Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Νυρεμβέργη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 49°27′00″N 11°04′60″E / 49.45, 11.0833

Έμβλημα Χάρτης της Γερμανίας
Kleines Wappen Nürnbergs
χάρτης της Γερμανίας
πληροφορίες
Ομοσπονδιακό Κρατίδιο: Βαυαρία
Περιφέρεια: Μέση Φραγκονία
Επαρχία: Ανεξάρτητη αστική περιφέρεια
Έκταση: 186,38 χμ²
Πληθυσμός: 499.065 (Feb. 2006)
Πυκνότητα πληθυσμού: 2.675 κάτοικοι στο χμ²
Ταχυδρομικοί κωδικοί: 90001–90491 (alt: 8500)
Τηλεφωνικός κωδικός: 0911
Πινακίδες αυτοκινήτων: N
UN/LOCODE: DE NUE
Αριθμός δημοτικών διαμερισμάτων: 7
διεύθυνση της
δημοτικής αρχής:
Rathausplatz 2
90317 Nürnberg
Stadtplan: www.stadtplan.nuernberg.de
Δικτυακός τόπος: www.nuernberg.de
Δήμαρχος: Ulrich Maly (SPD)

Η Νυρεμβέργη ( γερμ. Nürnberg) είναι πόλη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας. Βρίσκεται σε μια κοιλάδα στον ποταμό Pegnitz και απέχει περίπου 140 χιλιόμετρα βόρεια του Μονάχου. Ο πληθυσμός της είναι 500.132.

Ιστορία

Από το 1050 έως το 1571, η πόλη γνώρισε περίοδο ακμής, εφόσον επεκτάθηκε εντυπωσιακά. Λόγω της θέσης της πάνς σε βασικές εμπορικούς οδούς έγινε σηματνικό οικονομικό και πολιτικό κέντρο. Αναφέρεται συχνά ως "ανεπίσημη πρωτεύουσα" της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Γερμανικού Έθνους, επειδή τα επονομαζόμενα Reichstage (αυτοκρατορικά συμβούλια) και τα δικαστήρια συνεδριάζανε στο κάστρο της Νυρεμβέργης. Το 1219 η Νυρεμβέργη απέκτησε τον τίτλο της αυτοκρατορικής ελεύθερης πόλης από τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο το Β'. Η Νυρεμβέργη έγινε γρήγορα, μαζί το Άουγκσμπουργκ, ένα από τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα της διαδρομής από την Ιταλία στη βόρεια Ευρώπη. Το πολιτιστικό άνθισμα της Νυρεμβέργης κατά το 15ου και το 16ου αιώνα την έκανε το κέντρο της Γερμανικής Αναγέννησης. Το 1525 έφτασε στην πόλη η Μεταρρύθμιση, και το 1532 υπογράφθηκε η θρησκευτική ειρήνη της Νυρεμβέργης, από την οποία οι Λουθηρανοί αποκόμισαν σημαντικές παραχωρήσεις.

Το 1632 κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, ο Albrecht von Wallenstein νίκησε των βασιλιά Γουστάβο Αδόλφο της Σουηδίας κατά την πολιορκία της Νυρεμβέργης. Η πόλη άρχισε να υποβαθμίζεται μετά από τον πόλεμο και ανέκτησε τη σημασία της μόνο το 19ο αιώνα, όταν καθιερώθηκε ως βιομηχανικό κέντρο. Στις αρχές του 19ου αιώνα η Νυρεμβέργη είχε σχεδόν πτωχεύσει.

Το 1806 με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία να διαλύεται και τυπικά, η Νυρεμβέργη πέρασε στην κυριαρχία της Βαυαρίας. Το βαυαρικό κράτος ανέλαβε τα χρέη της Νυρεμβέργης και εγγυήθηκε τη χρεολυσία τους. O πρώτος γερμανικός σιδηρόδρομος, από τη Νυρεμβέργη στο κοντινό Fürth, άνοιξε στο 1835.

Αφότου ήρθε ο Αδόλφος Χίτλερ στην εξουσία, η Νυρεμβέργη έγινε την εθνικιστικό κέντρο των Ναζί, οι οποίοι οργάνωναν εδώ τα ετήσια συνέδρια τους από το 1933 μέχρι το 1938. Οι Ναζί επέλεξαν την πόλη ως συνεδριακό κέντρο του Εθνικοσοσιαλιστικού τους Κόμματος, NSDAP. Ένας μεγάλος αριθμός κτιριακών εγκαταστάσεων κατασκευάστηκε ειδικά για αυτές τις συνελεύσεις, μερικά από τα οποία παρέμειναν ατέλειωτα. Οι πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδριάσεις των Ναζί απαθανατίστηκαν κινηματογραφικά από τη σκηνοθέτιδα (Leni Riefenstahl). Σήμερα μπορούμε να δούμε στην πόλη, πολλά παραδείγματα της ναζιστικής αρχιτεκτονικής. Η πόλη ήταν η πατρίδα του σημαντικού ναζιστικού στελέχους Julius Streicher και έγινε κέντρο της αντισημιτικής προπαγάνδας. Οι βιομηχανικές περιοχές της πόλης βομβαρδίστηκε σφορδά κατά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές των ετών 1943/1944.

Πύργοι του Sankt Sebald και το κάστρο όπως φαίνεται από το Sankt Lorenz
Πύργοι του Sankt Sebald και το κάστρο όπως φαίνεται από το Sankt Lorenz

Στις 2 Ιανουαρίου 1945, το μεσαιωνικό κέντρο πόλης βομβαρδίστηκε συστηματικά από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς και καταστράφηκε μεγάλο μέρος του. Η πόλη επανοικοδομήθηκε μετά από τον πόλεμο και αποκαταστάθηκε σε ορισμένο βαθμό η προπολεμική εμφάνισή της, έτσι ορισμένα από τα μεσαιωνικά κτήριά της. Μεταξύ του 1945 και το 1949 οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη τα ανώτατα στελέχοι των Ναζί που συμμετείχαν μεταξύ άλλων και στο Ολοκαύτωμα στη γνωστή Δίκη της Νυρεμβέργης.

Αξιοθέατα

  • Germanisches Nationalmuseum - Γερμανικό Εθνικό Μουσείο
  • Μουσείο Παιχνιδιών

Εξωτερικές συνδέσεις