Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Γκντανσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°21′00″N 18°40′00″E / 54.35, 18.6667

Η Γκντανσκ (πολων.: Gdańsk, γερμ.: Danzig, λατ.: Gedania) είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Με 460.524 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη στην ιστορική επαρχία της ανατολικής Πομερανίας, και μαζί με τη Γκντύνια και τη Σόποτ αποτελεί ενα οικιστικό συγκρότημα με περίπου 1.035.000 κατοίκους.

Ιστορία

Ιστορικά ήταν ένας σημαντικός θαλάσσιος λιμένας από τους μεσαιωνικούς χρόνους και στη συνέχεια ήταν μέλος της χανσεατικής ένωσης. Υπήρξε υπο γερμανική κατοχή από το 1773 που ανηκε στην Πρωσια εως το 1919 που με την συνθηκη των Βερσαλιων ανακηρυχτηκε αυτονομή πολή υπό την προστασία της Κοινωνίας των Εθνών, με ενα μικρ'ο διάλειμμα στους Ναπολεόντιους Πολέμους που ήταν αυτόνομο (1807-1813).

Μετά το 1919 υπήρχαν φωνές που ζητούσαν την εφαρμογή της Αρχής της Αυτοδιάθεσης. Σύμφωνα με την απογραφή του 1923, 96% των κατοικών ήταν Γερμανοι και μολις 3% Πολωνοι, (Συμφωνα ομως με τον Πολωνο ιστορικο Drzycimski οι Πολωνοι αποτελουσαν 16% του πληθυσμού).

Το 1939 ενώθηκε με την ναζιστική Γερμανία, σημειωνοντας την αρχή του Β ΠΠ. Μετά τον πόλεμο ενωθηκε με την Πολωνία. Λιγότερο απο 5% των γερμανών εμεινε στο Γκντανσκ, σχηματίζοντας την γερμανική μειονότητα που υπάρχει ως σημέρα.