Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Κεντρική Αμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης της Κεντρικής Αμερικής
Χάρτης της Κεντρικής Αμερικής

Η Κεντρική Αμερική είναι η νότια περιοχή της Βορείου Αμερικής. Ξεκινά νοτίως του Κόλπου του Μεξικού (η ακριβής τοποθεσία ορίζεται ποικιλοτρόπως) και καταλήγει στα σύνορα μεταξύ Παναμά και Κολομβίας. Σύμφωνα με τον πιο κοινό ορισμό, εμπεριέχει τα έθνη μεταξύ Μεξικού και Κολομβίας:

Μπορεί επίσης να οριστεί με γεωγραφικούς όρους ως ένας μεγάλος ισθμός, και υπό αυτή την έννοια εμπερικλείει το μέρος αυτό του Μεξικού ανατολικά του Ισθμού του Τεχουαντεπέκ, δηλαδή τις Μεξικανικές πολιτείες Τσιάπας, Ταμπάσκο, Καμπέτσε, Γιουκατάν και Κουιντάνα Ρόο. Η οικονομική υποπεριοχή της Κεντρικής Αμερικής των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει όλα τα ηπειρωτικά κράτη νοτίως των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων του Μεξικού, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εκλαμβάνει την περιοχή ως συμπεριλαμβάνουσα τον Παναμά αλλά αποκλείοντας το Μπελίζ και το Μεξικό.

Γεωγραφία

Σύμφωνα με τα παραπάνω η Κεντρική Αμερική έχει έκταση περίπου 540.000 χλμ², και πλάτος μεταξύ του Ειρηνικού Ωκεανού και της Καραϊβικής Θάλασσας ποικίλωντας μεταξύ περίπου 560 χλμ και περίπου 50 χλμ.

Η γεωλογία της Κεντρικής Αμερικής είναι δραστήρια, με ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμούς να λαμβάνουν χώρα κατά περιόδους. Το 1931 και το 1972 σεισμοί κατέστρεψαν την Μανάγουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουας. Τα γόνιμα εδάφη από αποσαρθρωμένη λάβα κατέστησαν δυνατή τη συντήρηση πυκνών πληθυσμών στις αγροτικά παραγωγικές ορεινές περιοχές. Η Καραϊβική πλάκα είναι τευτονική πλάκα επί της οποίας βρίσκεται η Κεντρική Αμερική.

Η Κεντρική Αμερική, το στενότερο μέρος της Αμερικής, φιλοξενεί τη Διώρυγα του Παναμά καθώς και τη σχεδιασμένη, αλλά ποτέ ολοκληρωμένη Διώρυγα της Νικαράγουας.

Ιστορία

Στις αρχές του 19ου αιώνα υπήρξε ένα έθνος της Κεντρικής Αμερικής, που συνίστατο από τα σημερινά έθνη της Γουατεμάλας, Ονδούρας, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουας και Κόστα Ρίκα (και ένα μέρος της σημερινής Μεξικάνικης πολιτείας του Τσιάπας). Η οντότητα αυτή ήταν γνωστή μερικές φορές ως Ενωμένες Επαρχίες της Κεντρικής Αμερικής ή Ηνωμένες Πολιτείες της Κεντρικής Αμερικής.

Εξωτερικός σύνδεσμος