Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λαϊκή Δημοκρατία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Λαϊκή Δημοκρατία είναι είδος εξουσίας της σοσιαλιστικής οικονομίας. Μπορεί να είναι πολυκομματική ή μονοκομματική. Η εξουσία είναι μεταφερμένη στην βάση του λαού, που οργανωμένη σε λαϊκά συμβούλια, λαικές συνελεύσεις κ.α ψηφίζει αποφάσεις πάνω σε όλα τα ζητήματα της ζωής του. Εκλέγει και το Ανώτατο λαϊκό συμβούλιο και τα λαϊκά δικαστήρια. Η δομή της λαικής δημοκρατίας είναι πολύ διαφορετική απο την δομή της παραδοσιακής δημοκρατίας. Θεωρείται λαϊκή δημοκρατία η εξουσία των εργατών και αγροτών. Παρεμφερή πολιτικά συστήματα αποτελούν οι σοβιετικές δημοκρατίες και οι σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Σαν κοινό έχουν την σοσιαλιστική οικονομία βασισμένη στον κεντρικό κρατικό έλεγχο απο το ανώτατο λαϊκό συμβούλιο και τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Λαϊκές δημοκρατίες υπήρξαν σε όλη την ανατολική Ευρώπη: Ανατολική Γερμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Τσεχοσλοβακία. Η ονομασία τους ως τέτοιες αφαιρέθηκε μετά την διάλυση του Ανατολικού Μπλοκ. Σήμερα Λαϊκές Δημοκρατίες ονομάζονται η Βόρεια Κορέα, η Κούβα, η Κίνα και το Βιετνάμ.