Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Λάρισα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°22′55″N 22°14′45″E / 39.3818, 22.2457

Λάρισα

Έμβλημα

Λάρισα (Ελλάδα)
Λάρισα
Λάρισα

Γεωγραφικό Διαμέρισμα Θεσσαλία
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Νομός Λάρισας
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 5
Επίσημος πληθυσμός 124,394 (2001)
Έκταση 122.586 km²
Ταχυδρομικός κώδικας 41x xx
Τηλεφωνικός κωδικός 2410
Δήμαρχος Κωνσταντίνoς Τζανακούλης
Δικτυακός τόπος http://www.larissa-dimos.gr/


Η Λάρισα είναι πόλη της Θεσσαλίας και πρωτεύουσα του Νομού Λαρίσης. Αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο και κόμβο επικοινωνιών και συγκοινωνιών. Ο πραγματικός πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ανέρχεται σε 124.394 κατοίκους, καθιστώντας την ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Η πόλη καταλαμβάνει έκταση 19.000 στρεμμάτων και διαρρέεται από τον Πηνειό ποταμό.

Άγαλμα του αιωνίου συμβόλου της Λάρισας σε καλλιτεχνική απεικόνιση μπροστά απο τον άγιο Αχίλλειο
Άγαλμα του αιωνίου συμβόλου της Λάρισας σε καλλιτεχνική απεικόνιση μπροστά απο τον άγιο Αχίλλειο


Πίνακας περιεχομένων

Προέλευση ονόματος

Το όνομα Λάρισα είναι προελληνικό πελασγικής προέλευσης και ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ελλαδικό χώρο και σημαίνει ισχυρά οχυρωμένος λόφος ή ακρόπολη, το όνομα αυτό είχε και η ακρόπολη του Άργους. Επίσης σύμφωνα με τη μυθολογία η πόλη της Λάρισας χτίστηκε στην πελασγική περίοδο από τον Λάρισο, γιο του Πελασγού.

Γεωγραφία

Η Λάρισα απο το διάστημα, Νοέμβριος 2004
Η Λάρισα απο το διάστημα, Νοέμβριος 2004

Η πόλη της Λάρισας είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Πηνειού ποταμού και βρίσκεται στο κέντρο του ανατολικού τμήματος της θεσσαλικής πεδιάδας το οποίο και καταλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο νομός της Λάρισας με ένα μικρό τμήμα της να βρίσκεται στον νομό Μαγνησίας ενώ το υψόμετρο της από το επίπεδο της Θάλασσας είναι στα 72 μέτρα.Τα βουνά που περικλείουν την πόλη είναι τα εξής, από τα ανατολικά τα όρη Όσσα (1972 μ.) και Μαυροβούνι (1.054 μ.), από βόρεια ανατολικά τα όρη Κάτω Όλυμπος (1.587 μ.), και Όλυμπος (2918 μ.),από βόρεια δυτικά το όρος Μελούνα και βόρεια ανατολικά το όρος Τίτανος (693 μ.). Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δεν υπάρχει κάποια φυσική λίμνη,παρά μόνο τεχνητοί ταμιευτήρες για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών του θεσσαλικού κάμπου, αφού η λίμνη Κάρλα ή Βοιβηίς όπως ήταν το όνομα της κατά την αρχαιότητα αποξηράνθηκε το 1962 με σκοπό την καταπολέμηση επιδημιών όπως η ελονοσία και την δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεγονός που όμως αποδείχθηκε μοιραίο για την περιοχή και επηρέασε δραστικά το κλίμα της. Έτσι, σήμερα γίνεται προσπάθεια για μερική ανασύσταση της λίμνης.

Κλίμα

Το κλίμα της Λάρισας έχει τα στοιχεία του ηπειρωτικού κλίματος της πεδινής Θεσσαλίας με ετήσιες διαφορές μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας άνω των 22°C.Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 16 και 17°C. Το καλοκαίρι στην πόλη είναι εξαιρετικά θερμό με καταγεγραμμένες θερμοκρασίες άνω των 45°C, ενώ τα τελευταία πέντε έτη παρατηρείται αύξηση της διάρκειας των ημερών με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που αποδίδεται στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην πόλη κυμαίνεται στα 779 χιλιοστά.

Πίνακας κλιματικών στοιχείων Λάρισας [1]

Μήνας Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάι Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ
Μέγιστη Μηνιαία θερμοκρασία (°C) 9.8 12.0 14.7 19.6 25.7 31.0 33.1 32.6 28.4 22.2 15.8 11.1
Ελάχιστη Μηνιαία θερμοκρασία (°C) 0.7 1.3 3.3 6.2 10.9 15.0 17.7 17.3 14.0 10.0 5.8 2.0
Απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας (°C) - -21.6 - - - - - 45.2 - - - -
Μέση μηνιαία Βροχόπτωση (mm) 32.5 31.7 36.7 33.0 38.2 25.6 19.0 16.4 30.2 52.2 56.9 50.8
Μέση Μηνιαία Υγρασία (%) 79.6 75.1 73.4 68.7 61.6 49.2 46.6 50.0 58.9 70.0 79.5 82.2

Ιστορία

Η Λάρισα είναι πανάρχαια πόλη και κατοικείται σχεδόν 4.000 χρόνια.Οι αρχαιολογικές έρευνες μαρτυρούν ότι η περιοχή της Λάρισας κατοικείτο κατά την Παλαιολιθική περίοδο. Την εξουσία της πόλης μέχρι το τέλος της κυριαρχίας των Μακεδόνων κατείχαν οι Θεσσαλοί Αλευάδες. Κατά τους χρόνους των Περσικών πολέμων οι κάτοικοί της εμήδισαν και πολέμησαν εναντίον των άλλων Ελλήνων στο πλευρό των ξένων επιδρομέων. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου μάχονταν στο πλευρό των Αθηναίων.

Την πόλη κατέλαβαν οι Μακεδόνες υπό τον Φίλιππο Β΄ (344-196 π.Χ.) και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι (197 π.Χ.). Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης περιήλθε στην εξουσία των Τούρκων μέχρι το 1881, οπότε ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Το 1941 η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των ιταλικών αεροπλάνων.

Στη Λάρισα έζησε και πέθανε, περίπου στην ηλικία των ενενήντα χρόνων, ο Πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης, ο οποίος τάφηκε κάπου μεταξύ Γυρτώνης, Τυρνάβου και Λαρίσης.

Σύγχρονη εποχή

Η πλατεία Ρήγα Φεραίου, χειμωνιάτικη άποψη
Η πλατεία Ρήγα Φεραίου, χειμωνιάτικη άποψη

Σήμερα η Λάρισα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις. Έχει μεγάλες πλατείες, καλή ρυμοτομία, σύγχρονη όψη, πάρκα, νοσοκομεία (το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο) και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Είναι η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Τακτικής Αεροπορίας, της 1ης Στρατιάς, του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, του Θεσσαλικού Θεάτρου, της Ιατρικής Σχολής και της Σχολής Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Λάρισας, του τρίτου μεγαλύτερου ΤΕΙ της χώρας. Σήμερα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα σε ποσοστό πρασίνου.

Η ποδοσφαιρική της ομάδα η Αθλητική Ένωση Λάρισας είναι η μόνη επαρχιακή ομάδα που έχει πάρει πρωτάθλημα και δύο κύπελα Ελλάδας.

Μελλοντική πόλη

Έργα

Εντός του 2008 θα τελειώσουν τα μισά έργα που που σχεδιάζονται και συγκεκριμένα θα είναι έτοιμο το διαχρονικό μουσείο, το λαογραφικό μουσείο, η βιβλιοθήκη, η υπόγεια διάβαση στην οδό Εχεκράτιδας, η γέφυρα στην Νέα Σμύρνη, ενώ θα ολοκληρωθούν και τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό. Επίσης το καλοκαίρι θα είναι έτοιμα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα ενώ αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία μέρος του νέου περιφερειακού δρόμου καθώς θα ξεκινήσουν μελέτες για την ένωση του με την εθνική οδό. Σημαντικό έργο είναι και το παγοδρόμιο που λειτουργεί ήδη.

Ενώ τα παραπάνω έργα θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2008 ξεκινούν και μελετούνται άλλα έργα. Ήδη ξεκίνησε να ετοιμάζεται το νέο θέατρο Ο.Υ.Η.Λ. που θα είναι έτοιμο σε 2 χρόνια. Η νομαρχία Λάρισας θα κατασκευάσει τον Ιανουάριο του 2008 ένα αστυνομικό μέγαρο στην Νεάπολ. Σύμφωνα με την νομαρχία θα τελειώσει σε περίπου 30 μήνες. Στα τέλη του 2007 η νομαρχία ανακοίνωσε ότι θα χτίσει μέγαρο πολιτισμού με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αλλά είναι άγνωστο αν θα γίνει και πότε. Τέλος η δημοτική αρχή σχεδιάζει να χτίσει νέο δημαρχείο στην κεντρική πλατεία.

Δύο θα είναι τα συγκοινωνιακά έργα που θα γίνουν στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο θα τοποθετηθεί γραμμή τραμ που θα συνδέει το κέντρο με τα προάστια ενώ θα τοποθετηθεί και προαστιακός σιδηρόδρομος που θα συνδέει τη Λάρισα με το Βόλο σε 20 λεπτά αλλά και τη Λάρισα με την Θεσσαλονίκη σε 68 λεπτά.

Η ανάληψη των Μεσογειακών αγώνων αναγκάζει την πόλη να φτιάξει και αθλητικά έργα τα οποία θα είναι:

 • νέο γήπεδο ΑΕΛ
 • νέο κολυμβητήριο
 • 2 γήπεδα γκολφ
 • νέο κλειστό γυμναστήριο

Αξιοθέατα - Πολιτιστικοί χώροι

Ο ναός του πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλείου στον λόφο του φρουρίου
Ο ναός του πολιούχου της πόλης Αγίου Αχιλλείου στον λόφο του φρουρίου

Αρχαία μνημεία[2]

 • Αρχαίο θέατρο Α΄ Λάρισας

Χτισμένο στη νότια πλευρά του λόφου φρούριο τον 3ου αιώνα π.Χ., όπου κατά την αρχαιότητα δέσποζε η οχυρωμένη ακρόπολη της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα θέατρα της περιόδου.Εκτός από την χρήση του για ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων χρησιμοποιήθηκε και για τις συνελεύσεις του κοινού των Θεσσαλών.Κατά την ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε αρένα, και έγινε μεταφορά των θεατρικών δρώμενων της πόλης στο Β΄ Αρχαίο θέατρο.


 • Αρχαίο θέατρο Β΄ Λάρισας

Πρόκειται για το θέατρο που αντικατέστησε το Α΄ Αρχαίο θέατρο στη ρωμαϊκή περίοδο.Είναι κτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου Πευκάκια, που όμως δεν υπάρχει σήμερα λόγω ισοπέδωσης του το 1950 για πολεοδομικούς λόγους.Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 κατά τη διάρκεια ανέγερσης οικοδομής, ενώ η αρχαιολόγοι το ανάσκαψαν οριστικά το 1985-1986 και έφεραν στο φως την σκηνή,την ορχήστρα, το κοίλο καθώς και την δεξιά πάροδο και τμήμα της αριστερής.

 • Φρούριο

Πρόκειται για τον χώρο στον οποίο έχουν βρεθεί οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της πόλης από τη νεολιθική ακόμα περίοδο, αργότερα αποτέλεσε την αρχαία ακρόπολη της πόλης και στην νότια πλευρά του βρίσκεται το πρώτο αρχαίο θέατρο.Κατά την βυζαντινή περίοδο ήταν το θρησκευτικό κέντρο, και κατά την οθωμανική εμπορικό και αμυντικό κέντρο. Σήμερα στον λόφο σώζεται το μπεζεστένι, που κτίστηκε από τους Οθωμανούς στα τέλη του 15ου αιώνα.Επίσης έχει εντοπιστεί παλαιοχριστιανική βασιλική, που πιθανολογείται πως είναι ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της πόλης, ο οποίος κτίσθηκε τον 6ο μ.χ αιώνα πάνω από τον τάφο του Αγίου Αχιλλίου, του πρώτου μητροπολίτη της πόλης.Ακόμα στα ανατολικά του μπεζεστενίου και της παλαιοχριστιανικής βασιλικής έχουν βρεθεί παλαιοχριστιανικό λουτρό και μεσοβυζαντινός ναός.

 • Μνημείο(τάφος)Ιπποκράτη

Στην πόλη της Λάρισας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης όπου και πέθανε.Ο τάφος του ήρθε στο φως μετά από πλημμύρα, και τοποθετείται στην έξοδο της αρχαίας πόλης προς την Γυρτώνη, κοντά στο σημείο έχει στηθεί σύγχρονο μνημείο με τον ανδριάντα τού Ιπποκράτη στην κορυφή του, επίσης φιλοξενείται και ιατρικό μουσείο.

Μουσεία[3]

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας

Το μουσείο στεγάζεται προσωρινά σε τέμενος του 19ου αιώνα, ενώ σύντομα θα μεταστεγαστεί στο νέο κτήριο στο μεζούρλο αφού κρίνεται ακατάλληλο για την ικανοποιητική έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής.Η έκθεση που στεγάζεται στην μοναδική αίθουσα του τεμένους περιέχει εκθέματα από τις εξής περιόδους:παλαιολιθική, νεολιθική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή.

 • Νέο Αρχαιολογικό-Βυζαντινό μουσείο

Είναι το νέο κτήριο στο οποίο θα μεταφερθεί το υπάρχον αρχαιολογικό μουσείο, φυσικά με αναδιοργάνωση και αύξηση των εκθέσεων του, και θα δημιουργηθούν νέες εκθέσεις από την βυζαντινή περίοδο.


 • Λαογραφικό - Ιστορικό Μουσείο Λάρισας

Το μουσείο φιλοξενεί έκθεση που παρουσιάζει τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό, και ιδιαίτερα τον πολιτισμό στον Θεσσαλικό χώρο, από τον 16ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ου.Το μουσείο παρουσιάζει τον προβιομηχανικό πολιτισμό στην Θεσσαλική ύπαιθρο, καθώς και σκηνές αστικής ζωής από την πόλη της Λάρισας.Σκοπός του είναι η προβολή και διάσωση του προβιομηχανικού πολιτισμού της Θεσσαλίας.

Νεότερα μνημεία

 • Μουσουλμανικό τέμενος

Πρόκειται για το κτήριο στο οποίο στεγάζεται προσωρινά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρισας, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους στην πόλη της Λάρισας.

 • Μύλος του Παππά

Πρόκειται για βιομηχανικό κτήριο αλευροποιίας(μύλος), που κατασκευάστηκε το 1883, και λειτούργησε το 1893.Το 1920 το κτήριο καταστράφηκε από πυρκαγιά και ανακατασκευάστηκε το 1921.Σήμερα ανήκει στον δήμο Λάρισας και προβλέπεται αξιοποίηση του ως πολιτιστικό κέντρο, ενώ στις αποθήκες του στεγάζονται θερινός κινηματογράφος, εργαστήρι εικαστικών τεχνών, σχολή χώρου, αίθουσα παραστάσεων, η φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου, καθώς επίσης και το πλέον κλασσικό κουκλοθέατρο "Τιριτόμπα".


Πολιτιστικοί χώροι-Οργανισμοί

 • Δημοτική Πινακοθήκη - Μουσείο Γ.Ι. Κατσiγρα

Η δημοτική πινακοθήκη της πόλης φέρει το όνομα του εμπνευστή της και μεγάλου ευεργέτη της πόλης Ιωάννη Κατσίγρα, του οποίου και την ιδιωτική συλλογή στεγάζει μετά την δωρεά της το 1981 στον δήμο Λάρισας.Πυρήνας της έκθεσης αποτελεί η δωρηθείσα συλλογή Κατσίγρα που αριθμεί 780 έργα αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου και κυρίως του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.θεωρείται η τρίτη σπουδαιότερη στην Ελλάδα έπειτα από αυτήν της Εθνικής Πινακοθήκης και του Κουτλίδη.Οι δραστηριότητες της πινακοθήκης είναι οι εξής:

 • Η δημιουργία Ελεύθερου Εργαστηρίου καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους. Διδάσκονται ζωγραφική, αγιογραφία, ψηφιδωτό και κεραμική. Λειτούργησε επίσης τμήμα Εικαστικού Κουκλοθέατρου.
 • Η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.
 • Η έκδοση καταλόγων των εκθέσεων, αφισών και φωτογραφικού λευκώματος.
 • Η διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων σε συνεργασία με σχετικούς φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.
 • Δημοτικό ωδείο

Το ωδείο της Λάρισας ιδρύθηκε στις 17 Νοέμβριου 1930 με πρωτοβουλία της Ιουλίας Σάπκα, αρχικά στεγάστηκε σε παλαιό κτήριο επί της πλατείας ανακτόρων,σήμερα πλατεία λαού, και αργότερα φιλοξενήθηκε και από το τέμενος που στεγάζει σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο και το 1953 μεταστεγάστηκε σε νέο κτήριο, ενώ το 1993 στεγάστηκε στο σημερινό κτήριο.

 • Θεσσαλικό Θέατρο

Το "ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ" ιδρύθηκε το 1975 από τους Λαρισαίους καλλιτέχνες Άννα Βαγενά, Κώστα Τσιάνο και Γιώργο Ζιάκα. Ήταν το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα που έκανε έδρα του μια επαρχιακή πόλη και έκανε πράξη την ιδέα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Χωρίς καμιά επιχορήγηση του κράτους, για οκτώ χρόνια όργωσε τον Θεσσαλικό κάμπο και σκαρφάλωσε στα πιο απομακρυσμένα ορεινά χωριά. Από το 1983 όμως μετατρέπεται σε Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο και επιτέλους επιχορηγείτε από τον δήμο Λάρισας και το υπουργείο πολιτισμού.Η πορεία του σε αυτά τα 33 χρόνια ζωής είναι κάτι περισσότερο από πλούσια, αφού έχει ανεβάσει 68 παραστάσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα οποία και είναι:

 • 1989

Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος".Με το έργο "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

 • 1990

Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος".Με το έργο "Ιφιγένεια εν Ταύροις",σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

 • 1991

Φεστιβάλ Μερίδας Ισπανίας.Με το έργο "Ιφιγένεια εν Ταύροις", σε σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνου.

 • 1992

Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος".Με το έργο "Χοηφόρες", σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Φεστιβάλ Κύπρου.Με το έργο "Χοηφόρες", σε σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνου.

 • 1993

Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος".Με το έργο "Ηλέκτρα",σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Αμβέρσα,στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.Με το έργο "Ηλέκτρα",σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

 • 1997

Λάρνακα Κύπρου.Με το έργο "Φιλάργυρος"σε σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνου.

 • 1998

Φιλιππούπολη, Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου.Με το έργο "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας", σε σκηνοθεσία Κυριάκου Αργυρόπουλου.

 • 2004

Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος".Με το έργο "Φιλοκτήτης"

 • 2005

Φεστιβάλ Αθηνών "Επίδαυρος".Με το έργο "Προμηθέας Δεσμώτης".


 • Εικαστικό κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Το εικαστικό κέντρο στεγάζεται στο μύλο του Παππά, και διενεργεί κάθε χρόνο τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες εκδηλώσεις, οι οποίες είναι:

 • Μεγάλη εκδήλωση το μήνα Μάιο.
 • Μία διεθνή διοργάνωση στα πλαίσια ανταλλαγής με άλλα διεθνή Κέντρα Τέχνης.
 • Έκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών.
 • Μια ιστορική αναδρομική ή θεματική έκθεση που θα ανατίθεται σε σημαντικό θεωρητικό της τέχνης.


Χώροι αναψυχής

 • Πάρκο Αλκαζάρ
 • Αισθητικό άλσος

Συγκοινωνίες

Αστικές Συγκοινωνίες

 • Αστικό ΚΤΕΛ

Η πόλη της Λάρισας για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών συγκοινωνιών διαθέτει αστικό ΚΤΕΛ[4] εφοδιασμένο με νέα σύγχρονα λεωφορεία.

 • Τραμ

Επίσης στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Λάρισας ο δήμος έχει εξετάσει την κατασκευή δικτύου τραμ και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ήδη διενεργήσει την μελέτη σκοπιμότητας[5].

Υπεραστικές συγκοινωνίες

 • Υπεραστικό ΚΤΕΛ'


Από και προς την πόλη της Λάρισας ξεκινάνε καθημερινά λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ, στην πόλη υπάρχει ο σταθμός υπεραστικών ΚΤΕΛ Νομού Λάρισας στην οδό Ολύμπου, ενώ υπάρχουν ξεχωριστοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση των ΚΤΕΛ νομού Τρικάλων και των ΚΤΕΛ νομού Κοζάνης.

 • ΟΣΕ

Από την Λάρισα περνάει επίσης και σιδηρόδρομος, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει σύνδεση σε προαστιακό επίπεδο με την πόλη της Θεσσαλονίκης με χρήση αμαξοστοιχιών προαστιακού σιδηροδρόμου.Σύνδεση με υπεραστικά δρομολόγια υπάρχει απευθείας με την πόλη του Βόλου, ξανά σε επίπεδο προαστιακής σύνδεσης, την Πόλη της Αθήνας και φυσικά με όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς των διαδρομών.Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του δικτύου των Ελληνικών σιδηροδρόμων η γραμμή Λάρισας-Βόλου αναμένεται να εκσυγχρονιστεί και συγκεκριμένα να ηλεκτροδοτηθεί και να γίνει διπλής κατεύθυνσης.


 • Αεροπορική σύνδεση

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης χρησιμοποιείται επίσης για εθνική διασύνδεση με έκτακτες πτήσεις, αν και στο παρελθόν υπήρχε λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου και σύνδεση με πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας οι οποίες όμως και διακόπηκαν το 1994 λόγω μειωμένης κίνησης.Πριν λίγο καιρό όμως το υπουργείο μεταφορών και επικοινωνιών[6] αποφάσισε την επαναλειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου της Λάρισας, και ανέθεσε μελέτη σκοπιμότητας για την υλοποίηση του έργου.Ο κωδικός του αεροδρομίου της Λάρισας απο την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας είναι LGLR.

Εκπαίδευση

 • ΤΕΙ Λάρισας

Στην πόλη έχει την έδρα το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Λάρισας[7], που αποτελείται από τέσσερις σχολές και δεκαέξι τμήματα.

 • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επίσης στην πόλη εδρεύουν τα τμήματα Ιατρικής και Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας[8]

Τοπικά μέσα ενημέρωσης

Εφημερίδες

 • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ[9], πρόκειται για την πρώτη εφημερίδα που δημιουργήθηκε στην Λάρισα, είναι καθημερινή πρωινή εφημερίδα και ιδρύθηκε το 1922 από τον Γεώργιο Δημητρακόπουλο.
 • Ημερήσιος Κήρυκας[10] , η εφημερίδα πρωτοεκδόθηκε ως "Κήρυξ" τον Απρίλιο του 1906, λίγα χρόνια μετά την ήττα στον πόλεμο του 1897, από τον δικηγόρο της Θεσσαλονίκης Γ.Σερεμέτη και τον Α. Φαρμάκη.
 • Κόσμος[11], ο «Κόσμος» είναι η νεώτερη ημερήσια εφημερίδα της Λάρισας η οποία κυκλοφορεί από τις 4 Απριλίου 2006.


Τηλεοπτικοί σταθμοί

 • TRT-Θεσσαλική ραδιοτηλεόραση[12]
 • Θεσσαλία τηλεόραση[13]

Δήμος Λαρισαίων

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει μόνιμο πληθυσμό 132.779 κατοίκους και είναι ο έβδομος σε πληθυσμό Δήμος όλης της Ελλάδας, μετά από το Δήμο Αθηναίων (789.166 κ.), το Δήμο Θεσσαλονίκης (385.406 κ.), το Δήμο Πειραιώς (181.933 κ.), το Δήμο Πατρέων (171.616 κ.), το Δήμο Περιστερίου(146.743 κ.) και το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης (142.112 κ.). Βάση της απόφασης με αριθμό 520[15] του δημοτικού συμβουλίου της Λάρισας ο δήμος χωρίζεται σε τέσσερα(4) δημοτικά διαμερίσματα τα οποία και είναι:


 • 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 1 και 9 με πληθυσμό 21.006.

 • 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 2,4,5 και με πληθυσμό 39 500.

 • 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 6 και 3 με πληθυσμό 30.457.

 • 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Περιλαμβάνει τα εκλογικά διαμερίσματα 8 εώς 10 και 11 με συνολικό πληθυσμό 33.829.


Δρόμοι της Λάρισας

Οι σημαντικότεροι δρόμοι του δήμου Λάρισας είναι:

 • Η λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου που επεκτείνεται ως λεωφόρος Λαγού και στο μέλλον ως περιφερειακός δρόμος κάνοντας έτσι το γύρο της Λάρισας.
 • Η οδός Παπαναστασίου. Συνδέει την Ηρώων Πολυτεχνείου με την κεντρική πλατεία και ως πεζόδρομος την κεντρική πλατεία με το Α΄ αρχαίο θέατρο.
 • Η οδός Παναγούλη που συνδέει την Ηρώων Πολυτεχνείου με την πλατεία Λαού.
 • Η οδός Α. Γαζή. Είναι ο πλατύτερος μονόδρομος του Δήμου Λαρισαίων και συνδέει την πλατεία Εβραίων με την Ηρώων Πολυτεχνείου.
 • Η λεωφόρος Κ. Καραμανλή που αποτελεί κομμάτι της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
 • Η οδός Σωκράτους. Ξεκινάει από την Κ. Καραμανλή και συνεχίζει ως Αεροδρομίου στη συνοικία του Αγίου Βησσαρίωνος, ως Γεωργιάδου στη συνοικία των Ταμπάκικων και τελειώνει ως Βησσαρίωνος στην γέφυρα Αλκαζάρ. Μετά την γέφυρα Αλκαζάρ συνεχίζει με το όνομα Καλλιθέας και τελιώνει στην Λεωφόρο Λαγού με το όνομα Κράννωνος.
 • Η οδός Βενιζέλου. Παλιά συνέδεε την πλατεία Λαού έως τη γέφυρα Αλκαζάρ, αλλά τώρα έχει πεζοδρομηθεί τμήμα της για την ανάδειξη του Α΄ αρχαίου θεάτρου.
 • Η οδός Κύπρου. Αρχίζει λίγο πριν την πλατεία Εβραίων και τελειώνει στην πλατεία Λάου.
 • Η οδός Βόλου. Αφετηρία της είναι η Ηρώων Πολυτεχνείου και συνδέει την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας με τον Βόλο.
 • Η οδός Καρδίτσης. Αφετηρία της είναι η Ηρώων Πολυτεχνείου και συνδέει την Λάρισα με την Καρδίτσα.
 • Η οδός Φαρσάλων. Αφετηρία της είναι η Ηρώων Πολυτεχνείου και συνδέει την Λάρισα με τα Φάρσαλα.
 • Ο πεζόδρομος Κούμα. Αποτελεί τον εμπορικότερο δρόμο του Δήμου Λαρισαίων. Είναι κάτι σαν την Ερμού στην Αθήνα.
 • Η οδός Ιωαννίνων. Ξεκινάει από την Ηρώων Πολυτεχνείου και συνδέει την Λάρισα με τα Ιωάννινα.
 • Η οδός 23ης Οκτωβρίου που συνδέει την Ηρώων Πολυτεχνείου και την αρχή της οδού Βόλου με την πλατεία Λαού.
 • Η οδός Λαμπρούλη - Κοζάνης. Ξεκινάει απ' τη γέφυρα Αλκαζάρ και συνδέει την Λάρισα με την Κοζάνη αλλά και με το Προάστιο Γιάνουλη.
 • Η οδός Γληνού στην συνοικία Ιπποκράτη, συνοικία γνωστή και ως Μανχάταν της Λάρισας ή από το λαϊκό προσωνύμιο "Πέρα Μαχαλάς".

Πλατείες της Λάρισας

Οι σημαντικότερες είναι:

 • Πλατεία Σάπκα (Κενρική Πλατεία).
 • Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (Πλατεία Ταχυδρομείου).
 • Πλατεία Λαού (Αγαμέμνονα Μπλάνα)
 • Πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος.
 • Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.
 • Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων.
 • Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
 • Πλατεία Νεάπολης.
 • Πλατεία Καραΐσκάκη.
 • Πλατεία Νέας Πολιτείας.
 • Τρίγωνη Πλατεία.
 • Πλατεία & πάρκο ΟΣΕ.
 • Πάρκο Σοφία Βέμπο (Πλατεία Ανθούπολης).
 • Πλατεία Μακρυγιάννη (Πλατεία Χαραυγής).
 • Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς (Προφήτης Ηλίας).
 • Πλατεία Μικρού Προφήτη Ηλία.
 • Πλατεία Λιβαδακίου.
 • Πλατεία Αβέρωφ.
 • Πλατεία Μεγάλου Προφήτη Ηλία.
 • Πλατεία ηρώων Κατοχής

Συνοικίες της Λάρισας

 • Αγίου Αχίλλειου.
 • Αγίου Νικολάου.
 • Αγίου Κωνσταντίνου.
 • Αγίου Βησσαρίωνος.
 • Άγιων Σαράντα.
 • Άγιου Θωμά.
 • Αλκαζάρ.
 • Ιπποκράτη (Πέρα Μαχαλάς).
 • Αμπελόκηπων (Ταμπάκικα).
 • Άγιου Αθανάσιου.
 • Σταθμού.
 • Ηπειρώτικων.
 • Πυροβολικών.
 • Φιλλιπούπολης.
 • Λιβαδακίου.
 • Νεάπολης.
 • Νέας Πολιτείας.
 • Νέας Σμύρνης.
 • Καλυβίων.
 • Αβέρωφ.
 • Αγίου Γεωργίου.
 • Χαραυγής.
 • Τούμπας.
 • Νεράιδας.
 • Ανθούπολης.
 • Μεζούρλου.
 • Μυρτίνης
 • Καμινίων
 • Αγίου Αντωνίου
 • Εργατικές κατοικίες
 • Περιοχή Βερσαλιών
 • Λαχανόκηπων

Αθλητισμός

Αθλητικές εγκαταστάσεις

 • Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Λάρισας, το οποίο ανήκει στο Ελληνικό Κράτος και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και βρίσκεται δίπλα απο πάρκο αλκαζάρ της πόλης περιλαμβάνει τις παρακάτω εγκαταστάσεις:

1.Στάδιο Αλκαζάρ, που είναι και η έδρα της ΑΕΛ με χωρητικότητα 13.108, εδώ εκτός απο αγώνες ποδοσφαίρου διεξάγονται και όλα τα αθλήματα στίβου.

2.Κλειστό γυμναστήριο Αλκαζάρ

3.Κλειστό κολυμβητήριο Αλκαζάρ

 • Αθλητικό μέλαθρον Λάρισας:

Επίσης στον πυρήνα Β της Νεάπολης βρίσκεται το νεόκτιστο δεύτερο κλειστό γυμναστήριο της πόλης, στο οποίο έχουν φιλοξενηθεί και αγώνες από το παγκόσμιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης που διοργάνωσε η χώρα μας το 1998, και το οποίο είναι επίσης η έδρα των συλλόγων Ολύμπια και ΑΕΛ.

 • Νέο ποδοσφαιρικό στάδιο:

Το νέο ποδοσφαιρικό στάδιο της ομάδας ΑΕΛ έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί δίπλα από το αθλητικό μέλαθρον της Νεάπολης, με χωρητικότητα 17.000 καθήμενων και θα περιέχει πλήρες αθλητικό κέντρο καθώς και ξενώνες.

Στην πόλη για την κάλυψη των γενικότερων αναγκών άλλα και χόμπι των κατοίκων υπάρχουν επίσης τα εξής δημοτικά αθλητικά κέντρα:

 • Αθλητικό Κέντρο Μητσιμπόνα
 • Αθλητικό Κέντρο Νεάπολης
 • Αθλητικό Κέντρο Κουκουλίτσιου - Μουσίαρη
 • Αθλητικό Κέντρο Νέας Πολιτείας
 • Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλικού
 • Αθλητικό Κέντρο Βιολογικού
 • Αθλητικό Κέντρο Ανθούπολης
 • Αθλητικό κέντρο ΑΓ. Κωνσταντίνου


Αθλητικοί σύλλογοι


Αθλητικές διοργανώσεις

Το έμβλημα των αγώνων
Το έμβλημα των αγώνων

Η πόλη της Λάρισας μαζί με την πόλη του Βόλου διεκδίκησαν και κέρδισαν την διοργάνωση των μεσογειακών αγώνων του 2013, και έτσι οι αγώνες θα διοργανωθούν για δεύτερη φορά στην χώρα μας μετά απο την διοργάνωση τους απο την πόλης της Αθήνας το 1991.Για να μάθετε τι ακριβώς είναι οι μεσογειακοί αγώνες ακλουθείστε τον σύνδεσμο Μεσογειακοί Αγώνες.

Αδελφοποιημένες πόλεις

Υποσημειώσεις - Παραπομπές - Βιβλιογραφία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο


Δήμοι εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης με πάνω από 50.000 κατοίκους
Αγρίνιο | Αλεξανδρούπολη | Βόλος | Δράμα | Ηράκλειο | Ιωάννινα | Καβάλα | Καλαμάτα | Κατερίνη | Κομοτηνή | Λαμία | Λάρισα | Ξάνθη | Πάτρα | Ρόδος | Σέρρες | Τρίκαλα | Χαλκίδα | Χανιά
Έδρες Περιφερειών της Ελλάδας
Αθήνα | Κομοτηνή | Θεσσαλονίκη | Κοζάνη | Λάρισα | Ιωάννινα | Λαμία | Πάτρα | Κέρκυρα | Τρίπολη | Μυτιλήνη | Ερμούπολη | Ηράκλειο