Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λουδοβίκος Σφόρτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λουδοβίκος Σφόρτσα - κατα Giovanni Ambrogio de Predis
Λουδοβίκος Σφόρτσα - κατα Giovanni Ambrogio de Predis

Λουδοβίκος Σφόρτσα (1452 - 1508), δούκας του Μιλάνου και μέλος της ηγετικής οικογένειας των Σφόρτσα. 2ος γιός του Φραγκίσκου Σφόρτσα, ήταν ο κυριότερος προστάτης του Λεονάρντο ντα Βίντσι και πολλών άλλων καλλιτεχνών. Αποκαλείτο και "Μόρο" λόγω της σκοτεινής του επιδερμίδας. Παντρεύτηκε την Βεατρίκη του Εστέ ενώ ο αδελφός της Βεατρίκης Αλφόνσος, παντρεύτηκε την Άννα Σφόρτσα αδελφή του Γιάν Γκαλεάτσο Σφόρτσα. Ο Λεονάρντο ντα βίντσι ενορχήστρωσε ολόκληρη την τελετή.

Είχε πολλές ευνοούμενες η κυριότερη απο τις οποίες Κιλικία Λαττεράνι του γέννησε γιό την ίδια χρονιά που παντρεύτηκε την Βεατρίκη. Μετά την δολοφονία του μεγαλύτερου αδελφού του Γκαλεάτσο (1476) πέρασε σε αυτόν η αντιβασιλεία για λογαριασμό του μικρότερου γιού του Γιάν Γκαλεάτσο Σφόρτσα ενώ σύντομα προσπάθησε να πάρει όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Μετά τον πρόωρο θάνατο του τελευταίου (1494) έγινε δούκας. Την ίδια χρονιά ο Λουδοβίκος ενθαρρύνθηκε σε συμμαχία με τον βασιλιά της Γαλλίας Κάρολο Η', και τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μαξιμιλιανό τον 1ο προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει επιδέξια σάν συμμάχους του στους Ιταλικούς πολέμους. Βρήκε όμως τους Γάλλους σε επικύνδινη θέση για το Μιλάνο και μπήκε στην αντιγαλλική συμμαχία δίνοντας την ανιψιά του Μπιάνκα σύζυγο στον Μαξιμιλιανό Α' και επιτυγχάνοντας την αυτοκρατορική αναγνώριση του δουκάτου. Οι Γάλλοι αρχικά ηττήθηκαν στην μάχη του Φόρνοβο (1495), αλλά αργότερα με τον διάδοχο του Καρόλου, Λουδοβίκο ΙΒ' (1499) ήρθε σε δύσκολη θέση. Ο Λουδοβίκος σε συνεργασία με τους Ελβετούς κατέλαβαν την Νοβάρα όπου βρισκόταν και η βάση του στρατού του. Συνελήφθηκε, παραδόθηκε στους Γάλλους (1500) και έζησε υπο Γαλλική αιχμαλωσία τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Οι Ελβετοί παρέδωσαν το δουκάτο στον γιό του Μαξιμιλιανό.


Πηγές

  • Αγγλική Wikipedia