Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κομμουνισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομμουνισμός
Βασικές έννοιες
Μαρξιστική Φιλοσοφία
Πάλη των τάξεων
Προλεταριακός Διεθνισμός
Κομμουνιστικό κόμμα
Ιδεολογίες
Μαρξισμός  Λενινισμός  Μαοϊσμός
Τροτσκισμός  Juche
Αριστερά  Συμβούλιο
Θρησκεία  Αναρχοκομμουνισμός
Διεθνείς Κομμουνιστικές Οργανώσεις
Κομμουνιστική Ένωση
Διεθνή Ένωσή Εργαζομένων
Comintern
Προεξέχοντες κομμουνιστές
Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς
Βλαδίμηρος Λένιν
Ρόζα Λούξεμπουργκ
Ιωσήφ Στάλιν
Λέων Τρότσκι
Μάο Τσετούνγκ
Σχετικά θέματα
Αντικαπιταλισμός
Αντικομμουνισμός
Κομμουνιστικό Κράτος
Κριτικές του Κομμουνισμού
Δημοκρατικός συγκεντρωτισμός
Δικτατορία του προλετάριου
Ευρώκομμουνισμός
Ιστορία του Κομμουνισμού
Λουξεμβουργισμός
Νέα Τάξη  Νέα αριστερά
Ύστερος-Κομμουνισμός
Πρωτόγονος Κομμουνισμός
Σοσιαλισμός  Σταλινισμός
Σοσιαλιστική Οικονομία
Τιτοϊσμός
Πλαίσιο: προβ.  συζ.  επεξ.

Ο κομμουνισμός ως έννοια σχετίζεται με μια μορφή κοινωνίας χτισμένη γύρω από ένα ανταλλακτικό οικονομικό σύστημα. Ως ιδεολογία εκφράζει αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνία αλλά αποτελεί συνάμα και λαϊκό κίνημα. Ως επίσημο λαϊκό κίνημα εκφράζεται μέσω των κομμουνιστικών κομμάτων ανά τον κόσμο και ό,τι σχετίζεται μαζί τους. Στην Ελλάδα κυρίαρχος εκφραστής της κομμουνιστικής ιδεολογίας θεωρείται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και άλλες μικρότερες μαρξιστικές-λενινιστικές ομάδες με μικρότερη επιρροή στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Η λέξη κομμουνισμός είναι όρος που μπορεί να αναφέρεται στο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα, σε μια ιδεολογία που στηρίζει αυτό το σύστημα, ή σε μία πολιτική κίνηση που το περιλαμβάνει ως κεντρική ιδεολογία του. Ως κομμουνιστές ορίζονται οι ιδεολογικοί οπαδοί της κομμουνιστικής θεωρίας. Αποτελούν μία ευρεία ιδεολογική ομάδα που ταυτίζεται με τις αρχές που πρεσβεύει ο Κομμουνισμός ως όραμα, θεωρία και πραγματικότητα (πολιτικό κόμμα).

Ως κοινωνικό και πολιτικό σύστημα ο κομμουνισμός είναι η ανώτατη βαθμίδα της σοσιαλιστικής κοινωνίας στην οποία δεν λαμβάνεται υπόψιν η έννοια κράτος, τα ατομικά μέσα παραγωγής (ατομική ιδιοκτησία) και οι κοινωνικές τάξεις. Η ιδιοκτησία είναι συλλογική και όλοι οι άνθρωποι έχουν ισότιμο κοινωνικό status και δικαιώματα. Οι ανθρώπινες ανάγκες δεν μένουν ανικανοποίητες εξαιτίας της φτώχειας, και επιλύεται με κατανομή των πόρων ως απαιτείται. Είναι συχνά το σύστημα που προτείνεται για την επίλυση των προβλημάτων του καπιταλιστικού κύκλου φτώχειας.

Ίσως η καλύτερα γνωστή ρήση της κομμουνιστικής κοινωνίας είναι «Από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Το οικονομικό μοντέλο που προτείνεται αναφέρεται επίσης ως ανταλλακτική οικονομία. (Αυτός ο ορισμός είναι μάλλον πολύ πλατύς αφού αγκαλιάζει, όπως υπέδειξε ο Καρλ Πόπερ (Karlhttp://el.computers.wikia.com/wiki/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C:Recentchanges Popper), την πρώιμη χριστιανική εκκλησία, όπως περιγράφεται από τις Πράξεις Αποστόλων).

Ως πολιτικό κίνημα, ο κομμουνισμός είναι ένας ριζοσπαστικός κλάδος του ευρύτερου σοσιαλιστικού κινήματος. Το κομμουνιστικό κίνημα διαφοροποιείται από τους άλλους κλάδους του σοσιαλιστικού κινήματος μέσω της επιδίωξής του να απομακρυνθεί από όλες τις όψεις της κοινωνίας της αγοράς προς το τελικό στάδιο του συστήματος μέσω ένοπλων ή πολιτικών στρατηγικών ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος και εστιάζεται στην διεθνή εργατική τάξη ως κλειδί αυτής επανάστασης.

Πίνακας περιεχομένων

Μαρξισμός

Η πιο γνωστή μορφή κομουνισμού είναι ο μαρξισμός και τα διάφορα παράγωγά του. Ανάμεσα σε άλλα θέματα, ο μαρξισμός προτείνει την υλιστική αντίληψη της ιστορίας, και υπάρχουν στάδια στην οικονομική ανάπτυξη: δουλεία, φεουδαρχία, καπιταλισμός και κομουνισμός. Αυτά τα στάδια προχωρούν μέσω μια διαλεκτικής διαδικασίας, όπου η κοινωνία προοδεύει παράλληλα με την ιστορία. Αυτή η πρόοδος κατευθύνεται από την πάλη των τάξεων. Ο κομουνισμός είναι η τελική μορφή της ταξικής κοινωνίας, καθώς η κοινωνία καταλήγει σε μία μόνο τάξη, ή σε αταξική κοινωνία, εφόσον δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε διαίρεση όταν υπάρχει μόνο μια τάξη.

Παρόλο που πολλές μικρές κομουνιστικές κοινωνίες υπήρξαν στην ανθρώπινη ιστορία, οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς ήταν οι πρώτοι που έθεσαν στερεή θεωρητική βάση για τον κομουνισμό. Η πολιτική θεωρία που επινόησαν, ο μαρξισμός, ήταν το κύριο (θεωρητικό) στήριγμα του κομουνισμού στον σύγχρονο κόσμο.

Ο μαρξισμός προσπαθεί να εξηγήσει τα ιστορικά φαινόμενα μέσα από το πρίσμα της πάλης των τάξεων. Σύμφωνα με τους μαρξιστές, η κοινωνία αποτελείται από διάφορες κοινωνικές τάξεις οι οποίες διαφοροποιούνται από τη σχέση που έχουν με τα μέσα παραγωγής. Για παράδειγμα, η καπιταλιστική κοινωνία αποτελείται από την μπουρζουαζία (τους καπιταλιστές, στους οποίους ανήκουν τα μέσα παραγωγής - οι αστοί) και το προλεταριάτο (τους εργάτες, οι οποίοι εργάζονται έναντι απολαβών για να βγάλουν τα προς το ζην, εφόσον δεν τους ανήκει κανένα μέσο παραγωγής). Μια κοινωνική τάξη είναι η άρχουσα τάξη, η οποία χρησιμοποιεί τον πλούτο και τη δύναμή της για να εκμεταλλευθεί την άλλη τάξη ή τάξεις. Για παράδειγμα, στον καπιταλισμό οι αστοί εκμεταλλεύονται το προλεταριάτο κερδοσκοπώντας από την εργασία των προλεταρίων. Σύμφωνα με τη θεωρία, το κέρδος του επιχειρηματία είναι ίσο με την παραγωγή του εργάτη μείον τις απολαβές του εργάτη - έτσι, για να έχει κέρδος ο επιχειρηματίας πρέπει ο εργάτης να αμειφθεί λιγότερο από αυτό που παράγει. Τελικά, μία από τις εκμεταλλευόμενες τάξεις ξεσηκώνεται για να ανατρέψει την κυβερνούσα τάξη και το υπάρχον σύστημα, εγκαθιστώντας την ίδια ως την νέα κυβερνούσα τάξη ενός νέου συστήματος (για παράδειγμα, ο καπιταλισμός ιδρύθηκε όταν η μπουρζουαζία ανέτρεψε τον φεουδαλισμό και την φεουδαλική κυβερνούσα τάξη - την αριστοκρατία). Η ανάπτυξη αυτών των τάξεων εξηγείται από τον Οικονομικό Ντετερμινισμό, στον οποίο η ανθρώπινη φύση σχηματίζει αυτές τις τάξεις στην προσπάθειά της να προστατέψει την παρούσες μεθόδους παραγωγής.

Σύμφωνα με την θεωρία, ο ταξικός αγώνας είναι η μηχανή ενός κύκλου στον οποίο τα κοινωνικο - οικονομικά συστήματατα αναπτύσσονται, καταστρέφονται και αντικαθιστούνται. Ο Μαρξισμός αναγνωρίζει πολλά συστήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί και καταστραφεί από την έναρξη της ανθρώπινης ιστορίας. Ωστόσο, οι κοινωνικές τάξεις - και άρα και ο ταξικός αγώνας - δεν υπήρχαν πάντοτε. Δημιουργήθηκαν με την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, όταν οι νομαδικές φυλές πρωτοεγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν να εξασκούν την γεωργία. Πριν από αυτό, τα ανθρώπινα όντα ζούσαν σε ένα είδος μη ταξικής κοινωνίας που μπορεί να περιγραφεί ως φυσικός κομμουνισμός. Ο φυσικός κομμουνισμός τερματίστηκε όταν η γεωργία δημιούργησε τις συνθήκες για ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (το οποίο, την συγκεκριμένη περίοδο, απλά σήμαινε ιδιωτική ιδιοκτησία της καλλιέργειας/ καλλιεργούμενης γης.Αυτοί η διαφοριοποίηση των ανθρώπων σε γαιοκτήμονες/ ιδιοκτήτες γης και σε εκείνους που είχαν την ανάγκη να εργαστούν σε γη άλλων για να ζήσουν, είχε διαδοχικά ως αποτέλεσμα το δουλικό σύστημα του παλαιού κόσμου. Αυτό το σύστημα τελικά άνοιξε τον δρόμο στον φεουδαλισμό, ο οποίος τελικά άνοιξε τον δρόμο στον καπιταλισμό.

Σχετικά θέματα

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

  • Francois and Deborah Furet, Passing of an Illusion: The Idea of Communism in the Twentieth Century, University of Chicago Press, 1999, hardcover, 506 pages, ISBN 0226273407

Δικτυακοί τόποι

Online πηγές πρωτότυπων μαρξιστικών πηγών

Άλλες αναφορές

Αντίθετες απόψεις