Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο είναι για τo βιβλίο με τίτλο Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος. Για την ομώνυμη ταινία, δείτε το άρθρο: Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (ταινία).
Βιβλίο της σειράς Χάρι Πότερ
Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος

Εξώφυλλο της διεθνούς έκδοσης 1ου βιβλίου της σειράς, Harry Potter and the Philosopher's Stone που κυκλοφόρησε σε Αυστραλία, Καναδά, Ινδία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Εικονογράφηση εξωφύλλου Country flag Thomas Taylor
Country flag Mary GrandPré
Είδος Μυθιστόρημα Φαντασίας
Εκδότες Bloomsbury Publishing PLC, Scholastic Press,
Raincoast Books,
Country flag Ψυχογιός
Ημερομηνία κυκλοφορίας Country flag Αγγλία 30 Ιουνίου 1997
Country flag Αμερική 1 Σεπτεμβρίου 1998
Θέση στη σειρά Πρώτο
Πωλήσεις ~107 εκατομμύρια παγκόσμια
Χρονική τοποθέτηση της ιστορίας 1981
1991-1992
Αρ. Κεφαλαίων 17
Αρ. Σελίδων Country flag 223
Country flag 309
Προηγείται του Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος (Harry Potter and the Philosopher's Stone) είναι το πρώτο από τα εφτά βιβλία της επιτυχημένης και δημοφιλούς σειράς μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, με ήρωα το νεαρό μάγο Χάρι Πότερ. Το βιβλίο εκδόθηκε πρώτη φορά στα Αγγλικά στις 30 Ιουνίου 1997 από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury Publishing Plc στο Λονδίνο και μεταφέρθηκε σε ταινία με το ίδιο όνομα.

Ο τίτλος του βιβλίου στα Αγγλικά είναι "Harry Potter and the Philosopher's Stone". Τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τον τίτλο "Harry Potter and the Sorcerer's Stone", επειδή ο εκδότης σε αυτήν τη χώρα εξέφρασε ανησυχία για το αν ο τίτλος εξεφρασμένος με Βρετανικά Αγγλικά θα έκανε στο αμερικάνικο κοινό εμφανή τη σχέση του βιβλίου με το φανταστικό και τη μαγεία.

Η σειρά Χάρι Πότερ είναι πολύ δημοφιλής και κάθε βιβλίο σημειώνει μεγάλους αριθμούς πωλήσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει έως σήμερα στην κυκλοφορία πέντε ταινίων που βασίσμένων στα βιβλία.

Περίληψη

Ο Χάρι Πότερ σύμφωνα με τη συγγραφέα γεννήθηκε 31 Ιουλίου 1980 και έμεινε ορφανός 31 Οκτωβρίου 1981, όταν ο μάγος Βόλντεμορτ σκότωσε τους γονείς του, Τζέιμς και Λίλι Πότερ που ήταν και αυτοί μάγοι. Η μητέρα του Χάρι πέθανε προσπαθώντας να σώσει το γιο της και η αυτοθυσία της προκάλεσε τη δολοφονική κατάρα Αβάντα Κεντάβρα, να γυρίσει πίσω στον Βόλντεμορτ. Αντί να σκοτώσει τον Χάρι, δημιούργησε έναν μαγικό δεσμό μεταξύ των δύο, μεταφέροντας μερικές από τις μαγικές δυνάμεις του Βόλντεμορτ στον Χάρι και σχεδόν σκοτώνοντας τον Βόλντεμορτ. Ο Χάρι απέκτησε από τότε μία ουλή σε σχήμα αστραπής στο μέτωπό του και ο Βόλντεμορτ εξαφανίστηκε. Η αγάπη της μητέρας του Χάρι Πότερ καθώς και οι δυνάμεις του Βόλντεμορτ εφοδίασαν τον Χάρι με κάποια μαγική προστασία ενάντια σε μελλοντικές επιθέσεις του Βόλντεμορτ.

Ο Χάρι σώζεται από το μισοκατεστραμμέμο σπίτι των γονιών του από τον μισό γίγαντα Ρούμπεους Χάγκριντ, ο οποίος δουλεύει στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια κάτω από τις επιταγές του διευθυντή και ισχυρού μάγου Άλμπους Ντάμπλντορ. Τοποθετείται τότε υπό την κηδεμονία των Μαγκλ (χωρίς μαγικές ικανότητες) συγγενών του, Πετούνια Ντάρσλι (αδερφή της μητέρας του Χάρι) και του συζύγου της, Βέρνον Ντάρσλι. Ο Χάρι ζει με τους θείους του και τον κακομαθημένο εξάδελφο του Ντάντλι, στο Little Whinging, ένα προάστειο του Surrey. Οι Ντάρσλι αντιπαθούν τη μαγεία και αποκρύπτουν από τον Χάρι κάθε γνώση τους για τις μαγικές του ικανότητες. Αντίθετα του λένε πως οι γονείς του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, στο οποίο ο ίδιος απέκτησε την ουλή στο μέτωπό του. Οι Ντάρσλι κακομεταχειρίζονται τον Χάρι, του οποίου η κρεβατοκάμαρα είναι μία ντουλάπα κάτω από τις σκάλες, γεμάτη με αράχνες. Αργότερα στη σειρά αποκαλύπτεται πως ο Ντάμπλντορ έθεσε τον Χάρι υπό την κηδεμονία των τελευταίων εναπομείναντων εξ αίματος συγγενών του με σκοπό η αρχαία μαγεία του αίματος και της αγάπης να τον προστατεύσουν μέχρι να ενηλικιωθεί (στα δεκαεφτά).

Μια εβδομάδα πριν τα ενδέκατα γενέθλια του, ο Χάρι αρχίζει να λαμβάνει μυστηριώδεις επιστολές τις οποίες οι Ντάρσλι καταστρέφουν και δεν τον αφήνουν να διαβάσει. Οι επιστολές όμως συνεχίζουν να έρχονται. Οι Ντάρσλι προσπαθώντας να αποτρέψουν το Χάρι από το να διαβάσει τις επιστολές καταφεύγουν τελικά σε ένα μικρό νησί στη θάλασσα. Εντούτοις, ο Χάγκριντ τους βρίσκει και αποκαλύπτει στον Χάρι ότι είναι μάγος και του λέει για τους γονείς του. Του δίνει μια επιστολή και σε αυτήν ο Χάρι διαβάζει ότι έχει μια θέση στο Χόγκουαρτς, με σκοπό να εκπαιδευτεί στη μαγεία. Την επόμενη μέρα τον οδηγεί στη Διαγώνιο Αλέα όπου αγοράζει τα εφόδια που θα χρειαστεί για τη μαγική σχολή. Ο Χάγκριντ επιστρέφει τον Χάρι στους Ντάρσλι με ένα εισιτήριο για το τρένο του Χόγκουαρτς που αναχωρεί από τη Πλατφόρμα 9¾ στον σταθμό King's Cross στο Λονδίνο.

Όλοι οι νέοι μαθητές που φτάνουν στο Χόγκουαρτς, ταξινομούνται σε ένα από τους τέσσερις κοιτώνες του σχολείου, Γκρίφιντορ, Χάφλπαφλ, Ράβενκλοου και Σλίθεριν φορώντας ένα αρχαίο καπέλο που μιλά, το οποίο κάποτε ανήκε σε έναν εκ των ιδρυτών της σχολής, τον Γκόντρικ Γκρίφιντορ. Κάθε κοιτώνας έχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ο Σλίθεριν αποτελείται από φιλόδοξους, πανούργους μάγους και μάγισσες που θα χρησιμοποιούσαν κάθε μέσο για να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. Ο Ράβενκλοου είναι ο οίκος των πιο ευφυών μαθητών. Στον κοιτώνα Γκρίφιντορ κατατάσσονται οι γενναιότεροι και ο Χάφλπαφλ χαρακτηρίζεται από αφοσίωση, τιμιότητα και ειλικρίνεια. Όταν ο Χάρι καλείται να ταξινομηθεί, όλοι αναμένουν το αποτέλεσμα. Ο Χάρι νοερά δηλώνει πως δε θέλει να γίνει μέλος του Σλίθεριν. Το καπέλο του απαντά λέγοντάς του ότι στον Σλίθεριν θα μεγαλουργήσει, ότα όμως βλέπει το πόσο πεπεισμένος είναι ο Χάρι είναι ενάντια στον Σλίθεριν, τον κατατάσσει στον Γκρίφιντορ. Δύο άλλα μέλη του ίδιου κοιτώνα, ο Ρον Oυέσλι και η Ερμιόνη Γκρέιντζερ γίνονται οι πιο στενοί φίλοι του Χάρι ενώ ο Ντράκο Μαλφόι ανήκει στον Σλίθεριν, γίνεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής του.

Κατά τη διάρκεια του έτους, ο Χάρι μαθαίνει για τον κόσμο των μαγισσών και των μάγων. Λαμβάνει ένα μυστηριώδες χριτουγεννιάτικο δώρο, έναν μανδύα που κάνει αόρατο όποιον τον φοράει, ο οποίος κάποτε ανήκε στον πατέρα του και το χρησιμοπιεί για να κινείται απαρατήρητος στο κάστρο. Κάποια στιγμή ανακαλύπτει τον καθρέφτη του Έριζεντ, που του επιτρέπει να δει τους γονείς του. Μαθαίνει για το Κουίντιτς, στο οποίο παίζει στη θέση του ανιχνευτή, το αγαπημένο άθλημα των μάγων, το οποίο παίζεται σε ιπτάμενες σκούπες. Κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ο Χάρι Πότερ κινδυνεύει από κάποιον που καταριέται τη σκούπα του.

Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη ανακαλύπτουν ένα σκύλο με τρία κεφάλια που καλείται Φλάφι από τον Χάγκριντ, και σκοπός της ύπαρξης του είναι να φυλάει μία καταπακτή σε έναν απαγορευμένο διάδρομο στο Χόγκουαρτς. Οι τρεις μαθητές κάνουν υποθέσεις για το τι φυλάει ο κέρβερος και καταλήγουν στο ότι κατά πάσα πιθανότητα φυλάει τη θρυλική Φιλοσοφική Λίθο. Οι τρεις φίλοι πιστεύουν ότι ο Σέβερους Σνέιπ, ο σκοτεινός καθηγητής φίλτρων, πρόκειται να κλέψει τη λίθο με σκοπό να επαναφέρει τον Βόλντεμορτ στο σώμα του.

Πιστεύοντας πως η ληστεία της Λίθου επίκειται σύντομα, Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη περνούν την καταπακτή για να φτάσουν στη Λίθο πρώτοι. Προσπερνώντας το σύστημα ασφαλείας που έχει τοποθετηθεί από το προσωπικό του σχολείου, ανακαλύπτουν ότι ο καθηγητής Κουΐρέλ και όχι ο Σνέιπ, προσπαθεί να κλέψει τη Φιλοσοφική Λίθο, ενώ ο Σνέιπ προσπαθούσε από την αρχή να προστατέψει τον Χάρι. Ο Χάρι αντιμετωπίζει τον Κουϊρέλ και επιβιώνει μια δεύτερη επαφή με τον Βόλντεμορτ, ο οποίος ζούσε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του Κουϊρελ. Ο τελευταίος σκοτώνεται κατά τη σύγκρουση και ο Βόλντεμορτ διαφεύγει. Ο Ντάμπλντορ συμφωνεί με τον Νίκολας Φλαμέλ, αυτόν που ανακάλυψε τη Φιλοσοφική Λίθο, ότι αυτή θα πρέπει να καταστραφεί με σκοπό να αποτρέψει μελλοντικές απόπειρες του Βόλντεμορτ να την αποκτήσει.

Περικοπές στο κείμενο

Όπως και με το Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκηψ, η αμερικάνικη έκδοση του βιβλίου έχει κείμενο το οποίο δεν είναι ακριβώς ίδιο με αυτό στη βρετανική έκδοση. Σύμφωνα με την προσωπική ιστοσελίδα της συγγραφέως:

"Όποιος έχει διαβάσει και την Αμερικάνικη και τη Βρετανική έκδοση της 'Φιλοσοφικής Λίθου' θα προσέξει πως η εμφάνιση του Ντην Τόμας δεν αναφέρεται στο Βρετανικό βιβλίο, ενώ στην Αμερικάνικη έκδοση υπάρχει μία γραμμή κειμένου που τον περιγράφει (στο κεφάλαιο με το 'καπέλο ταξινόμησης').
Υπάρχει μία εκδοτική αποκοπή στην Βρετανική έκδοση, ο εκδότης μου σκέφτηκε ότι το κεφάλαιο ήταν πολύ μεγάλο και περιόρισε οτιδήποτε πίστευε πως ήταν πλεονασμός στις απαιτήσεις της ιστορίας."[1]


Επιπλέον κάθε αναφορά στη Φιλοσοφική Λίθο ("Philosopher's Stone") στην αμερικάνικη έκδοση αποδίδεται ως "Sorcerer's Stone".

Αναφορές

  1. J.K.Rowling Official Site από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
Η σειρά Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ

Η Φιλοσοφική Λίθος Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Η Κάμαρα με τα Μυστικά Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Το Κύπελλο της Φωτιάς Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Το Τάγμα του Φοίνικα Βιβλίο Ταινία Παιχνίδι
Ο Ημίαιμος Πρίγκιψ Βιβλίο (Ταινία)  
Οι Κλήροι του Θανάτου Βιβλίο (Ταινία)  

Τοποθεσίες
Χόγκουαρτς - Χόγκσμιντ - Διαγώνιος Αλέα - Κοιτώνες του Χόγκουαρτς

Πλοκή