Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Βερολίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°31′06″N 13°24′30″E / 52.5183, 13.4083

Βερολίνο
Έμβλημα της πόλης Γεωγραφική θέση της πόλης στον χάρτη της Γερμανίας
Χώρα: Γερμανία
Ομόσπονδο Κρατίδιο: Βερολίνο
Περιφέρεια: Βερολίνο
Επαρχία: Ανεξάρτητη αστική περιφέρεια
Δήμαρχος: Κλάους Βόβεραϊτ
Πληθυσμός: 3.395.189 (30 Νοεμβρίου 2005)
Έκταση: 891,82 χμ²
Αριθμός δημοτικών διαμερισμάτων: 12
Τηλεφωνικός κωδικός: 030
Ταχυδρομικοί κωδικοί: 10001-14199
Πινακίδες αυτοκινήτων: B
Δικτυακός τόπος: http://www.berlin.de

Το Βερολίνο (γερμ. Berlin) είναι η πρωτεύουσα και εκτός αυτού η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Γερμανίας. Επίσης η πόλη του Βερολίνου αποτελεί και κρατίδιο της γερμανικής ομοσπονδίας.

Στην ιστορία του το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα διάφορων κρατών, όπως του Πριγκιπάτου του Βρανδεμβούργου, του Βασίλειου της Πρωσίας, του Γερμανικού Ράιχ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε με την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικατέστησε έτσι την μέχρι τότε πρωτεύουσα, τη Βόννη. Το γερμανικό κοινοβούλιο, που μέχρι τότε εξακολουθούσε να εδρεύει στη Βόννη, αποφάσισε το 1991 να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Η μετακίνηση της βουλής από τη Βόννη στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε το 1999.

Η πόλη αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνίας όπως και οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία.

Πίνακας περιεχομένων

Πληθυσμός

Σήμερα στο Βερολίνο ζούν περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Στα μέσα του 17ου αιώνα το Βερολίνο ήταν μόνο αραιοκατοικημένο, κάτι που οφειλόταν στον τριακονταετή πόλεμο. Από τότε όμως που την εξουσία ανέλαβε ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος το 1640, άρχισε μία μεταναστευτική πολιτική, και έφερε πολλούς Ουγενότους από την Γαλλία. Έτσι, ενώ το 1648 είχε μόνο 6.000 κατοίκους, το 1709 είχε 57.000. Ο πληθυσμός συνέχισε να αυξάνεται, και το 1875 ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Το 1920 ο πληθυσμός έφτασε τα 4 εκατομμύρια, μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο όμως υποχώρησε στα 3,1 εκατομμύρια.

Ιστορία

Ως έτος ίδρυσης του Βερολίνου θεωρείται το 1237, έτος κατά το οποίο αναφέρεται για πρώτη φορά ο οικισμός Κελν (Cölln), με τον οποίο αργότερα συνενώθηκε εκείνος του Βερολίνου το 1709. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Βερολίνο χρονολογείται το 1244. Από το 1415 έγινε επίσημα η κατοικία των διαφόρων αυτοκρατόρων και ηγεμόνων. Κατά την διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, το Βερολίνο έχασε το μισό πληθυσμό του και το ένα τρίτο όλων των σπιτιών καταστράφηκαν. Το 1640 έγινε βασιλιάς ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος, ο οποίος αύξησε την μετανάστευση και η πόλη άρχισε να επεκτείνεται.

Το 1685 ήρθαν 15.000 Γάλλοι Ουγενόττοι στο Βερολίνο και έτσι το 1700 το 20% του βερολινέζικου πληθυσμού ήταν Γάλλοι. Αυτό είχε σαν συνέπεια τη μεγάλη γαλλική επιρροή. Το 1701 έγινε η πρωτεύουσα της Πρωσίας, αλλά τα κύρια βασιλικά παλάτια ήταν έξω από την πόλη στο Πότσνταμ. Ταυτόχρονα το Βερολίνο συνεχώς μεγάλωνε.

Το 1871 η πόλη ανακηρύχθηκε σε πρωτεύουσα της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά από πολλές πολιτικές αναταραχές, τα Ναζί κέρδισαν τις εκλογές του 1933 για το γερμανικό Reichstag (το Κοινοβούλιο). Η συνέπεια ήταν η καθιέρωση μιας βάρβαρης δικτατορίας. Το καθεστώς οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 για να παραπλανήσει τη διεθνή κοινότητα. Μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και το τέλος του Τρίτου Ράιχ, το Βερολίνο ήταν χωρίσμενο σε τέσσερις ζώνες κατοχής όπου οι δυτικές ζώνες σχημάτισαν το Δυτικό Βερολίνο, και η σοβιετική ζώνη το Ανατολικό Βερολίνο, ενώ το 1961 τεμαχίστηκε οριστικά σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο με το Τείχος του Βερολίνου. Τό Τείχος του Βερολίνου έπεσε στίς 9 Νοεμβρίου 1989. Τέλος το 1990 έγινε η ενοποίηση της Γερμανίας και το Βερολίνο η πρωτεύουσα, που παραμένει μέχρι και σήμερα.

Αξιοθέατα

Το παλαιό μουσείο στο Βερολίνο, Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ
Το παλαιό μουσείο στο Βερολίνο, Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ

Εξωτερικές συνδέσεις