Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πιερλουίτζι Κολίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πιερλουίτζι Κολίνα
Ο Πιερλουίτζι Κολίνα

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα (γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1960 στην Μπολόνια της Ιταλίας) και εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος. Είναι, κατά γενική ομολογία, ο πιο διάσημος διαιτητής ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Ο Κολίνα σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, από όπου και αποφοίτησε το 1984. Κατά την εφηβεία του αγωνίστηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού για την τοπική του ομάδα. Το 1977 πήρε μαθήματα διατητή και ανακάλυψε ότι είχε ιδαίτερη κλίση πρός αυτό το επάγγελμα. Μέσα σε τρία χρόνια άρχισε να διευθύνει αγώνες στο ψηλότερο επίπεδο των τοπικών αγώνων, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε την υποχρεωτική του στρατιωτική θητεία. Το 1988 πέρασε, πολύ γρηγορότερα από ότι συνήθως, στην τρίτη εθνική κατηγορία Serie C1 και Serie C2. Μετά από τρείς περιόδους αναβαθμίστηκε σε διαιτητή αγώνων στις κατηγορίες Serie B και Serie A.

Αυτήν περίπου την περίοδο κτυπήθηκε από μια σοβαρή μορφή αλωπεκίασης και έχασε για πάντα όλη του την τριχοφυία στα πρόσωπο. Αυτό του εδωσε την χαρακτηριστική φαλακρή όψη και το ψευδώνυμο Κότζακ. Το 1995 συμπλήρωσε 42 Serie A αγώνες και τοποθετήθηκε στη λίστα των διαιτητών της ΦΙΦΑ. Διεύθυνε πέντε αγώνες στους Ολυμπιακούς του 1996 (μεταξύ αυτών και τον τελικό μεταξύ Νιγηρίας και Αργεντινής), καθώς και τον τελικό μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Manchester United στο UEFA Champions League του 1999. Το 2002 ήταν η κορυφή της καριέρας του όταν επιλέχθηκε να διετητεύσει στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002. Ήταν επίσης ο διαιτητής στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 2004 μεταξύ της Valencia και Olympique Marseille.

Το EURO 2004 ήταν η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ως διαιτητής, καθώς πλησιάζει την ηλικία των 45 ετών η οποία έχει καθιερωθεί ως το ανώτατο όριο πριν την υποχρεωτική συνταξιοδότηση όλων των διαιτητών διεθνούς κύρους (στην Αγγλία, το αντίστοιχο όριο είναι τα 48 έτη). Πρόσφατα πάντως του έγινε πρόταση συνεργασίας από την Αγγλική Premier League, σχετικά με το ενδεχόμενο να διετητεύσει σε επιλεγμένους αγώνες υψηλού κύρους.

Αν και ο Κολίνα έγινε πολύ γνωστός και συνδέθηκε με το ποδόσφαιρο, το αγαπημένο του άθλημα είναι to μπάσκετ. Είναι μεγάλος οπαδός της Φορτιτούντο Μπολόνιας την οποία και υποστηρίζει για μια ζωή. Η Φορτίτο είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλοθοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης.

Εξωτερικές Συνδέσεις

Προσωπική ιστοσελίδα του Πιερλουίτζι Κολίνα