Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Εγνατία Οδός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η σύγχρονη Εγνατία Οδός
Η σύγχρονη Εγνατία Οδός

Η Εγνατία Οδός είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος μήκους 670 χλμ. με συνολικό πλάτος οδοστρώματος 24,5 μ. στο μεγαλύτερο τμήμα του, που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα, διασχίζει την Ήπειρο, τη βόρεια Ελλάδα και καταλήγει στον Έβρο, στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Συνδέεται επίσης, μέσω 9 καθέτων οδικών αξόνων, με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ (FYROM), Βουλγαρία και Τουρκία και τροφοδοτείται από 4 λιμάνια και 6 αεροδρόμια. Περιέχει πλήθος σηράγγων, γεφυρών και ανισόπεδων κόμβων.

Το έργο είναι υπό κατασκευή. Πριν το 1994 κατασκευάστηκαν 25 χιλιόμετρα (κοινό τμήμα με τον άξονα Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων). Από το 1997 και μέχρι το τέλος του 2005 είχαν δοθεί στην κυκλοφορία 428 χιλιόμετρα . Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή άλλων 170 χιλιομέτρων, ενώ απομένουν άλλα 47 προς δημοπράτηση ([1]). Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το 2010.

Το έργο του αυτοκινητοδρόμου διαχειρίζεται η Εγνατία Οδός Α.Ε., εταιρεία που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1995, έχει μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Κράτος και εποπτεύεται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Σκοπός της είναι η διαχείριση της μελέτης και κατασκευής, η συντήρηση, ο εξοπλισμός και η εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού, των οδικών αξόνων που την εξυπηρετούν, καθώς και άλλων έργων εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Η αρχαία Εγνατία Οδός
Η αρχαία Εγνατία Οδός

Η σύγχρονη Εγνατία Οδός ακολουθεί τα ίχνη του ομώνυμου ρωμαϊκού έργου. Η Αρχαία Εγνατία Οδός ξεκινούσε από το Βυζάντιο και τελείωνε στην Αδριατική, στην Απολλωνία (το σημερινό Δυρράχιο). Κατασκευάστηκε το 146 π.Χ. από τον Ρωμαίο Γνάϊο Εγνάτιο, από τον οποίο πήρε το όνομά της.

Εξωτερικές συνδέσεις