Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λος Άντζελες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 34°03′08″N 118°14′34″W / 34.0522, -118.2428


Λος Άντζελες
Πανόραμα

Σημαία της πόλης Έμβλημα της πόλης
Προσωνυμία: Η Πόλη των Αγγέλων, L.A.
Θέση στην πολιτεία και την κομητεία

Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες
Πολιτεία Καλιφόρνια
Κομητεία Λος Άντζελες
Δήμαρχος Antonio Villaraigosa
Πληθυσμός (2006)
- Πόλη 3.849.368
- Μητροπολιτική περιοχή 12.950.119
Έκταση 1.214,9 χμ²
Υψόμετρο 32 μ
Δικτυακός τόπος http://www.ci.la.ca.us/

Το Λος Άντζελες (στα αγγλικά Los Angeles ή στην Αμερικανική αργκό L.A.) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών από άποψη πληθυσμού, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτιστικά επιστημονικά και ψυχαγωγικά κέντρα του κόσμου. Βρίσκεται στη δυτική ακτή των Η.Π.Α., στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Έχει 3,85 εκατομμύρια κατοίκους σύμφωνα με εκτίμηση του 2006 και έκταση 1.214,9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η αχανής μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι αποκαλούνται Angelenos. Η πόλη αποτελεί ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα μέρη στον κόσμο, καθώς κατοικούν άνθρωποι προερχόμενοι από κάθε γωνιά της γης, που προσελκύονται από το ευχάριστο κλίμα, τον έντονο και γεμάτο ενέργεια τρόπο ζωής αλλά και την υπόσχεση του αμερικανικού ονείρου.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Το 1781 ο Ισπανός κυβερνήτης της Καλιφόρνια Φελίπε ντε Νεβε ίδρυσε στην περιοχή πόλη με το όνομα El Pueblo de Nuestro Senora la Reina de los Angeles del Rio Porciuncula (Η πόλη της Παναγίας της βασίλισσας των αγγέλων στον ποταμό Πορκιούνκουλα). Για χρόνια παρέμεινε ένας μικρός κτηνοτροφικός οικισμός με πληθυσμό κυρίως ιθαγενείς και μαύρους. Η κυριαρχία της Καλιφόρνιας και της πόλης πέρασε το 1822 από την Ισπανία στο Μεξικό και το 1848 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πόλη του Λος Άντζελες ιδρύθηκε επίσημα το 1850. Η οικονομία αναπτύχθηκε γρήγορα μετά την έλευση του σιδηρόδρομου τη δεκαετία του 1870. Περαιτέρω ώθηση έδωσε η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός ήταν περίπου 100.000 κάτοικοι και η περιοχή αντιμετώπιζε σοβαρή έλλειψη νερού. Τη λύση έδωσε η κατασκευή του υδραγωγείου του Λος Άντζελες από τον Γουίλιαμ Μαλχόλαντ το 1913. Τα επόμενα χρόνια το Λος Άντζελες προσάρτησε γειτονικές κοινότητες που δεν είχαν πρόσβαση σε υδάτινους πόρους. Την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε η βιομηχανία κατασκευής αεροσκαφών και των κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ. Η πόλη επηρεάστηκε έντονα από τη διεθνή οικονομική ύφεση του μεσοπολέμου, ανέκαμψε όμως την περίοδο του Β' παγκοσμίου πολέμου και ο πληθυσμός συνέχισε να αυξάνει για να φτάσει στα σημερινά επίπεδα, των περίπου 13 εκατομμυρίων κατοίκων στη μητροπολιτική περιοχή.

Η ιστορία του Λος Άντζελες έχει σημαδευτεί από περιστατικά φυλετικών ταραχών και συγκρούσεων. Τα πιο σημαντικά είναι οι ταραχές Γουάτς το 1965 και πιο πρόσφατα οι ταραχές του 1992 που ξεκίνησαν μετά την αθώωση των αστυνομικών που είχαν χτυπήσει αδικαιολόγητα τον μαύρο οδηγό Ρόντνεϊ Κινγκ.

Το Λος Άντζελες έχει διοργανώσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δύο φορές, το 1932 και το 1984.

Πανεπιστήμια

Η πόλη του Λος Άντζελες έχει τρία δημόσια και αρκετά ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα σπουδαιότερα είναι το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (University of California, Los Angeles ή σε συντομία UCLA) και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (University of Southern California ή USC). Αρκετά ακόμα βρίσκονται στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή, με σημαντικότερο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (California Institute of Technology, σε συντομία Caltech).

Συγκοινωνία

Η μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες καλύπτεται από ένα εκτενές δίκτυο αυτοκινητόδρομων. Υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως μετρό, ελαφρύς σιδηρόδρομος και λεωφορεία, αλλά το δημοφιλέστερο μέσο μετακίνησης είναι το ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο. Το Λος Άντζελες αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης σε όλες τις Η.Π.Α.[1]

Συνολικά έξι εμπορικά αεροδρόμια εξυπηρετούν την περιοχή ενώ υπάρχουν και αρκετά ακόμα που χρησιμοποιούνται από μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη. Το μεγαλύτερο είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (Los Angeles International Airport, συχνά αναφέρεται ως LAX που είναι ο κωδικός του στην ΙΑΤΑ ). Με 60 εκατομμύρια ετήσια επιβατική κίνηση συγκαταλέγεται στα πιο πολυσύχναστα διεθνώς.

Το Λος Άντζελες έχει δύο λιμάνια με πολύ μεγάλη εμπορευματική και επιβατική κίνηση, το Λιμάνι του Λος Άντζελες στον όρμο Σαν Πέντρο και το γειτονικό Λιμάνι του Λονγκ Μπιτς. Το σύμπλεγμα των δύο λιμανιών έχει τη μεγαλύτερη κίνηση από κάθε άλλο λιμάνι στις Η.Π.Α.[2]

Αδελφοποιημένες πόλεις

Το Λος Άντζελες έχει αδελφοποιηθεί με τις παρακάτω πόλεις:[3]

Αναφορές

  1. [1] - Texas Transportation Institute - 2007 Annual Urban Mobility Report
  2. http://www.aapa-ports.org/Industry/content.cfm?ItemNumber=900&navItemNumber=551
  3. http://www.lacity.org/SisterCities/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο
Στο Wikitravel υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός για Λος Άντζελες