Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Βραζιλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 10°39′S 52°57′W / -10.65, -52.95

República Federativa do Brasil Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας

Flag of Brazil

Brazilian Republican seal

(Λεπτομερώς)
Επίσημη γλώσσα Πορτογαλική
Πρωτεύουσα Μπραζίλια
Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα
Έκταση

 - Oλική
 - % νερό


8.511.965 km²
0.65%

Πληθυσμός
 - Oλικός (Ιούνιος 2005)
 - Πυκνότητα

186.112.794[1]
22/km²
Ανεξαρτησία
 - Ανακήρυξη
 - Αναγνώρηση
Από την Πορτογαλία
7 Σεπτεμβρίου, 1822
29 Αυγούστου 1825
Νόμισμα Ρεάλ¹
Ζώνη Ώρας UTC -2 με -5
Εθνικός ύμνος Ίνο Νασιονάλ Μπραζιλέιρο
Internet TLD .br
Κώδικας κλήσεων 55

Επίσημο όνομα Χώρας: República Federativa do Brasil
Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας είναι με διαφορά η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Καλύπτοντας μια τεράστια έκταση μεταξύ Άνδεων και Ατλαντικού ωκεανού συνορεύει με τις Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη, Βολιβία, Περού, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Γαλλική Γουιάνα.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Η Βραζιλία έχει κατοικηθεί για τουλάχιστον 10.000 έτη από τους ημινομαδικούς ιθαγενείς πληθυσμούς προ των πρώτων πορτογαλικών κατακτητών, που οδηγήθηκαν από τον Πέντρο Άλβαρες Καμπράλ στις 22 Απριλίου 1500. Η πηγή της αποικίας εργατικού δυναμικού ήταν αρχικά σε υποδουλωμένους ινδιάνους, και μετά από 1550, κυρίως αφρικανικοί δούλους. Η δουλεία καταργήθηκε μόλις το 1888, μέσω του "χρυσού νόμου", δημιουργημένος από την πριγκήπισσα Ιζαμπέλ, και η εντατική ευρωπαϊκή μετανάστευση δημιούργησε τη βάση για την εκβιομηχάνιση.

Το 1815 η Πορογαλική αυτή αποικία μετονομάσθηκε σε Βασίλειο και στις 13 Μαΐου του 1822 ο Δον Πέτρο (Dom Pedro) τελευταίος γιος του Βασιλέως Ιωάννη Στ΄ της Πορτογαλίας ανέλαβε Αυτοκράτωρ της Βραζιλίας υπό Εθνικό Κογκρέσο. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1822 ανακήρυξε την ανεξαρτησία της Χώρας και επέλεξε μια "Συνταγματική Αυτοκρατορία κληρονομικής ισχύος" αντίστοιχη με "Βασιλευόμενη Δημοκρατία". Όμως το 1831 παραιτήθηκε και εννέα χρόνια αργότερα ο 14χρονος γιός του Πέτρο (Pedro) ανέλαβε δεύτερος Αυτοκράτορας της Βραζιλίας. Ακολούθησαν όμως πλείστα πραξικοπήματα από τους στρατιωτικούς με καθεστωτικές εναλλαγές.

Η βραζιλιάνικη δημοκρατία αντικαταστάθηκε μέχρι τις δικτατορίες τρεις φορές - το 1930-1934 και το 1937-1945 κάτω από τον Ζετούλιο Βάργκας, και το 1964-1985, κάτω από μια διαδοχή των στρατηγών που διορίστηκαν από τους στρατιωτικούς. Από το 1985, η Βραζιλία έχει θεωρηθεί διεθνώς δημοκρατία, συγκεκριμένα μια προεδρευόμενη δημοκρατία εκείνη η θέση βεβαιώθηκε σε ένα δημοψήφισμα του 1993, στο οποίο οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ ενός προεδρικού ή κοινοβουλευτικού συστήματος. Οι ψηφοφόροι αποφάσισαν επίσης να μην αποκαταστήσουν τη συνταγματική μοναρχία της χώρας.

Πολιτική

Διοικητικά τμήματα

Η Βραζιλία είναι μια ομοσπονδία που αποτελείται από 26 κράτη (estados) και 1 ομοσπονδιακή περιοχή (ομοσπονδιακό distrito)

Βόρεια περιοχή
 1. Ροράϊμα
 2. Αμαπά
 3. Αμαζόνας
 4. Παρά
 5. Τοκαντίνς
 6. Άκρε
 7. Ροντόνια
Βορειοανατολική περιοχή
 1. Μαρανιάο
 2. Πιαουί
 3. Σεαρά
 4. Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε
 5. Παραΐμπα
 6. Περναμπούκο
 7. Αλαγκόας
 8. Σερζίπε
 9. Μπαΐα
Κεντρική-δυτική περιοχή
 1. Μάτο Γκρόσο
 2. Γκοϊάς
 3. Ντιστρίτο Φεντεράλ
 4. Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ
Νοτιοανατολική περιοχή
 1. Μίνας Ζεράις
 2. Εσπίριτο Σάντο
 3. Ρίο ντε Τζανέιρο
 4. Σάο Πάολο
Νότια περιοχή
 1. Παρανά
 2. Σάντα Καταρίνα
 3. Ρίο Γκράντε ντο Σουλ

Η Βραζιλία οργανώνεται ως ομοσπονδία, τα βραζιλιάνα κράτη που απολαμβάνουν μια σημαντική αυτονομία της κυβέρνησης, του νόμου που κάνουν, της δημόσιας ασφάλειας και της φορολογίας. Η κυβέρνηση ενός κράτους διευθύνεται από έναν κυβερνήτη (governador), που εκλέγεται από τη ψηφοφορία, και περιλαμβάνει επίσης το νομοθετικό σώμα της (assembléia legislativa). Κάθε κράτος διαιρείται σε δήμους (municípios) με το νομοθετικό συμβούλιό τους (câmara de vereadores) και έναν δήμαρχο (prefeito), οι οποίοι είναι αυτόνομοι και hierarquically ανεξάρτητοι και από την ομοσπονδιακή και κρατική κυβέρνηση. Ένας δήμος μπορεί να περιλάβει άλλες πόλεις (distritos) εκτός από το δημοτικό κάθισμα εκείνοι, εντούτοις, δεν έχουν καμία χωριστή κυβέρνηση. Η δικαστική δύναμη οργανώνεται στο κράτος και σε ομοσπονδιακό επίπεδο κατά μήκος μιας δομής των περιοχών αποκαλούμενων comarcas. Ένα comarca μπορεί να περιλάβει διάφορους δήμους.

Πολιτικά τμήματα της Βραζιλίας
Πολιτικά τμήματα της Βραζιλίας

Γεωγραφία

Η Βραζιλία χαρακτηρίζεται από το εκτενές, κατά βάση επίπεδο, τροπικό δάσος της περιοχής «Αμαζώνας» στο Βορρά και μια ανοικτότερη έκταση των λόφων και τα χαμηλά βουνά στο νότο. Σημαντικοί ποταμοί περιλαμβάνουν τoν Αμαζόνιο, ο μεγαλύτερος ποταμός στον κόσμο, και τον δεύτερο-μακρύτερο στον κόσμο τον Parana και ο σημαντικός παραπόταμός του, ο ποταμός Iguaçu. Τοποθετημένο κυρίως το κλίμα μέσα των τροπικών κύκλων, η Βραζιλία έχει λίγη εποχιακή παραλλαγή. Στα νότια της Βραζιλίας, εντούτοις, υπάρχει υποτροπικός συγκρατημένος καιρός.


Οικονομία

Το ΑΕΠ της χώρας είναι $ 1.580.000.000.000 [2](11η στον κόσμο)(εκτίμηση 2005). Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι 2.6% (εκτίμηση 2005). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι $8,500 (εκτίμηση 2005). Ανάγλυφo Η Βραζιλία είναι ο γίγαντας της Νότιας Αμερικής, τόσο από άποψη έκτασης(είναι η 5η μεγαλύτερη χώρα της Γης)όαο και από άποψη πληθυσμού(160.000.000 εκατ.)και οικονομικών δυνατοτήτων.Το ανάγλυφό της είναι σχετικά ομαλό επειδή δεν επιρεάζεται από τις Ανδεις.Περιλαμβάνει τη χαμηλή Αμαζονία και μερικά οροπέδια όπως το Μάτο Γκόσσο και τα Βραζιλιανά Υψίπεδα.

Δημογραφία

Η ανάπτυξη του πληθυσμού (1961-2003) από στοιχεία του FAOSTAT.
Η ανάπτυξη του πληθυσμού (1961-2003) από στοιχεία του FAOSTAT.

Ο πληθυσμός της χώρας είναι 186.112.794 [3](12η στον κόσμο). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 1.06% (εκτίμηση 2005). Αριθμός γεννήσεων 16.83/1000 κατοίκους και θανάτων 6.15/κατοίκους (εκτίμηση 2005).

Γλώσσες

Η επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας είναι τα Πορτογαλικά.

Θρησκεία

Ο καθεδρικός ναός στην πόλη της Μπραζίλια
Ο καθεδρικός ναός στην πόλη της Μπραζίλια
 • 73,6% του πληθυσμού είναι καθολικοί, κάνοντας τη Βραζιλία τη χώρα με το μεγαλύτερο καθολικό πληθυσμό στον κόσμο.
 • 15.4% Προτεστάντες
 • 7,4% του πληθυσμού θεωρουτε αγνοστικοί ή άθεοι.
 • Ο πνευματισμός αποτελεί 1,3% του πληθυσμού (περίπου 2,3 εκατομμύρια)
 • 0,3% είναι οπαδοί των αφρικανικών παραδοσιακών θρησκειών όπως Candomblé, Macumba, και Umbanda.

Πολιτισμός

Πηγές

Εξωτερικές συνδέσεις