Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κεχριμπάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κεχριμπαρένια κοσμήματα. Το ελλειψοειδές έχει διαστάσεις 52 mm × 32 mm.
Κεχριμπαρένια κοσμήματα. Το ελλειψοειδές έχει διαστάσεις 52 mm × 32 mm.

Το κεχριμπάρι (αρχ. ελλ. ήλεκτρον) είναι απολιθωμένο ρετσίνι το οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων. Παρ' όλο που δεν είναι ορυκτό, μερικές φορές θεωρείται και χρησιμοποιείται ως πολύτιμος λίθος. Το μεγαλύτερο μέρος του κεχριμπαριού στον κόσμο είναι ηλικίας 30-90 εκατομμυρίων ετών. Το ημι-απολιθωμένο ρετσίνι ή το σχεδόν απολιθωμένο κεχριμπάρι καλείται κοπάλη.

Πίνακας περιεχομένων

Φυσικές ιδιότητες του Κεχριμπαριού

Το χρώμα, η ζεστασιά και οι ηλεκτρικές του ιδιότητες έχουν χαρίσει στο κεχριμπάρι φήμη προστατευτικής και μαγικής ουσίας. Λέγεται ότι μπορεί να βοηθήσει αυτούς που υποφέρουν από μολύνσεις του φάρυγγα, βρογχικές και άλλες οργανικές ανωμαλίες, άσθμα, σπασμούς, ρευματισμούς, πόνους των αυτιών, κυστικά προβλήματα, νευρικές ή οστικές δυσπλασίες. Μπορεί να απορροφήσει την αρνητική ενέργεια και να βοηθήσει το σώμα να θεραπευτεί. Χρησιμοποιείται ακόμα για τέλεση μαγικών επικλήσεων και “σπάσιμο των μαγειών” και βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των τάσεων αυτοκτονίας. Έτσι δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι χιλιάδες χρόνια τώρα καίγεται σαν λιβάνι κατά τη διάρκεια πνευματικών και θρησκευτικών τελετών. Όταν καεί, το κεχριμπάρι απελευθερώνει ευωδιαστό άρωμα πεύκου. Εξαιτίας την οργανικής του φύσης, το χρώμα του κεχριμπαριού συχνά ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο της ξένης ύλης που σκεπάστηκε με τον χυμό μετά από την έκκριση του φυτού. Το χρώμα του κεχριμπαριού μπορεί να είναι κίτρινο, ή να έχει τον χρυσό τόνο ή το χρώμα του μελιού με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, αλλά και κόκκινο, μπλε και πράσινο και μπορεί επίσης να είναι αδιαφανές. Το γνήσιο κεχριμπάρι απελευθερώνει μία ευωδία πεύκου όταν τσιμπηθεί με ζεστή βελόνα. Αντίθετα, το πλαστικό θα μυρίσει δυσάρεστα. Το πραγματικό κεχριμπάρι είναι απαλό και ζεστό στο άγγιγμα, σε αντίθεση με το πλαστικό που είναι σκληρό και κρύο. Ένα ορυκτό είναι ομοιογενές στερεό στην εμφάνιση με συγκεκριμένη και καθορισμένη χημική σύσταση και κρυσταλλική δομή Είναι συνήθως ανόργανης προέλευσης.

Χημική σύσταση

Το κεχριμπάρι ΔΕΝ είναι ορυκτό γιατί είναι οργανικής προέλευσης και άμορφης δομής. Τα τρία στοιχεία Άνθρακας, Οξυγόνο και υδρογόνο συμμετέχουν στην χημική του σύσταση με τις ακόλουθες αναλογίες: 67-87% Άνθρακας 15% Οξυγόνο, 8.5-11% Υδρογόνο. Το Θείο παρουσιάζεται σε μικρές ποσότητες 0.26% ως 0.34% μαζί με 0.5% ανόργανη ύλη, Φθορισμός Κάποια κομμάτια κεχριμπαριού φθορίζουν. Τα φθορίζοντα χρώματα που παράγονται είναι το μπλε και το κίτρινο. Γενικά κοιτάσματα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θείο φθορίζουν.

Σκληρότητα

Moh’s Scale 1 - Talc 2 - Gypsum 3 - Calcite 4 - Fluorite 5 - Apatite 6 - Orthoclase 7 - Quartz 8 - Topaz 9 - Corundum 10 - Diamond Στην κλίμακα Moh της σκληρότητας το κεχριμπάρι έχει σκληρότητα 1.5 - 2.5. Αυτή διαφέρει ανάλογα από την προέλευση και τον τύπο του κεχριμπαριού. Έτσι η μικρή σκληρότητά του είναι και ο βασικός παράγοντας της δύσκολης συντήρησης του κατά την διάρκεια των χρόνων.


Οπτικές ιδιότητες

Ο δείκτης διάθλασης το κεχριμπαριού είναι 1,54. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει σταθερός άσχετα από τον τύπο και την γεωγραφική του προέλευση. Δηλαδή τα κεχριμπάρι αλλάζει την πορεία του φωτός κατά τέτοια γωνία όπως κάνουν και οι κρύσταλλοι των ορυκτών.


Ειδικό βάρος

Το κεχριμπάρι είναι πολύ ελαφρύ και δίνει την αίσθηση πλαστικού. Οι Έλληνες το αποκαλούσαν ήλεκτρο, εξαιτίας την τάσης του να δημιουργεί σπινθήρες και να έλκει κομμάτια χαρτιού (μέσω του στατικού ηλεκτρισμού) όταν τριβόταν σε ύφασμα. Το πραγματικό κεχριμπάρι επιπλέει σε αλατόνερο (περιεκτικότητας περίπου 2 κουταλιών της σούπας αλάτι ανά κούπα νερού). Αντίθετα, το πλαστικό (σε πολλές μορφές του) και ο βακελίτης βυθίζονται Το Ειδικό βάρος είναι σχετικά χαμηλό σχεδόν 1,05 – 1,10. Πρακτικά το κεχριμπάρι επιπλέει σε αλατισμένο νερό. Δεν επιπλέει στην θάλασσα αλλά μπορεί και μετακινείται μίλια ολόκληρα σ’ αυτήν.


Χρώμα

Εξαιτίας την οργανικής του φύσης, το χρώμα του κεχριμπαριού συχνά ποικίλλει, ανάλογα με τον τύπο της ξένης ύλης που σκεπάστηκε με τον χυμό μετά από την έκκριση του φυτού. Το χρώμα του κεχριμπαριού μπορεί να είναι κίτρινο, ή να έχει τον χρυσό τόνο ή το χρώμα του μελιού με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι, αλλά και κόκκινο, μπλε και πράσινο και μπορεί επίσης να είναι αδιαφανές

 • Clear
 • White
 • Καθαρότητα νερού (τελείως διαυγές)
 • Κίτρινο ή κόκκινο (Διαυγές αλλά με μια μικρή απόχρωση)
 • Νεφελώδες, λιπαρό (Διαυγές αλλά με ένα φίνο «νεφέλωμα»
 • Kapusciak ή λαχανόφυλλο (καθαρό με νεφελώδεις στροβίλους)
 • Νεφελώδες νόθο ((καθαρό με πυκνά νεφελώματα)
 • Νόθο ενάρετο (Άσπρο / γκρι καθ’ ολοκληρία)
 • Kumst (ποτό Τατάρων)(Κίτρινο / καφεκίτρινο νεφελώδες καθ’ ολοκληρία)
 • Ημινόθο (Πυκνά νεφελώδες)
 • Οστεώδες ή μαργαριταρένιο (Πυκνά λευκό νεφελώδες)
 • Αφρώδες(λευκό και τελείως απαλό)

Για το χρώμα του κεχριμπαριού έχουν γραφτεί ολόκληρα βιβλία και sites. Πάντως αυτό περιγράφεται κυρίως με δύο τρόπους: την θολερότητα και την απόχρωση. Το περισσότερο θολό κεχριμπάρι είναι το λεγόμενο άσπρο. Μια ολόκληρη γλώσσα έχει αναπτυχθεί για να περιγράψει την θολερότητα του κεχριμπαριού από το λευκό μέχρι το καθαρό κεχριμπάρι. (βλ. πίνακας)

Ο A. Chetnik, στο βιβλίο του ‘Pocket Dictionary of Polish Amber Varieties’ ονομάζει περισσότερο από 80 είδη και αποχρώσεις κεχριμπαριού. Συχνά η επιφάνεια ενός κομματιού κεχριμπαριού είναι σκουρότερη από το εσωτερικό εξ’ αιτίας της οξείδωσης. Στην διπλανή εικόνα βλέπουμε την διαφορά στο ίδιο κομμάτι ρωσικού κεχριμπαριού μετά τον καθαρισμό.


Αντίδραση στους διαλύτες

Μερικοί μελετητές έχουν σημειώσει τις αντιδράσεις του κεχριμπαριού σε οργανικούς διαλύτες. Η παρακάτω πίνακας είναι μείγμα της μελέτης των Rice, Fraquet and Bauer Το κεχριμπάρι διαλύεται στα ακόλουθα:

Συγκεντρώσεις διαλυτών

 • Αλκοολικό διάλυμα καλίου 40-55%
 • Αλκοόλη 20-25%
 • Αμυλική Αλκοόλη 20%
 • Βενζένιο <1%
 • Βενζόλιο10%
 • Δισουλφιδικός Άνθρακας 24%
 • Χλωροφόρμιο 21-26%
 • Αιθέρας 18-23%
 • Μεθυλική Αλκοόλη 13%
 • Ελαιο Τουρπεντίνη 25%
 • Πετρελαϊκός Αιθέρας 3%

Γίνεται αντιληπτό ότι λόγω των διαφορών του κεχριμπαριού οι αντιδράσεις στους παραπάνω διαλύτες δεν είναι πάντα κοινές


Η έκδοση της [1] του άρθρου αυτού είναι μετάφραση της εισαγωγής της έκδοσης της [2] του αντίστοιχου άρθρου της Αγγλικής Wikipedia.