Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Νέα Υόρκη (πολιτεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πολιτεία της Νέας Υόρκης
Σημαία της πολιτείας Νέα Υόρκη Έμβλημα της πολιτείας Νέα Υόρκη
Παρατσούκλι: The Empire State (Η αυτοκρατορική πολιτεία)
Χάρτης των ΗΠΑ με την πολιτεία Νέα Υόρκη σημειωμένη
Άλλες πολιτείες
Πρωτεύουσα Όλμπανι
Μεγαλύτερη πόλη Νέα Υόρκη
Κυβερνήτης David Paterson (Δ)
Γερουσιαστές Charles Schumer (Δ), Χίλαρι Κλίντον (Δ)
Επίσημες γλώσσες Καμμιά
Έκταση 141.205 χλμ² (27η)
Πληθυσμός (2000) 18.976.457 (3η)
 - Πυκνότητα 155,18 /χλμ² (6η)
Είσοδος στην ένωση 26 Ιουλίου 1788 (11η)
Ζώνη ώρας UTC-5
Πλάτος 455 χλμ
Μήκος 530 χλμ
Υψόμετρο
 - Ψηλότερο σημείο Όρος Μάρσι[1], 1.629 μ
 - Μέσο υψόμετρο 305 μ
 - Χαμηλότερο σημείο Ατλαντικός Ωκεανός[1], 0 μ
Συντμήσεις NY  US-NY
Ιστοτόπος www.ny.gov

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι βορειοανατολική πολιτεία των ΗΠΑ. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη μεγαλούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Αμερικής. Με πληθυσμό που σήμερα πλησιάζει τα 19 εκατομμύρια είναι η 3η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ. Πρωτεύουσα είναι το Όλμπανι και άλλες μεγάλες πόλεις το Μπάφαλο, Ρότσεστερ, και Συρακούσι.

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφία

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Βόρεια και δυτικά συνορεύει με τον Καναδά. Στα σύνορα με τον Καναδά βρίσκονται δύο από τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, οι Ιρι και Οντάριο. Ανάμεσά τους ρέει ο ποταμός Νιαγάρα και σχηματίζονται οι διάσημοι καταρράκτες του. Ανατολικά συνορεύει με τρεις πολιτείες της Νέας Αγγλίας, τις Βερμόντ, Μασαχουσέτη και Κονέκτικατ. Νότια με τον Ατλαντικό Ωκεανό και τις πολιτείες Νιου Τζέρσεϊ και Πενσιλβάνια. Η πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού, εκεί που εκβάλει ο ποταμός Χάντσον και τμήμα της βρίσκεται πάνω σε τρία νησία, το Λογκ Άιλαντ, το Στάτεν Άιλαντ και το Μανχάταν.

Ιστορία

Πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή ζούσαν οι ιθαγενείς Ιροκουά. Τον 17ο αιώνα Ολλανδοί άποικοι δημιούργησαν την αποικία των Νέων Κάτω Χωρών και εγκατέστησαν αρκετά σημεία εμπορίου με τους ιθαγενείς. Ένα απ' αυτά τα σημεία ήταν το Νέο Άμστερνταμ στο νησί Μανχάταν. Στη συνέχεια οι Άγγλοι κέρδισαν την κυριαρχία της περιοχής και την ονόμασαν Επαρχία της Νέας Υόρκης. Το όνομα προήλθε από τη μετονομασία του Νέου Άμστερνταμ σε πόλη της Νέας Υόρκης, προς τιμή του Δούκα της Υόρκης Ιάκωβου Β' της Αγγλίας. Η Νέα Υόρκη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τους Άγγλους το 1776. Η πρώτη πρωτεύουσα ήταν το Κίνγκστον. Στις 26 Ιουλίου 1788 έγινε η 11η από τις 13 ιδρυτικές πολιτείες των ΗΠΑ που επικύρωσε το Σύνταγμα. Το 1797 η πρωτεύουσα μεταφέρθηκε στο Όλμπανι. Το 1825 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καναλιού Ίρι, το οποίο συνδέει τον ποταμό Χάντσον με τη λίμνη Ίρι. Το έργο διευκόλυνε την πρόσβαση από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην ενδοχώρα και έδωσε μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στο εσωτερικό της πολιτείας.

Οικονομία

Το ακαθάριστο οικονομικό προϊόν της πολιτείας πλησιάζει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και είναι το τρίτο στις ΗΠΑ μετά την Καλιφόρνια και το Τέξας.[2] Αιχμή του δόρατος είναι η πόλη της Νέας Υόρκης που αποτελεί το οικονομικό κέντρο της χώρας για τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και για τον τομέα των εκδόσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εκεί βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα χρηματιστήρια αξιών διεθνώς (NYSE και NASDAQ).

Η πολιτεία έχει σημαντική αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Περίπου το ένα τέταρτο της έκτασής της καταλαμβάνεται από αγροκτήματα που το 2001 παρήγαγαν προϊόντα αξίας 3,4 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων παράγονται γαλακτοκομικά προϊόντα, μήλα, κεράσια και διάφορα λαχανικά. Είναι επίσης μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερη δυναμική έχει και ο τομέας του τουρισμού. Η πολη της Νέας Υόρκης και η πολιτεία στο σύνολό της είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των ΗΠΑ.

Πανεπιστήμια

Η Νέα Υόρκη έχει πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, ορισμένα από τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία όλου του κόσμου.[3] Κάποια από τα πιο φημισμένα είναι το Κολούμπια και το Κορνέλ (Cornell University), και τα δύο μέλη της Άιβι Λιγκ, το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University) και το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ (University of Rochester).

Αναφορές

  1. 1,0 1,1 http://erg.usgs.gov/isb/pubs/booklets/elvadist/elvadist.html#Highest
  2. http://www.bea.gov/bea/newsrel/gspnewsrelease.htm
  3. http://www.arwu.org/rank/2007/ranking2007.htm

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Στο Wikitravel υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός για Νέα Υόρκη (πολιτεία)