Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πλατεία Συντάγματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πλατεία Συντάγματος είναι η ιστορική πλατεία της Ελλάδας, αποτελεί το κέντρο της Αθήνας και βρίσκεται μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η πλατεία είναι στενά συνδεδεμένη με την αθηναϊκή και ελληνική ιστορία. Ως το Σεπτέμβριο του 1843 ονομαζόταν Πλατεία Ανακτόρων. Η πλατεία πήρε το σημερινό όνομά της από το Σύνταγμα, που αναγκάστηκε να εκδώσει ο βασιλιάς Όθωνας μετά από τη μαζική λαϊκή και στρατιωτική εξέγερση στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843.

 Πλατεία Συντάγματος
Πλατεία Συντάγματος

Πίνακας περιεχομένων

Η πλατεία

Η πλατεία συνορεύει με την Οδό Βασιλέως Γεωργίου στα βόρεια, την οδό Όθωνος στα νότια, την οδό Φιλελλήνων στα Δυτικά και την Λεωφόρο Αμαλίας στα ανατολικά. Το ανατολικό τμήμα της πλατείας είναι υψηλότερο από το Δυτικό και επικοινωνεί με την Λεωφόρο Αμαλίας με μαρμάρινα σκαλιά. Υπογείως των σκαλιών βρίσκεται ο Σταθμός του Μετρό του Συντάγματος. Τα σκαλοπάτια του Συντάγματος μαζί με τις δύο καφετέριες της πλατείας αποτελούν σημείο συνάντησης των Αθηναίων αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Δεξιά και αριστερά της πλατείας υπάρχουν 2 εκτάσεις με γρασίδι και δέντρα. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το συντριβάνι. Η πλατεία εξαιτίας της γειτνίασής της με την Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί σημείο όπου ξεκινούν ή καταλήγουν πολλές πορείες διαμαρτυρίας. Η Βουλή των Ελλήνων στα βορεινά της πλατείας συνορεύει με τον Εθνικό Κήπο που είναι ανοικτός στο κοινό.

Αλλαγή Φρουράς

 Αλλαγή Φρουράς
Αλλαγή Φρουράς

Το αξιοθέατο της πλατείας είναι η Αλλαγή Φρουράς μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που βρίσκεται στο χώρο μεταξύ της πλατείας και της Βουλής. Η αλλαγή φρουράς πραγματοποιείται από την Εθνική Φρουρά κάθε μία ώρα με χαρακτηριστική ακρίβεια στις συγχρονισμένες κινήσεις των αποχωρούντων Ευζώνων. Στις Εθνικές γιορτές και στις Κυριακές, το τυπικό της αλλαγής της φρουράς πραγματοποιείται από 120 Εύζωνες στις 11 π.μ.

Συγκοινωνίες

Η πλατεία Συντάγματος αποτελεί κόμβο για τις Αττικές συγκοινωνίες. Το Αττικό μετρό, το τραμ, τα τρόλεϊ και πολλές λεωφορειακές γραμμές έχουν σταθμούς στην πλατεία. Η λεωφορειακή γραμμή που συνδέει το κέντρο της Αθήνας με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχει αφετηρία στη βόρεια πλευρά της πλατείας.

Η περιοχή

Η πλατεία βρίσκεται πολύ κοντά στα περισσότερα αξιοθέατα της Κεντρικής Αθήνας. Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις γειτονίες Πλάκα, Μοναστηράκι, Κολονάκι και Ψυρρή. οι αρχαιολογικοί χώροι της Ακρόπολης, Αρχαίας Αγοράς, Βιβλιοθήκης του Ανδριανού είναι επίσης πολύ κοντά. Στο νότιο τμήμα της πλατείας ξεκινά η Οδός Ερμού που αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας και ένας από τους πιο ακριβούς δρόμους στον κόσμο με βάση την αξία των ακινήτων. Η πλατεία βρίσκεται κοντά σε πολλά υπουργεία (Υπουργείο Οικονομίας και Εξωτερικών), Δημόσιες Υπηρεσίες (ΙΚΑ) και μουσεία (Μουσείο Μπενάκη). Εξαιτίας της προνομιακής της θέσης η πλατεία έχει πολλά ξενοδοχεία με πιο γνωστό το Ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρεταννίας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Η αρίθμηση των Αθηναϊκών δρόμων ξεκινάει από την πλατεία Συντάγματος, με τους ζυγούς αριθμούς δεξιά.
  • Οι χιλιομετρικές αποστάσεις στην Ελλάδα έχουν ως κέντρο αναφοράς την Πλατεία Συντάγματος.
  • Ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει δωρεάν υψηλής ταχύτητας ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο (4 Mbit/s) στους επισκέπτες της πλατείας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο

Πηγές

Φωτογραφικό Υλικό