Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ιλλυρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο ή η ενότητα δεν αναφέρει τις πηγές του ή δεν περιέχει επαρκείς παραπομπές.

Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια προσθέτοντας κατάλληλες πηγές και παραπομπές που να υποστηρίζουν το άρθρο.

Αυτό το άρθρο χρειάζεται επιμέλεια ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλότερες προδιαγραφές ορθογραφικής και συντακτικής ποιότητας ή μορφοποίησης.

Σημείωση: Πολλές φορές τα κείμενα στα οποία βρίσκεται αυτό το πρότυπο, παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Κάντε ένα σχετικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε την επιμέλεια, αφού είναι πιθανό να διαγραφεί. Μετά την επιμέλεια του άρθρου, είστε ελεύθεροι να διαγράψετε αυτή την επισήμανση. Για περαιτέρω βοήθεια, δείτε τα άρθρα Πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα και Βικιπαίδεια:Οδηγός μορφοποίησης άρθρων.

Ιλλυριοί πολεμιστές,2ος αιώνας πχ
Ιλλυριοί πολεμιστές,2ος αιώνας πχ

Ιλλυρία (Αρχαία Eλληνικά : «Ιλλυρία΄» , λατινικό : «Illyria» ) ήταν στην κλασική αρχαιότητα μια περιοχή στο δυτικό μέρος της σημερινής βαλκανικής χερσονήσου, που κατοικείτο από τις φυλές των Ιλλυριών , αρχαίοι οπού μιλούσαν Ιλλυρικές γλώσσες. Στην ελληνική μυθολογία,ο Ιλλυριός ήταν ο γιος του Κάδμου και της Αρμονίας που κυβέρνησε την Ιλλυρία και γίνεται ο επώνυμος πρόγονος όλων των Ιλλυριών. Η σκιαγράφηση της αρχαίας Ιλλυρίας μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόβλημα στους ιστορικούς, δεδομένου ότι πριν από τη ρωμαϊκή κατάκτηση οι Ιλλυρία δεν ενοποιήθηκε σε ένα βασίλειο Ιλλυριών, και τα σύνορα της Ιλλυρίας πριν την Ρωμαϊκή κατάκτηση άλλαζαν ανάλογα με τους πολέμους. Παραδείγματος χάριν, οι Δαλματοί , που ταξινομήθηκαν εν τούτης ως φυλή Ιλλυριών από τη γλώσσα, υπόκειτο μόνο στο βασίλειο της Ιλλυρίας για έναν σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Γένθιου.

Πίνακας περιεχομένων

Αρχαιολογία

Οι Ιλλυριοί ανήκουν στην κουλτούρα Χαλσταατ.Οι λεγόμενοι «Ιλλυριοί» ήταν ομάδες Βενετί, Κελτών, ανεξάρτητων ινδοευρωπαϊκών φυλών και πραγματικών Ιλλυριών.Τα αρχαιολογικά δεδομένα δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε μια σαφή απάντηση όσο άφορα την εθνογένεση των Ιλλυριών.

Η εθνογένεση των Ιλλυριών,προιστορική εποχη
Η εθνογένεση των Ιλλυριών,προιστορική εποχη

Θεωρίες υπάρχουν πολλές. Ότι οι Ιλλυριοί εισβάλαν από Νοτιοδυτικά η Νοτιοανατολικά το 1000 με 1200 π χ και σταδιακά ήρθαν στην περιοχή οπού κατοικείτο από Βουκεδόλους από την προϊστορική εποχή . Άλλη θεωρία είναι ότι ήταν θράκες και εξιλλυρίστηκαν από την εισβολή η ότι το 1600 με 1100 πχ οι πρώτο - Ιλλυριοί σταδιακά γίναν οι Ιλλυριοί (πραγματικοί )που γνωρίζουμε μετά. Η πιο επίκαιρη και πρόσφατη είναι αυτή που στηρίζει μια εισβολή από τα Νοτιοανατολικά μετά από απόσπαση από πληθυσμούς που μετά παρήγαγαν τους πρώτο – Κέλτες .

Το Βασίλειο της Ιλλυρίας

Ο Βασιλιάς Βαρδύλλις μετέτρεψε την Ιλλυρία σε τοπική δύναμη τον 4 αιώνα πχ.Οι πιο σημαντικές πόλεις των Ιλλυριών ήταν Η Σκόδρα(στην σημερινή Αλβανία) και ο Ριζούντας (στο σημερινό Μαυροβούνιο).Αργότερα οι Ιλλυρικοί πόλεμοι με την Βασίλισσα Τέυτα και τον Δημήτριο του Φάρου,έναν Έλληνα καταδικάσαν την Ιλλυρία και έκαναν την Ρωμαϊκή εισβολή σίγουρη.

Οί Ιλλυρικές φυλές πρίν την Ρωμαική κατάκτηση,αρχαική εποχή μέχρι το 168 BC
Οί Ιλλυρικές φυλές πρίν την Ρωμαική κατάκτηση,αρχαική εποχή μέχρι το 168 BC

Θρησκεία

Η Ιλλυριοί ειχαν πολυθειστικη θρησκεια.Οι Θεοί των Ιλλυριών.

Ιλλυριοί πολεμιστές ,400 πχ
Ιλλυριοί πολεμιστές ,400 πχ

Η μυθολογία των Ιλλυριών είναι μόνο γνωστή μέσω της αναφοράς των θεοτήτων στα ρωμαϊκά μνημεία , μερικά στοιχεία με ρωμαϊκή παραλλαγή τους. Δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε ένας πιό εξέχων Θεός Ιλλυριών και θα είχε υπάρξει μεγάλη παραλλαγή μεταξύ των μεμονωμένων φυλών Ιλλυριών. Σύμφωνα με τον John Wilkes, "αντίθετα από τους Κέλτες, Δάκες , Θράκες ή Σκύθες δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ιλλυριοί ανέπτυξαν μια ομοιόμορφη κοσμολογία στην οποία η θρησκευτική πρακτική τους είχε επίκεντρο . Μερικές θεότητες είναι γνωστές αποκλειστικά από την Ίστρια , όπως το Η Εία ο Μαλεσόκους , Μπόριας και η Ιρία .Στους Λιβύρνους η Ανζότικα , ταυτίζεται με την Αφροδίτη. Άλλα τοπικά Θεονύμια περιλαμβάνουν την Λάττα ,Σεντόνα , και Ικά Μπίντους παρόμοιος με τον με Ποσειδώνα, λατρεύτηκε από τους Ιάποδες . Ο Μπόριας, στα καυτά λουτρά Τόπουσκο όπου αφιερώθηκαν στον Βίντασους και την, που ταυτίστηκαν με τον Σύλβανους και την Διάνα . Από τα ανατολικά Βαλκάνια, η λατρεία του Θράκα ιππέα διαδόθηκε στην Ιλλυρία κατά τη διάρκεια των πρώτων αιώνων μ.χ . Ο Θεός Μεδάυρας που αναφέρεται σε μια αφιέρωση στους Λαμβαέσις στην Αφρική από έναν Ρωμαίου γερουσιαστή και έναν ντόπιο στο Ριζίνιουμ εμφανίζεται να είναι ίδιος με τον ιππέα, που περιγράφεται ιππεύοντας άλογο και κραδαίνοντας μια λόγχη. Οι Δαλματοί είχαν τον Αρμάτους ως θεό του πόλεμου.

Η Ιλλυρικη πολη του Ριζουντα ειχε τον δικο της προστατη τον Μεδαυρα.

Οι Ιλλυριοί θυσίαζαν ανθρώπους.

Ρωμαικη κατακτηση

Στους πολέμους των Ρωμαίων κατά των Ιλλυριών του 229 Π.Χ. και 219 Π.Χ., η Ρώμη νίκησε της φυλές των Ιλλυριών στην κοιλάδα των ποταμών Νερέτβα και κατέστειλε την πειρατεία που είχε καταστήσει την Αδριατική επισφαλή για το ρωμαϊκό εμπόριο. Υπήρξαν δύο εκστρατείες, η πρώτη ενάντια στην Βασίλισσα των Ιλλυριών Τέυτα και η δεύτερη ενάντια σε έναν Έλληνα τον Δημήτριο του Φάρου. Η αρχική εκστρατεία του 229 Π.Χ. χαρακτηρίζει την πρώτη ρωμαϊκή εισβολή μέσω της Αδριατικής θάλασσας .

1ος Ιλλυρικός πόλεμος

Οί Ιλλυρικοί Πόλεμοι,229 BC και 219 BC μεχρι την ολικη κατακτηση το 169 πχ
Οί Ιλλυρικοί Πόλεμοι,229 BC και 219 BC μεχρι την ολικη κατακτηση το 169 πχ

Στον πρώτο πόλεμο κατά των Ιλλυριών, που διάρκεσε από 229 Π.Χ. μέχρι το 228 Π.Χ., η ανησυχία της Ρώμης με τους εμπορικούς δρόμους στην Αδριατική θάλασσα αυξήθηκε μετά από τον πρώτο Καρχηδόνιο πόλεμο, όταν πολλές φυλές Ιλλυριών ενώθηκαν κάτω από μια βασίλισσα, την Τέυτα. Ο θάνατος ενός Ρωμαίου απεσταλμένου από την Τέυτα και οι επιθέσεις κατά εμπόρων κάτω από την προστασία της Ρώμης, προέτρεψε τη ρωμαϊκή Σύγκλητο για να αποστείλει ρωμαϊκό στρατό κάτω από την εντολή των προξένων Λουκιο Ποστουμιους Αλβινους (πρόξενος 234 και 229 Π.Χ.) και Γνάθου Φουλιού Σεντουμαλου . Η Ρώμη απέβαλε τις φρουρές Ιλλυριών από τις ελληνικές πόλεις (αποικίες )Επίδαμνος, Απολλωνία, Φάρος και άλλες και καθιέρωσε ένα προτεκτοράτο πέρα από αυτές τις ελληνικές πόλεις. Οι Ρωμαίοι δίνουν την εξουσία στον Δημήτριο του Φάρου ως δύναμη στην Ιλλυρία για να αντισταθμίσει την της δύναμη Τέυτα.

2ος Ιλλυρικός πόλεμος

Ο δεύτερος πόλεμος κατά των Ιλλυριών διάρκεσε από 220 Π.Χ. μέχρι το 219 Π.Χ.. Το 219 Π.Χ. η ρωμαϊκή Δημοκρατία ήταν σε πόλεμο με τους Κέλτες εντεύθεν των Άλπεων της Γαλατείας, και ο δεύτερος Καρχηδόνιος πόλεμος άρχιζε. Αυτές οι αποσπάσεις της προσοχής έδωσαν στον Δημήτριο το χρόνο που έπρεπε να χτίσει έναν νέο πολεμικό στόλο. Οδηγώντας αυτόν τον στόλο 90 σκαφών,ο Δημήτριος έπλευσε στο νότο πέρα από την Λίσσο , και παραβίασε την προηγούμενη συνθήκη του και που άρχισε πόλεμο. Ο στόλος του Δημήτριου επιτέθηκε αρχικά στην Πύλο όπου συνέλαβε 50 σκάφη μετά από διάφορες προσπάθειες. Από την Πύλο ο στόλος έπλευσε στις Κυκλάδες, καταστέλλοντας την αντίσταση. Ο Δημήτριος έστειλε ανόητα έναν στόλο πέρα από την Αδριατική, και, με τις δυνάμεις του που διαιρέθηκαν, η Ελληνική πόλη Διμάλη συλλήφθηκε από το ρωμαϊκό στόλο κάτω από Λούκιο Αιμιλία Παύλο . Από την Διμάλη το ναυτικό πήγε προς τον Φάρο. Οι Ρωμαίοι είχαν νικήσει . Δημήτριος ξέφυγε στην Μακεδονία όπου έγινε ένα σύμβουλος στην αυλή του Φιλίππου του 4ου του Μακεδών , και παρέμεινε μέχρι το θάνατό του στην Μεσσήνη σε 214 Π.Χ..

Το Ιλλυρία κατακτήθηκε τελικά σε 168 Π.Χ.. Μετά από σαράντα έτη διαλείπουσας πάλης Ιλλυρία έγινε μια επαρχία διάρκεσε άλλα εκατό έτη, εντούτοις, πριν από το παράκτιο Ιλλυριών και οι δαλματικές φυλές υποτάχτηκαν τελικά.

Η Ιλλυρική Επανάσταση

Η Ιλλυρική επανασταση εγινε το 6-9 μ.χ.

Η Ιλλυρική Επανάσταση, 6-9 μχ
Η Ιλλυρική Επανάσταση, 6-9 μχ

Η μεγάλη επανάσταση των Ιλλυριών η των Παννόνων ήταν μια σημαντική σύγκρουση μεταξύ μιας συμμαχίας Ιλλυρικών φυλών και των ρωμαϊκών δυνάμεων .Διάρκεσαν για τέσσερα έτη που αρχίζουν στο 6 και που τελειώνουν το 9. Ο Τάκιτος την αναφέρει στα χρονικά του με μεγάλη λεπτομέρεια και τις σημειώσεις σημειώνει τις ανεπάρκειες του ρωμαϊκού στρατού σε όλη την σύγκρουση αυτή . Οι ρωμαϊκοί στρατοί ήταν αποδεκατισμένοι λόγω μιας σειρά του εμφύλιων πόλεμων . Στο ρωμαϊκό Ιλλυρικό, οι Δαεσιάτες , μια πολεμοχαρής φυλή Ιλλυριών που ηγήθηκε από τον Βάτο , μαζεύτηκαν σε μια περιοχή για να προετοιμαστούν πολεμήσουν Μάζι με τον στρατιωτικό διοικητή Τιβέριο Αύγουστο σε έναν πόλεμο ενάντια στους Γερμανούς. Αντί αυτού, οι Δαεσιάτες επιτέθηκαν και νίκησαν την ρωμαϊκή δύναμη που εστάλη . Τους Δαεσιάτες βοήθησαν οι Βρέυκοι από έναν άλλο Βάτο . Έδωσαν μάχη με μια δεύτερη ρωμαϊκή δύναμη από την Μοεσία που οδηγήθηκε από τον Καεσινά Σεβερους (ο κυβερνήτης της Μοεσίας). Παρά την ήττα τους, επέβαλαν τα βαριές απώλειες στου Ρωμαίους στην μάχη στο Σίρμιουμ. Οι επαναστάτες ενισχύθηκαν τώρα από έναν μεγάλο αριθμό άλλων φυλών Ιλλυριών. Σε κίνδυνο ήταν η στρατηγική επαρχία του «Ιλλυρικού» , που επεκτάθηκε πρόσφατα για να περιλάβει το έδαφος των Παννόνων , μια φυλή Ιλλυριών που έδρευε στη Δυτική Όχθη του Δούναβη που υποτάχτηκαν από τη Ρώμη σε 12-9 Π.Χ.. Το «Ιλλυρικό» ήταν στο ανατολικό πλευρό της Ιταλίας, εκθέτοντας τη ρωμαϊκή ενδοχώρα στο φόβο μιας επαναστατικής εισβολής. Ο Αύγουστος διέταξε τον Τιβέριο να διακόψει τις επιχειρήσεις στη Γερμανία και να κινήσει τον κύριο στρατό του προς το «Ιλλυρικό». Ο Τιβέριος έστειλε τον Βαλέριο Μεσσαλίνα (ο κυβερνήτης της Δαλματίας και Παννονίας) μπροστά με τα στρατεύματα. Όταν έγινε σαφές ότι ακόμη και οι δυνάμεις του Τιβέριου ήταν ανεπαρκείς, ο Αύγουστος ήταν υποχρεωμένος να μαζέψει στρατό κάτω από την διοίκηση τους ανιψιού του Γερμάνικο. Προσέφυγε στην υποχρεωτική αγορά και την χειραφέτηση χιλιάδων σκλάβοι προκειμένου να συσσωρευθούν αρκετά στρατεύματα. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά μετά από δύο αιώνες. Οι Ρωμαίοι είχαν επεκτείνει τώρα τουλάχιστον 15 λεγεώνες και έναν ισοδύναμο αριθμό βοηθητικών (δηλ. 150 συντάγματα, 50 που στρατολογούνται συμπεριλαμβανομένων από τους Ρωμαίους ελεύθερος-γεννημένους και ελευθερωμένους σκλάβους πολιτών και). Επιπλέον, βοηθήθηκαν από έναν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων Θρακών που οδηγήθηκαν από το βασιλιά τους Ρομιτάλκη , στο σύνολο 200.000 αντρών. Αντιμετώπισαν και έναν πικρό πόλεμο ανταρτών στα βουνά της Βοσνίας συγκεκριμένα στην Άλμα κοντά στο Σίρμιουμ . Τους πήρε τρία έτη σκληρών μαχών για να καταστείλουν την επανάσταση, η οποία περιγράφηκε από το Ρωμαίο ιστορικό Σουητώνιο ως δυσκολότερη σύγκρουση που αντιμετωπίστηκε από τη Ρώμη από τους Καρχηδόνιους πολέμους δύο αιώνες νωρίτερα. Ο Τιβέριος κατέστειλε τελικά την επανάσταση το 9 μχ .Εκείνο το ίδιο έτος ο Αρμινιούς κατέστρεψε τρεις λεγεώνες στη Γερμανία. Οι δεν αμφέβαλαν ότι o Αρμινιούς θα είχε μια συμμαχία με το Ιλλυριούς .

Ρωμαική Περίοδος

Ο Εκρωμαισμός τους ξεκινησέ απο τα αστικά κέντρα.

Η Ρωμαική επαρχία του Ιλλυρικού
Η Ρωμαική επαρχία του Ιλλυρικού

Βυζαντινή Περίοδος

Οι Ιλλυριοί αναφέρονται για την τελευταία φορά στο Miracula Sancti Demetri κατά τη διάρκεια του 7ου αιώνα μχ.

Η περιοχή του Ιλλυρικού επι Βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1025 μχ
Η περιοχή του Ιλλυρικού επι Βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1025 μχ

Μεταγενέστερη χρήση του Όρου

Εξωτερικοι Συνδεσμοι

Πηγες

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο