Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Καρλ Λίμπκνεχτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρλ Λίμπκνεχτ
Καρλ Λίμπκνεχτ

Ο Καρλ Λίμπκνεχτ (γερμανικά: Karl Liebknecht) γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1871. Ο πατέρας του Γουλιέλμος ήταν τότε στη φυλακή για τις σοσιαλιστικές του ιδέες. Στα 1899 διορίστηκε δικηγόρος στο Βερολίνο. Στα 1906 εκδίδει το έργο του Ιμπερια­λισμός αντιμιλιταρισός. Εισάγεται σε δίκη και καταδικάζεται σε ενάμιση χρόνο φυλακή. Οι απολογίες του σ’ εκείνη τη δίκη καθώς και στην κατοπινή «επί εσχάτη προδοσία» θα μεί­νουν αλησμόνητες. Νωρίς ασπάζεται τις ιδέες της Ρόζας Λούξεμπουργκ για τη μαζική κίνηση και τις μαζικές απεργίες. Aπό τότε ενωμένοι οι δύο επαναστάτες πολεμάνε τη στρατοκρατία και τον οπορτουνισμό της σοσιαλδημοκρατίας. Η Ρόζα είναι η σκέψη, ο Κάρλ είναι το ατσαλένιο μπράτσο. Ο αγώνας του στο συνέδριο για την υιοθέτηση αντιμιλιταριστικού προγράμματος καταλήγει στο να χαρακτηριστεί ως «προδό­της» και «τυχοδιώκτης». Ακούραστες είναι οι προσπάθειες του για το ξεσκέπασμα των σχε­δίων του γερμανικού μιλιταρισμού σκάνδαλο γερμανικών εργοστασίων πολεμοφοδίων πού είχαν διατάξει την αντιπροσωπεία τους στο Παρίσι να προκαλέσει στο Φιγκαρό τη δημοσίευση άρθρων φιλοπόλεμων κατά της Γερμανίας, για να κατορθωθεί έτσι η παραγ­γελία μεγάλων ποσοτήτων πολεμοφοδίων από την κυβέρνηση κλπ.)

Στις 2 Δεκεμβρίου 1914 όταν στο εθνι­κιστικό Ράϊχσταγκ ψήφιζαν τις πολεμικές πι­στώσεις ο Κάρλ καταμόναχος φωνάζει: «Όχι!». Ιδρύει την ομάδα Σπάρτακος που στην αρχή επάλεψε ως ομάδα του μέσα στο Γερμα­νικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ύστερα εξελίχτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας με την ένωση των Ανεξαρτή­των Σοσιαλδημοκρατών.

Όταν το Ράϊχσταγκ διακόπτει τις εργασίες του χύνεται μέσα στις μάζες και οργανώνει συλλαλητήρια. Μαζί με τη Ρόζα (από τη φυλακή της τότε) ετοιμάζει το θεωρητικό τους όργανο Διεθνής και με βάση το Γιούνιους μπροσούρε (βιβλιαράκι της Ρόζας) οργανώνει την πάλη κατά του οπορτουνισμού. Στο συλλαλητήριο της 1 Μαΐου 1916 κραυγάζει: «Κάτω ο πόλεμος ! Κάτω η κυβέρνηση !»


Καταδικάζεται σε τεσσεράμιση χρόνια φυλάκιση και απελευθερώνεται από την επανάσταση του Νοέμβρη του 1918. Το 1919 ήταν επικεφαλής των αγωνιστών του Γενάρη. Συλλαμβάνεται από τους αντεπαναστάτες Σάϊντμαν και Νόσκε και στις 15 Ιανουαρίου 1919 δολοφονείται άνανδρα από αξιωματικούς κατ’ εντολή του Νόσκε.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί δεσμοί