Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Γεώργιος Καρατζαφέρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Γιώργος ΚαρατζαφέρηςΠηγή:Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης
Πηγή:Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Γεώργιος Καρατζαφέρης (του Ιωάννου) είναι δημοσιογράφος και πολιτικός, ιδρυτής και πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.). Είναι επίσης από το 2004 Αντιπρόεδρος του κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου IND/DEM (Independence and Democracy).

Πίνακας περιεχομένων

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1947 (1947-08-11) (60 ετών) στην Αθήνα (Αμφιθέα) και κατάγεται από την ορεινή Αρκαδία. Το 1959 πετυχαίνει στη Βαρβάκειο σχολή. Στην ηλικία των 15 ετών, έγινε ραδιοφωνικός παραγωγός και το 1971 παρακολουθεί μαθήματα τηλεόρασης στο C.F.C.F. στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το 1977 ίδρυσε την Εταιρία Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων R.TV.P.R ΑΕ και το 1983 δημιούργησε την βιντεοεφημερίδα «TV Press». To 1990 ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό RadioCity και τον τηλεοπτικό ΤeleCity (αργότερα Τηλεάστυ).

Το 1983 του προσεφέρθη υποτροφία από το Ίδρυμα Αντενάουερ (Adenauer) και το 1994 πήρε και τυπικά το πτυχίο Δημοσιογραφίας δι' αλληλογραφίας από το London School of Journalism. Το 2000 ίδρυσε την εβδομαδιαία εφημερίδα Α1 και το 2005 την Ακαδημία Σπουδών Επικοινωνίας. Έχει εργαστεί ως συντάκτης στις εφημερίδες Έθνος, Εμπρός, Εθνικός Κήρυκας και Νέα Πορεία (Επίσημο Οργανο της ΝΔ), και ως αρθρογράφος-πολιτικός σχολιαστής στις εφημερίδες Ελεύθερος, Απογευματινή και Ελεύθερος Τύπος

Πολιτική Δραστηριότητα

Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συγκεντρώνοντας 109.971 σταυρούς.[1] Με το ίδιο κόμμα επανεξελέγη το 1996 και το 2000. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Βουλή με την Ν.Δ. ήταν αιρετό μέλος σε όλα τα όργανα του κόμματος και επίσης υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) Δημόσιας Τάξης, Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (1993-2000), Μέλος των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Εξωτερικών (1993-2004), Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελληνοϊσπανικής Φιλίας (1999).

Το 2000 ήλθε σε ρήξη με την Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της, Κωνσταντίνος Καραμανλής τον διέγραψε τον Μάιο από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Αιτία ήταν οι δηλώσεις του ότι ο Πρόεδρος του κόμματος βασιζόταν υπερβολικά στις απόψεις του τότε γραμματέα Άρη Σπηλιωτόπουλου. Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ο Καρατζαφέρης ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση του 2002 διεκδίκησε την υπερνομαρχία Αθηνών (επικεφαλής του συνδυασμού «Με Καθαρή Καρδιά») όπου και έλαβε το 14% των ψήφων και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος. Στις εκλογές εκείνες υπάρχουν ενδείξεις ότι είχε την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε, είπε ότι όσοι ψηφίζουν Καρατζαφέρη δεν είναι ακροδεξιοί, αλλά καλοί Χριστιανοί, που αντιδρούν στο Τζαννετάκο (τον τότε υποψήφιο της ΝΔ)[2] [3]

Στις εκλογές της 7 Μαρτίου 2004 ο ΛΑ.Ο.Σ. απέτυχε οριακά να εισέλθει στη Βουλή, αλλά 3 μήνες αργότερα στις εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε 4,2% των ψήφων και εξελέγη ο ίδιος Ευρωβουλευτής, αναλαμβάνοντας και Αντιπρόεδρος του κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημοκρατία και Ανεξαρτησία (IND/DEM). Είναι επίσης Αντιπρόεδρος στην Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Βουλγαρίας, στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Mercosur και στην Αντιπροσωπεία της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, καθώς και Αναπληρωτής στην Προσωρινή επιτροπή για την εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και την παράνομη κράτηση ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο κατέχει το ρεκόρ επερωτήσεων στο σύνολο των μελών του Ευρωκοινοβουλίου (με πάνω από 523) και ότι επελέγη στους 4 καλύτερους ρήτορες της Ευρωβουλής από την εδρεύουσα στη Γενεύη ΜΚΟ «ΤΗΕ EUROPEAN LEAGUE». Η ίδια ΜΚΟ τον επέλεξε στην λίστα των καλυτέρων Ευρωβουλευτών από κάθε χώρα για το 2006. Η λίστα αυτή σχηματίζεται με κριτήρια την συνολική ενεργητικότητα του κάθε Ευρωβουλευτού, την συνεισφορά του σε θέματα που αφορούν την χώρα του, όσο και στην αφοσίωσή του στην εγκαθίδρυση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της κατανόησης και συνεργασίας στην Ευρώπη.[4]

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 και σε μια προσπάθεια να δώσει αυξημένη προσοχή στην Θεσσαλονίκη ενόψει και εξελήξεων στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ., διεκδίκησε τον Δήμο της Θεσσαλονίκης και απέσπασε το 7,5% των ψήφων. Ο ΛΑ.Ο.Σ ανεδείχθη σε 3ο πολιτικό κόμμα στην Θεσσαλονίκη.

Πολιτικές θέσεις

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης από αρκετούς θεωρείται ότι ανήκει στον ακροδεξιό χώρο. Το 1974 εξέδιδε τη φιλοβασιλική εφημερίδα «Το Στέμμα της Δημοκρατίας».[5] Συμμετείχε παλιότερα στην ομάδα UEN, μαζί με τον Τζιανφράνκο Φίνι. Το 1998 ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τη νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή «συμπλήρωμα της Νέας Δημοκρατίας» επειδή κατά τη γνώμη του «είχε πρωταγωνιστές του αγώνα»[6]. Κατά καιρούς στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ έχουν συμμετάσχει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής [7]. Όταν αποκαλύφθηκε η συμμετοχή στεχών της Χρυσής Αυγής στο ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ., ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι συμμετείχαν επίσης δυο Εβραίοι, ένας τσιγγάνος και δυο ομοφυλόφιλοι. Η Χρυσή Αυγή, μέσω του Ν. Μιχαλολιάκου, δήλωσε ότι θίγεται ηθικά από τη δήλωση αυτή και απέσυρε την υποστήριξή της πλην των υποψηφίων. Η συμμετοχή Εβραίων στο ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ. διαψεύστηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας.

Η άποψή του για εφαρμογή ποσοστώσεων στην είσοδο των μεταναστών, στα πρότυπα ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών, έχει πολλές φορές δημιουργήσει συζητήσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, καθώς έγινε αφορμή να κατηγορηθεί για ρατσισμό και ξενοφοβία. Έχει υποστηρίξει υπό μορφήν μομφής ότι κάποιοι Έλληνες πολιτικοί όπως ο Κώστας Σημίτης ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Μιλτιάδης Έβερτ για αδιευκρίνιστους λόγους έκρυψαν την Εβραϊκή τους καταγωγή και κάποιοι άλλοι το ότι είναι Μασόνοι. Έχει πει χαρακτηριστικά: «Πρώτον: Δεν είμαι Εβραίος. Ας το πει αυτό κι ο πρωθυπουργός. Δεύτερον: Δεν είμαι κομμουνιστής. Ας το πει αυτό κι ο κ. Καραμανλής. Τρίτον: Δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν μπορεί να το πούνε πολλοί» (28/5/2002, Κόρινθος, δημόσια ομιλία). Με άλλη αφορμή από το κανάλι του: «(Ολα) συμβαίνουν εις εφαρμογήν των Πρωτοκόλλων της Σιών. Εις εφαρμογήν της Νέας Τάξεως πραγμάτων. Και ποιοι εξυπηρετούνται; Από τη μια μεριά οι Εβραίοι, που είναι ο άμεσος αυτουργός κι από την άλλη ο Πάπας και το Βατικανό που είναι ο έμμεσος αυτουργός. (...) Μπορώ να σας φέρω περισσότερα του ενός παραδείγματα συνωμοσίας του Βατικανού και των Εβραίων κατά της Ελλάδος. Οχι ένα, όχι δύο, πάρα πολλά. (...) Ο Κώστας Καραμανλής πήγε με το ίδιο αεροπλάνο, το ίδιο αυτοκίνητο στην ίδια λέσχη με τον Γιωργάκη, στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ» (24/5/00). [8]. Αφορμή για να κατηγορηθεί και για αντισημητισμό έγιναν οι απόψεις του ότι η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ήταν σχέδιο των Εβραίων.[9] Για το θέμα της ονομασίας της F.Y.R.O.M. έχει εκφράσει την άποψη ότι οι ως τώρα χειρισμοί στο θέμα δεν υπήρξαν οι κατάλληλοι και πως το όνομα της Μακεδονίας δεν πρέπει να είναι διαπραγματεύσιμο.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Καρατζαφέρη, παρατηρείται παρουσία στελεχών κεντροαριστερής και αριστερής πολιτικής προέλευσης σε καίρια πόστα με ιδιαίτερο παράδειγμα αυτό του καθηγητού κ. Παναγιώτη Ν. Παπαγαρυφάλλου με αξιοσημείωτη παρουσία στο Κ.Κ.Ε.[10][11] Επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, ένα ποσοστό 14% των ψηφοφόρων του ΛΑ.Ο.Σ. αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερής και κεντροαριστερής προέλευσης.[12]

Η ιδεολογία του κόμματος βασίζεται στο γεγονός ότι μετά την πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού, στην αρχή της δεκαετίας του ’90, δεν υφίσταται ο οριζόντιος διαχωρισμός του πολιτικού χώρου σε Αριστερά, Κέντρο και Δεξιά. Αυτά, σύμφωνα με την ιδεολογία του ΛΑ.Ο.Σ, έχουν αντικατασταθεί με το διαχωρισμό της στάσης ανθρώπων, κομμάτων και χωρών σε υπέρ ή κατά της Παγκοσμιοποίησης. Μέσα στα πλαίσια αυτά ο ΛΑ.Ο.Σ ευαγγελίζεται την ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές που χώρισαν στο παρελθόν τους Έλληνες και την επικέντρωση των Ελλήνων σε αυτά που τους ενώνουν [13].

Δηλώσεις στον Τύπο

 • "Η Ελλάδα γέμισε εδώδιμους τρομοκράτες" (συγχέοντας τη λέξη "εδώδιμοι", δηλ. φαγώσιμοι, με την "εγχώριοι") [14]

Συγγραφικό έργο

 • «Το Μοντέλο της Δημοκρατίας»
 • «Η Γυναίκα Σήμερα»
 • «Η Λιάνη στηρίζει την Αλλαγή»
 • «Αγώνες και Αγωνίες της δεκαετίας 1990-2000»
 • «Βίοι Αγίων»

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Παραπομπές

 1. ^  Ελευθεροτυπία
 2. ^ Πλωρίτης, Το Βήμα
 3. ^  Επίσημη σελίδα
 4. ^  Το κλούβιο αυγό του φιδιού, Β. Νέδος, Το Βήμα 11/9/2005
 5. ^  Χέρι-χέρι με τη μετάλλαξη, άρθρο του Τάκη Καμπύλη στα "Νέα"
 6. ^  Ιός της Ελευθεροτυπίας
 7. ^  Η μαύρη διεθνής των τερατολόγων, Ιός της Κυριακής
 8. ^  "Κατά Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ με δικαίωμα στους ακραίους", Νίκος Ρούμπος, Ελευθεροτυπία 20/02/2006, ανάκτηση 11/10/2007
 9. ^  "Δεν γυρίζω στην Ν.Δ. Συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη στην εφημερίδα Metro" Ελληνικές Γραμμές 12/01/2006, ανάκτηση 11/10/2007
 10. ^  "ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. όλα μοιρασμένα" Γιώργος Καρέλιας, Ελευθεροτυπία 25/05/2006, ανάκτηση 11/10/2007
 11. ^  Το προγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ
 12. ^  Οι εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, σελ. 21, Εκδόσεις Το ποντίκι
 13. ^  "Εδώδιμοι... τρομοκράτες!", Ελευθεροτυπία 19/1/2007, ανάκτηση 11/10/2007