Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πρίγκιπας Πέτρος της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Θυρεός της Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας
Ο Θυρεός της Ελληνικής Βασιλικής Δυναστείας

Ο Πρίγκιπας Πέτρος της Ελλάδας, μόνος υιός του Πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας και της Πριγκίπισσας Μαρίας Ρ. Βοναπάρτης, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 3 Δεκεμβρίου 1908.

Φοίτησε σε γαλλικό Λύκειο των Παρισίων και διδάχθηκε τα Ελληνικά, κατ΄ οίκον, από την Λουκία Γεωργιάδη και τον αρχιμανδίτη Λεγάκη. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Παρισίων (1927-1934), από το οποίο και έτυχε διδακτορικού διπλώματος με θέμα "Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Δανίας και η εξωτερική αγορά". Κατά τα έτη 1934-1935 συνέχισε τις σπουδές του στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, τις οποίες διέκοψε, μετά την παλινόρθωση της Βασιλείας στην Ελλάδα.

Πίνακας περιεχομένων

Στρατιωτική θητεία

Επιστρέφοντας στην πατρίδα περιελήφθη στα στελέχη εφεδρείας του ελληνικού στρατού με το βαθμό του ανθυπολοχαγού. Το 1937 προήχθη σε έφεδρος υπολοχαγός Πεζικού. To 1940 επιστρατεύτηκε ως έφεδρος λοχαγός πεζικού και τοποθετήθηκε στο Γενικό Στρατηγείο, όπου οργάνωσε το Γραφείο Συνδέσμου με τις ξένες Στρατιωτικές Αποστολές. Λίγο πρίν την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, διορίσθηκε υπασπιστής του Βασιλιά Γεωργίου Β΄, τον οποίο ακολούθησε στην Κρήτη και συνέχεια στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε να υπηρετεί στο Στρατό, προαχθείς στο βαθμό του ταγματάρχη στον Ιερό Λόχο. Έλαβε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Τριπολίτιδα και συνέλαβε στη προσωρινή ένταξη του Ιερού Λόχου στη Γαλλική Φάλαγγα του στρατηγού Λεκλέρ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση, προήχθη σε έφεδρο αντισυνταγματάρχη και τέλος όταν αποστρατεύτηκε ανεχώρησε στη Γαλλία.

Το 1978 δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην αθηναϊκή εφημερίδα "Ακρόπολις" οι αναμνήσεις του από τον πόλεμο και αργότερα εκδόθηκαν ώς " Ημερολόγια Πολέμου 1940 - 1941".[1].

Επιστημονικό έργο

Το 1937 πραγματοποίησε την πρώτη του εξερευνητική επιστημονική περιοδεία στην Ινδία, το Θιβέτ και τη Κευλάνη και εξέδωσε τις εντυπώσεις του με τον τίτλο "Απ΄ Αθηνών εις Καλκούτα".[2]

Όταν συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1957-1959) ασχολήθηκε με τη μελέτη των πρωτόγονωνμορφών κοινωνιών, και ιδιαίτερα των ασιατικών. Εξειδικευμένος ήδη, στα θιβετιανά θέματα, έλαβε μέρος στην 3η Δανική Αποστολή στη Κεντρική Ασία και τέθηκε επί κεφαλής της ομάδας που πήγε στο Αφγανιστάν. Το 1957 ανακυρύχθη επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκφώνησε λόγο με θέμα "H επίδρασις της Ελληνιστικής Περιόδου στην Κεντρική Ασία". Ακολούθως εγκαταστάθηκε, επί πολλά έτη, στην Ινδία και και επισκέφθηκε τα Ιμαλάια (1974-1975). Στο Θιβέτ έκανε 5.000 ανθρωπομετρικές μετρήσεις και ασχολήθηκε με τη μελέτη του θεσμού του πολυανδρικού γάμου, τα πορίσματα της οποίας υπέβαλε, ώς διδακτορική διατριβή, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, από το οποίο κα έλαβε και δεύτερο διδακτορικό δίπλωμα.Συνέγραψε τα έργα "The Eternal Question"(1932) και "The Science of Anthropology"(1969), και δημοσίευσε πολλά άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά. Το 1960 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Οικογένεια

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1939, στις Ινδίες, ετέλεσε πολιτικό γάμο, στο Μανδράς, με τη Ρωσίδα πρόσφυγα Ειρήνη Αλεξάνδροβνα Ovchinnikoff, κόρη του κοσμηματοπώλη της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Αυλής, η οποία είχε διαφύγει, μέσω Κριμαίας, το 1918. Ο γάμος αυτός, ώς πολιτικός, που δεν προβλεπόταν από το τότε ελληνικό Οικογενειακό Δίκαιο, δεν αναγνωρίσθηκε στην Ελλάδα, και η Ρωσίδα σύζυγός του ουδέποτε εμφανίσθηκε επισήμως στην Ελλάδα. Το ζεύγος δεν απέκτησε παιδιά.

Πέθανε στο Λονδίνο, στις 15 Οκτωβρίου 1980. Η ανάπηρη σύζυγός του Ειρήνη απεβίωσε στις 12 Μαρτίου 1990 στο Παρίσι. Αμφότεροι ετάφησαν στην Δανία.

Σημειώσεις

  1. Ημερολόγια Πολέμου 1940 -1941, Πρίγκιπος Πέτρου, Ίδρυμα Γουλανδρή Χορν, Αθήνα 1997, ISBN 960-7079-59-0
  2. Επιμέλεια Ανδρέα Σκανδάμη (Αθήναι 1940)