περιφερειακή ανάπτυξη και να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το κτηματολόγιο, το δασολόγιο και το περιουσιολόγιο φαίνεται να υποδαυλίζει περιστατικά πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του πεντελικού, μεταξύ άλλων, τοπίου. Οι οικιστικές πιέσεις έρχονται ευθέως πλέον σε ρήξη με τις ανάγκες περιορισμού της αστικής επέκτασης των Αθηνών και διατήρησης του Κρυονερίου ως βιομηχανική, δασική και ήπια οικιστική ζώνη, της δε Ροδόπολης και Σταμάτας ως αγροτικές, δασικές ζώνες επίσης ήπιας οικιστικής και παραθεριστικής ανάπτυξης. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει επηρρεάσει τις δύο τελευταίες κοινότητες, με πολλά περιστατικά δόμησης των δασών τους (Δάσος Ροδόπολης, Δάσος Σταμάτας, λόφος Πνύκος κ.α.) αλλά παράλληλα να ανεβάζουν τις αξίες τους και να τις αναδεικνύουν σε οιωνεί προάστια των Αθηνών, όπως συνέβη με το γειτονικό Διόνυσο και τη Δροσιά, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρεί τακτικά τις παρωχημένες πλέον αντικειμενικές αξίες της ευρύτερης περιοχής.

Πληθυσμιακή Εξέλιξη

Η πληθυσμιακή εξέλιξη των τελευταίων ετών στη Ροδόπολη παρουσιάζουν τις παρακάτω διακυμάνσεις:


Πληθυσμιακή Εξέλιξη Κοινότητας Ροδοπόλεως
Χρονολογία Απογραφής Συνολικός Πληθυσμός Έκταση Δήμου Πυκνότητα Δόμησης Νέος Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Συνολική Αύξηση
(1) (2) (3) (4)=(2)/(3) (5)=(2)v-(2)v-1 (6)= [(5)v/(2)v-1]*100 (7)=(7)ν-1+(6)ν
1981 786 κάτοικοι 9,55 χμ2 82 κάτοικοι/χμ2 786 κάτοικοι - -
1991 1.359 κάτοικοι 9,55 χμ2 142 κάτοικοι/χμ2 +573 κάτοικοι 72,9% 72,9%
2001 2.090 κάτοικοι 9,55 χμ2 219 κάτοικοι/χμ2 +731 κάτοικοι +53,78% 126,68%

πρωτογενής πηγή:ΕΣΥΕ

Συγκοινωνιακή Σύνδεση & Προσβασιμότητα

•Λεωφορειογραμμές•
507 Ζηρίνειο-Ροδόπολη-Σταμάτα
508 Ζηρίνειο-Άγιος Στέφανος
509 Ζηρίνειο-Κρυονέρι

πρωτογενείς πηγές: ΟΑΣΑ[2]

Η περιοχή καθίσταται προσβάσιμη οδικώς από την Αθήνα και τα βόρεια προάστια μέσω της Λεωφόρου Κηφισίας από τους Αμπελοκήπους μέχρι την Κηφισιά, έπειτα την επέκτασή της ονόματι Ελευθερίου Βενιζέλου στο ύψος της Νέας Ερυθραίας και τη Θησέως στο ύψος της Εκάλης έως τον κόμβο της Δροσιάς. Από εκεί ξεκινάει η λεωφόρος Δροσιάς-Σταμάτας έως τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Ροδοπόλεως. Μια εναλλακτική διαδρομή από τη λεωφόρο Διονύσου στον κόμβο της Εκάλης μέσα από τη Ρέα επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στη νότια διαστάυρωση με τη λεωφόρο Ροδοπόλεως. Με την υπόλοιπη Αττική συνδέεται μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας μέχρι την έξοδο της Εκάλης, καθώς επίσης κι από τις ορεινές προσβάσεις της Σταμάτας από το Μαραθώνα.

Οι αστικές συγκοινωνίες παρέχουν πρόσβαση από τον τερματικό Σταθμό του ηλεκτρικού στην Κηφισιά (άνοδος Λ. Κηφισίας πίσω από το άλσος) έως τον κόμβο της Δροσιάς (Λ. Σταμάτας) μέσω τριών λεωφορειογραμμών. Από αυτές η γραμμή 507 συνεχίζει προς το κέντρο της Ροδόπολης.

Σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες μελέτες του ΗΣΑΠ και της Προαστιακός προβλέπονται δύο επεκτάσεις προς τη βορειοανατολική Αττική μετά το 2013. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη προβλέπεται υπογειοποίηση του Σταθμού της Κηφισιάς, επέκταση προς Νέα Ερυθραία, Καστρί, Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο. Σύμφωνα με τη δεύτερη ο προαστιακός προβλέπεται να επεκταθεί από τις Αχαρνές, κατά μήκος του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου, επίσης προς το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Στεφάνου.

Προβλήματα της Κοινότητας

Η Ροδόπολη βρίσκεται αρκετά πίσω σε θέματα κτιριακών υποδομών, όπως και πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, καθώς και καθυστέρηση ολοκλήρωσης αρτίου αποχετευτικού συστήματος. Το σχέδιο πόλεως είναι περιορισμένο, ενώ πολλές κατοικίες παρατηρούνται στα δάση και στους λόφους του πεντελικού τοπίου. Η κοινότητα είναι αρκετά μικρή και το περιορισμένο πολεοδομικό σχέδιο (που θυμίζει το σχέδιο της Καισαριανής) ίσως ωθήσει σε πυκνή δόμηση στο κέντρο προς αποφυγή οικοδομήσεως των δασών σε περίπτωση που εμφανιστούν οικοδομικές πιέσεις στη γραφική κοινότητα. Οι κάτοικοι ουσιαστικά εξυπηρετούνται από τις γειτονικές αγορές και κέντρα ενδιαφέροντος, καθώς και από τις αγροτικές εκτάσεις της γειτονικής Σταμάτας. Τα διοικητικά όρια περιορίζονται από τους γύρω δήμους, εξωθώντας το σχέδιο της πόλης προς το δάσος. Παρά ταύτα και η μεγάλη απόσταση από το κέντρο των Αθηνών, μεταξύ άλλων, έχει παρελκύσει την έλευση μιας αστικής ανάπτυξης που φτάνει μέχρι τη Δροσιά. Η περιοχή καλύφθηκε από γκρίζα νέφη κατά τις πυρκαγιές της δεκαετίας του '80, του '90 και του 2007[3], ενώ βρίσκεται και πολύ κοντά στο επίκεντρο του ρήγματος της Πεντέλης. Το δε ρήγμα της Πάρνηθος που χτύπησε το 1999 δε φαίνεται να προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή.

Συνοικίες & Όμοροι Δήμοι

 Βορειοανατολική Άποψη
Βορειοανατολική Άποψη
Ροδόπολη Πνύκος Δάσος


Βορειοδυτικά: Άνοιξη Βόρεια: Σταμάτα Βορειοανατολικά: Σταμάτα
Δυτικά: Δροσιά Ροδόπολη Ανατολικά: Πεντελικό Όρος
Νοτιοδυτικά: Δροσιά Νότια: Διόνυσος Νοτιοανατολικά: ΔιόνυσοςΠαραπομπές

  1. Φιλία Ελληνισμού, ιστορικά για την Μπάλα, ανάκτηση Ιανουάριος 2008.
  2. ΟΑΣΑ, λεωφορειογραμμές Ροδοπόλεως, ανάκτηση Δεκέμβριος του 2007.
  3. Πυρκαγιές & Οικοπεδοποιήσεις στην Πεντέλη και πέριξ, ανάκτηση 2007


Βόρεια Προάστια Αθηνών

Δήμοι & Κοινότητες: Αγία Παρασκευή | Άγιος Στέφανος | Ανθούσα | Άνοιξη | Βριλήσσια | Γέρακας | Δροσιά | Διόνυσος | Εκάλη | Θρακομακεδόνες | Κηφισιά | Κρυονέρι | Λυκόβρυση | Μαρούσι | Μελίσσια | Νέα Ερυθραία | Νέα Πεντέλη | Νέο Ηράκλειο | Νέο Ψυχικό | Παπάγου | Πεντέλη | Πεύκη | Ροδόπολη | Σταμάτα | Φιλοθέη | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό

Γνωστές Συνοικίες : Αγία Φιλοθέη | Αλσούπολη | Βαρυμπόμπη | Κεφαλάρι | Καστρί | Νέα Κηφισιά | Πάτημα | Πολιτεία | Πολύδροσο


Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

Δήμοι και Κοινότητες: Άγιος Κωνσταντίνος | Άγιος Στέφανος | Ανάβυσσος | Ανθούσα | Άνοιξη | Αρτέμιδα | Αυλώνα | Αφίδνες | Αχαρνές | Βάρη | Βαρνάβας | Βούλα | Βουλιαγμένη | Γέρακας | Γλυκά Νερά | Γραμματικό | Διόνυσος | Δροσιά | Θρακομακεδόνες | Κάλαμος | Καλύβια Θορικού | Καπανδρίτι | Κερατέα | Κουβαράς | Κρυονέρι | Κορωπί | Λαύριο | Μαλακάσα | Μαραθώνας | Μαρκόπουλο Μεσογαίας | Μαρκόπουλο Ωρωπού | Νέα Μάκρη | Νέα Παλάτια | Παιανία | Παλαιά Φώκαια | Παλλήνη | Πικέρμι | Πολυδένδρι | Ραφήνα | Ροδόπολη | Σαρωνίδα | Σκάλα Ωρωπού | Σπάτα | Σταμάτα | Συκάμινο | Ωρωπός