Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μιζούρι (πολιτεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η γεωγραφική θέση του Μιζούρι
Η γεωγραφική θέση του Μιζούρι

Η Πολιτεία Μιζούρι είανι μια από τις Πολιτείες των ΗΠΑ και βρίσκεται στο κέντρο της κοιλάδας του Μισισιπή στη συμβολή με τον παραπόταμο Μιζούρι και μεταξύ 36° και 30΄ και 40° και 35΄ Β. πλάτους και 089° και 53΄ και 094° και 43΄ Δ. μήκους. Προς Β. συνορεύει με την πολιτεία Αϊόβα, Α. με τις πολιτείες Ιλλινόις, Κεντάκυ και Τένεση, προς Ν. με την πολιτεία Αρκάνσας και προς Δ. με τις πολιτείες Οκλαχόμα, Κάνσας και Νεβράσκα.

Η Πολιτεία Μιζούρι έχει συνολική έκταση περίπου 180.000 τ.χλμ. και έρχεται σε μέγεθος 18η Πολιτεία των ΗΠΑ.

Φυσική γεωγραφία - Κλίμα

Ο ποταμός Μιζούρι χωρίζει τη Πολιτεία σεδύο περιοχές, η βόρεια που καλύπτεται μερικώς από κοιλάδα και δάση και η νότια που εκτείνεται στη μεγάλη ομώνυμη κοιλάδα του Μιζούρι μέχρι τα οροπέδια Οζάρκ. Το δυτικό τμήμα που έχει υψόμετρο 300-500 μ. είναι λοφώδες και γεμάτο χαράδρες. Το κλίμα της Πολιτείας Μιζούρι λόγω της εσωτερικής της θέσης είναι ηπειρωτικό με μέση ετήσια θερμοκρασία τους +13 βαθμούς.

Η Πολιτεία Μιζούρι καλύπτονταν άλλοτε με πυκνά δάση τα οποία όμως εκχερσώθηκαν και μεταβλήθηκαν σε αγροκτήματα. Όταν μάλιστα οι πρώτοι άποικοι έφθασαν στη περιοχή υπήρχαν πολλά άγρια ζώα όπως αρκούδες, πάνθηρες, λύκοι, ελάφια, αλεπούδες κ.ά. τα οποία από το συνεχόμενο και εντατικό κυνήγι, τουλάχιστον τα μεγαλόσωμα, έχουν πλέον εξαφανισθεί.

Οικονομική γεωγραφία

Από την άφιξη των Γάλλων στη κοιλάδα του Μισσισιπή, στις αρχές του 18ου αιώνα, σημαντικότατα ήταν τα ορυχεία μολύβδου, κοντά στις πηγές των ποταμών Μέραμεκ και Αγίου Φραγκίσκου, υπόψη ότι η Πολιτεία αυτή είναι η πλουσιώτερη σε κοιτάσματα μολύβδου των ΗΠΑ. Στο ΝΔ. τμήμα της πολιτείας Μιζούρι βρίσκονται επίσης ορυχεία ψευδαργύρου ενώ στο Ν. τμήμα ορυχεία πλούσια σε κοιτάσματα σιδήρου. Επίσης πολλά και πλούσια είναι τα ανθρακορυχεία και ορυχεία νικελίου. Επίσης αφθονούν ο βαρίτης και το κοβάλτιο. Σημειώνεται πως το 1948 υπήρχαν 510 μεταλλευτικές εταιρείες.

Η γεωργία επίσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Καλλιεργούνται κυρίως σιτηρά, βαμβάκι, πατάτες και οπωροφόρα δένδρα. Η δε κτηνοτροφία θεωρείται και αυτή αρκετά ανεπτυγμένη.

Οι βιομηχανίες της Πολιτείας είναι περισσότερο συγκεντρωμένες σε δύο μεγάλες πόλεις στον Σαιν Λουΐ (Άγιος Λουδοβίκος) και στη Κάνσας Σίτυ. Στη πόλη Σαιν Λουΐ υπάρχουν εργοστάσια ενδυμάτων, ζύθου, υποδημάτων, φαρμάκων, χημικών προϊόντων καθώς και μεταλλουργίας. Αντίθετα η Κάνσας Σίτυ έχει μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίων. Και στις δύο όμως πόλεις υπάρχουν εργοστάσια μηχανημάτων ανταλλακτικών αυτοκινήτων και χαλυβδουργίας. Το 1945 στη Πολιτεία Μιζούρι τα εργοστάσια αριθμούσαν 5725 που απασχολούσαν 327.515 άτομα.