Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μαρούσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελληνική Δημοκρατία Ελληνική Σημαία

Δήμος Αμαρουσίου
Έμβλημα Αμαρουσίου
Σταθμός Αμαρουσίου
Στατιστικά Στοιχεία
Υψόμετρο Πόλης: 230 μ
Έκταση Δήμου: 13,093 χμ2 (13.093 στρέμματα)
Πληθυσμός Δήμου: 71.551 κάτοικοι (2001)
Πυκνότητα Δόμησης: 5.306 κάτοικοι/χμ2 (2001)
Γεωγραφικά Δεδομένα

Σήμανση Αμαρουσίου


Πληροφορίες Δήμου
Έτος Ίδρυσης: 1925 (Κοινότητα)
Έτος Προαγωγής: 1943 (Δήμος)
Δήμαρχος: Γιώργος Πατούλης (2006)
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας & Μόσχα
Ταχυδρομικός Κώδικας: 151 25
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-8760000
Αποστολή Fax: 210-8760531
Αποστολή Ε-mail: mayor@maroussi2004.gr
Επίσημος Ιστότοπος: www.maroussi.gr
Χάρτης Πόλεως

 Χάρτης Αμαρουσίου

Συντεταγμένες:

Τo Μαρούσι (παλ. Αμαρούσιον) αποτελούσε στην αρχαιότητα το Άθμονο, έναν εκ των δώδεκα δήμων που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Κέκροπας για να προστατέψει την Αθήνα απο τις επιδρομές των βαρβάρων.

Στην πόλη εισάγεται αργότερα η λατρεία της Θεάς Αρτέμιδος από τους Αμαρυνθείς της Ευβοίας, η "Αμαρυσία Άρτεμις", όπως αποκαλείται, ενώ κατά τη φραγκοκρατία κατοικείται από Αρβανίτες που εκμεταλλεύονται την εύφορη γη του Αμαρουσίου.

Σταδιακά το Μαρούσι γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη ώσπου καθίσταται πλέον το μητροπολιτικό κέντρο των βορείων προαστίων της Αθήνας και έδρα του ομώνυμου Δήμου. Είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους του συγκροτήματος και γενικότερα των Αθηνών. Είναι και ο κατεξοχήν ολυμπιακός δήμος καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φιλοξενήθηκε εντός των διοικητικών του ορίων στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Το γεγονός αυτό στάθηκε αιτία διεθνούς αναγνώρισης του Δήμου που ήταν ανέκαθεν ταυτισμένος με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως τόπος καταγωγής του γνωστού ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, στο όνομα του οποίου παραδόθηκε η κομβική Λεωφόρος που διέρχεται μπροστά από το ΟΑΚΑ.

Η πόλη των 13.093 στρεμμάτων διχοτομείται στα τέσσερα από τη Λεωφόρο Κηφισίας και την Αττική Οδό. Οι κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 71.551, δηλαδή σε κάθε χμ2 της πόλης κατοικούν 5.465 κάτοικοι. Οι περισσότεροι είναι εσωτερικοί μετανάστες απο άλλους δήμους ή περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, αφού ο πυρήνας των απογόνων των παλαιών κατοίκων αποτελεί ελάχιστη μειοψηφία.

Η οικιστική ζώνη εντοπίζεται στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης, ενώ η Κηφισίας επιτρέπει την πρόσβαση στην περιοχή. Έμπροσθεν του κέντρου κείτεται το πευκόφυτο Δάσος Συγγρού, στο βορειοανατολικό τεταρτημόριο, που αποτελεί το αντιστάθμισμα στην αστικοποίηση της πόλης. Το νοτιοδυτικό τέταρτο αξιοποιείται για αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες (ΟΑΚΑ, ΣΕΛΕΤΕ), ενώ το νοτιοανατολικό τμήμα χρησιμοποιείται για τις επαγγελματικές ανάγκες των βορείων προαστίων, μαζί με τη Λεωφόρο Κηφισίας (Παράδεισος). Σε πευκόφυτες γειτονιές που περιβάλλονται από κεντρικές οδούς έχουν αναπτυχθεί όμορφες συνοικίες όπως η Αγία Φιλοθέη, το Πολύδροσο και τα Ανάβρυτα. Μεταξύ τμημάτων γης μικτής χρήσης αναπτύσσονται και διάσπαρτες γειτονιές που δε συνοδεύονται παράλληλα από τα χρήζονται έργα υποδομής. Το γεγονός αυτό καθιστά το Μαρούσι φιλόξενο και στις μικροαστικές τάξεις, αλλά αλλοιώνει την εικόνα της περιοχής δίνοντας την αίσθηση μιας πόλης δύο ταχυτήτων. Στο Δήμο διατηρούνται ακόμη αρκετά εκτός σχεδίου τμήματα για την κάλυψη ευρύτερων αναγκών του συγκροτήματος και της πόλης των Μαρουσιωτών. Μεγάλες εκτάσεις χρησιμοποιούνται ως σημαντικά εμπορικά κέντρα του συγκροτήματος, πέραν της τοπικής αγοράς, όπως ο εμπορικός κόμβος Νερατζιωτίσσης και ο γνωστός Παράδεισος Αμαρουσίου. Η πόλη είναι γνωστή και για την πλούσια νυχτερινή ζωή, καθιστώντας το Δήμο συμαντικό παράγοντα του ευρύτερου πολεοδομικού συγροτήματος. Το Μαρούσι επιπλέον αποτελεί και σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, ενώ το οδικό Δαχτυλίδι του Παραδείσου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα ρυμοτομικά θαύματα των Αθηνών. Η πόλη είναι προσβάσιμη και από την υπέργεια Σιδηροδρομική Γραμμή 1 του Ηλεκτρικού, μέσω του σταθμού "Μαρούσι", ενώ οι σταθμοί "Ειρήνη", "Νερατζιώτισσα" (που έχει ανταπόκριση και με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο) επικοινωνούν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, ενώ ο Προαστιακός σταματάει και επί της "Κηφισίας" στον Παράδεισο, στο μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο.

Παρά ταύτα έχει εκφραστεί από πολλούς η απόψη ότι αυτή η εμπορική δύναμη δεν έχει αξιοποιηθεί προς όφελος των κατοίκων που συχνά δε βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να βελτιώνεται έμπρακτα. Ο Δήμος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που πολλές φορές ακινητοποιούν τη ζωή στην πόλη και οφείλονται στο συγκοινωνιακό αποκλεισμό από τις γραμμές του ηλεκτρικού και την κωλυσιεργία σημαντικών συγκοινωνιακών έργων στους γύρω δήμους που επιβαρύνουν τη Λ. Κηφισίας (ελλιπής ρυμοτομία Λυκόβρυσης, Κάτω Κηφισιάς, ρυμοτομικά σφάλματα Πεύκης, Νέου Ηρακλείου, Μελισσίων, παρέλκυση Γέφυρας Λακωνίας στη ρεματιά Βριλησσίων κ.α.). Για την αντιμετώπισή τους έχουν επιστρατευθεί πεζοδρομήσεις, μελέτες συγκοινωνιακών σχεδίων, συζητήσεις για διαδημοτική συγκοινωνία και ρυμοτομικά έργα σε γειτονικούς Δήμους. Σε απάντηση όλων αυτών των ζητημάτων προβλέπεται το 2013 να εξυπηρετηθεί η περιοχή από τη νέα γραμμή του Μετρό που θα συνδέσει την πόλη με το Χαλάνδρι, την Πανεπιστημιούπολη, την Αθήνα, το Κολωνάκι και το Γαλάτσι, ενώ το 2015 θα αποκτήσει πρόσβαση στη Βορειοανατολική Αττική μέσω των επεκτάσεων του Προαστιακού και του Ηλεκτρικού.

Η ονομασία Αμαρούσιο προέρχεται από τη λατρεφθείσα Αμαρυσία Αρτέμιδα. Η λέξη "Αμαρυσία" προέρχεται από την "Αμαρυνθία", καθώς η λατρεία της Θεάς του κηνυγιού μεταφέρθηκε στους Αθμονείς (σημερινό Μαρούσι) από την Αμάρυνθο Ευβοίας.

Στην αρχαιότητα, στη γη που εκτείνεται βόρεια των Αθηνών βρισκόταν εγκατεστημένος ο Δήμος Αθμονέων, ένας απο τους 12 δήμους που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Κέκροπας για να προστατέψει την Αθήνα απο τις επιδρομές. Στην περιοχή όπου είανι σήμερα εγκατεστημένο το Ολυμπιακό Στάδιο γίνονταν ετήσιοι γυμναστικοί αγώνες κάθε άνοιξη, ένας από τους τέσσερις περιφερειακούς Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα. Οι άλλοι τρεις φιλοξενούνταν στους Δελφούς, τη Νεμέα και τον Ισθμό της Κορίνθου. Αργότερα εισήχθη η λατρεία της Αμαρυνθίας (ή Αμαρυσίας) Αρτέμιδας τον 7ο αι. π.χ..

Η μεγάλη εκκλησία της Παναγίας της Νεραντζιώτισσας βρίσκεται επί του σημείου που ήταν εγκατεστημένο το κεντρικό ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος.

Το Μαρούσι αποτελούσε για πολλούς αιώνες συμπαγή, αυτόνομο οικισμό με κατοίκους αρβανίτικης καταγωγής, όπως και η συνολική πλειοψηφία των κατοίκων της αγροτικής Αττικής. Ο οικισμός αυτός αποτέλεσε και την πατρίδα του γνωστού Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη (1896). Αμέσως μετά τον θρίαμβο της Ολυμπιάδας του 1896 το Μαρούσι απέκτησε γυμναστικό σύλλογο.

 Θεά Άρτεμις
Θεά Άρτεμις

Το 1874 στεγάστηκε και η Παναγία σε μεγάλο μητροπολιτικό ναό ο οποίος χτίστηκε στη θέση του παλαιού, ταπεινού ναΐσκου και εγκαινιάστηκε Δεκαπενταύγουστο με 10 χιλιάδες προσκυνητές που είχαν έρθει από όλη την Ελλάδα. Απο τότε κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο ετήσιο πανηγύρι.

Η περιοχή έγινε δημοφιλής το 1885 για τον πρόσθετο λόγο οτι αποτέλεσε κύρια στάση της πρώτης σιδηροδρομικής γραμμής που εγκαταστάθηκε στην Αττική μεταξύ Πειραιά - Κηφισιάς, το λεγόμενο "Θηρίο", που στα πρώτα του χρόνια ατμοκίνητος έκανε διαδρομή τριών ωρών μέχρι το κέντρο της Αθήνας.

Το 1925 το επίσημα πια "Αμαρούσιον" αποσπάσθηκε οριστικά από τον Δήμο Αθηναίων και έγινε ανεξάρτητη κοινότητα με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Γαρδέλη περιλαμβάνοντας και τα σημερινά Μελίσσια, την Πεύκη και την Λυκόβρυση που μεταπολεμικά αποσπάσθηκαν σε αυτόνομες κοινότητες. Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε στο Μαρούσι γυμνάσιο, το μοναδικό γυμνάσιο σε όλα τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ο σταθμός της πόλης έγινε αργότερα (1957) υπέργειος προκειμένου να διατηρηθεί ανενόχλητη η κυκλοφορία στο ιστορικό κέντρο, ανεπηρέαστη απο την διάβαση των τρένων. Η μεγάλη υπέργεια γέφυρα τεράστιο έργο για την εποχή που κατασκευάστηκε διατηρείται ίδια μέχρι σήμερα με ελάχιστες διακοσμητικές ιδιαίτερα προσθήκες τα τελευταία χρόνια λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Πίνακας περιεχομένων

Πληθυσμιακή Εξέλιξη

Παρακάτω απεικονίζεται η πληθυσμιακή εξέλιξη του Αμαρουσίου τις τελευταίες δεκαετίες σύμφωνα με τις απογραφές της ΕΣΥΕ:

Πληθυσμιακή Εξέλιξη Δήμου Αμαρουσίου
Χρονολογία Πληθυσμός Δήμου Έκταση Δήμου Πυκνότητα Δόμησης Προστιθείς Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Αθροιστική Αύξηση
1991 64.083 13,093 χμ2 4.894,44 - - -
2001 71.551 13,093 χμ2 5.464,82 7.468 11,65% 11,65%

πρωτογενείς πηγές:ΕΣΥΕ, Δήμος Αμαρουσίου

Χαρακτηριστικά

 Πλατεία Αμαρουσίου
Πλατεία Αμαρουσίου

Στο Μαρούσι θα συναντήσει κανείς από πολυτελείς μεζονέτες και παλαιά αρχοντικά, μέχρι φτωχικά υπόγεια και κατοικίες οικονομικών μεταναστών. Η πόλη χωρίζεται στα τέσσερα από τη λεωφόρο Κηφισίας, που ουσιαστικά εξυπηρετεί όλο το ευρύτερο συγκρότημα των βορείων προαστίων και την Αττική Οδό, που αποτελεί πέρασμα από την Ανατολική Αττική. Το κέντρο του δήμου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά, όπου διαθέτει σταθμό ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος. Επιπλέον ο ηλεκτρικός σταματάει και σε άλλους δύο σταθμούς, την Ειρήνη και τη Νεραντζιώτισσα, όπου γίνεται ανταπόκριση με την ομώνυμη στάση του προαστικού. Ορισμένες ζώνες έχουν οικιστικό χαρακτήρα, κάποιες άλλες εμπορικό (όπως στις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου Mall). Υπάρχουν ζώνες με γραφεία και επιχειρήσεις (Σωρός), παλαιά μαρμαράδικα καθώς και πολλές εκτός σχεδίου ζώνες. Στις προνομιούχες συνοικίες συγκαταλέγονται η Αγία Φιλοθέη και το Πολύδροσο που θυμίζουν εικόνες από Βριλήσσια και Άνω Χαλάνδρι, τα Ανάβρυτα και Νέα Λέσβος που θυμίζουν τα ορεινά Μελίσσια, καθώς και οι καλαίσθητες γειτονιές στα σύνορα με την Πεύκη. Στις περισσότερες από αυτές τις ζώνες και στο κέντρο, οι αντικειμενικές αξίες το 2006 προσεγγιζουν τα 1.900 ευρώ/τ.μ. δόμησης και οι εμπορικές γύρω στα 2.300.

 Πάρκο Πόλης
Πάρκο Πόλης

Ο δήμος βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των κρατικών επιχορηγήσεων κι ιδιαίτερα μετά το 2004. Είναι από τους πρώτους που εξυπηρετήθηκαν από τη διέλευση του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου, κάτι που έδωσε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη της περιοχής και κατέστησε το δήμο πόλο έλξης για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου. Ήταν παράλληλα η αιτία να χάσει γρήγορα τον παραθεριστικό του χαρακτήρα, και να δημιουργηθούν πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην συνέχεια. Έχει πολυάριθμα σημεία εστίασης και δραστήρια νυχτερινή ζωή. Τα πιο γνωστά είναι η εκτεταμένη πλατεία Ηλεκτρικού σταθμού που μονοπωλεί την ψυχαγωγία σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου, το εμπορικό κέντρο Mall στη Νεραντζιώτισσα, ο Παράδεισος Αμαρουσίου με το Kosmopolis. Το Village Center και η ευρύτερη περιοχή του ήταν για πολλά χρόνια ένα απο τα δημοφιλέστερα κέντρα ψυχαγωγίας σε ολόκληρη την Αθήνα, αλλά απο το 2006 βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση προφανώς λόγω Mall. Το Village Center, γι' αυτό προφανώς το λόγο, πρόσφατα έκλεισε και τώρα το κτήριο πρόκειται να στεγάσει γραφεία.

 Σταθμός Νερατζιωτίσσης
Σταθμός Νερατζιωτίσσης

Στο Μαρούσι λειτουργούν μεγάλα νοσοκομεία (Υγεία, Μητέρα, Ιατρικό Κέντρο), καθώς και εταιρίες τηλεφωνίας και το μεγαλύτερο μέρος τεχνικών εταιριών, λόγοι που το καθιστούν ένα απο τα μεγαλύτερα κέντρα εργασίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το 2007 εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και το Υπουργείο Παιδείας.

To 2013 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι νέοι σταθμοί του μετρό στο κέντρο και στον Παράδεισο, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα στην αποσυμφόρηση του κέντρου απο την έντονη κυκλοφορία, και στην αναβάθμιση ζωής των κατοίκων αφού ο υπάρχων ηλεκτρικός δέν προσφέρει πιά λύσεις.

Συγκοινωνιακή Σύνδεση & Προσβασιμότητα

 Οδός Νερατζιωτίσης
Οδός Νερατζιωτίσης

Η πόλη είναι προσβάσιμη και από την υπέργεια Σιδηροδρομική Γραμμή 1 του Ηλεκτρικού, μέσω του σταθμού "Μαρούσι", ενώ οι σταθμοί "Ειρήνη", "Νερατζιώτισσα" (που έχει ανταπόκριση και με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο) επικοινωνούν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, ενώ ο Προαστιακός σταματάει και επί της "Κηφισίας" στον Παράδεισο, στο μεγάλο συγκοινωνιακό κόμβο.

Πλεονεκτήματα του Δήμου

 Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών
Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών

Το Παλαιό Μαρούσι διαθέτει άριστη ρυμοτομία με φαρδείς δρόμους και πεζόδρομους που συνθέτουν μια αρμονική οικιστική ζώνη. Οι γραμμές του Σιδηροδρόμου προστατεύουν θεωρητικά το κέντρο από τη διέλευση στην Λεωφόρο Κηφισίας που συχνά επιζητούν γειτονικοί δυτικοί Δήμοι τους οποίους για κάποιο λόγο το ΥΠΕΧΩΔΕ τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει χωρίς στοχειώδες ρυμοτομικό έργο (Πεύκη, Λυκόβρυση, Νέο Ηράκλειο). Επιπροσθέτως, με την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης και τις πεζοδρομήσεις η πρόσβαση στην Κηφισίας μέσω αυτού θα έπρεπε να έχει καταστεί δύσκολη υπόθεση. Στην πράξη όμως, τα έργα του Δήμου δε συνοδεύτηκαν από αναπλάσεις και επεκτάσεις των Λεωφόρων Κύμης, Ηρακλείου και Λαμπράκη στους γειτονικούς Δήμους, ενώ η Λεωφόρος Ειρήνης στην Πεύκη δε βρίσκει διέξοδο στην Κηφισίας, σκοντάφτοντας στο κέντρο του Αμαρουσίου. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, παρά τα εμπόδια που θέτει το Μαρούσι στη διαμπερή κυκλοφορία αναπόφευκτα να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο, καθώς και να παγώνει η Λ. Κηφισίας που καλείται να σηκώσει μόνη της το κυκλοφοριακό φορτίο ολόκληρων των βορείων προαστίων. Επιπλέον, δεν έχει δοθεί σημασία στην έννοια του ολικού περιφερειακού οδικού ιστού, καθώς πραγματοποιούνται συγκοινωνιακά έργα κατ' αποκοπή και κυρίως στο παραδοσιακό οικισμό και όχι στις περιφερειακές γειτονιές μεταξύ των εκτός σχεδίου ζωνών. Ο Δήμος περιμένει πρώτα να κατοικηθεί μια ζώνη και μετά να σχεδιάσει τον περιφερειακό ιστό, κάτι που δημιουργεί δύσκολα αναστρέψιμες καταστάσεις.

Προβλήματα του Δήμου

 Πεζόδρομος Αμαρουσίου
Πεζόδρομος Αμαρουσίου

Έγινε εξ αρχής κακός σχεδιασμός και διευθέτηση των εκτάσεων του δήμου, με αποτέλεσμα πολλές συνοικίες του να είναι ιδιαίτερα επιβεβαρυμένες και πυκνοκατοικημένες ενώ άλλες εκτός σχεδίου και αραιοκατοικημένες. Ανάμεσα στις κατοικίες συναντά κανείς μαρμαράδικα κι ανάμεσα στους αγρούς τεράστια συγκροτήματα γραφείων εταιριών που εδρεύουν εκεί.

Οι συνοικιακοί δρόμοι είναι στενοί και κακοφτιαγμένοι, ενώ η Λεωφόρος Κηφισίας σε άθλια κατάσταση συνεχώς μποτιλιαρισμένη επιβαρυμένη με τεράστια κίνηση και πληθώρα γραφείων, επιχειρήσεων και μεγάλων κτιρίων διχάζει το Μαρούσι στα δύο.

 Γέφυρα Ηλεκτρικού
Γέφυρα Ηλεκτρικού

Τα προβλήματα στο κέντρο πολλαπλασιάστηκαν με την πεζοδρόμηση βασικών δρόμων βεβαρυμένων απο έντονη κυκλοφορία, δίχως να βρεθούν κυκλοφοριακές εναλλακτικές λύσεις ενώ τα άσκοπα αδικιολόγητα δρομολόγια μπλέ λεωφορείων απο τους συγκεκριμένους δρόμους κάνει μερικές φορές αφόρητη την κατάσταση. Το μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων σε ώρες εργασίας τόσο στο κέντρο, όσο και στην Λεωφόρο Κηφισίας θεωρείται δεδομένο, μερικές φορές δέ ανυπόφορο. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των αγωγών που κατατέθηκαν από κατοίκους που τραυματίστηκαν από τις κακοτεχνίες των εργασιών στον πεζόδρομο.

Παρά το γεγονός πως ήταν ο πρώτος που εγκαινίασε δημοτική συγκοινωνία, δεν είναι σε θέση σήμερα να εξυπηρετήσει το αυξημένο επιβατικό κοινό, που εν μέρει οφείλεται στην κακή λεωφορειακή εξυπηρέτηση του δήμου από τον ΟΑΣΑ, ενώ αδυνατεί να δημιουργήσει εναλλακτικές λύσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων που το σύνολο τους πραγματοποιείται στους στενούς κακοφτιαγμένους πεζόδρομους του κέντρου. Πολλές συνοικίες έκαναν προσπάθειες να αποσχισθούν, όπως για παράδειγμα η Αγία Φιλοθέη (η οποία συχνά συγχέεται με το δήμο Φιλοθέης και την ορεινή συνοικία των Αθηνών «Νέα Φιλοθέη» στα Τουρκοβούνια νότια του Ψυχικού).

 Γειτονιά Κέντρου
Γειτονιά Κέντρου

Το κτήμα Συγγρού μιά τεράστια έκταση στα σύνορα με την Κηφισιά αποτελεί πνεύμονα πρασίνου στο Μαρούσι και σε όλη την ευρύτερη περιοχή, αλλά παράλληλα είναι εγκαταλημμένο και αναξιοποίητο απο τους κατοίκους και με ελάχιστη φύλαξη. Το όμορο προς αυτό κτήμα Βορρέ σημαντικός τόπος αναψυχής παλιότερα είναι παντελώς εγκαταλελειμμένο απο όλους, δίνοντας την εικόνα ακατοίκητης περιοχής την ίδια εικόνα βλέπουμε και σε περιοχές του Αγίου Θωμά και του Ψαλιδιού άν και απο την φύση τους είναι προνομιούχες. Σημαντικές μεγάλες απόκεντρες περιοχές μένουν χωρίς κανέναν τόπο ψυχαγωγίας αξιοποιημένο, τις περισσότερες φορές δέν έχουν ούτε κάν τα απαραίτητα καταστήματα αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης αφού το κέντρο και η Λεωφόρος Κηφισίας έχουν μονοπωλήσει τα πάντα. Οι περιοχές νότια του Σωρού που κατακλύζονται απο τεράστια ακαλαίσθητα κτίρια που χρησιμοποιούνται απο διάφορες εταιρείες ώς τόπος εργασίας, δέν διαθέτουν καθόλου ούτε τα απαραίτητα μικρομάγαζα.

Οικονομικά Στοιχεία

Αποκλίσεις Εμπορικών Τιμών από Αντικειμενικές Αξίες σε ευρώ / τ.μ.
Δήμος Αντικειμενικές 2006 Αντικειμενικές 2007 Εμπορικές Τιμές 1/2007 Μεταχειρισμένα Νεόδμητα
Χαλάνδρι 1.200 - 2.050 1.500 - 2.650 2.200 - 3.000 1.800 - 3.500 2.900 - 3.800
Μαρούσι 1.150 - 1.900 1.500 - 2.550 2.200 - 3.000 1.800 - 3.500 2.800 - 3.800
Βριλήσσια 1.300 - 1.700 1.800 - 2.050 2.200 - 3.000 1.800 - 3.150 2.500 - 3.500
Αγία Παρασκευή 1.300 - 1.700 1.400 - 2.050 2.200 - 3.000 - -
Μελίσσια 1.300 - 1.700 1.500 - 2.000 2.100 - 3.000 1.600 - 3.400 2.600 - 3.600
Χολαργός 1.200 - 1.700 1.400 - 2.200 2.000 - 3.000 - -
Πεύκη 1.200 - 1.500 1.550 - 1.950 2.000 - 2.450 - -
Νέο Ηράκλειο 1.000 - 1.600 1.250 - 1.900 1.800 - 2.400 - -

πηγή:Αμαρυσία

Διακεκριμένοι και Επίτιμοι Δημότες

Από το Μαρούσι κατάγονται οι παρακάτω διακεκριμένοι, επίτιμοι ή ευρέως γνωστοί, μεταξύ άλλων, δημότες:

Όνομα Δημότη Βίος Ιδιότητα Διάκριση & Προσφορά
Σπύρος Λούης 12 Ιανουαρίου 1873 - 26 Μαρτίου 1940 Αθλητής Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 και προσφορά στο φιλελληνισμό και την ταύτιση της Ελλάδος με τον αθλητισμό παγκοσμίως
Αλίκη Βουγιουκλάκη 20 Ιουλίου 1933 - 23 Ιουλίου 1996 Ηθοποιός Βραβείο Ερμηνείας Α' Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1960 για την ταινία "Μανταλένα" και ευρύτερη προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Φωτογραφικό Υλικό


 Πεύκη   Κηφισιά   Μελίσσια 
 Ηράκλειο      Βριλήσσια    
 Νέα Ιωνία   Φιλοθέη    Χαλάνδρι Συνοικίες, Γειτονιές & Περιοχές Αμαρουσίου
Πολύδροσο | Παράδεισος | Νερατζιώτισσα | Αγία Φιλοθέη | Ανάβρυτα | Άγιος Νικόλαος | Άγιοι Ανάργυροι | Μαρούσι | Νέο Μαρούσι | Νέα Λέσβος | Ψαλίδι | Κοκινιά | Άγιος Θωμάς | Άγιος Αθανάσιος | Studio Alpha | Σωρός


Βόρεια Προάστια Αθηνών

Δήμοι & Κοινότητες: Αγία Παρασκευή | Άγιος Στέφανος | Ανθούσα | Άνοιξη | Βριλήσσια | Γέρακας | Δροσιά | Διόνυσος | Εκάλη | Θρακομακεδόνες | Κηφισιά | Κρυονέρι | Λυκόβρυση | Μαρούσι | Μελίσσια | Νέα Ερυθραία | Νέα Πεντέλη | Νέο Ηράκλειο | Νέο Ψυχικό | Παπάγου | Πεντέλη | Πεύκη | Ροδόπολη | Σταμάτα | Φιλοθέη | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό

Γνωστές Συνοικίες : Αγία Φιλοθέη | Αλσούπολη | Βαρυμπόμπη | Κεφαλάρι | Καστρί | Νέα Κηφισιά | Πάτημα | Πολιτεία | Πολύδροσο


Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών
 Συγκρότημα

Νομαρχία Αθηνών: Αγία Βαρβάρα | Αγία Παρασκευή | Άγιοι Ανάργυροι | Άγιος Δημήτριος | Αθήνα | Αιγάλεω | Άλιμος | Αργυρούπολη | Βριλήσσια | Βύρωνας | Γαλάτσι | Γλυφάδα | Δάφνη | Εκάλη | Ελληνικό | Ζωγράφου | Ηλιούπολη | Ηράκλειο | Ίλιον | Καισαριανή | Καλλιθέα | Καματερό | Κηφισιά | Λυκόβρυση | Μαρούσι | Μελίσσια | Μεταμόρφωση | Μοσχάτο | Νέα Ερυθραία | Νέα Ιωνία | Νέα Πεντέλη | Νέα Σμύρνη | Νέα Φιλαδέλφεια | Νέα Χαλκηδόνα | Νέο Ψυχικό | Φάληρο | Παπάγος | Πεντέλη | Περιστέρι | Πετρούπολη | Πεύκη | Ταύρος | Υμηττός | Φιλοθέη | Χαϊδάρι | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό

Νομαρχία Πειραιώς: Άγιος Ιωάννης Ρέντης | Δραπετσώνα | Κερατσίνι | Κορυδαλλός | Νίκαια | Πειραιάς | Πέραμα