Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μουάι Κιμπάκι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μουάι Κιμπάκι
Ο Μουάι Κιμπάκι

Ο Μουάι Κιμπάκι (Mwai Kibaki) είναι πολιτικός, ο τρίτος Πρόεδρος της Κένυας.

Ζωή

Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1931 στο Γκατουγάινι, στην επαρχία Νγιέρι, και βαπτίστηκε Emilio Stanley. Σπούδασε οικονομολόγος στην Ουγκάντα και το 1955 κέρδισε υποτροφία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έγινε λέκτορας των Οικονομικών στο Makerere. Το 1960 ανέλαβε σημαντική εκτελεστική θέση στο κόμμα KANU και βοήθησε στη σύνταξη του Συντάγματος της Κένυας.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1963 και την ίδια χρονιά έγινε βοηθός Υπουργός Οικονομικών. Το 1966 ανέλαβε το Υπουργείο Εμπορίου και το 1969 το Υπουργείο Οικονομικών. Το 1982 έγινε Υπουργός Εσωτερικών και αργότερα, το 1988 Υγείας. Το 1978-88 ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το 1991 έφυγε από το KANU και ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το οποίο ήρθε τρίτο στις εκλογές του 1992 και δεύτερο σε αυτές του 1997. Ενώ προετοιμαζόταν για τις εκλογές του 2002, το κόμμα του σχημάτισε Συμμαχία με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και ονομάστηκε «Ουράνιο Τόξο» (National Rainbow Coalition (NARC)).

Στις 27 Δεκεμβρίου 2002, το NARC κέρδισε σαρωτική νίκη επί του KANU. Ο Kibaki κέρδισε 62% στις προεδρικές εκλογές, έναντι 31% για τον υποψήφιο του KANU, Uhuru Kenyatta. Στις 30 Δεκεμβρίου 2002, ο Mwai Kibaki ορκίστηκε τρίτος Πρόεδρος. Το 2005 έπειτα από καταγγελίες για διαφθορά αποπέμφθηκε το υπουργικό συμβούλιο και στις 21 Νοεμβρίου 2005 με δημοψήφισμα απορρίφθηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας. Ως αποτέλεσμα, στις 23 Νοεμβρίου 2005, ο Κιμπάκι απέπεμψε σύσσωμη την κυβέρνησή του. Παντρεύτηκε τη Lucy Kibaki, με την οποία έχει μια κόρη και τρεις γιους. Επίσης, φέρεται να έχει και δεύτερη σύζυγο, τη Mary Wambui, με την οποία έχει επίσης 1 κόρη.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007 ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του[1]για τις προεδρικές εκλογές.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 27 Δεκεμβρίου και τρεις ημέρες μετά η Εφορευτική Επιτροπή ανακήρυξε νικητή τους τον Κιμπάκι, με διαοφορά περίπου 232.000 ψήφων από τον υποψήφιο της Αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα.Ο τελευταίος έκανε λόγο για νοθεία και ξέσπασαν βίαια επει΄σόδια σε ορισμένες περιοχές.[2][3] Ο Κιμπάκι ορκίστηκε αμέσως για δεύτερη συνεχή θητεία και ζήτησε από όλους "να γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού".[3]

Παραπομπές

  1. "Kibaki: I deserve another term", AFP (News24.com), 30 Σεπτεμβρίου 2007.
  2. "Kibaki re-elected Kenyan president: official results", AFP (abc.net.au), 31 Δεκεμβρίου 2007.
  3. 3,0 3,1 "Kibaki named victor in Kenya vote", BBC News, 20 Δεκεμβρίου 2007.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι