Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Παλλήνη Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελληνική Δημοκρατία Ελληνική Σημαία

Δήμος Παλλήνης Αττικής [1]
Έμβλημα Παλλήνη
Άγιος Τρύφων
Στατιστικά Στοιχεία
Υψόμετρο Πόλης: 190-300 μ
Έκταση Δήμου: 18,702 χμ2 (18.702 στρέμματα)
Πληθυσμός Δήμου: 16.679 κάτοικοι (2001)
Πυκνότητα Δόμησης: 892 κάτοικοι/χμ2 (2001)
Γεωγραφικά Δεδομένα

Σήμανση Παλλήνης


Πόλη: Παλλήνη
Οικιστικό Συγκρότημα: Βόρειας Μεσογαίας
Νομαρχία: Ανατολικής Αττικής
Νομός: Αττικής
Περιφέρεια: Αττικής
Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Κεντρική Ελλάδα
Χώρα: Ελλάδα
Γεωγραφική Οικογένεια: Ευρωπαϊκή Ένωση
Ήπειρος: Ευρώπη
Πληροφορίες Δήμου

Δημαρχείο Παλλήνης


Έτος Ίδρυσης: (Κοινότητα)
Έτος Προαγωγής: (Δήμος)
Δήμαρχος:(2006) Κωνσταντάς Σπυρίδων
Διεύθυνση: Πλατεία Eλευθερίας
Ταχυδρομικός Κώδικας: 153 44
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-6666059
Αποστολή Fax: 210-6667870
Αποστολή Ε-mail: info@palini.gr
Επίσημος Ιστότοπος: www.pallini.gr

Συντεταγμένες: 38°0′9″N, 23°52′26″E

Η Παλλήνη στην αρχαιότητα αποτελούσε τον ομώνυμο Δήμο Παλλήνης του αθηναϊκού κράτους με βασιλιά τον Πάλλα. Σήμερα είναι η πρωτεύουσα πόλη της Ανατολικής Αττικής και ταυτόχρονα το ανατολικό αστικό άκρο των Αθηνών.

Εκτείνεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αθηνών και σύμφωνα με την απογραφή του 2001 οι κάτοικοι της ανέρχονται σε 16.679, δηλαδή 892 κάτοικοι ανά τ.χμ. Η Παλλήνη αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και έτσι ο πληθυσμός της για το 2006 υπολογίζεται περίπου στους 25.000 κατοίκους, ήτοι 1.337 κάτοικοι ανά τ.χμ. Η πόλη απλώνεται σε έκταση 18.702 στρεμμάτων, σε σημαντική θέση, ανάμεσα στους πρόποδες του Πεντελικού όρους και του Υμηττού, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα κομβικό πέρασμα από το Λεκανοπέδιο στα Μεσόγεια. Θέση της σύγχρονης πόλης αποτελεί το ιστορικό κέντρο του αρβανίτικου οικισμού "Χαρβάτι" που οφείλει το όνομά του στον Κροάτη Πασά και μεγαλοτσιφλικά της περιοχής Χαρβάτ.

Καθίσταται προσβάσιμη οδικώς από την αρχαία μαραθώνια διαδρομή (τη Λεωφόρο Μαραθώνος), καθώς επίσης από την Αττική Οδό και τον αυτοκινητόδρομο Σταυρού-Ραφήνος. Επιπλέον εξυπηρετείται από το διπλό σταθμό του Προαστιακού και του Metro "Παλλήνη" και το λεωφορειοασταθμό της "Δουκίσσης Πλακεντίας".

Το κέντρο της πόλης εντοπίζεται σε υψόμετρο 250 μέτρων, πέριξ της Λεωφόρου Μαραθώνος, στο ύψος του Ιερού Ναϊσκου Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Βόρεια του ναϊσκου εντοπίζεται η κεντρική πλατεία με τον Ιερό Ναό Αγίου Τρίφωνος και τον Περιστερώνα και νότια το κεντρικό πάρκο πόλης (Πλατεία Ελευθερίας) με το Δημαρχείο. Η Παλλήνη διχοτομείται από το ομώνυμο ρέμα που πηγάζει από το Πεντελικό Όρος και δροσίζει το πράσινο της μεσογειακής πόλης. Πνεύμονα πρασίνου αποτελεί ο δασόφυτος λόφος Λεβίδι στη δυτική είσοδο της πόλης και οι πράσινοι λοφίσκοι που εκτείνονται στα ανατολικά. Η εμπορική αξία εκτείνεται στην κεντρική λεωφόρο, ενώ η οδός Λεονταρίου οδηγεί στο δεύτερο μεγάλο οικισμό του Δήμου, την Κάντζα όπου διασώζεται το Ιερό της "επί Παλληνίδι Αθηνάς" και ο Μαρμάρινος Λέων, στα σύνορα με τα Γλυκά Νερά και τη Λεωφόρο Λαυρίου. Άλλοι δύο γνωστοί οικισμοί, η Νέα Παλλήνη και το Πανόραμα έχουν οικοδομηθεί στους ανάγλυφους νότιους λοφίσκους του πεντελικού λίγο πριν το Ντράφι Πικερμίου. Επίσης, διασώζονται μέχρι και σήμερα μεγάλες αγροικίες που καλύπτουν εκτάσεις του Δήμου, όπως η Καισάρεια, η Μπαλάνα και ο Άγιος Αθανάσιος στα σύνορα με την Ανθούσα.

Οι οικονομικές αξίες στην περιοχή κυμαίνονται σε παραπλήσια επίπεδα με το γειτονικό Γέρακα και τα Γλυκά Νερά. Συγκεκριμένα, το 2006 οι αντικειμενικές αξίες κινούνταν μεταξύ € 1.000-1.950 / τ.μ, ενώ το 2007 μεταξύ € 1.200-2.350 / τ.μ, παρουσιάζοντας δηλαδή μια αύξηση ύψους 20%-20,51%. Η ακριβότερη ζώνη εντοπίζεται στο οικιστικό συγκρότημα του Λόφου Edison, που απετέλεσε το Χωριό Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και πουλήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, σε αντίθεση με την Ήλιδα Αμαρουσίου. Οι εμπορικές αξίες σπάνε το φράγμα των € 2.000 / τ.μ. κυμαινόμενες μεταξύ € 2.000-2.800 / τ.μ. όπως και στο γειτονικό Γέρακα.

Στα διοικητικά όρια της Παλλήνης είναι οικοδομημένη η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, αλλά και μια δραστήρια και αναπτυσσόμενη αγορά.

Δήμαρχος της πόλης διατελεί από το 2006 ο Σπύρος Κωνσταντάς.

Πίνακας περιεχομένων

Ταυτότητα Περιοχής

Ετυμολογικές & Ερμηνευτικές Αναφορές

 Μνημείο Γιγαντομαχίας
Μνημείο Γιγαντομαχίας

Η περιοχή δανείστηκε την ονομασία της από το βασιλιά της Πάλλα. Κατά την αρχαιότητα αποτελούσε δήμο της Αθήνας και μάλιστα από τους αρχαιότερους, όπως αναφέρουν αρχαίοι συγγραφείς και αρχαίες επιγραφές, και ανήκε στην Αντιοχίδα φυλή. Ο κάτοικός της αρχαίας Παλλήνης λεγόταν Παλληνεύς. Η Παλλήνη γειτόνευε με τους αρχαίους δήμους Γαργηττού και Αγνούντα. Κατα τη παράδοση όταν οι Παλλαντίδες, οι κάτοικοι της πανάρχαιας Παλλήνης εξεγέρθηκαν σε πόλεμο κατά του Θησέα ο γενάρχης και αρχηγός αυτών Πάλλας - αδελφός του Αιγέα και θείος του Θησέα - βαδίζοντας προς Αθήνα άφησε μέρος του στρατού του με τους δυό γιους του στη θέση Γαργηττό στήνωντας εκεί ενέδρα κατά του Θησέα. Η γειτνίαση της Παλλήνης με την αρχαία Γαργηττό αποδεικνύεται και από άλλο αρχαίο θρύλλο που αναφέρει ότι, ο Ευρυσθένης τάφηκε στη Γαργηττό ακριβώς απέναντι από τον φημισμένο αρχαίο ναό της "Παλληνίδος Αθηνάς". Στη Παλλήνη, είχε οικοδομειθεί το ιερό της "επί Παλληνίδι Αθηνάς", ακριβώς στη θέση του σημερινού ναού του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα, προς εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των υπηκόων του Πάλλα στη Θεά Αθηνά, (που κοσμεί και το έμβλημα του Δήμου σήμερα).

Από τις αρχαίες επί Παλλήνης πληροφορίες συνάγεται ότι ο δήμος αυτός κατά τους προϊστορικούς χρόνους αποτελούσε μία από τις ένδεκα αυτόνομες πόλεις της Αττικής που πρωτοστάτησε στην αντίσταση της πολιτικής υπαγωγής τους και συνένωσης με το κράτος των Αθηνών.

Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου
Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου

Κατά τη περίοδο των Πεισιστρατιδών στη περιοχή της Παλλήνης συνέβησαν δύο μάχες, η πρώτη το 541 π.Χ. όταν ο Πεισίστρατος νίκησε τους Αθηναίους και κατέλυσε τη τυρρανία για τρίτη φορά, και η δεύτερη το 510 π.Χ. όταν τα στρατεύματα το Ιππίου (γιου του Πεισίστρατου) ηττήθηκαν από τον Βασιλιά της Σπάρτης Κλεομένη και των Αθηναίων Αλκμαιονιδών.
Η Παλλήνη ήταν η πατρίδα του Αμεινίου που διακρίθηκε στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ.,(Ηρόδοτος VIII, 93).

Κατά την τουρκοκραία η περιοχή αποκαλείται Χαρβάτι από το όνομα του κροάτη Πασά και μεγαλοτσιφλικά της περιοχής Χαρβάτ. Στα νεότερα χρόνια ο Δήμος που αναπτύσσεται τιμάει την ιστορία της περιοχής στο όνομα "Παλλήνη".

Ιστορική Εξέλιξη

 Πλατεία Ελευθερίας
Πλατεία Ελευθερίας

Παλαιότερα, ως Χαρβάτι αποτελούσε έδρα κοινότητας που περιελάμβανε τα χωριά Κάντζα και Κάτω Χαρβάτι με περίπου πληθυσμό μόλις 900 κατοίκους (1950) διαθέτοντας δημοτικό σχολείο και ταχυδρομείο. Τότε περίπου το 70% της συνολικής της έκτασης ήταν αγροτική περιοχή, όπου καλλιεργούνταν κυρίως αμπέλια. Πλέον, η Παλλήνη έχει εξελιχθεί σε οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Αττικής, με εκατοντάδες επιχειρήσεις του δευτερογενούς (επεξεργασία) και τριτογενούς (υπηρεσίες) τομέα.

Το αεροδρόμιο των Σπάτων και η ανάπτυξη υποδομών όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, έχουν μετατρέψει την ίδια την Παλλήνη σε πόλο έλξης για κατοίκους του κέντρου της Αθήνας, που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.

Πολεοδομικά Χαρακτηριστικά

Συνοικίες Παλλήνης

Ο οικιστικός πυρήνας της Παλλήνης εντοπίζεται στο Χαρβάτι, οικισμό που αναπτύχθηκε επί της μαραθώνιας διαδρομής, πλησίον του ρέματος που κατεβαίνει από το Πεντελικό Όρος και δροσίζει τις εκτάσεις της περιοχής.

Συνοικίες, Γειτονιές & Περιοχές Παλλήνης
Παλλήνη Κάντζα
Παλλήνη Κάντζα

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης αναπτύσσεται η όμορφη συνοικία της Κάντζας που αναπτύχθηκε επί του οικισμού του Λεονταρίου και επεκτέθηκε γύρω από τον πευκόφυτο λοφίσκο, ενσωματώνοντας και τη γειτονιά του Αγίου Νικολάου. Στο νότιο τμήμα πλησίον της Παλαιοπαναγιάς είναι οικοδομημένες οι εργατικές πολυκατοικίες κοντά στη θέση Λουτρό, ενώ νέοι οικισμοί οικοδομούνται σταδιακά και στο ανατολικό τμήμα της πόλης προς το Πικέρμι στους ανάγλυφους πεντελικούς λοφίσκους, όπως η Νέα Παλλήνη και το Πανόραμα. Στο βόρειο τμήμα της πόλεως εκτείνοναι οι νότιες πλαγιές του Πεντελικού, όπου έχει οικοδομηθεί το δημοσιογραφικό και μετέπειτα οικιστικό συγκρότημα του Λόφου Edison, καθώς και ο οικισμός Καραούζη και Μαρίζα όπου λειτουργούν από παλιά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, εκτάσεις της περιοχής καλύπτονται από αγροικίες όπως η Καισάρεια, το Βακαλόπουλο, το Παπαχωράφι, η Μπαλάνα, ο Άγιος Αθανάσιος κοντά στην Ανθούσα και πολλές άλλες.

Συγκοινωνιακή Σύνδεση & Προσβασιμότητα

 Είσοδος στην Πόλη
Είσοδος στην Πόλη

Η Παλλήνη συνδέεται με το Γέρακα και την Αθήνα στα δυτικά και με το Πικέρμι και τη Ραφήνα στα ανατολικά μέσω της ιστορικής μαραθώνιας διαδρομής μεταξύ Μαραθώνος και Αθηνών, τη Λεωφόρο Μαραθώνος Η διαμπερής κυκλοφορία διοχετεύεται μέσω του κλειστού αυτοκινητοδρόμου Σταυρού-Ραφήνας. Με τα βόρεια προάστια στα δυτικά και τα μεσόγεια και το Αεροδρόμιο στα νοτιοανατολικά συνδέεται μέσω της Αττικής Οδού. Με την Περιφερειακή Οδό έχει πρόσβαση στα προάστια περιμετρικά του Υμηττού. Με την Ανθούσα συνδέεται μέσω της Λεωφόρου Ανθούσης, ενώ με τα Σπάτα επικοινωνεί μέσω της Λεωφόρου Σπάτων και της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου που οδηγεί στο δεύτερο μεγάλο οικισμό της Κάντζας κοντά στα Γλυκά Νερά και τη Λεωφόρο Λαυρίου στο Σταυρό.

Από το 2004 η πόλη συνδέεται με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο μέσω του σταθμού "Παλλήνη" που εξυπηρετεί το κέντρο της Παλλήνης, του Γέρακα και τη γειτονική Ανθούσα μέσω του τοπικού της λεωφορείου. Η Κάντζα, στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης εξυπηρετείται από τον ομώνυμο σταθμό "Κάντζα" που καθίσται προσβάσιμος μέσω της οδού Λεονταρίου.

 Σταθμός Παλλήνης
Σταθμός Παλλήνης

Τη Λεωφόρο Μαραθώνος διατρέχουν οι δύο λεωφορειογραμμές που ξεκινούν από το Πικέρμι στα ανατολικά και κάνουν τέρμα στους σταθμούς του Μετρό "Δουκίσσης Πλακεντίας" και "Εθνική Άμυνα". Από το 2006 κάνει στάση στους δύο σταθμούς της Παλλήνης ("Παλλήνη" και "Κάντζα") και το Μετρό.

Την Παλλήνη διατρέχει η τοπική λεωφορειακή γραμμή 324, που ξεκινά στην την είσοδο της πόλης από την Ανθούσα, περνά από το κέντρο της πόλης, τις παλιές εργατικές κατοικίες, την θέση Παναγίτσα, κοντά στην Κάντζα, όπου βρίσκεται ο σταθμός του προαστιακού «Παιανία-Κάντζα», συνεχίζει στον Άγιο Νικόλαο Κάντζας, ύστερα στην Κάντζα και επιστρέφει, τέλος, στο κέντρο της Παλλήνης και στην αφετηρία.

Πολιτιστικά Δρώμενα & Υποδομές

Στην Παλλήνη λειτουργεί Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, με τμήματα Παραδοσιακών Χορών, Θεάτρου, Εικαστικών, Λαϊκών και Μοντέρνων Χορών, Χορωδίας και Φιλαρμονικής.

Αθλητισμός

 Αθλητικό Κέντρο
Αθλητικό Κέντρο

Οι εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου βρίσκονται επί της λεωφόρου Μαραθώνος. Λειτουργούν τμήματα ποδοσφαίρου αντρών και γυναικών, βόλεϊ αντρών και γυναικών, τένις αντρών και γυναικών, μπάσκετ αντρών και γυναικών, κλασικού αθλητισμού, ενόργανης γυμναστικής, αεροβικής γυναικών, καθώς και τμήματα για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Τα Δημοτικά Ιατρεία Παλλήνης λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό ωράριο, παρέχοντας στους δημότες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, ενημέρωσης και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Εκπαιδευτικές Υποδομές

Στην Παλλήνη λειτουργούν 9 Νηπιαγωγεία, 7 Δημοτικά Σχολεία, 2 Γυμνάσια, 2 Ενιαία Λύκεια, 1 Μουσικό Γυμνάσιο, 1 Μουσικό Λύκειο, 1 Εσπερινό Γυμνάσιο, 1 Εσπερινό Λύκειο, καθώς και 1 Τ.Ε.Ε. Όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, στην πόλη λειτουργούν 5 ιδιωτικά σχολεία.

Παραπομπές

  1. Υπουργείο Εσωτερικών: Στοιχεία Δήμων και Κοινοτήτων, ανάκτηση 11/5/2008


Φωτογραφικό Υλικό


 Ανθούσα   Πεντέλη   Ντράφι 
 Γέρακας      Πικέρμι    
 Γλυκά Νερά   Παιανία    Σπάτα 


Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

Δήμοι και Κοινότητες: Άγιος Κωνσταντίνος | Άγιος Στέφανος | Ανάβυσσος | Ανθούσα | Άνοιξη | Αρτέμιδα | Αυλώνα | Αφίδνες | Αχαρνές | Βάρη | Βαρνάβας | Βούλα | Βουλιαγμένη | Γέρακας | Γλυκά Νερά | Γραμματικό | Διόνυσος | Δροσιά | Θρακομακεδόνες | Κάλαμος | Καλύβια Θορικού | Καπανδρίτι | Κερατέα | Κουβαράς | Κρυονέρι | Κορωπί | Λαύριο | Μαλακάσα | Μαραθώνας | Μαρκόπουλο Μεσογαίας | Μαρκόπουλο Ωρωπού | Νέα Μάκρη | Νέα Παλάτια | Παιανία | Παλαιά Φώκαια | Παλλήνη | Πικέρμι | Πολυδένδρι | Ραφήνα | Ροδόπολη | Σαρωνίδα | Σκάλα Ωρωπού | Σπάτα | Σταμάτα | Συκάμινο | Ωρωπός


Έδρες Νομών της Ελλάδος

Άγιος Νικόλαος | Αλεξανδρούπολη | Άμφισσα | Αργοστόλι | Άρτα | Αθήνα | Χαλκίδα | Χανιά | Χίος | Κέρκυρα | Κόρινθος | Δράμα | Έδεσσα | Ελευσίνα | Ερμούπολη | Φλώρινα | Γρεβενά | Ηράκλειο | Ηγουμενίτσα | Ιωάννινα | Καλαμάτα | Καρδίτσα | Καρπενήσι | Καστοριά | Κατερίνη | Καβάλα | Κιλκίς | Κομοτηνή | Κοζάνη | Λαμία | Λάρισα | Λευκάδα | Λιβαδειά | Μεσολόγγι | Μυτιλήνη | Ναύπλιο | Παλλήνη | Πάτρα | Πειραιάς | Πολύγυρος | Πρέβεζα | Πύργος | Ρέθυμνο | Ρόδος | Σέρρες | Σπάρτη | Θεσσαλονίκη | Τρίκαλα | Τρίπολη | Βαθύ | Βέροια | Βόλος | Ξάνθη | Ζάκυνθος