Ισαάκιος Α'

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ισαάκιος Α' Κομνηνός, βασίλεψε από το 1057 μέχρι το θάνατό του το 1059.

Ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού, βασικό στέλεχος της ομάδας που ανάγκασε σε παραίτηση τον προκάτοχό του Μιχαήλ ΣΤ'. Βασικός στόχος της ομάδας αυτής, ήταν η αποκατάσταση του αξιομάχου του στρατεύματος, το οποίο είχε περιέλθει σε δεινή κατάσταση, λόγω της άφρονος πολιτικής των αξιωματούχων της Πόλης. Οι τελευταίοι, αισθανόμενοι πολιτική απειλή από ισχυρό στρατό, είχαν επί σειρά ετών και μετά το θάνατο του Βουλγαροκτόνου λάβει σειρά μέτρων εναντίον του. Το γεγονός αυτό όμως είχε ανησυχήσει τους ίδιους τους επικεφαλής, οι οποίοι έβλεπαν τη ραγδαία επιδείνωση της ικανότητας του κράτους να αμυνθεί από τους πολυάριθμους εξωτερικούς εχθρούς του.

Συνετός, ικανότατος στρατηλάτης, έχοντας την άπλετη υποστήριξη του στρατεύματος, ο Ισαάκιος αμέσως ξεκινά εκτεταμένη εκστρατεία εκσυγχρονισμού της άμυνας και βελτίωσης της διοίκησης. Έχει τη σοφία και τη διορατικότητα να προβεί σε καίριες επεμβάσεις τηρώντας ευαίσθητες ισορροπίες, για να μη βρεθεί αντιμέτωπος με τους ισχυρούς γραφειοκράτες της Πόλης.

Με τα αποτελέσματα των αλλαγών άμεσα ορατά, και κύριο στρατιωτικό επίτευγμα την εξουδετέρωση των Πετσενέγκων, η αυτοκρατορία παρουσιάζει σημεία ανάκαμψης από τη βαθιά παρακμή των αναξίων διαδόχων του Βουλγαροκτόνου. Δυστυχώς όμως, ένας ξαφνικός πυρετός απέβη μοιραίος για τον Ισαάκιο, ο οποίος απεσύρθη στη Μονή Στουδίου και πέθανε πρόωρα το 1059.

Αντιλαμβανόμενος τη μοίρα του, ο Ισαάκιος λίγο πριν πεθάνει και υπό τις πιέσεις και υποδείξεις του Μιχαήλ Ψελλού, επιλέγει διάδοχο. Η προτίμησή του όμως για έναν άνθρωπο που ήταν σε ευθεία αντίθεση με το όραμα και τις ενέργειές του, φανερώνει και την απόλυτη εξάρτησή του από τον ίδιο τον Ψελλό. Με έναν νέο και ισχυρό εχθρό πρό των πυλών, η επιλογή του στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Δούκα, θα αποβεί μοιραία για το μέλλον της Αυτοκρατορίας.

[Επεξεργασία] Βιβλιογραφία:

  • Norwich, J.J. "Byzantium", Vol. II-The Apogee
  • Vasiliev, A. "History of the Byzantine Empire, 324–1453"
  • Ostrogorsky, G. "History of the Byzantine State"


Προηγούμενος
Μιχαήλ ΣΤ' Στρατιωτικός
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου
Επόμενος
Κωνσταντίνος Ι' Δούκας