Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μπορντό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°50′19″N 0°34′42″W / 44.8386, -0.5783

Πανοραμική εικόνα της πόλης του Μπορντό
Πανοραμική εικόνα της πόλης του Μπορντό

Το Μπορντό (Bordeaux) είναι πόλη της Ν. Δ. Γαλλίας στην ιστορική περιοχή της Ακουιτανίας, πρωτεύουσα του νομού Ζιρόντ. Είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Γαρούνα. Είναι ένα απ' τα πολυπληθέστερα κέντρα της Γαλλίας. O πληθυσμός του ιστορικού κέντρου της πόλης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία απο 215.363 κατοίκους (απογραφή 1999) σε 925.000 κατοίκους (2007) ενώ ο πληθυσμός ολόκληρης της πόλης συμπεριλαμβανομένων και των προαστίων φτάνει τους 1.200.000 κατοίκους. Στον πληθυσμό της εκτός απο Γάλλους συμπεριλαμβάνονται και συμπαγείς ομάδες αλλοδαπών (Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γερμανοί, βορειοαφρικάνοι). Το λιμάνι του είναι απ' τα σπουδαιότερα της Γαλλίας και η πόλη, που η θέση της είναι μακριά απ' τα γαλλογερμανικά σύνορα, έγινε έδρα διάφορων κυβερνητικών υπηρεσιών στους τρεις τελευταίους γαλλογερμανικούς πολέμους. Έχει ναυπηγεία, χυτήρια, βιομηχανία μεταλλουργίας και αναπτυγμένη γεωργία, γνωστή για τα περίφημα κρασιά Μπορντό. Στην πόλη έχει την έδρα της η ποδοσφαιρική ομάδα Ζιρονδίν Μπορντό (FC Girondins de Bordeaux).

Ιστορία

  • Μεσαιωνική ιστορία

Περί το 300 π.χ. εγκαταστάθηκε στην περιοχή η Κέλτικη φυλή των Burdigala, παίρνοντας το όνομα της απο έναν ποταμό νότια της πόλης. Το 60 π.χ. έπεσε στα χέρια των Ρωμαίων, επι Ρωμαικής αυτοκρατορίας αναπτύχθηκε σημαντικά, κατα την διάρκεια του 3ου αιώνα μ.χ. έγινε η πρωτεύουσα της αναπτυγμένης Ρωμαικής Ακουιτανίας. Αργότερα κυριεύθηκε διαδοχικά απο τους Βανδάλους (276, 409), τους Βησιγότθους (414), και τους Φράγκους (498) ξεκινώντας μιά εποχή παρακμής για την πόλη. Οι Μεροβίγγειοι βασιλείς ξεκίνησαν μιά νέα περίοδο ακμής για την πόλη η οποία έγινε και έδρα αρχιεπισκοπής, λεηλατήθηκε απο τους μουσουλμάνους (732) του Άμπντ έρ Ραχμάν έως την δολοφονία του στην μάχη του Τούρ στις 10 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου. Οι Καρολλίγγειοι βασιλείς διόρισαν μιά σειρά απο κόμητες προκειμένου να προστατέψουν τις όχθες του ποταμού Γαρούνα απο τις επιδρομές των Βίκινγκ, αργότερα έγιναν κληρονομικοί ηγεμόνες της περιοχής. Τον 11ο αιώνα η κομητεία κληρονομήθηκε στους δούκες της Γασκωνίας. Τον 12ο αιώνα έγινε επαρχία του Αγγλικού βασιλείου μετά τον γάμο της κληρονόμου του δουκάτου Ελεονώρας της Ακουιτανίας με τον Γαλλόφωνο βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Πλανταγενέτη που αμέσως μετά ανέβηκε στον Αγγλικό θρόνο σάν Ερρίκος Β’. Η πόλη έγινε επι της κυριαρχίας των Πλανταγενετών (12ος – 15ος αιώνας) σημαντικό εμπορικό κέντρο παραγωγής κρασιού ενώ κτίσθηκε ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ’ την όρισε σάν ανεξάρτητο κρατίδιο υπο την έμπιστη σ’αυτόν ηγεσία του μεγαλύτερου γιού του Εδουάρδου του μαύρου πρίγκηπα (13621372)

  • Νεώτερη ιστορία

Μετά την ήτταν των Άγγλων στην μάχη του Καστιλλιόν (1453) πέρασε οριστικά στα χέρια των Γάλλων, ο Γάλλος βασιλιάς Κάρολος Ζ’ έχτισε σάν ένδειξη ηγεμονίας του στην περιοχή το κάστρο της Τρομπέτας και το Fort du Ha. Εγγαταστάθηκε τοπικό κοινοβούλιο (1462) τον 16ο αιώνα το εμπόριο της πόλης αναπτύχθηκε σημαντικά εκτός του κρασιού και λόγω της διανομής ζάχαρης και σκλάβων απο τις Δυτικές Ινδίες. Ενώθηκε πλήρως με το Γαλλικό στέμμα (1653) μετά την είσοδο στην πόλη του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ’. Τον 18ο αιώνα η πόλη αναπτύχθηκε περισσότερο απο ποτέ κτίσθηκαν 5.000 νέα μεγάλα οικοδομήματα, ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ απο την μεγαλοπρέπεια της πόλης που αναγκάστηκε να πεί «πάρε Βερσαλλίες και Αμβέρσα και θα έχεις Μπορντώ». Κατα την διάρκεια των Γαλλογερμανικών πολέμων (1870), του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου έγινε έδρα της Γαλλικής κυβέρνησης.

Οικονομία

Το Μπορντό είναι μιά απο τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές πόλεις του κόσμου με 117.000 εκτάρια αμπελώνων με ετήσια κέρδη 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Με ετήυσια παραγωγή άνω απο 700 εκατομμύρια μπουκάλια με κάθε είδος κρασιού απο τα καλύτερα στον κόσμο ιδιαίτερα κόκκινα και λευκά. Έχει μια απο τις μεγαλύερες βιομηχανίες αεροναυτικής στον κόσμο που απασχολούν περίπου 20.000 κόσμο, η περιοχή του είναι δημοφιλέστατη για τις τουριστικές της δραστηριότητες με 3.000.000 επισκέπτες ετησίως. Το λιμάνι του, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας στον Ατλαντικό Ωκεανό διακινεί ετησίως 9.000.000 τόνους αγαθών στο εμπόριο της Γαλλίας με τις χώρες της αμερικής.


 LP  Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται σε αντίστοιχο άρθρο της Live-Pedia δημοσιευμένο με την GFDL. (ιστορικό).


Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται στο αντίστοιχο άρθρο της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL. (ιστορικό/συντάκτες).