Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Γέρακας Αττικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελληνική Δημοκρατία Ελληνική Σημαία

Δήμος Γέρακα Αττικής [1]
Έμβλημα Γέρακα
Πλατεία Μακεδονίας
Στατιστικά Στοιχεία
Υψόμετρο Πόλης: 190-374 μ [2]
Έκταση Δήμου: 11 χμ2 (11.000 στρέμματα)
Πληθυσμός Δήμου: 13.921 κάτοικοι (2001)
Πυκνότητα Δόμησης: 1.265 κάτοικοι/χμ2 (2001)
Γεωγραφικά Δεδομένα

 Σήμανση Γέρακα στον Αττικό Χάρτη


Πόλη: Γέρακα
Οικιστικό Συγκρότημα: Βόρειας Μεσογαίας
Νομαρχία: Ανατολικής Αττικής
Νομός: Αττικής
Περιφέρεια: Αττικής
Γεωγραφικό Διαμέρισμα: Κεντρική Ελλάδα
Χώρα: Ελλάδα
Γεωγραφική Οικογένεια: Ευρωπαϊκή Ένωση
Ήπειρος: Ευρώπη
Πληροφορίες Δήμου

 Δημαρχείο Γέρακα


Έτος Ίδρυσης: 1980 (Κοινότητα) [3]
Έτος Προαγωγής: 1990 (Δήμος) [4]
Δήμαρχος: Αθανάσιος Ζούτσος(2006)
Διεύθυνση: Ιθάκης 12
Ταχυδρομικός Κώδικας: 153 44
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210-6604600
Αποστολή Fax: 210-6612965
Αποστολή Ε-mail: info@gerakas.gr
Επίσημος Ιστότοπος: www.gerakas.gr

Συντεταγμένες: 38°01′40″N 23°51′05″E / 38.0278, 23.8514

Ο Γέρακας στην αρχαιότητα αποτελούσε τον αττικό Δήμο Γαργηττού της Αιγηίδος Φυλής που τοποθετείτο στη μεσόγαια τριττύα, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους[5]. Σήμερα συνιστά ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη της Βόρειας Μεσογαίας και ταυτόχρονα την ανατολική πύλη εισόδου από το λεκανοπέδιο των Αθηνών προς στην πεδιάδα των Μεσογείων. Είναι οικοδομημένος σε μια ιδιαιτέρως κομβική θέση ανάμεσα στους ορεινούς όγκους Υμηττού και Πεντέλης, ενώ διοικητικά υπάγεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Μέχρι τα τέλη του '70 οι περισσότερες εκτάσεις της περιοχής καλύπτονται από αγροικίες των Παιανέων, ενώ το 1980 αποσπώνται από την Παιανία και αναγνωρίζονται ως Κοινότητα Γέρακα της Ανατολικής Αττικής. Η ονομασία της νεοσύστατης διοικητικής οντότητας προκύπτει έπειτα από άτυπο δημοψήφισμα μεταξύ των 3 ονομάτων των οικισμών που την απαρτίζουν "Γέρακας", "Σταυρός" και "Γαργηττός". Μέσα σε μόλις 10 χρόνια ο πληθυσμός του οικισμού αυξάνεται και αναγνωρίζεται πλέον ο Γέρακας ως Δήμος.

Τα διοικητικά όρια του δήμου εκτείνονται από το Σταυρό της Αγίας Παρασκευής μέχρι και τους πρώτους λοφίσκους του Πεντελικού, γνωστούς ως λόφους κουφού και δέσης, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοανατολικά των Αθηνών και μόλις 2 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας πόλης της Παλλήνης. Η πόλη των 11.000 στρεμμάτων απλώνεται σε υψόμετρο 190-374 μέτρων προσδίδοντας της ταυτόχρονα το χαρακτήρα πεδινής αλλά και ορεινής περιοχής. Κατά την απογραφή του 2001 εμφάνιζε 13.990 κατοίκους, παρουσιάζοντας μια πυκνότητα δόμησης 1.265 κατοίκων / χμ2, ενώ εν έτει 2008, με την οικοδομική δραστηριότητα να λαμβάνει φρενήρεις ρυθμούς, μετρά περί τις 22.000, τουτέστιν 2.000 κάτοικοι / χμ2.

Το κέντρο του Δήμου εντοπίζεται γύρω από την Πλατεία Μακεδονίας, βόρεια της Λεωφόρου Μαραθώνος, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων και κόσμημα της πόλης, ενώ πολιούχος του Γέρακα είναι ο Άγιος Ιωάννης. Η εμπορική αξία της περιοχής εκτείνεται κυρίως κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, στην οποία συγκεντρώνεται και η βιομηχανική και επιχειρηματική δράση.

Ο επισκέπτης συναντά στην περιοχή τους βυζαντινούς ναούς του Αγίου Δημητρίου στην οδό Αιτωλίας, του Αγίου Γεωργίου στην οδό Αττικής, Αγίων Πάντων στην οδό Αγ. Νεκταρίου, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην οδό Αγίου Ιωάννου και Μιαούλη. Επίσης, ερείπια του αρχαίου ναού Παλληνίδος Αθηνάς κείτονται στην οδό Ανδρούτσου, ενώ από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση,ευρύματα γύρω από το Σταυρό μαρτυρούν τον εποικισμό της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, η πόλη του Γέρακα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του πεντελικού τοπίου και της Ιεράς Μονής αυτού, ως τόπος ασκητικής δράσης των μοναχών, αλλά και ως καταφύγειο τις χειμερινές νύχτες για τους βοσκούς του όρους.

Στις γνωστές συνοικίες που απαρτίζουν την πόλη του Γέρακα συγκαταλέγονται το Κέντρο, ο Σταυρός, ο Γαργηττός, το Πάτημα, η Μπαλάνα και η ορεινή συνοικία της Δέσης. Οι Δήμοι που περιβάλλουν το Γέρακα είναι η Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, η Πεντέλη, τα Γλυκά Νερά, η Παλλήνη και η Κοινότητα της Ανθούσας.

Από το 2004 και έπειτα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας αφήνουν ως παρακαταθήκη σημαντικά συγκοινωνιακά έργα που καθιστούν το Γέρακα προνομιούχο και δίνουν το ερέθισμα για μαζική οικιστική αξιοποίηση των εκτάσεων της περιοχής. Η οικοδομική φρενίτιδα αφήνει και το αρχιτεκτονικό στίγμα της δεκαετίας του 2000 στην αρμονία της δόμησης, με τις κατά το πλείστον ομοιόμορφες κατασκευές να απαρτίζουν σταδιακά τους οικισμούς του Δήμου. Ορισμένα από τα έργα οδικού δικτύου είναι η Αττική Οδός, η Περιφερειακή Υμηττού, καθώς και η σύνδεση με τους Σταθμούς του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου "Δουκίσσης Πλακεντίας" και "Παλλήνη". Επιπλέον πραγματοποιείται διαπλάτυνση της Λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ χαράσσεται και η Νέα Λεωφόρος Σπάτων, βοηθώντας αρκετά στην αποσυμφόρηση της περιοχής.

Η γη του Γέρακα διακρίνεται για σκοπούς οικονομικής αποτίμησης σε 5 ζώνες. Οι αντικειμενικές αξίες των ζωνών κυμαίνονται σε παραπλήσια επίπεδα με την Παλλήνη και τα Γλυκά Νερά. Συγκεκριμένα, το 2006 κινούνταν μεταξύ € 1.050 - 1.300 / τ.μ., ενώ το 2007 μεταξύ € 1.250 - 1.550 / τ.μ., παρουσιάζοντας μια άυξηση της τάξης του 19%-19,23%. Οι τιμές εκκίνησης στις εκτός σχεδίου περιοχές ορίζονται στα € 700 / μ2 για κατοικία, € 980 / μ2 για μονοκατοικία και στα € 600 / μ2 για επαγγλεματική στέγη. Οι εμπορικές αξίες σπάνε το φράγμα των € 2.000 / τ.μ. ακολουθώντας την πορεία γειτονικών Δήμων, αγγίζοντας τα € 2.200 - 2.800 / τ.μ.

Τα τελευταία χρόνια ο Γέρακας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις πολυποίκιλλες μορφές ανάπτυξης και στην αστικοποίησή του, ενώ παράλληλα φαίνεται να "φλερτάρει" με τα σύνορα της πρωτευούσης. Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα του Δήμου είναι η εύκολη σύνδεση μεταξύ λεκανοπεδίου Αθηνών και Ανατολικής Αττικής, η σημαντική θέση μεταξύ των δύο ορεινών όγκων που κληροδοτεί οιωνεί εμπορικές αξίες και η ενδαιφέρουσα αρχιτεκτονική. Στα μειονεκτήματα της περιοχής συγκαταλέγεται η κωλυσιεργεία του αποχετευτικού συστήματος και κάποια προβλήματα ρυμοτομικού χαρακτήρα. Ορόσημο της ιστορίας του Γέρακα στέκεται η ένταξή του στο Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού ως το 23ο μέλος, έπειτα από τελετή στο Θέατρο Βριλησσίων. Σημαντικός δε αναδεικνύεται και ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος "Η Πηγή" που συμβάλλει στην ανάδειξη και την ανάπτυξη της περιοχής. Ο Γέρακας εντάσσεται επιπλέον στην αναπτυξιακή επιχείρηση "Μαραθώνιος Αναπτυξιακή" της Βόρειας Μεσογαίας που διατρέχει η Λεωφόρος Μαραθώνος με λοιπά μέλη την Ανθούσα, την Παλλήνη, τα Γλυκάνερα, τα Σπάτα, τη Ραφήνα, Νέα Μάκρη και το Μαραθώνα.[6]

Πρώτος πρόεδρος της κοινότητας ορίζεται ο Σπύρος Γιαννάκου, ενώ δήμαρχοι διατελλούν οι Γιάννης Παπαδογεωργάκης και ο Αθανάσιος Ζούτσος.

 Ο Επιβλητικός Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Πολιούχου του Γέρακα
Ο Επιβλητικός Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, Πολιούχου του Γέρακα
 Πλατεία Μακεδονίας: Το Κεντρικό Σημείο Συνάντησης Κατοίκων και Επισκεπτών.
Πλατεία Μακεδονίας: Το Κεντρικό Σημείο Συνάντησης Κατοίκων και Επισκεπτών.

Πίνακας περιεχομένων

Ταυτότητα Περιοχής

Ετυμολογικές & Ερμηνευτικές Αναφορές

Η αρχαιοτέρα ονομασία της περιοχής "Γαργηττός" εμφανίζεται σε πληθώρα κειμένων και δηλώνει τις νότιες προσβάσεις του Πεντελικού. Σύμφωνα με παραδόσεις ο Γαργηττός ήταν αρχαίος λαϊκός ήρωας που κατοικούσε στις παρυφές του Βριλησσού και στο σημείο αυτό τοποθετείται ο Αρχαίος Δήμος Γαργηττού της Μεσογαίας. Αναφορές στο Γαργηττό γίνονται σε κείμενα του Παυσανία που τον αναφέρει ως πατέρα του Ίωνα[7]. Όταν οι Παλλαντίδες, κάτοικοι της αρχαίας Παλλήνης, εξεγέρθηκαν σε πόλεμο κατά του Θησέα, βασιλιά των Αθηνών, ο γενάρχης και αρχηγός αυτών Πάλλας, βαδίζοντας προς την Αθήνα, άφησε μέρος του στρατού του με τους δύο γιους του στη θέση Γαργηττό, στήνωντας εκεί ενέδρα κατά του Θησέα. Η γειτνίαση της Παλλήνης με τον αρχαίο Γαργηττό αποδεικνύεται και από άλλο αρχαίο θρύλλο που αναφέρει ότι, ο Ευρυσθένης τάφηκε στο Γαργηττό ακριβώς απέναντι από τον φημισμένο αρχαίο ναό της "Παλληνίδος Αθηνάς". Κατά το μεσσαίωνα, η περιοχή αποκαλείτο Καρυττός[8], τοπίο έντονης θρησκευτικής δράσης, όπου διασώζεται μέχρι και σήμερα ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (μαρμαράδικα Πατήματος) που χρησιμοποίησε ο Άγιος Τιμόθεος ως ασκηταριό ενόσω κτιζόταν η Μονή της Πεντέλης.

Η σύγχρονη ονομασία "Γέρακας" προέρχεται από το θρησκευτικό όνομα του Μεγάλου Λογοθέτη Ιέρακα (ο Ιέραξ-Γέραξ=γεράκι, του Ιέρακος-Γέρακος, τον Ιέρακα-Γέρακα), ο οποίος κατείχε μεγάλες εκτάσεις της περιοχής το 16ο αιώνα μ.Χ. που βρίσκονταν υπό ιδιοκτησιακή αμφισβήτηση από τον ιδρυτή της Ιεράς Μονής Πεντέλης Τιμόθεο και την Αγία Φιλοθέη.

Έπειτα από δημοψήφισμα της νεοσύστατης διοικητικής οντότητας επιλέγεται η ονομασία Γέρακας αντί Σταυρός ή Γαργηττός. Ο κάτοικος της πόλης ονομάζεται Γερακιώτης-Γερακιώτισσα και στον πληθυντικό Γερακιώτες-Γερακιώτισσες.

Ιστορική Εξέλιξη

Αρχαϊκοί Χρόνοι

Στην αρχαία Αθήνα, μετά το θάνατο του τυράννου Πεισιστράτου το 527 π.Χ., ο Κλεισθένης επιχειρεί να λύσει την τυρρανίδα, εν μέσω συρράξεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, χωρίς να απουσιάζουν και οι εκστρατείες των Χαλκιδέων και των Θηβαίων (Βοιωτών).

 Διοικητικός Χάρτης Αθήνας
Διοικητικός Χάρτης Αθήνας

Με το νέο πολιτειακό σύστημα του Κλεισθένους, με πρόθεση την επικράτηση της ισηγορίας και ισονομίας, καταργούνται οι θεσμοί των γενών και των φυλών, ενώ εφαρμόζεται μια νέα πολιτειακή δομή με βάση τον τοπογραφικό προσανατολισμό. Οι τέσσερις παλαιές ιωνικές φυλές καταργούνται και αντικαθίστανται από δέκα τεχνητές και τα ονόματά τους προέρχονται από τους επωνύμους ήρωες της Αττικής. Η επικράτεια της Αττικής χωρίζεται σε τρεις ζώνες, κάθε μια εκ των οποίων διακρίνεται σε δέκα τριττύες. Δέκα τριττύες τοποθετούνται περί το άστυ των Αθηνών, δέκα αποτελούν τις παραλίες και δέκα τη μεσογαία. Η τοποθεσία του Γαργηττού έγκειται στην καρδιά της μεσογαίας, η οποία οριοθετείται μεταξύ Φλύας(πλησίον Χαλανδρίου)-Δεκέλειας(Πάρνηθα)-Αφιδνών-σημερινό Πικέρμι και Αγνούς (μεταξύ Καλυβιών Θορικού και Μαρκοπούλου). Η έκταση αυτή ονομάζεται μεσογαία καθότι, σύμφωνα με τα τότε διοικητικά όρια της Αθήνας (σημερινής Αττικής), βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της γης, με τη Μεγαρίδα να υπάγεται στη Βοιωτία, την Ωρωπία στην Εύβοια, ενώ το Λαύριο να αποτελεί παραλιακή έκταση των Αθηνών στα ανατολικά και η Ελευσίνα στα δυτικά. Η αρχαία Παλλήνη τοποθετείται νοτιοδυτικά του Γαργηττού, στη θέση μεταξύ του Αγίου Νικολάου στην Κάντζα και του Σταυρού, τα όρια της οποίας εκτείνονται έως και το πεντελικό όρος χωρίζοντας το Γαργηττό από τη Φλύα στα δυτικά. Το κέντρο αυτό δεν τοποθετείται στην έδρα της σύγχρονης Παλλήνης που βρίσκεται ανατολικά του σημερινού Γέρακα και αποτελεί το κέντρο του μετέπειτα οικισμού ονόματι "Χαρβάτι". Σε διαφορετική τριττύα στα νότια της αρχαίας Παλλήνης υπάγεται η Παιανία. [9] Παράλληλα διακρίνονται οι δήμοι ανά τριττύα και κάθε τριττύς περιείχε ένα αριθμό δήμων, τέτοιο ώστε να υπάρχει ίση κατανομή του πληθυσμού. Οι κάτοικοι παίρνουν το όνομα του δήμου στον οποίο κατοικούν και παύουν να αποκαλούνται Αθηναίοι.

Χριστιανικά και Βυζαντινά Χρόνια

 Ναός Παναγίτσας
Ναός Παναγίτσας

Κατά τα χριστιανικά, αλλά και τα βυζαντινά χρόνια, η αττική γη γνωρίζει οικιστική (μεταξύ άλλων) παρακμή, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν τα ευρήματα στο σημερινό Γέρακα, την Κάντζα και τα Γλυκά Νερά που μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμών εκείνη την εποχή. Συγκεκριμένα, συναντώνται οι βυζαντινοί ναοί του Αγίου Δημητρίου στην οδό Αιτωλίας, του Αγίου Γεωργίου στην οδό Αττικής, Αγίων Πάντων στην οδό Αγ. Νεκταρίου, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στην οδό Αγίου Ιωάννου και Μιαούλη. Επίσης, ερείπια του αρχαίου ναού Παλληνίδος Αθηνάς κείτονται στην οδό Ανδρούτσου, ενώ από τον 5ο αιώνα π.Χ. και μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση,ευρύματα γύρω από το Σταυρό μαρτυρούν τον εποικισμό της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, σε πρόσφατες ανασκαφές, σε προϊστορικό νεκροταφείο που εντοπίστηκε στο λόφο "Φούρεσι", ήρθαν στο φως ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού που μαρτυρούν την πρώιμη οργάνωση χριστιανικής κοινότητας. [10].

Λατινοκρατία

Στη μεσογαία αποστέλλονται αρβανίτες μισθοφόροι στρατιωτικοί, προερχόμενοι από τη Βόρεια Ήπειρο, για τη θωράκιση του Δουκάτου της Αθήνας που δημιουργήθηκε το 1205 από τους Φράγκους, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατά την Δ' Σταυροφορία (1204). Οι αρβανίτες ενισχύουν τον εργατικό πληθυσμό της περιοχής, ενώ αργότερα φέρνουν και τις οικογένειές τους που ριζώνουν στη μεσογαία και την ποτίζουν με τη γλώσσα, τα έθιμα και τα τοπωνύμιά τους.[11]

Τουρκοκρατία

Το δουκάτο των Αθηνών διατηρείται έως την κατάληψη των Αθηνών από τους Τούρκους, το 1456 μετά από ιστορική διαδρομή 251 ετών. Γηγενείς και αρβανίτες κάτοικοι της μεσογαίας χάνουν τη γη τους και αποχωρίζονται βίαια τα παιδιά τους. Ο οικισμός που στήνεται επί της αρχαίας Παιανίας ονομάζεται "Λιόπεσι", τοπωνύμιο προερχόμενο εκ της αρβανίτικης διαλέκτου, ενώ πολλές γειτονιές διατηρούν τη βυζαντινή τους ονομασία.

Μεσσαίωνας

Πεντελικό Όρος
Πεντελικό Όρος

Η ιστορία του Γέρακα είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορική εξέλιξη του Πεντελικού Όρους καθώς το ευρύτερο τοπίο αποτελούσε εστία έντονης θρησκευτικής, αλλά και ποιμενικής δράσης. Όταν το 1578 ιδρύεται η Ιερά Μονή Πεντέλης από τον Άγιο Τιμόθεο, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Γαργηττό χρησιμοποιείται ως ασκηταριό, ενώ πολλοί άλλοι ναϊσκοι ιδρύονται στην ευρύτερη περιοχή. Η περιοχή αυτή αποκαλείται Καρυττός και αποτελεί ησυχαστήριο των μοναχών, αλλά και τόπο βοσκής από τους Σαρακατσαναίους ποιμένες. Οι βοσκοί κατέβαζαν τα ζωντανά τους από την Πεντέλη όπου διέμεναν κατά το θέρος, μέσα από το Πάτημα, ενώ το χειμώνα που οι συνθήκες ήταν πιο σκληρές κατέβαιναν πιο χαμηλά, στη γη του Γέρακα. Στην προσπάθειά του ο Άγιος Τιμόθεος να προσδώσει στη Μονή οικονομική αυτοτέλεια αγόρασε εκτάσεις της περιοχής πέριξ της Πεντέλης εκτοπίζοντας τους ποιμένες στα Λαμπρικά (κοντά στο σημερινό Κορωπί).[12]. Το γεγονός αυτό έφερε σε σύγκρουση τον Τιμόθεο με άλλους γαιοκτήμονες της περιοχής του Γέρακα, όπως την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία. Τμήμα των υπό αμφισβήτηση εκτάσεων ανήκε και στο Μεγάλο Λογοθέτη Ιέρακα, το οποίο παρεχώρησε στην Ιερά Μονή, ενώ η Αγία ανέκτησε τις εκτάσεις που διεκδικούσε. Λίγο αργότερα επιστρέφουν στην Πεντέλη Κωροπιότες βοσκοί σαρακατσανέικης και αρβανίτικης καταγωγής.

Νεότερη Ιστορία

 Λιβάδια Γέρακα
Λιβάδια Γέρακα

Στα νεότερα χρόνια του ελληνικού έθνους, το 1835, ιδρύεται με το Β.Δ. της 1ης Οκτωβρίου 1835 (ΦΕΚ 17) ο Δήμος Μυρινούντος της επαρχίας Αττικής, με έδρα τον οικισμό Λιόπεσι, κέντρο της αρχαίας τριττύας της Παιανίας. Η ονομασία "Μυρινούς" προέρχεται από τον αρχαίο δήμο Μυρινούντος, που ανήκε στην παραλιακή τριττύα και τοποθετείτο στο σημερινό κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου. Ο νέος δήμος καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη σύγχρονη μεσογαία και συγκεντρώνει μόλις 431 κατοίκους. Στα χρόνια που ακολουθούν γίνονται σταδιακές προσαρτήσεις νέων οικισμών, καταλαμβάνοντας ολόκληρη τη μεσογαία, ενώ το 1840 συγκροτείται με το Β.Δ. της 30ης Αυγούστου ο Δήμος Κεκρωπίας, συμπεριλαμβάνοντας τους Δήμους Μυρινούντος και Αραφήνος, με έδρα το χωριό "Κουρσαλλάς", ήτοι το σημερινό Κορωπί. Η ονομασία του Δήμου προέρχεται από τον αρχαίο αττικό δήμο Κρωπιάς που οφείλει το όνομά του στο μυθολογικό ήρωα και πρώτο βασιλιά των Αθηνών, Κέκροπα. Με το Β.Δ. της 14ης Ιουλίου του 1842 ο δήμος μετονομάζεται σε Δήμο Κρωπίας, λόγω ενστάσεων που διατυπώνει η εφορία αρχαιοτήτων, με το αιτιολογικό πως "ε­σφαλμένα απεδόθη εις τον όπισθεν του Υμητού δήμον το όνομα Κεκροπία. Όνομα δήμου τοιούτου δεν υπήρξεν ποτέ κατά τας μαρτυρίας παλαιών και νεωτέρων γεωγράφων, αλλ’ οι αρχαίοι εκάλεσαν Κεχρωπίαν, την Ακρόπολιν και εν μέρος κείμενον μεταξύ Ελευσίνος και Αχαρνών..". [13]

 Μαρμαράδικα Γέρακα
Μαρμαράδικα Γέρακα

Με το Β.Δ. της 6ης Οκτωβρίου του 1847 (ΦΕΚ 34), η έδρα του δήμου μετατίθεται από το χωριό Κεκρωπία (Κορωπί) στο χωριό Μαρκόπουλο. Η γη του σημερινού Γέρακα καλύπτεται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις που χρησιμοποιούν οι αρβανίτες και οι γηγενείς κάτοικοι του Λιοπεσίου, του Χαρβατίου και της Κάντζας που διαβούν στη μεσογαία. Με το Β.Δ. της 27ης Ιανουαρίου 1905 (ΦΕΚ 18), ο οικισμός του Χαρβατίου μετονομάζεται σε Παλλήνη. Τα όρια μεταξύ των δύο Δήμων Παιανίας και της σύγχρονης Παλλήνης είναι λεπτά και διέρχονται κατά μήκος του ιστορικού κέντρου της Παλλήνης, ήτοι της Κάντζας (γνωστή και ως Λεοντάρι), ενώ τα όρια της Παιανίας επεκτείνονται μέχρι και τους πρόποδες του πεντελικού, στη γη του Γαργηττού. Αυτή η διοικητική γραμμή της Παιανίας εκτείνεται κυρίως μέσα από τη σημερινή Β ζώνη προστασίας του Υμηττού, μια ιδιαίτερα προικισμένη από τη φύση περιοχή και ιδιαιτέρως σημαντική καθώς καταλαμβάνει την είσοδο στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Σύγχρονη Ιστορία

 Παλαιές Αγροικίες Παιανέων
Παλαιές Αγροικίες Παιανέων

Αργότερα διενεργείται η νέα διοικητική διαίρεση της επαρχίας Αττικής και η Παιανία πλέον εντάσσεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Παράλληλα, η Παλλήνη με την Κάντζα, γειτνιάζουν με την "Επάνω Παιανία" που οικοδομείται κυρίως γύρω από τον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αλλά εξακολουθεί να εκτείνεται και έως τους πρόποδες της Πεντέλης. Οι κατοικίες στην περιοχή είναι διάσπαρτες και βρίσκονται κυρίως μέσα στις αγροικίες των Παιανέων.

Το 1966, ένας μικρός οικισμός πλησίον της Λεωφόρου Λαυρίου μέσα στα νταμάρια επιχειρεί ανεπιτυχώς να αποσπασθεί από την Παιανία και να αναγνωρισθεί ως "Κοινότητα Γλυκών Νερών", με επεισοδιακό τρόπο. Παράλληλα, την ίδια προσπάθεια επιχειρεί και άλλη μία μικρή αγροικία Μακεδόνων και Ηπειρωτών το 1967 επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, πλησίον του παλαιού σιδηροδρόμου που διέρχεται στη διαδρομή από την Αθήνα προς το Λαύριο. Συγκροτείται η τοπική επιτροπή και επισκέπτεται τη Νομαρχία με το αίτημα δημιουργίας "Κοινότητας Γέρακα", επίσης χωρίς επιτυχία.

 Λεωφόρος Κλεισθένους
Λεωφόρος Κλεισθένους

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Υμηττού, η γειτονική πόλη της Αγίας Παρασκευής γνωρίζει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη καλύπτοντας την έκταση μέχρι και το άκρο του βουνού. Ο Δήμος Παλλήνης από τα ανατολικά φαίνεται επίσης να έχει κατοχυρώσει το δίκαιο κέντρο της αρχαίας ιστορίας του στην Κάντζα και η Παιανία φαίνεται να αποκόπτεται πλέον από το άκρο του λεκανοπεδίου. Το 1969, με νέα δικαστική απόφαση γεννιέται η νέα κοινότητα "Γλυκών Νερών Αττικής" στην έκταση μεταξύ Γέρακα και Δήμου Παιανίας.

Το 1974 πραγματοποιείται νέα συνέλευση κατοίκων του οικισμού του Γέρακα και με την άδεια της αστυνομίας επισκέπτονται δικηγόρο και συγκροτούν το καταστατικό της διοικητικής οντότητας που επιθυμούν να δημιουργήσουν.

Μόλις το 1980 δίνεται η έγκριση σχετικού αιτήματος από τη Νομαρχία και η γέννηση της νέας κοινότητος Γέρακα είναι γεγονός. Στα διοικητικά όρια της κοινότητος εσωκλείεται τμήμα του οικισμού του Σταυρού γύρω από το λόφο του στρατού με τις κεραίες, καθώς και οι άγονες εκτάσεις στους νότιους πρόποδες της Πεντέλης στη διαδρομή προς το σκαμμένο τμήμα του βουνού και τα άναρχα διασκορπισμένα μαρμαράδικα και πάσης φύσεως βιομηχανίες (Λεωφόρος Κλεισθένους - Αναπαύσεως).

 Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής
Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής

Με άτυπο δημοψήφισμα που πραγματοποιείται αποφασίζεται η επίσημη ονομασία της κοινότητας μεταξύ των τριών οικισμών Σταυρού, Γαργηττού και Γέρακα και αποφασίζεται να δοθεί η τελευταία ονομασία. Ο Γέρακας αποτελεί πλέον τη νέα κοινότητα της Ανατολικής Αττικής.

Την ίδια περίοδο που οι γειτονικές περιοχές Βριλησσίων, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής παρουσιάζουν πληθυσμιακή έκρηξη και οικιστική δημοφιλία, ο μάλλον άνυδρος και απόμακρος από την Αθήνα Γέρακας παραμένει αρκετά αραιοκατοικημένος. Μολαταύτα, το 1990 πληροί τα κριτήρια που απαιτώνται ώστε να αναγνωρισθεί ως Δήμος.

Μόνη οδός πρόσβασης στο Γέρακα αποτελεί η Λεωφόρος Μαραθώνος, που εκτείνεται κατά μήκος της αρχαίας μαραθώνιας διαδρομής, οδός στενή και με πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα και μηδαμηνή συγκοινωνιακή σύνδεση. Το 2004, στον πυρετό των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας πραγματοποιούνται σημαντικά συγκοινωνιακά έργα, καθώς ο Δήμος τοποθετείται στην ανατολική είσοδο του λεκανοπεδίου των Αθηνών και μόνη οδό διέλευσης προς το νέο Αεροδρόμιο στα Μεσόγεια.

 Σύγχρονη Πόλη Γέρακα
Σύγχρονη Πόλη Γέρακα

Τα έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή βγάζουν το Δήμο από την αφάνεια, τη στιγμή που τα ανατολικά άκρα του λεκανοπεδίου των Αθηνών έχουν καλυφθεί πλήρως οικιστικά. Το 2007 και με τις μνήμες των πυρκαγιών του καλοκαιριού να είναι ακόμη νωπές, πραγματοποιείται εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Νταμάρι Βριλησσίων Αλίκης Βουγιουκλάκη με θέμα το Σύνδεσμο Προαστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) των 22. Η είσοδος του Γέρακα στο σύνδεσμο ως το 23 μέλος είναι πραγματικότητα.[14]

Ο Γέρακας εντάσσεται επιπλέον στην αναπτυξιακή επιχείρηση "Μαραθώνιος Αναπτυξιακή" της Βόρειας Μεσογαίας που διατρέχει η Λεωφόρος Μαραθώνος με λοιπά μέλη την Ανθούσα, την Παλλήνη, τα Γλυκάνερα, τα Σπάτα, τη Ραφήνα, Νέα Μάκρη και το Μαραθώνα.

 Μαραθώνιος Αναπτυξιακή
Μαραθώνιος Αναπτυξιακή

Πρόεδρος της Επιχείρησης είναι ο κ. Σπύρος Κωνσταντάς, δήμαρχος Παλλήνης.

Πρώτος πρόεδρος της κοινότητας Γέρακα αναδεικνύεται ο Σπύρος Γιαννάκου, ενώ δήμαρχοι διατελλούν οι Γιάννης Παπαδογεωργάκης και ο Αθανάσιος Ζούτσος.

Πολεοδομικά Χαρακτηριστικά

 Η Καθημερινότητα στην Πόλη
Η Καθημερινότητα στην Πόλη

Πρόκειται για ένα προάστιο που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με τη διέλευση δε της Αττικής Οδού και του μετρό, άλλαξε άρδην χαρακτήρα από αρχικά αγροτική και παραθεριστική περιοχή, σε οικιστική. Παρατηρείται ομοιομορφία στη δόμηση,αφου όλα τα κτίρια είναι κεραμοσκεπή με το πολύ τρεις ορόφους.

Στην περιοχή επικρατούν οι μεζονέτες ενώ τα τελευταια χρονια έχουν κάνει την εμφανισή τους και συγκροτήματα οροφοδιαμερισμάτων με μεγαλύτερους όμως κήπους εν σχέσει με των μεζονετών. Eπιπλέον η περιοχή είναι γνωστή για την πληθώρα κατασκευαστικών και επισκευαστικών εταιριών, ενώ το νότιο τμήμα της (Μπαλάνα) χρησιμοποιείται και για την εγκατάσταση αποθηκευτικών χώρων. Πολλά μαρμαράδικα συναντώνται στον άξονα της Αναπαύσεως ενώ εκτεταμένοι αγροί υπάρχουν στα ανατολικά του δήμου κοντά στο ρέμα του Γέρακα. Στα βορειοανατολικά του δήμου βρίσκεται η ορεινή κι απομονωμένη συνοικία της Δέσης, ενώ στα σύνορα με την Πεντέλη βρίσκεται το δασαρχείο, λίγο πριν τις εγκαταστάσεις πρώην αθλητικού κολλεγίου.

 Γειτονιά Σταυρού
Γειτονιά Σταυρού

Στο βορειοδυτικό τμήμα της περιοχής βρίσκεται ο λόφος κουφού (στις υπώρειες του αστεροσκοπείου) στα σύνορα με τον πεντελικό οικισμό του Αγίου Δημητρίου. Ο Γαργηττός είναι μια συνοικία που δομείται με φρενήρεις ρυθμούς μετά την εγκατάσταση του σταθμού του μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας, παρά τα άγρια χαρακτηριστικά του τοπίου (κυρίως ξηρό και άνυδρο), χωρίς ωστόσο να χάνει την εναλλακτική ομορφιά του.

Βασικό σημείο εστίασης αποτελεί η κεντρική πλατεία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους γειτονικούς, ενταγμένους στο αθηναϊκό πολεοδομικό οικοδόμημα, δήμους. Ο δήμος διαθέτει πληθώρα σύγχρονων παιδικών χαρών ενω υπάρχει πρόβλεψη και για πάρκα τα οποία ακόμη δεν έχουν διαμορφωθεί.

Το νέο δημαρχείο αποτελεί ένα συγχρονο βιοκλιματικό κτίριο με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική.Οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις (κολυμβητήριο, γήπεδα τέννις, κλειστό αθλητικό κέντρο) είναι από τις καλύτερες στα βορειοανατολικά προάστια ενώ προσφάτως ολοκληρώθηκε και το νέο πολιτιστικό κέντρο στον Γαργηττό.

 Γειτονιά Γαργηττού
Γειτονιά Γαργηττού

Στην περιοχή εδρεύει και το μοναδικό βρετανικό κολλέγιο της Αθήνας, το οποίο συγκεντρώνει μαθητές από όλα τα βόρεια προάστια και κυρίως από οικογένειες διπλωματών. Σημείο αναφοράς αποτελεί το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου του Πατριαρχείου Αλεξάνδριας στον Γαργηττό, το οποίο έχει επισκεφτεί και ο ίδιος ο πατριάρχης Αλεξανδρίας και το οποίο συγκεντρώνει πιστούς από όλη την Ελλάδα και κυρίως Αιγυπτιώτες Έλληνες.

Συνοικίες Γέρακα

Η πόλη του Γέρακα χωρίζεται σε 3 μεγάλες οικιστικές ζώνες που διχοτομούνται από την Αττική Οδό και τη Λεωφόρο Μαραθώνος, το Γαργηττό (μεταξύ Πεντελικού και Αττικής Οδού), το Γέρακα (μεταξύ Αττικής Οδού και Λ. Μαραθώνος) και τη Μπαλάνα (νέα οικιστική ζώνη μεταξύ Λ. Μαραθώνος και αυτοκινητοδρόμου Σταυρού-Ραφήνος).

 Κεντρική Γειτονιά του Γέρακα
Κεντρική Γειτονιά του Γέρακα

Στην οικιστική ζώνη του Γαργηττού διακρίνονται οι υποενότητες του Πατήματος (που ενσωματώνεται στο Πάτημα Χαλανδρίου), του παραδοσιακού Γαργηττού, της Δέσης και του Λόφου Κουφού. Στην οικιστική ζώνη του Γέρακα εντάσσεται το κέντρο της πόλης και οι περιφερειακές γειτονιές, καθώς και η συμπαγής συνοικία του Σταυρού που συνδέεται με τους γειτονικούς Δήμους Αγίας Παρασκευής και Γλυκών Νερών. Τέλος, στο νότιο τμήμα του Δήμου εκτείνεται η νέα ζώνη της Μπαλάνας, που συνδέεται με τη γειτονική Παλλήνη (Άνω και Κάτω Μπαλάνα). Το σχέδιο πόλεως επεκτείνεται σταδιακά προς τα ανατολικά προς το ρέμα του Γέρακα (Παναγίτσας), τους πρόποδες του Πεντελικού και επέκταση της Μπαλάνας στα νότια.

Γέρακας Σταυρός Γαργηττός Πάτημα Δέση Μπαλάνα Λόφος Κουφού

Ο οικιστικός πυρήνας του Γέρακα εντοπίζεται γύρω από τις Πλατείες Μακεδονίας και Αγίου Ιωάννου, του Γαργηττού γύρω από την Πλατεία Ταϋγέττου, Οδό Γαργηττού, Κόμβο Ξενοφώντος και Κόμβο Λ. Αγίου Νεκταρίου, ενώ ο πυρήνας του Σταυρού εκτείνεται γύρω από τον ομώνυμο λόφο και τη Λεωφόρο Κλεισθένους.

Δημογραφικά Στοιχεία

Πληθυσμιακή Εξέλιξη

Ο Γέρακας γνωρίζει οικιστική ανάπτυξη στα τέλη της δεκαετίας του '90, οπότε και αναγνωρίζεται ως Δήμος. Κατά την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα η περιοχή εξακολουθεί να οικοδομείται. Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται σχετικά με τον πληθυσμό στοιχεία σύμφωνα με τις απογραφές της ΕΣΥΕ, αλλά και εκτιμήσεις για το 2007 και το 2008.


Πληθυσμιακή Εξέλιξη Δήμου Γέρακα
Χρονολογία Πληθυσμός Δήμου Έκταση Δήμου Πυκνότητα Δόμησης Προστιθείς Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Συνολική Αύξηση
1981 6.703 κάτοικοι 11 χμ2 609 κάτοικοι / χμ2 6.703 κάτοικοι - -
1991 8.512 κάτοικοι 11 χμ2 773 κάτοικοι / χμ2 + 1.809 κάτοικοι + 26,98% 26,98%
2001 13.921 κάτοικοι 11 χμ2 1.265 κάτοικοι / χμ2 + 5.478 κάτοικοι + 64,35% 91,33%
2007 20.000 κάτοικοι 11 χμ2 1.818 κάτοικοι / χμ2 + 6.010 κάτοικοι + 42,95% 134,28%
2008 22.000 κάτοικοι 11 χμ2 2.000 κάτοικοι / χμ2 + 2.000 κάτοικοι + 10,00% 144,28%

πρωτογενείς πηγές:ΕΣΥΕ, Δήμος Γέρακα


Συγκοινωνιακή Σύνδεση & Προσβασιμότητα

Ο Γέρακας είναι προσβάσιμος από ποικίλλους κομβικούς οδικούς άξονες, το Μετρό, τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, την Αττική Οδό και την Περιφερειακή Υμηττού. Ακολουθούν αναλυτικά τα έργα που συντελέστηκαν και μελετώνται στην περιοχή.

Μαραθώνια Διαδρομή

 Λεωφόρος Μαραθώνος
Λεωφόρος Μαραθώνος

Η μαραθώνια διαδρομή διανύθηκε στην αρχαία Ελλάδα από τον αγγελιαφόρο που κατόρθωσε να φωνάξει στους αθηναίους " νενικήκαμεν" μετά τη μάχη στο Μαραθώνα, και λίγο πρoτού ξεψυχήσει. Επί της αρχαίας αυτής διαδρομής περιμετρικά του πεντελικού όρους χαράχθηκε και η Λεωφόρος Μαραθώνος, που μέχρι και λίγο πριν την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων του 2004 εξακολουθούσε να είναι μια οδός στενή και προβληματική.

Σήμερα αποτελεί τη βασική πύλη διέλευσης μεταξύ λεκανοπεδίου και μεσογαίας, ενώ έπονται και λοιπά σημαντικά έργα στην περιοχή που δίνουν το ερέθισμα για εμπορική εκμετάλλευση της λεωφόρου σε τοπικό επίπεδο. Η κυκλοφορία προς το παρόν διεξάγεται σε φυσιολογικά επίπεδα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις συγκοινωνιολόγων για το κυκλοφοριακό μέλλον της ευρύτερης Αθήνας. Η λεωφόρος στα ανατολικά συνδέει το Γέρακα με την Αγία Παρασκευή και την Αθήνα, ενώ στα δυτικά το συνδέει με την Παλλήνη, το Πικέρμι και τη Ραφήνα.

Παλαιός Σιδηρόδρομος Αθηνών-Λαυρίου

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια γραμμές του τρένου διέρχονταν από το Γέρακα στη διαδρομή από την Αθήνα στο Χαλάνδρι, από το Γέρακα στην Κάντζα κι από εκεί στο Λαύριο. Διερχόταν από τν οδό η Σολωμού στη σημερινή Μπαλάνα μέχρι τη στιγμή που ξηλώθηκε.

 Λεωφόρος Αγίου Νεκταρίου
Λεωφόρος Αγίου Νεκταρίου

Οδικοί Άξονες

Άλλη μία αρχαία διαδρομή στην περιοχή είναι αυτή της Λεωφόρου Κλεισθένους που αποτελούσε και την εναλλακτική πρόσβαση στην Πεντέλη. Η Λεωφόρος αυτή μάλιστα συνδέει το βόρειο άκρο του Υμηττού με τους νότιους πρόποδες του Πεντελικού.

Επιπλέον, χαράσσεται η περιφεριακή λεωφόρος του Πεντελικού, η Λεωφόρος Αναπαύσεως για την πρόσβαση στα Βριλήσσια, μέσω των οποίων συνδέεται και από τις οδούς Ολύμπου, Μπακογιάννη, Αγίου Αντωνίου και Αναλήψεως.

 Πύλη Σταυρού
Πύλη Σταυρού

Με το Χαλάνδρι επικοινωνεί μέσω της Λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας, ενώ αργότερα χαράσσονται οι οδοί Γαργηττού και Γέρακα-Αγίου Νεκταρίου, παράλληλα με τη χάραξη της οδού Ανθούσας. Οι δρόμοι αυτοί ξεκινούν από τη Λ. Μαραθώνος και κινούνται προς τα βόρεια.

Μια ακόμη γνωστή οδός που χαράσσεται περιμετρικά της Αγίας Παρασκευής είναι η Παναγούλη, ενώ μαζί με τη διαπλάτυνση της Λεωφόρου Μαραθώνος για τους ολυμπιακούς αγώνες χαράσσεται και αναπλάθεται η Λεωφόρος Σπάτων που συνδέει άμεσα το Δήμο με τα Σπάτα. Η βασική πρόσβαση δε στο κέντρο του Δήμου επιτυγχάνεται μέσω της κεντρικής Οδού Εθνικής Αντιστάσεως που παρέχει σύνδεση, μέσω της γέφυρας Μπενάκη, στη Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας και τους λοιπούς κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους του Χαλανδρίου και των Αθηνών.

Κόμβοι 13, 14 και 15 Αττικής Οδού

Το 2004, ο Δήμος συνδέεται και με τον κλειστό αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, μέσω των κόμβων 13 "Λ. Δουκίσσης Πλακεντίας", 14 "Ανθούσα" και 15 "Λ. Μαραθώνος". Η Αττική Οδός διοχοτεμεί στη διαδρομή της το δήμο σε δύο τμήματα, το Γέρακα στα νότια και το Γαργηττό στα βόρεια, καθότι τα διοικητικά του όρια εκτείνονται κατακόρυφα ανάμεσα στα όρη Υμηττού και Πεντέλης.

Τα αυτοκίνητα έχουν πρόσβαση στους κόμβους 13, 14 και 15 της Αττικής Οδού, ήτοι στη Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας, την Οδό Κεφαλληνίας-Ντραφίου στο ύψος της Ανθούσας και στη διασταύρωση των Λεωφόρων Μαραθώνος-Ανθούσας-Αττικής Οδού. Τοιουτοτρόπως καθίσταται προσβάσιμος από το ανατολικό άκρο της Αττικής και το Αεροδρόμιο, έως το δυτικό άκρο της Αττικής και ανταπόκριση με τις Εθνικές Οδούς Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Πατρών. Παράλληλα συνεχίζονται τα αναγκαία ρυμοτομικά έργα προς τα ανατολικά του κέντρου για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση με τον κόμβο 14.

Κόμβοι Υ4 & Υ7 Περιφερειακής Υμηττού

 Σιδηροδρομική Σύνδεση
Σιδηροδρομική Σύνδεση

Ο Γέρακας συνδέεται στα νότια με την Περιφερειακή Υμηττού και τον αυτοκινητόδρομο Σταυρο-Ραφήνος μέσω των κόμβων Υ4 "Αγία Παρασκευή" στο ύψος του Σταυρού και Υ7 "Λεοντάρι" στο ύψος της Μπαλάνας. Με τις ανταποκρίσεις αυτές λαμβάνει πρόσβαση περιμετρικά του Υμηττού, από τα μεσόγεια μέχρι το σαρωνικό, ενώ όλα αυτά τα σημαντικά έργα συγκοινωνιακού δικτύου διοχετεύουν τη διαμπερή κυκλοφορία έξω από τις γειτονιές του Δήμου και δίνουν το ερέθισμα για εμπορική εκμετάλλευση της Λ. Μαραθώνος σε τοπικό επίπεδο, στα πρότυπα της γειτονικής Παλλήνης. Μελλοντικοί κόμβοι προβλέπεται να εξυπηρετήσουν κι άλλες γειτονιές στα νότια άκρα του Δήμου.

Μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας και Παλλήνης

•Αττικό Μετρό•
•Προαστιακός Σιδηρόδρομος•

Επιπλέον, την ίδια χρονιά ο Δήμος συνδέεται με τις σιδηροδρομικές γραμμές των Αθηνών μέσω του διπλού κομβικού σταθμού του Μετρό κα του Προαστιακού "Δουκίσσης Πλακεντίας", ενώ ακόμη εντάσσεται εκτός των αθηναϊκών συνόρων, δίνοντας το όραμα μιας Αττικής που δύναται να αναπτυχθεί με ίσες ευκαιρίες πέρα από το αστικό κέντρο. Επιπλέον, στο σταθμό εγκαθίσταται λειτουργικό αμαξοστάσιο με λεωφορεία που συνδέουν την Ανατολική Αττική με τα βορειοανατολικά προάστια και την Αθήνα, παράλληλα με τη συγκοινωνιακή σύνδεση του Σταυρού Αγίας Παρασκευής επί της Λ. Μεσογείων.

Ο Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας συνδέει το Δήμο στα δυτικά με το Χαλάνδρι και την Αθήνα, ενώ στα ανατολικά με την Κάντζα, το Κορωπί και το Αεροδρόμιο.

Ο Σταθμός Παλλήνης εξυπηρετεί με αυξημένα κόμιστρα και μειωμένα ωράρια το κέντρο του Δήμου και την πρόσβαση στη Λ. Μαραθώνος μαζί με την πρόσβαση στην Παλλήνη, καθώς και ανταπόκριση με το τοπικό λεωφορείο της Ανθούσας.

Προαστιακός Δουκίσσης Πλακεντίας και Παλλήνης

Οι σταθμοί του Προαστικού συνδέουν το Δήμο με τα βόρεια προάστια, την Αθήνα, τη Δυτική Αττικήκαι την Κορινθία από τα δυτικά, αλλά λειτουργούν και ως ενισχυτικοί προς την Ανατολική Αττική και το Αεροδρόμιο στα ανατολικά.

Ο επόμενος σταθμός του προαστιακού στα δυτικά είναι ο Σταθμός Λεωφόρου Πεντέλης που παρέχει πρόσβαση στα Βριλήσσια, ενώ ο επόμενος σταθμός στα ανατολικά είναι ενισχυτικός προς Κάντζα και ανταπόκριση με τοπικό λεωφορείο προς Παιανία.

Το Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή επεκτείνουν τα όριά τους γύρω από το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας, αλλά παρά ταύτα ο Γαργηττός εξακολουθεί να εξυπηρετείται ικανοποιητικά από αυτόν. Όσον αφορά το Σταθμό της Παλλήνης, βρίσκεται σε άκρως κομβικό σημείο μεταξύ Γέρακα-Ανθούσας-Παλλήνης.

Λεωφορειογραμμές Γέρακα

•Τοπικές Λεωφορειογραμμές• [15]

Λεωφορεία ΟΑΣΑ


Α5 Ακαδημία-Αγία Παρασκευή-Ανθούσα
302 Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Γέρακας
303 Σταθμός Εθνικής Άμυνας-Γέρακας (Μέσω Αγίου Νεκταρίου)
304 Σταθμός Εθνικής Άμυνας-Άρτεμις (Βραυρώνα)
305 Σταθμός Εθνικής Άμυνας-Άρτεμις (Άγιος Νικόλαος)
306 Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Γαργηττός-Γέρακας
307 Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Γλυκά Νερά-ΣΕΑ Αττικής Οδού-Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Νομαρχία Ανατολικής Αττικής-Παλλήνη
310 Σταθμός Κορωπίου-Παιανία-Γλυκά Νερά-Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας
315 Σταθμός Εθνικής Άμυνας-Παλλήνη
316 Σταθμός Εθνικής Άμυνας-Άρτεμις
319 Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Σπάτα
321 Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Άρτεμις (Άγιος Νικόλαος)
340 Γλυφάδα-Παλλήνη
412 Πολύδροσο-Μελίσσια
423 Σταθμός Χαλανδρίου-Νέα Πεντέλη
Χ94 Σταθμός Εθνικής Αμύνης-Αερολιμένας Αθηνών (Express)
Χ95 Σύνταγμα-Αερολιμένας Αθηνών (Express)

Ο Γέρακας καθίσταται προσβάσιμος από δύο μεγάλους κόμβους, τον Κόμβο του Σταυρού, που αποτελεί την πύλη εισόδου από την Αθήνα στην Ανατολική Αττική, και τον Κόμβο της Δουκίσσης Πλακεντίας, που αποτελεί την πύλη εισόδου από τα βόρεια προάστια στην Ανατολική Αττική. Η σύνδεση με τον πρώτο κόμβο γίνεται μέσω της Λεωφόρου Μεσογείων-Μαραθώνος (Σταυρός Αγίας Παρασκευής), ενώ η σύνδεση με το δεύτερο γίνεται μέσω της Λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας-Ηρακλείτου (Πάτημα Χαλανδρίου). Οι λεωφορειογραμμές του Σταυρού εξυπηρετούν το κέντρο του Γέρακα και τις νότιες συνοικίες, ενώ οι λεωφορειογραμμές της Δουκίσσης Πλακεντίας εξυπηρετούν το Γαργηττό και τις βόρειες συνοικίες.

Οι λεωφορειογραμμές του Σταυρού που διέρχονται κυρίως κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος διακρίνονται στον πίνακα. Η Α5 "Ακαδημία-Αγία Παρασκευή-Ανθούσα" είναι κομβική λεωφορειογραμμή που συνδέει την Αθήνα με τη βόρεια Μεσογαία. Έχει ως αφετηρία την Ακαδημία Αθηνών (Σταθμός Πανεπιστήμιο) και διέρχεται από τις βορειοανατολικές συνοικίες της Αθήνας κατά μήκος της Λεωφόρου Μεσογείων μέχρι το Σταυρό, διέρχεται από το Γέρακα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος, από την Παλλήνη μέχρι το Σταθμό της Παλλήνης και ανεβαίνει από τη Λεωφόρο Ανθούσας μέχρι το αμαξοστάσιο της κοινότητος. Λοιπές λεωφορειογραμμές που έχουν παρόμοια πορεία είναι οι 340 "Γλυφάδα-Παλλήνη", 316 "Σταθμός Εθνικής Αμύνης-Άρτεμις", 305 "Σταθμός Εθνικής Αμύνης-Άρτεμις (Άγιος Νικόλαος)", 304 "Σταθμός Εθνικής Αμύνης-Άρτεμις (Βραυρώνα)" και 315 "Σταθμός Εθνικής Αμύνης-Παλλήνη".

Οι λεωφορειογραμμές της Δουκίσσης Πλακεντίας έχουν ως αφετηρία το Σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας του Μετρό και του Προαστιακού και επιζητούν πρόσβαση είτε προς τον κόμβο του Σταυρού, είτε μέσα από τον οικιστικό ιστό του Γέρακα. Στην πρώτη διαδρομή εντάσσονται οι γραμμές 310 "Σταθμός Κορωπίου-Παιανία-Γλυκά Νερά-Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας", 307 "Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Γλυκά Νερά-ΣΕΑ Αττικής Οδού-Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Νομαρχία Ανατολικής Αττικής-Παλλήνη", 321 "Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Άρτεμις (Άγιος Νικόλαος)", 319 "Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Σπάτα". Την "εσωτερική" διαδρομή πραγματοποιούν οι γραμμές 302 "Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Γέρακας" και 306 "Σταθμός Δουκίσσης Πλακεντίας-Γαργηττός-Γέρακας" που έχουν τέρμα το Κέντρο του Γέρακα επί της Οδού Εθνικής Αντιστάσεως.

Τέλος, λόγω της διέλευσης της Αττικής Οδού από το Δήμο, διέρχονται και οι ειδικές λεωφορειογραμμές Express Χ94 "Σταθμός Εθνικής Αμύνης-Αερολιμένας Αθηνών (Express)" και Χ95 "Σύνταγμα-Αερολιμένας Αθηνών (Express)" με ειδική τιμολογιακή χρέωση και διαδρομή μέσω της Αττικής Οδού χωρίς ενδιάμεσες στάσεις.

Οικονομικά Στοιχεία

Οι αντικειμενικές αξίες της γης κυμαίνονται στα επίπεδα της Παλλήνης (1.300ευρώ/τ.μ. δόμησης το 2006 στην υψηλή ζώνη). Μολαταύτα, οι εμπορικές τιμές είναι αρκετά υψηλότερες από τις αντικειμενικές, αν και η Παλλήνη φαίνεται να συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης για κατοικία(καθώς συμπεριλαμβάνεται στα διοικητικά της όρια το Δημοσιογραφικό Χωριό "Έντισον" που ανεβάζει τις μέσες τιμές με αντικειμενικές αξίες της τάξης των 1.950 ευρώ/τ.μ.). Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με τις αποκλίσεις των τιμών στις αρχές του 2007 από τις αντικειμενικές αξίες. (Στις εμπορικές τιμές του πίνακα δεν περιλαμβάνονται οι εμπορικές τιμές των κατοικιών του συγκροτήματος Edison που πουλήθηκαν, ενώ στο Κορωπί περιλαμβάνονται οι αξίες του παραδοσιακού οικισμού.)

 Ζώνες Δήμου Γέρακα 2007
Ζώνες Δήμου Γέρακα 2007

Ο Γέρακας παρά τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες, συγκεντρώνει τιμές που πλησιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις αξίες γειτονικών δήμων. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως:

Η σύγχρονη δόμηση των κτισμάτων καθώς στο Γέρακα, όπως και στα Γλυκά Νερά και την Κάντζα μεγάλος όγκος των κατοικιών οικοδομείται κυρίως τα τελευταία χρόνια(τέλη δεκαετίας 90, μέσα 2000). Πρόκειται για κατασκευές υψηλής αρχιτεκτονικής, αν και μειονεκτούν σε εξυπηρέτηση βασικών αναγκών, όπως αποχέτευση, αντιπλημμυρικά κ.α.

Η σύνδεση με το μετρό στα μεσόγεια το 2006 με νέα πλήρη ωράρια και πιο οικονομικά εισιτήρια στα βόρεια μεσόγεια για την αποσυμφόρηση του σταθμού της Πλακεντίας, καθώς και "αφύπνιση" του προαστιακού μετά από μια εκτεταμένη διετή ύφεση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες(λόγω της ζημίας στην επιχείρηση).

Αύξηση της ζήτησης στους μεσογειακούς δήμους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το λεκανοπέδιο λόγω των απαγορευτικών τιμών σε Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και σε Χολαργό(καθώς η ζήτηση ενισχύεται από όσους απογοητεύονται από τις τιμές στους προαναφερθέντες δήμους), καθώς και η συμφόρηση του Αμαρουσίου με συνέπεια την επιβάρυνση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του.

 Νεόκτιστες Κατοικίες στο Γέρακα
Νεόκτιστες Κατοικίες στο Γέρακα
Αποκλίσεις Εμπορικών Τιμών από Αντικειμενικές Αξίες σε ευρώ/τ.μ. δόμησης
Δήμος Αντικειμενικές 2006 Αντικειμενικές 2007 Εμπορικές Τιμές 1/2007
Παλλήνη 1.000-1.950 1.200-2.350 2.000-2.800
Γέρακας 1.050-1.300 1.250-1.550 2.200-2.800
Παιανία 900-1.200 1.050-1.400 1.800-2.500
Κορωπί 900-1.250 1.050-1.600 1.500-2.000

Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2004 και μετά οι δήμοι Γέρακα, Παλλήνης, Γλυκών Νερών και Ανθούσας παρουσιάζονται στη ζώνη Β των Αθηνών, ενώ μέχρι τότε τα σύνορα τελείωναν στην Πεντέλη,τα Βριλήσσια και την Αγία Παρασκευή, συμπεριλαμβάνοντας και δυτικούς δήμους όπως της Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου και Νέας Φιλαδέλφειας.

Δημοτικές και Ιδιωτικές Υπηρεσίες

 Τοπική Αγορά της Πόλης
Τοπική Αγορά της Πόλης

Στο Γέρακα λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), καθημερινά από τις 8.00 - 20.00 και Σάββατα 8.00 - 14.00, επί των οδών Ακαρνανίας και Καρδίτσης.

Το αθλητικό κέντρο της οδού Γαργηττού διαθέτει ανοικτό κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών,2 γήπεδα μπάσκετ,1 γήπεδο βόλεϊ και 1 γήπεδο τένις, ενώ το αθλητικό κέντρο της οδού Γέρακα, κλειστό γυμναστήριο ολυμπιακών προδιαγραφών με γήπεδο για αγώνες μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστικής κλπ, 1 γήπεδο μπάσκετ, 1 γήπεδο χάντμπωλλ, 1 γήπεδο βόλεϊ και 4 γήπεδα τένις. Προσφάτως παραδόθηκε και ο νέος χλοοτάπητας στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Γαργηττό ΙΙ.

Επί της οδού Καζαντζάκη εδρεύει ο Ιππικός όμιλος Αθηνών.

Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής βρίσκεται επί των οδών Θεσσαλονικής και Βοιωτίας.

 Πολιτιστικό Κέντρο Γαργηττού
Πολιτιστικό Κέντρο Γαργηττού

Ο δήμος εξυπηρετείται από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στο Χαλάνδρι (Γαργηττός ΙΙ-Πάτημα), στην Αγ.Παρασκευή (Γαργηττός Ι, Κέντρο, Σταυρός) και στα Σπάτα (Μπαλάνα) και για οικονομικά ζητήματα από τη ΔΟΥ Παλλήνης. Για ζητήματα χωροταξικού, πολεοδομικού ενδιαφέροντος εξυπηρετείται από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής η οποία βρίσκεται επί της λεωφ. Μαραθώνος στην Παλλήνη.

Η περιοχή διαθέτει αρκετές τράπεζες,επί της λεωφ,Μαραθώνος και επί της οδού Κλεισθένους. Εθνική τράπεζα, Eurobank, Aplha Bank, Alpha Bank Γαργηττού, Εμπορική Τράπεζα, Millenium bank, Marfin

Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση

Ο δήμος διαθέτει ένα παιδικό σταθμό, 6 νηπιαγωγεία, 4 δημοτικά, 3 γυμνάσια και 3 λύκεια, εκ των οποίων το ένα καλλιτεχνικό. Παράλληλα ο δήμος φιλοξενεί και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όπως το Βρετανικό Byron College, τα εκπαιδευτήρια Αργυρή - Λαιμού και ένα σχολείο για Α.Μ.Ε.Α στον Γαργηττό ΙΙΙ.

Προβλήματα του δήμου

 Γειτονιά Γέρακα
Γειτονιά Γέρακα

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η έλλειψη οργανωμένου αποχετευτικού συστήματος, κάτι το οποίο επιζητούν έντονα τα Μεσόγεια με την οικιστική ανάπτυξη που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια. Η περιοχή νότια της Αττικής Οδού και ανατολικά του λόφου του Γέρακα είναι αιχμάλωτη του ΚΕΛ Ραφήνας ενώ οριστική λύση έχει δοθεί μέσω της Ψυττάλειας για όλο τον Γαργηττό και το δυτικό τμήμα του Σταυρού.

Τομείς που χρήζουν βελτίωσης αφορούν δράσεις προστασίας της κατοικίας από οχλούσες χρήσεις και διαμπερείς κινήσεις καθώς και ο τομέας του πρασίνου. Προβλήματα υπάρχουν και στην επέκταση του σχεδίου πόλεως λόγω των εκτεταμένων καταπατήσεων στο βόρειο τμήμα της Δέσης καθώς και στο βόρειο κομμάτι της ρεματιάς του Γέρακα.Στο ανατολικό και βόρειο τμήμα της περιοχής υπάρχουν ακόμα κεραίες υψηλής τάσης, όπως επίσης και στην Πεντέλη αλλά αυτό δε φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα προς το παρόν. Εξάλλου οι μελέτες για την επικείμενη οικιστική επέκταση προβλέπουν ζώνες πρασίνου πλάτους 85 ή 40μ κάτωθεν των γραμμών υψηλής τάσης.

Παραπομπές

 1. Υπουργείο Εσωτερικών: Στοιχεία Δήμων και Κοινοτήτων, ανάκτηση 11/5/2008
 2. World Wind 1.4: Υπολογισμός Υψομέτρου με το Πρόγραμμα, ανάκτηση 11/5/2008
 3. Forum Γέρακα: Πληροφορίες και Ιστορικά Στοιχεία, ανάκτηση 11/5/2008
 4. Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Πηγή": Ιστορικά του Δήμου, ανάκτηση 11/5/2008
 5. California State University Northridge: Αρχαίοι Αττικοί Δήμοι, ανάκτηση 11/5/2008
 6. Μαραθώνιος Αναπτυξιακή, ανάκτηση 11/5/2008
 7. Κοντόπουλος, ιστορικά για τον Παυσανία, ανάκτηση Ιανουάριος 2008
 8. Δήμος Ιλίου: Ιστορικά της Αττικής, φύλ. 95, ανάκτηση 31/5/2008
 9. Το Βήμα, ένθετο για τον Κλεισθένη με λήμμα για τη διαίρεση της αρχαίας Αθήνας, ανάκτηση Ιανουάριος του 2008.
 10. Φιλία Ελληνισμού Ανατολικής Αττικής, άρθρο για τα Γλυκά Νερά, ανάκτηση Ιανουάριος του 2008
 11. Ιστότοπος Παιανίας, ιστορική εξέλιξη οικισμού, ανάκτηση Ιανουάριος του 2008
 12. e-pentelikon, άρθρο για την Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανάκτηση 6/3/2008.
 13. Κοινότητα Πικερμίου, ιστορικά περί του Δήμου Κεκρωπίας, ανάκτηση Ιανουάριος του 2008.
 14. Newtime.gr, forum με θέμα την είσοδο του Γέρακα στο ΣΠΑΠ, ανάκτηση Ιανουάριος του 2008
 15. Γραμμές ΟΑΣΑ: Τοπικές Λεωφορειογραμμές Γέρακα
 16. Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών: Διαδρομές Ανατολικών Προαστίων, ανάκτηση 11/5/2008

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Διαδικτυακοί Τόποι Ενημέρωσης για το Γέρακα
Διαδικτυακή Πύλη Δήμου Δήμος Γέρακα
Στρατηγικό Πλάνο Γέρακα 2007-2010 Στρατηγικό Πλάνο.pdf
Δίκτυο Αστικών Μετακινήσεων Αττικής Αττικό Μετρό
Δίκτυο Υπεραστικών Μετακινήσεων Αττικής Προαστιακός Σιδηρόδρομος
Αυτοκινητόδρομος Αττικής Αττική Οδός
Λεωφορειογραμμές Γέρακα Γραμμές Γέρακα και Διαδρομές Ανατολικών Προαστίων
Γεωγραφική Απεικόνιση & Ιχνηλασία Panoramio by Google Earth
Τοπική Πολιτική Εφημερίδα Γέρακα Η Φωνή του Γέρακα
Αναπτυξιακή Επιχείρηση Βόρειας Μεσογαίας Μαραθώνιος Αναπτυξιακή
Ομάδα Κολύμβησης Γέρακα Νηρέας Γέρακα
Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Γέρακα
Πρότυπο Γυμνάσιο Γέρακα Πρότυπο Γυμνάσιο Γέρακα
2ο Λύκειο Γέρακα 2ο Λύκειο Γέρακα
Πνευματικός Σύλλογος Παπαδιαμάντης Πνευματικός Σύλλογος Παπαδιαμάντης
Όροι Δόμησης & Πολεοδομικές Πληροφορίες Μεσογείων Πολεοδομία Παλλήνης
Νομαρχία Ανατολικής Αττικής Νομαρχία Ανατολικής Αττικής
Βιντεοσκοπική Απεικόνιση Πλατείας Γέρακα Video YouTube

Φωτογραφικό Υλικό


 Βριλήσσια   Πεντέλη   Καλλιθέα 
 Πάτημα      Ανθούσα    
 Αγία Παρασκευή   Γλυκά Νερά    Παλλήνη 


Βόρεια Προάστια Αθηνών

Δήμοι & Κοινότητες: Αγία Παρασκευή | Άγιος Στέφανος | Ανθούσα | Άνοιξη | Βριλήσσια | Γέρακας | Δροσιά | Διόνυσος | Εκάλη | Θρακομακεδόνες | Κηφισιά | Κρυονέρι | Λυκόβρυση | Μαρούσι | Μελίσσια | Νέα Ερυθραία | Νέα Πεντέλη | Νέο Ηράκλειο | Νέο Ψυχικό | Παπάγου | Πεντέλη | Πεύκη | Ροδόπολη | Σταμάτα | Φιλοθέη | Χαλάνδρι | Χολαργός | Ψυχικό

Γνωστές Συνοικίες : Αγία Φιλοθέη | Αλσούπολη | Βαρυμπόμπη | Κεφαλάρι | Καστρί | Νέα Κηφισιά | Πάτημα | Πολιτεία | Πολύδροσο


Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

Δήμοι και Κοινότητες: Άγιος Κωνσταντίνος | Άγιος Στέφανος | Ανάβυσσος | Ανθούσα | Άνοιξη | Αρτέμιδα | Αυλώνα | Αφίδνες | Αχαρνές | Βάρη | Βαρνάβας | Βούλα | Βουλιαγμένη | Γέρακας | Γλυκά Νερά | Γραμματικό | Διόνυσος | Δροσιά | Θρακομακεδόνες | Κάλαμος | Καλύβια Θορικού | Καπανδρίτι | Κερατέα | Κουβαράς | Κρυονέρι | Κορωπί | Λαύριο | Μαλακάσα | Μαραθώνας | Μαρκόπουλο Μεσογαίας | Μαρκόπουλο Ωρωπού | Νέα Μάκρη | Νέα Παλάτια | Παιανία | Παλαιά Φώκαια | Παλλήνη | Πικέρμι | Πολυδένδρι | Ραφήνα | Ροδόπολη | Σαρωνίδα | Σκάλα Ωρωπού | Σπάτα | Σταμάτα | Συκάμινο | Ωρωπός