Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μωάμεθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μωάμεθ ή Μουχάμμαντ (Μοχάμαντ, Μοχάμεντ ή Μουχάμεντ, στην τουρκική Μουχάμμαιντ - Muhammed, στη λατινική Mahometus, στην αραβική محمد}, είναι ο διαμορφωτής της θρησκείας του Ισλάμ και θεμελιωτής της αραβικής αυτοκρατορίας. Θεωρείται από τους Μουσουλμάνους ότι υπήρξε ο τελευταίος προφήτης ο οποίος στάλθηκε για να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα με το άγγελμα του Ισλάμ. Ο Μωάμεθ καθόρισε με το θρησκευτικό του μήνυμα και τις πολιτικές-κοινωνικές πρωτοβουλίες του την εξέλιξη του αραβικού κόσμου και επηρέασε την ανθρώπινη ιστορία. Σύμφωνα με το Ιερό Κοράνιο, ο Μωάμεθ είναι «Προφήτης» και «Απόστολος του Θεού», «ο τελευταίος αγγελιοφόρος» του Θεού ο οποίος στάλθηκε για να αποσαφηνίσει τις Γραφές στους πιστούς. (Κοράνιο 2:101· 5:13-19· 9:32, 33)

Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς Μουσουλμάνους βιογράφους, γεννήθηκε περίπου το έτος 570 Κ.Χ. στη Μέκκα (Μακκά) και πέθανε στις 8 Ιουνίου 632 Κ.Χ. στη Μεδίνα (Μαντίνα)· και οι δυο αυτές πόλεις βρίσκονται στην περιοχή Χετζάζ της σημερινής Σαουδικής Αραβίας. Κατά γράμμα, Μωάμεθ σημαίνει «ιδιαίτερα αξιύμνητος» στην αραβική γλώσσα.

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικά στοιχεία

To πλήρες όνομα του Μωάμεθ, ήταν Αμπού αλ Κασίμ Μουχάμαντ ιμπν Αμπντ Αλλάχ ιμπν Αμπντ αλ-Μουταλίμπ ιμπν Χασίμ. Γεννήθηκε στη Μέκκα το 570 περίπου, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Αμπντ Αλλάχ που ανήκε στην πατριά Χασίμ. Έξι ετών ο Μωάμεθ ορφάνεψε και από τη μητέρα του Αμίνα και τον περιέθαλψε ο παππούς του Αμπντ αλ-Μουταλίμπ. Σε δύο χρόνια όμως πέθανε και αυτός και την κηδεμονία του μικρού ανέλαβε ο θείος του, Αμπού Τάλιμπ, που ήταν ο νέος αρχηγός του γένους και έμπορος, όπως ήταν και οι περισσότερι από τους Μεκκανούς. Μαζί με το θείο του, ακολουθούσε και ο Μωάμεθ τα καραβάνια, τα οποία έφερναν τα εμπορεύματα προς τη Γάζα ή τη Δαμασκό, τα τελευταία σημεία του δρόμου προς βορράν.
Σε ηλικία 25 ετών (595) o Μωάμεθ παντρεύτηκε μια πλούσια χήρα, τη Χαντίτζα, στην υπηρεσία της οποίας είχε προσληφθεί ως φύλακας καραβανιών και διαχειριστής των εμπορικών της υποθέσεων. Ήταν μεγαλύτερη του κατά 15 χρόνια και με παιδιά από δύο προηγούμενους γάμους της.
Κατά τα αραβικά ήθη, τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας δεν κληρονομούσαν, και κατά συνέπεια, ο Μωάμεθ δεν είχε μερίδιο στην περιουσία του πατέρα του ή του παππού του. Με τον γάμο που έκανε όμως, απέκτησε αρκετά χρήματα για να ασχοληθεί με τις εμπορικές δραστηριότητες, τομέας στον οποίο είχε αρκετές ικανότητες.

Έζησε με την Χαντίτζα 20 χρόνια, αποκτώντας τέσσερις κόρες και δύο γιους. Τα αγόρια πέθαναν μικρά ενώ από τις κόρες του, η Φάτιμα είναι η πιο γνωστή και σεβαστή, κυρίως στους σηίτες. Μέχρι τον θάνατο της Χαντίτζα, ο Μωάμεθ, δεν παντρεύτηκε άλλη γυναίκα, πράγμα που έκανε μετά το θάνατο της, ενώ αργότερα είχε περισσότερες γυναίκες.

Ανήσυχη θρησκευτική φύση ο Μωάμεθ,φιλοσοφούσε πάνω σε προβλήματα της ζωής, της κοινωνίας, της αδικίας, της τελικής παγκόσμιας κρίσης και συχνά αποζητούσε τη μοναξιά των πολλών σπηλαίων στα όρη κοντά στην πόλη του, όπου καθόταν βυθισμένος σε περισυλλογή. Στο σπήλαιο του Χίρα, ο Μωάμεθ, σε ηλικία 40 ετών (610 μ.Χ.), οραματίσθηκε τον άγγελο Γαβριήλ, που τον βεβαίωσε ότι θα ήταν "ο απεσταλμένος του Θεού". Στη συνέχεια, τον διέταζε να "απαγγείλει" κι έτσι άρχισε σταδιακά η αποκάλυψη του Κορανίου.

Πηγές σχετικά με τον Μωάμεθ

Η ζωή του Μωάμεθ σύμφωνα με την παράδοση

Η ιστορική σημασία του Μωάμεθ

Η απόδοση τιμής προς τον Μωάμεθ από τους Μουσουλμάνους

Όταν οι μουσουλμάνοι αναφέρουν το όνομα του Μωάμεθ προσθέτουν στο τέλος την φράση "η ειρήνη και ευλογία του Θεού ας είναι μαζί του" (σαλαλλάχου αλάϊχι ουα σαλάμ). Υπάρχουν μουσουλμάνοι που γιορτάζουν την γέννηση του Μωάμεθ, αλλά για τους περισσότερους ο εορτασμός αυτός αποτελεί καινοτομία αντίθετη με την διδασκαλία του.

Είναι απαγορευμένη στο Ισλάμ η οποιαδήποτε απεικόνιση του Μωάμεθ.

Πηγές αναφοράς

Παρόλο που πια είναι αποδεκτό ότι απαγορεύεται η αναπαράσταση του Μωάμεθ, ωστόσο είναι αρκετές οι αναπαραστάσεις του Μωάμεθ σε ανατολικά χειρόγραφα (αραβικά και περσικά κυρίως) του Μεσαίωνα (δηλαδή μέχρι τον 15ο-16ο αιώνα, ας πούμε χοντρικά, γιατί στις εικαστικές εναλλαγές γύρω εκεί έγιναν αλλαγές), καθώς επίσης υπάρχουν και κάποιες αναπαραστάσεις της γέννησης του Μωάμεθ με το ίδιο τυπικό τρόπο που εμφανίζεται στη βυζαντινή ζωγραφική η γέννηση του Χριστού. σε μερικά χειρόγραφα η κεφαλή του προφήτη του Ισλάμ καθώς και άλλων προσώπων, έχει σβηστεί, ή αλλού υπάρχει λευκό, δηλαδή δεν έχει αναπαραχθεί καθόλου. σήμερα, από ισλαμικές πηγές, κυκλοφορεί ένα ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Μωάμεθ (Mahomet, T. Celal, Chema Sarmiento, Youssef Sedik, 2002). Ελάχιστη σχετική βιβλιογραφία: Papadopoulo, Alexandre, L’Islam et l’art musulman, Citadelles et Mazenod, Paris 1976/2002.

Επιπλέον ανάγνωση