Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Βαυαρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°48′25″N 11°25′33″E / 48.8069, 11.4258

Βαυαρία
Έμβλημα του κρατιδίου Γεωγραφική θέση του κρατιδίου στον χάρτη της Γερμανίας
Χώρα: Γερμανία
Κρατιδιακή πρωτεύουσα: Μόναχο
Πληθυσμός: 12.464.997 (30 Σεπτεμβρίου 2005)
Έκταση: 70.549,44 χμ²
Πυκνότητα πληθυσμού: 177 κάτ./χμ²
Πρωθυπουργός του κρατιδίου: Έντμουντ Στόιμπερ (CSU)
Δικτυακός τόπος: http://www.bayern.de

Η Βαυαρία ή Βαβαρία (Γερμ. Freistaat Bayern, Λατ. Bavaria) είναι το νοτιότερο από τα δεκαέξι ομόσπονδα κρατίδια που απαρτίζουν την Γερμανία . Η έκτασή της είναι 70.553 τετρ.χλμ. , έχει 12,4 εκκ. κατοίκους και πρωτεύουσά της είναι το Μόναχο .

Πίνακας περιεχομένων

Γεωγραφία

Η Βαυαρία συνορεύει προς ανατολάς με την Τσεχία , νότια-νοτιοανατολικά με την Αυστρία και εν συνεχεία με τα γερμανικά κρατίδια , δυτικά με τη Βάδη-Βυρτεμβέργη , βορειοδυτικά με τη Έσση , βόρεια με την Θουριγγία και βορειοανατολικά με τη Σαξονία . Ο Δούναβης και ο Μάιν είναι οι σπουδαιότεροι ποταμοί που διασχίζουν την περιοχή . Οι Βαυαρικές Άλπεις είναι το σύνορο με την Αυστρία και έχουν την υψηλότερη κορυφή της Γερμανίας (Zugspitze 2,962 m ) .

Οι σημαντικώτερες πόλεις της Βαυαρίας είναι το Μόναχο (München), η Νυρεμβέργη (Nürnberg), το Άουγκσμπουργκ (Augsburg), το Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg), το Βύρτσμπουργκ (Würzburg), το Ίγγολσταντ (Ingolstadt), το Φύρτ (Fürth), το Μπαϋρόιτ (Bayreuth) και το Έρλαγγεν (Erlangen).

Πολιτικά

Η Βαυαρία έχει δικό της Κοινοβούλιο Landtag που εκλέγεται μετά από γενική ψηφοφορία . Μέχρι το Δεκέμβριο του 1999 υπήρχε επίσης και μια Γερουσία Senat , τα μέλη της οποίας επιλέγονταν από κοινωνικές και οικονομικές ομάδες της Βαυαρίας . Η γερουσία καταργήθηκε με Δημοψήφισμα . Κεφαλή της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός Ministerprasident .

Το 1995 οι Βαυαροί αποφάσισαν , με δημοψήφισμα , να εφαρμόσουν Άμεση Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο . Η πρωτοβουλία γι'αυτή την κίνηση ανήκει στην οργάνωση Mehr Demokratie (Περισσότερη Δημοκρατία) , η οποία στοχεύει στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σύμφωνα με τη βούληση των πολιτών . Το 1997 το Ανώτατο δικαστήριο της Βαυαρίας έθεσε πιο αυστηρούς όρους για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων (π.χ. σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής) . Παρ' όλ' αυτά η Βαυαρία έχει το πιό εξελιγμένο σύστημα άμεσης δημοκρατίας στη Γερμανία , γεγονός που έχει προκαλέσει τη "ζωηρή" συμμετοχή των πολιτών σε κοινοτικές και δημοτικές υποθέσεις - 835 δημοψηφίσματα έλαβαν χώρα από το 1995 έως το 2005 .


Διοικητικές Περιφέρειες

Σημαία του κρατιδίου
Σημαία του κρατιδίου

Η Βαυαρία διαιρείται σε επτά διοικητικές περιφέρειες (Bezirke):

  1. την Άνω Βαυαρία (Oberbayern) με πρωτεύουσα το Μόναχο
  2. την Κάτω Βαυαρία (Niederbayern) με πρωτεύουσα το Λάντσχουτ
  3. τη Σουηβία (Schwaben) με πρωτεύουσα το Άουγκσμπουργκ
  4. την Άνω Φραγκονία (Oberfranken) με πρωτεύουσα το Μπαϊρόιτ
  5. τη Μέση Φραγκονία (Mittelfranken) με πρωτεύουσα το Άνσμπαχ (Ansbach)
  6. την Κάτω Φραγκονία (Unterfranken) με πρωτεύουσα το Βίρτσμπουργκ
  7. και το Άνω Παλατινάτο (Oberpfalz) με πρωτεύουσα το Ρέγκενσμπουργκ

Πολιτισμικά

Ιστορία

Η περιοχή ονομαζόταν Bayuwaren από τους Ρωμαίους . Μια ύστερη αναφορά στην περιοχή γίνεται γύρω στο 520 μ.Χ. από τους Φράγκους . Στις αρχές του 8ου αιώνα ολοκληρώθηκε ο προσηλυτισμός του πληθυσμού στο χριστιανισμό , από τον Άγιο Βονιφάτιο . Η Βαυαρία δεν συμμετείχε στη Προτεσταντική Μεταρρύθμιση και παραμένει σταθερά "Καθολική" .

Περίπου από το 550 έως το 788 , η Βαυαρία ως Δουκάτο , άνηκε στον Φράγκικο οίκο των Αγκιλόλφων . Ο Καρλομάγνος τους απομάκρυνε και για τα επόμενα 400 χρόνια διάφοροι οίκοι ανέλαβαν το δουκάτο με τελευταίο δούκα , και ένα από τους σπουδαιότερους , τον Ερίκο το Λέωντα , ιδρυτή του Μονάχου . Το 1180 ο Ερίκος απομακρύνθηκε απο τον εξάδελφό του και αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαικής Αυτοκρατορίας , Φρειδερίκο και η Βαυαρία έγινε Φέουδο της Γερμανικής Βασιλικής οικογένειας (Wittelsbach) , η οποία βασίλεψε από το 1180 έως το 1918 .

Το 1806 η Βαυαρία έγινε ανεξάρτητο βασίλειο και κατάφερε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της εκμεταλλευόμενη την αντιπαλότητα Πρωσίας και Αυστρίας , αυτό μέχρι το 1866 όπου ηττήθηκε στον Αυστρο-Πρωσικό πόλεμο και ενσωματώθηκε στη Γερμανική Αυτοκρατορία το 1871 .