Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Μακεδονικός αγώνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Μακεδονικός αγώνας ήταν αντάρτικος πόλεμος στις αρχές του 20ου αιώνα στη Μακεδονία μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων.

Από το 1890 και ιδιαίτερα κατά το 1900 ο ανταγωνισμός των βαλκανικών κρατών στο μακεδονικό χώρο κορυφώθηκε. Οι Βούλγαροι οργάνωσαν αντάρτικες ομάδες (κομιτατζήδες) οι οποίες από το 1897 άρχισαν να δρουν στη Μακεδονία και με την απειλή των όπλων και χρήση βίας ανάγκαζαν τους κατοίκους της Μακεδονίας να δηλώσουν ότι ανήκαν στη βουλγαρική (Εξαρχική) εκκλησία με στόχο την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.


Μακεδονομάχοι

Μετά την αποτυχημένη Βουλγαρική επανάσταση του Ίλιντεν κατά των Τούρκων τον Ιούλιο του 1903, οι περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας αντιμετώπισαν έντονα την βίαιη προσχώρηση χωριών στο βουλγαρικό κομιτάτο με σφαγές και καταλήψεις εκκλησιών για λογαριασμό της βουλγαρικής εξαρχίας. Η άμεση αντίδραση του διορισμένου από το Πατριαρχείο μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη βοήθησε στην αποτροπή της επέκτασης της εξαρχικής επιρροής. Για την αντιμετώπιση της βουλγαρικής απειλής οι Έλληνες οργάνωσαν κι αυτοί αντάρτικες ομάδες και επαναστατικά σώματα, με επικεφαλείς αξιωματικούς του τακτικού στρατού, για την προστασία του ελληνικού πληθυσμού. Τον αγώνα τους συντόνιζαν ο μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ίων Δραγούμης από το προξενείο της Ελλάδας στο Μοναστήρι, ο Λάμπρος Κορομηλάς από το προξενείο της Θεσσαλονίκης και ο Δημήτριος Καλαποθάκης από την Αθήνα.

Από το Σεπτέμβριο του 1904, που την γενική αρχηγία των ελληνικών σωμάτων ανέλαβε ο Παύλος Μελάς, οι Έλληνες άρχισαν να επικρατούν σε πολλές περιοχές μετά το 1906 και κυρίως σ' αυτές που υπήρχε έντονο το βουλγαρικό στοιχείο (Καστοριά, Φλώρινα και Έδεσσα-Γιαννιτσά). Στις μνήμες των περισσότερων ο Μακεδονικός Αγώνας συνδέεται με τον αγώνα του Τέλλου Άγρα στην Λίμνη των Γιαννιτσών και τις συγκλονιστικές αφηγήσεις της Πηνελόπης Δέλτα στο βιβλίο της τα μυστικά του βάλτου. Ο αγώνας των Μακεδονομάχων κράτησε ως το 1908 και απέτρεψε την πραγματοποίηση των βουλγαρικών σχεδίων. Το τέλος του αγώνα στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία συνδέθηκε με την επικράτηση των νεότουρκων οι οποίοι απέτρεψαν με αυστηρότητα το αντάρτικο μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων. Οι αψιμαχίες μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων αλλά και του καθενός ξεχωριστά με τους Νεότουρκους συνεχίστηκαν με μικρότερη ένταση. Το 1912, οι Σέρβοι, οι Έλληνες και οι Βούλγαροι βλέποντας ότι οι Νεότουρκοι με την ψήφιση του συντάγματος τους δεν παραχώρησαν ελευθερίες στις περιοχές της Μακεδονίας προχώρησαν σε συμμαχία που οδήγησε στον Α' Βαλκανικό πόλεμο και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Το 1913 ο Ελληνικός στρατός συμμαχώντας με το Σερβικό κατά των Βουλγάρων απελευθέρωσε την ανατολική Μακεδονία.

Δείτε επισης

Εξωτερικές συνδέσεις