Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ρίτσαρντ Φάινμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν με τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στο Λος Άλαμος.
Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν με τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ στο Λος Άλαμος.

Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν (αγγλ. Richard Feynman), (Νέα Υόρκη, 11 Μαΐου 1918 - † Λος Άντζελες, 15 Φεβρουαρίου 1988), ήταν ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς φυσικούς, ο οποίος τιμήθηκε και με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την δουλειά του στην Κβαντική Μηχανική, ειδικά για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Κβαντικής ηλεκτροδυναμικής. Άλλες σημαντικές συνεισφορές του, μεταξύ άλλων, είναι η πρόβλεψη της ύπαρξης των κουάρκς και η εξήγηση της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου

Στα νεανικά του χρόνια δούλεψε στο Λος Άλαμος στο Σχέδιο Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας, σαν υπεύθυνος του τμήματος υπολογισμών. Επίσης, συμμετείχε ως ο μόνος επιστήμονας στην επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος του Τσάλεντζερ και οι έρευνες του έδωσαν τις πληροφορίες που χρειαζόντουσαν ώστε να δοθεί η απάντηση για τα αίτια της τραγωδίας.

Εργάστηκε σαν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Καλτέκ (Caltech) στο Κορνέλ (Cornell) και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (California Institute of Technology).

Δημοσίευσε 37 εργασίες κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του. Από τα πιο γνωστά επιστημονικά του έργα είναι οι "Διαλέξεις Φάινμαν για τη Φυσική" (The Feynman Lectures on Physics), όπου πολλές φορές με εκλαϊκευμένο τρόπο δίνονται προχωρημένες έννοιες της φυσικής. Επίσης, είναι πολύ γνωστός για το αυτοβιογραφικό βιβλίο του με τίτλο "Σίγουρα θα αστειεύεστε κ. Φάινμαν", όπου περιγράφει ιστορίες από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του.

Εξωτερικές συνδέσεις

Wikiquote logo
Στα Βικιφθέγματα υπάρχει υλικό σχετικό με το άρθρο: