Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Καλιφόρνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°00′N 120°00′W / 37.00, -120.00

Πολιτεία της Καλιφόρνιας
Σημαία της πολιτείας της Καλιφόρνιας Έμβλημα της πολιτείας της Καλιφόρνιας
Παρατσούκλι: The Golden State (Αγγλικά: Η Χρυσή Πολιτεία)
Χάρτης των ΗΠΑ με την πολιτεία της Καλιφόρνιας σημειωμένη
Άλλες πολιτείες
Πρωτεύουσα Σακραμέντο
Μεγαλύτερη πόλη Λος Άντζελες
Κυβερνήτης Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (Ρ)
Γερουσιαστές Dianne Feinstein (D),Barbara Boxer (D)
Επίσημες γλώσσες Αγγλικά
Έκταση 410,000 χλμ² (3η)
 - Έκταση γης 390,730 χλμ²
 - Έκταση νερού 192,700 χλμ² (4,7%)
Πληθυσμός (2000) 33,871,648 (1η)
 - Πυκνότητα 83.85 /χλμ² (12η)
Είσοδος στην ένωση 9 Σεπτεμβρίου, 1850 (31η)
Ζώνη ώρας UTC-8/-7
Γεωγραφικό πλάτος 32° 32′ N με 42° N
Γεωγραφικό μήκος 114° 8′ W με 124° 26′ W
Πλάτος 400 χλμ
Μήκος 1.240 χλμ
Υψόμετρο
 - Ψηλότερο σημείο Κορυφή Whitney, 4,421 μ
 - Μέσο υψόμετρο 884 μ
 - Χαμηλότερο σημείο Κοιλάδα του Θανάτου, -86 μ
Συντμήσεις CA Calif.  US-CA
Ιστοτόπος www.ca.gov

Η Καλιφόρνια είναι πολιτεία των ΗΠΑ (Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής). Είναι μια από τις πλουσιότερες πολιτείες της χώρας (μόνη της είναι η 8η πλουσιότερη χώρα του κόσμου) 1 και έδρα πολλών πολυεθνικών εταιριών. Βρίσκεται στην ακτή του Ειρηνικού ωκεανού.

Έρχεται 3η σε έκταση (411.014 τ.χλμ.) και 1η σε πληθυσμό (33.800.000). Πρωτεύουσα της είναι το Σακραμέντο (467.000 κατ.). Οι μεγαλύτερες πόλεις της πολιτείας είναι το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σαν Ντιέγκο, το Φρέσνο και το Σακραμέντο. Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας είναι ο πρώην κινηματογραφικός αστέρας δράσης, Αυστριακός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Η Καλιφόρνια αποικίστηκε αρχικά από τους Ισπανούς το 1769. Κέρδισε την ανεξαρτησία της και έγινε μέρος του Μεξικού το 1821, μετά από μια σύντομη περίοδο κατά την οποία υπήρξε ως ανεξάρτητη Δημοκρατία Καλιφόρνιας. Το 1846 η Καλιφόρνια προσαρτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν αναγνωρίστηκε πραγματικά στην Ένωση έως τις 9 Σεπτεμβρίου του 1850, οπότε έγινε η τριακοστή πρώτη Πολιτεία της χώρας.

Οικονομία

Από το 2005, το ακαθάριστο πολιτειακό προϊόν (GSP) είναι περίπου $1.62 τρισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο στη χώρα. Η Καλιφόρνια είναι υπεύθυνη για το 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των Η.Π.Α. Από το 2005, το ΑΕΠ της Καλιφόρνιας είναι μεγαλύτερο από όλες εκτός από επτά χώρες στον κόσμο. Η Καλιφόρνια περιλαμβάνει διάφορες σημαντικές οικονομικές περιοχές όπως το Χόλυγουντ (ψυχαγωγία), την κεντρική κοιλάδα Καλιφόρνιας (γεωργία), την Σίλικον Βάλεϋ και την ακτή τεχνολογίας (υπολογιστές και υψηλή τεχνολογία), Ακόμη το κρασί που παράγει σε περιοχές όπως η κοιλάδα Νάπα, η κοιλάδα Σονόμα και στη νότια Καλιφόρνια στις περιοχές Πάσο Ρόμπλες και Σάντα Μπάρμπαρα. Η κυρίαρχη βιομηχανία, περισσότερο από δύο φορές πιο μεγάλη από την επόμενη, είναι η γεωργία, (συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, του γαλακτοκομείου, και του κρασιού). Αυτή ακολουθείται από την αεροδιαστημική, την ψυχαγωγία, κυρίως τηλεόραση - αν και πολλές κινηματογραφικές ταινίες γίνονται ακόμα σε Καλιφορνέζικα στούντιο παραγωγής, την μουσική παραγωγή, την ελαφριά βιομηχανία κατασκευών - συμπεριλαμβανομένου του υλικού υπολογιστών και του λογισμικού και η μεταλλεία του βόρακα. Η διάτρηση πετρελαίου έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πολιτείας. Το κατά κεφαλήν ατομικό εισόδημα ήταν $48.460 το 2005, κατατάσσοντάς το 13ο στις ΗΠΑ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα ποικίλλει ευρέως κατά γεωγραφική περιοχή και επάγγελμα. Πολλές παράκτιες πόλεις περιλαμβάνονται στις πλουσιότερες κατά κεφαλήν περιοχές των ΗΠΑ. Οι τομείς της υψηλής τεχνολογίας στην βόρεια Καλιφόρνια, συγκεκριμένα Σίλικον Βάλεϋ και στις κομητείες Santa Κλάρα και Σαν Ματέο, υποφέρουν αυτήν την περίοδο από την οικονομική ύφεση που προκαλείται από το σκάσιμο της φούσκας των εταιρειών διαδικτύου, η οποία προκάλεσε την απώλεια πάνω από 250.000 εργασιών στη βόρεια Καλιφόρνια μόνο. Από την άνοιξη του 2005, η οικονομική ανάπτυξη έχει ανακάμψει στη Καλιφόρνια κατά 4.3%. Η Καλιφόρνια επιβάλλει ποσοστό 9.3% μέγιστο φόρο εισοδήματος, με 6 φορολογικές κλίμακες. Συλλέγει περίπου $40 δισεκατομμύρια από φόρους εισοδήματος. Όλη η ακίνητη ιδιοκτησία είναι φορολογήσιμη και αξιολογείται στη δίκαιη αγοραστική αξία κατά την διάρκεια της αγοράς, που περιορίζει τα φορολογικά έσοδα ιδιοκτησίας. Η Καλιφόρνια συλλέγει $33 δισεκατομμύρια από φόρους ιδιοκτησίας.

Κλίμα

Το κλίμα της Καλιφόρνιας ποικίλλει από μεσογειακό σε πολικού ψύχους. Ένα μεγάλο μέρος της πολιτείας έχει μεσογειακό κλίμα, με δροσερούς, βροχερούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Το δροσερό ρεύμα παράκτια της Καλιφόρνιας συχνά δημιουργεί θερινή ομίχλη κοντά στην ακτή. Περαιτέρω εσωτερικώς, το κλίμα έχει πιο κρύους χειμώνες και καυτότερα καλοκαίρια. Οι Βόρειες περιοχές δέχονται περισσότερες βροχοπτώσεις από το νότο. Οι σειρές των βουνών της Καλιφόρνιας επηρεάζουν το κλίμα επίσης: μερικά από τα πιο βροχερά μέρη της πολιτείας είναι οι δυτικές πλευρές των βουνοπλαγιών. Η Βορειοδυτική Καλιφόρνια έχει ένα εύκρατο κλίμα και η κεντρική κοιλάδα έχει μεσογειακό κλίμα αλλά με μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασιών από την ακτή. Τα υψηλά βουνά, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς Νεβάδα, έχουν κλίμα βουνών (αλπικό) με χιόνι το χειμώνα και ήπιες θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Η ανατολική πλευρά των βουνών της Καλιφόρνιας έχει μια ξηρότερη «σκιά βροχής». Οι χαμηλές έρημοι ανατολικά των νότιων βουνών της Καλιφόρνιας έχουν καυτά καλοκαίρια και σχεδόν ήπιους χειμώνες,Οι έρημοι με υψηλότερο υψόμετρο στην ανατολική Καλιφόρνια έχουν καυτά καλοκαίρια και κρύους χειμώνες. Στην Κοιλάδα του Θανάτου, έχει καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στο δυτικό ημισφαίριο (56.6 °C) στις 10 Ιουλίου 1913.