Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λονδίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°30′34″N 0°07′06″W / 51.5094, -0.1183

Η θέση του Λονδίνου στην Ευρώπη
Η θέση του Λονδίνου στην Ευρώπη
Εναέρια άποψη του Λονδίνου
Εναέρια άποψη του Λονδίνου
Οι Heritage Lines με λεωφορεία Routemaster είναι τo κινητό αξιοθέατο της πόλης
Οι Heritage Lines με λεωφορεία Routemaster είναι τo κινητό αξιοθέατο της πόλης


Το Λονδίνο (αγγλ.: London) είναι η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και της Αγγλίας.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Το 47 οι Ρωμαίοι ιδρύσανε την πόλη Londinium και από τον έκτο αιώνα αντικατέστησε το Camulodunum (Colchester) ως πρωτεύουσα της επαρχίας Βρετανία. Με την φυγή τον Ρωμαίων η πόλη καταστράφηκε και ξεχάστηκε μέχρι την ίδρυση της πόλης Lundenwic τον έβδομο αιώνα. Η Μεταρρύθμιση έφερε την ανάπτυξη της πόλης ως οικονομικό κέντρο του νησιού. Το 1700 το Λονδίνο επέζησε από την πανώλη και την πυρκαγιά και, με 550.000 κατοίκους, ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης.

Οικονομία

Η μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου παράγει το 17% του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας και η πόλη του Λονδίνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου.

Δημογραφικά

Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Μεγάλη Βρετανία με πληθυσμό γύρω στους 7.421.228 κατοίκους σύμφωνα με στοιχεία του Ιανουαρίου 2005. Ο πληθυσμός αυξάνεται ακόμα πιο πολύ αν προσμετρήσουμε και μερικά ακόμα εκατομμύρια κατοίκους της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής. Η πολυμορφικότητα του πληθυσμού είναι εξαιρετικά μεγάλη καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους από όλες τις φυλές του κόσμου και συνεπώς το καθιστά μία από τις μεγαλύτερες πολυπολιτισμικές κοινότητες στον κόσμο. Στο Λονδίνο κατοικούν μερικοί από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Πολιτιστικό κέντρο

Το Λονδίνο είναι μεγάλο επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί εδρεύουν πλήθος εταιρειών, οργανισμών καθώς και διαφόρων άλλων παγκόσμιων ινστιτούτων. Περιλαμβάνει πληθώρα ιστορικών μουσείων και θεάτρων, μέγαρα μουσικής, παλάτια καθώς και αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Είναι επίσης η έδρα πολλών πρεσβειών από όλο τον κόσμο. Το Λονδίνο έχει επιλεγεί για να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012.

Κήποι

Το Λονδίνο έχει πολλούς κήπους. Ο μεγαλύτερος στην κεντρική περιοχή είναι τα βασιλικά πάρκα του Hyde Park και των κήπων Kensington Gardens γειτόνων του και Holland Park Gardens στη δυτική άκρη του κεντρικού Λονδίνου, και πάρκο του αντιβασιλέα στη βόρεια άκρη. Αυτό το πάρκο βρίσκεται κοντά στα τουριστικά αξιοθέατα του μουσείου κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussaud's και της οδού Baker, όπου ο Sherlock Holmes έζησε. Πιο κοντά στο κεντρικό Λονδίνο είναι τα μικρότερα βασιλικά πάρκα του Green Park και του πάρκου St. James. Το Hyde Park ειδικότερα είναι δημοφιλές για τον αθλητισμό και μερικές φορές τις υπαίθριες συναυλίες οικοδεσποτών. Διάφορα μεγάλα πάρκα βρίσκονται έξω από το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων βασιλικών πάρκων, του πάρκου του Γκρήνουιτς στο νοτιοανατολικό σημείο της πόλης και του πάρκου του Ρίτσμοντ στο νοτιοδυτικό σημείο. Το εξωτερικό νοτιοανατολικό Λονδίνο είναι γνωστό για τους ανοιχτούς χώρους και τις εκτενείς δασώδεις περιοχές του.