Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Αστικοποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η κινέζικη πόλη Σεντσέν ακριβώς δίπλα στο Χονγκ Κονγκ είχε το 1979 περίπου 30.000 κατοίκους, ενώ σήμερα έχει περίπου 11 εκατομμύρια.
Η κινέζικη πόλη Σεντσέν ακριβώς δίπλα στο Χονγκ Κονγκ είχε το 1979 περίπου 30.000 κατοίκους, ενώ σήμερα έχει περίπου 11 εκατομμύρια.

Αστικοποίηση είναι η τάση συγκέντρωσης του πληθυσμού μιας χώρας στα αστικά κέντρα. Υπολογίζεται σε αναλογία επί τοις εκατό επί του συνολικού πληθυσμού. Η μελέτη της αστικο- ποίησης έχει σημασία γιατί το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές που γίνονται σε μία περιοχή.

Η αστικοποίηση έχει πολλές καλές και κακές συνέπειες σε μια χώρα. Καλές, γιατί αυξάνει την βιομηχανική παραγωγή και βελτιώνει σταδιακά τις υπηρεσίες , και κακές γιατί οι πόλεις είναι ένα τεχνητό περιβάλλον που αναγκάζει τους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες που ήταν τελείως άγνωστες στο παρελθόν. Επιπλέον, η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων σε μικρό χώρο ευνοεί τη ρύπανση του περιβάλλοντος, δυσκολεύει τις προσωπικές σχέσεις και προκαλεί παθολογικά κοινωνικά φαινόμενα, όπως είναι η αύξηση της εγκληματικότητας και η διάδοση των ναρκωτικών. Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι και η αύξηση του κόστους ζωής , γιατί η επιβίωση των πόλεων απαιτεί πολλά μεγάλα έργα (δρόμους, δίκτυα παροχής νερού και ενέργειας, συστήματα απομάκρυνσης σκουπιδιών, νοσοκομεία, σχολεία κ.τ.λ.) τα οποία χρειάζονται τεράστια κεφάλαια για να γίνουν.

Πίνακας περιεχομένων

Παρατήρηση της αστικοποίησης στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η αστικοποίηση άργησε πολύ να πάρει μεγάλη έκταση γιατί μετά την απελευθέρωση δεν υπήρχαν ούτε εργοστάσια, ούτε δρόμοι για να μεταφέρονται εμπορεύματα. Έτσι οι Έλληνες προτιμούσαν να μένουν στα χωριά τους όπου μπορούσαν να ζήσουν έστω και φτωχικά καλλιεργώντας τα μικρά χωράφια τους. Τα πράγματα άλλαξαν πριν από εβδομήντα χρόνια περίπου μετά τη μικρασιατική καταστροφή που ανάγκασε ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες που ζούσαν στη Μικρά Ασία να έλθουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα . Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν γη και το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να συγκεντρωθούν στις μεγάλες πόλεις (κυρίως στην Αθήνα, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη) αναζητώντας δουλειά στα λιγοστά εργοστάσια που υπήρχαν. Η ζωή τους ήταν πολύ δύσκολη αλλά η φτηνή εργασία που πρόσφεραν βοήθησε την ελληνική βιομηχανία να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα. Από την εποχή εκείνη και μετά η αστικοποίηση του πληθυσμού της Ελλάδος μεγαλώνει συνεχώς με αποτέ- λεσμα σήμερα εξήντα πέντε στους εκατό Έλληνες να ζούνε σε πόλεις , δηλαδή σε οικισμούς με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10,000 κατοίκους ενώ η αναλογία των κατοίκων των κωμοπόλεων και των χωριών συνεχώς μειώνεται.

Διεθνές φαινόμενο

Η αστικοποίηση παρατηρείται διεθνώς κυρίως σε χώρες με δαγδαία ακμάζουσα βιομηχανία όταν συγχρόνως παραμελείται η υποδομή και το κυκλοφοριακό. Επίσης παρατηρείται σε χώρες όταν ο πόλεμος και ο εμφύλιος πόλεμος ερημώνει τις αγροτικές περιοχές. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται ξαφνική αύξηση του πληθυσμού ορισμένων πόλεων κυρίως στα προάστια με ανεξέλεγκτο και ραγδαίο ρυθμό. Παραδείγματα είναι η Κωνσταντινούπολη με άνω των 12 εκ. κατοίκους, το Λάγκος της Νιγηρίας με 11,6 εκ. κατοίκους ή το Μεξικό με 23 εκ. κατοίκους. Οι συνθήκες ζωής σε αυτές τις πόλεις είναι δραματικές, αφού οι κάτοικοί τους δεν έχουν καμία άλλη εκλογή, και αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, αφού οι λόγοι που τους έκαναν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους ήταν ακόμα χειρότεροι.

Βιβλιογραφία

  • H. Heineberg (2000): Grundriss Allgemeine Geographie: Stadtgeographie Stuttgart:UTB ISBN 3825221660
  • J. Bähr (2001): Urbanisierung - eine Einleitung Kiel (Elektronische Quelle: [1])
  • W. Gaebe (2004): Urbane Räume UTB ISBN 3825225119
  • Elisabeth Blum / Peter Neitzke: FavelaMetropolis. Berichte und Projekte aus Rio de Janeiro und Sao Paulo, Birkhäuser Basel, Boston, Berlin 2004, ISBN 3-7643-7063-7
  • Johannes Fiedler: „Urbanisierung, globale” Wien 2004, Böhlau Verlag ISBN 3-205-77247-4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται σε αντίστοιχο άρθρο της Γερμανικής Βικιπαίδειας, διανεμόμενη κατά την GNU FDL. (ιστορικό/συντάκτες).